Home > Makan > Crusty Pie

Crusty Pie

November 18, 2009 Leave a comment Go to comments

Sebenarnya dah berzaman pastry tu terperuk  dalam freezer, cuma Tie ni malas nak godek-godek oven tu. Tapi pagi ni dalam kedinginan (kes hujan lebat subuh tu),  dengan bersemangat selongkar freezer dan buat inti karipap dengan lebihan daging yang ada. Kentang dah habis, jadi guna keledek yang mentua bagi dulu. Mujur keledek tu tak kecut, hehe…

.

.

Huh… dah jemu buat currypuff yang tiga segi tu. Tie pun buat mini pie guna puff pastry. Bubuh inti tadi dan sumbat dalam oven yang telah dipanaskan. Haha… sekali telan je sebijik tu… Sedap pulak makan panas-panas bila dalam kesejukan begini.

.

 

Entahlah kenapa gambar ni tak clear macam biasa. Agaknya cuaca muram kot….

 

Oo…..sebenarnya entry ni sepatutnya ditepek pada blog masak-masak Tie. Tapi saja nak buat kamu semua terliur…. waakakaa….. Siapa suruh tengok ??

.

.

Hu hu….. bila dah buat puff ni terus malas nak masak lauk tengahari…  Abang balik nanti nak bagi alasan apa ? Hmm….. cakap ,” Adik letih la bang…. makan puff ni untuk lunch je…… ” Ekekeke……

.

.

 

 

Categories: Makan Tags: ,
  1. ain
    November 18, 2009 at 12:26 pm

    bak sini sikit la kak tie. sini pun asyik ujan aje. perut asik lapaaarrrrr!!!!

    psst…saya lbh suka inti keledek dpd kentang. keledek manis sikit kan.

    • Tie
      November 18, 2009 at 12:54 pm

      Alaa…. Ain…

      Tinggal 3 ketul tu je… Yang lain habis anak-anak telan termaksuk mama mereka. Laju je makan tika hujan ni..hehe..

      Memang sedap la Ain, guna keledek ni. Lain kali nak buat lagi…

  2. November 18, 2009 at 12:42 pm

    salam Tie..

    sedapnya nampak…resepi takde ker?

    • Tie
      November 18, 2009 at 12:55 pm

      Mudah je Sally.

      Buat inti karipap macam biasa. Pastry tu Tie beli kat supermaket, hehe…

  3. November 18, 2009 at 12:43 pm

    lama tak jenguk Tie..sihat?

    • Tie
      November 18, 2009 at 12:55 pm

      Sihat ! Harap-harap Sally pun okay, ya….🙂

  4. November 18, 2009 at 12:54 pm

    keledek tak kecut kannns.. ehehe

    • Tie
      November 18, 2009 at 12:56 pm

      Tak lagi, hi hi hi……….

  5. November 18, 2009 at 1:08 pm

    comel2 mcm tuan yg membuatnya jugak😉 rasa pun tntu terangkat
    inti tu Tie guna rempah kari ke atau campuran lada hitam + jintan manis?

    • Tie
      November 18, 2009 at 4:24 pm

      Ooo…mekasih.. puji pun tak dapat juga tau ! Waakakaka….

      Tie guna rempah kari… tak pernah lak guna campuran lada hitam dan jintan manis tu.. sedap ke?

  6. November 18, 2009 at 2:07 pm

    hoho…sodapnye…adoi…
    mau jugak bulehkah…kui3..

    kaktie bule wat bisnes nih..hehe..

    • Tie
      November 18, 2009 at 4:25 pm

      Irfat, kalau dekat mesti kak tie bukak bisness…jual kat irfat and the geng, hehe….

  7. kutaksempurna
    November 18, 2009 at 2:33 pm

    apa tu??
    apa tu??

    .
    .

    .
    .

    tak nampak laaaaaa!!

    hihihi… jahat tau!!
    sejuk2 camni, mmg cepat lapar… kenapa ek??😛

    • Tie
      November 18, 2009 at 4:26 pm

      Waakakaka…

      Sakit hati ko ?

      Bagus…bagus..

      Hari ni memang nak jadi jahat sikit!

      Sejuk , lapar ?

      Sebab perut tu kecut kot!

  8. November 18, 2009 at 2:44 pm

    eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! tak aci!

    time2 nila nak tepek gambar kasi org lapar!!

    • Tie
      November 18, 2009 at 4:27 pm

      Hi hi…

      Sabor aje laa…. lepas ni boleh gi survey kat bakery tu.. balas dendam!

  9. November 18, 2009 at 3:18 pm

    nampak menarik sangat, pasti rasanya juga menarik. mai sebiji,hehehe.

    • Tie
      November 18, 2009 at 4:28 pm

      Dah abis laa…. tengok gambor je laa…hihi..

  10. dyg
    November 18, 2009 at 4:51 pm

    waaaa sedapnye….cam teringin lak nk makan..hehehe

    • Tie
      November 18, 2009 at 9:47 pm

      Errk ! Dah selesai la dyg….. hehe…

  11. November 18, 2009 at 5:02 pm

    Adoi lah. Dah lah tengah lapar ni, td tak kluar lunch huhu. Ujan lebat sangat hari ni. Lengkap petir dan guruh.

    • Tie
      November 18, 2009 at 9:48 pm

      Kat sini sejuk la Iza.

      Kak Tie kena start cari stokin malam ni… kang terus beku pulak!

  12. November 18, 2009 at 5:31 pm

    comel…..

    • Tie
      November 18, 2009 at 9:48 pm

      Mekasih😆

  13. zareda
    November 18, 2009 at 6:02 pm

    kalau masak sendiri… semuanya sedap kan.. yerlah tak de pewarna, perasa…

    • Tie
      November 18, 2009 at 9:49 pm

      Betul tu. Kita tak guna pengawet.. selamat dan sedap lagik!

  14. tedi
    November 18, 2009 at 9:34 pm

    nyummiii!

    • Tie
      November 18, 2009 at 9:49 pm

      Hmm… dah kenyang pun, ekekeke……

  15. November 18, 2009 at 9:53 pm

    waduhhh.. very the sedap gitew.. huhuh

    menyontap2 kaki den, kekojangan.. tu baru ngengokan.. belum raso eh kek tokak ni ha.. aderkk..

    huhuhuu

  16. ima
    November 18, 2009 at 10:06 pm

    adoi…dalam cuaca sejuk2 cam gini memang sedaplah makan puff panas2…dah habis ke? nakrasa jugak ni..

  17. November 19, 2009 at 12:41 am

    Kuih raya la ni..try and error…hehe..

  18. November 19, 2009 at 7:21 am

    Tie, akak pun dahlama menyimpan pastry puff. Nak try buat lah musim hujan ni….

  19. November 19, 2009 at 8:01 am

    Salam Akak Tie….

    Uishhhhh, sedap nyer. Meleleh air liur sy sampai banjir ke lantai tgk crusty pie buatan Akak.
    Sila pos barang 10- 20 bijik utk sy ye……huhuhuhu.
    🙂

  20. November 19, 2009 at 12:42 pm

    Salam Kak Tie..
    Kreatifnya Kak..

    Kupast blur kalau soal makanan. Tak kreatif..
    lebih suka makan kot🙂

  21. November 19, 2009 at 1:22 pm

    sha pun tak ingat sama ada sha dah masuk ke belum dalam blog masak2 kak tie.
    tp kalau gambo nieh blur pon sha masih lagi lapar lepas tgk blog kak tie nieh…kak tie kena pos kat sha mende nieh tau!:p

  22. November 19, 2009 at 4:37 pm

    amboi tie.. ujan2 gini tayang menda makan kecut air liur dibuatnya…

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: