Home > kehidupan, Terkenang > Hilangnya satu nikmat

Hilangnya satu nikmat

Bila baca kisah Akak, yang tidak dapat menikmati tidur untuk beberapa hari….. terus teringatkan kisah Tie dulu. Bukan tak boleh tidur, tetapi tak dapat merasa… nikmatnya pelbagai rasa makanan selama beberapa minggu.

.

primary-tastes.

Mula-mula Tie tak perasan yang lidah ini mogok. Bila  masak, macam ada something wrong. Anak-anak dan suami, komplen… “Tawarnya….” Tie pun rasa….”Hmm… tak boleh nak buat keputusan, rasa tawar ke…, masin, atau manis…” Memang menghairankan. Entah kenapa tetiba lidah tak boleh merasa. Sedangkan Tie tidak pulak selsema ketika itu…. (Biasa kalau selsema, deria rasa akan terganggu).

Makan aiskerim pun tak dapat nikmati keenakannya… rasa nak nangis ! Sambal belacan pula   rasa semacam ! Selama beberapa minggu hidup Tie jadi tak tentu arah. Maklumlah, makan adalah suatu hobi Tie yang berkurun lamanya. Namun,  tak terfikir untuk membuat pemeriksaan kesihatan. Cuma terdetik dalam hati, ” Adakah aku akan mati ?”

Ya Tuhanku. Syukurlah nikmat yang kau tarik sebentar itu, dipinjamkan semula kepadaku. Tak dapat kubayangkan kiranya Kau biarkan ia kekal selamanya.

~ Psst. Hargailah apa yang kita ada sekarang.

.

.

Categories: kehidupan, Terkenang Tags: , ,
  1. October 27, 2009 at 10:31 am

    salam… ishhh janganlah pikir yang bukan-bukan kak tie ni… alhamdulillah sekarang ni dah ok kan… mmg susah kalau kita tak dapat merasa makanan yang kita makan nikmat makan pun hilang… macam mane boleh sembuh?

    • Tie
      October 27, 2009 at 2:16 pm

      Err… kekadang tak dapat nak elakkan dari fikir yang bukan-bukan tu.. Maklumlah kita ni dah tua.. takut tak sempat nak ngucap pulak !

      Kak tie sembuh dengan sendirinya.. Selalu gitu. Kalau sakit apa2 pun, biar puas berubat, memang susah nak baik. Lastly, doa banyak2… pastu kembali normal , walaupun kak tie ni kekadang tak normal pun, ekekeke…..

  2. October 27, 2009 at 11:18 am

    sabar kak tie….mungkin sementara je.

    • Tie
      October 27, 2009 at 2:17 pm

      Memang selalu bersabar….😛

  3. October 27, 2009 at 11:20 am

    pernah merasa keadaan sedemikian rupa. semua perkara yang dilakukan serba tak lengkap. boleh mendatangkan stress juga apabila ia berpanjangan.

    sejak itu timbul kesedaran dimana kebesaran tuhan tiada tandingan. nikmat yang diberikan amat menyeluruh.

    • Tie
      October 27, 2009 at 2:18 pm

      Alhamdulillah. Bila dikurangkan kelebihan ini, baru terasa besar nikmat Allah..

  4. October 27, 2009 at 11:30 am

    hish..takdelah..mak saya pun lagi dulu lagi dah bertahun makan tak rasa sedap katanye..tengok hidup lagi sampai skrg hehe..

    kak tie gunekanlah waktu ni utk diet hihihihi…insyaallah nanti datang baliklah deria rasa sedap tu..ahhh..sedapnye milo ais hehe..

    • Tie
      October 27, 2009 at 2:19 pm

      Diet ?

      Tamg tu susah sangat laa.. Tengok goreng pisang pun dah terliur.. err.. dah lama tak makan pisang goreng, hu hu..

      Milo ais ? Nanti kak tie nak buat, ekk !!

  5. October 27, 2009 at 11:31 am

    yup! kadang2 bila kita ada semuanya kita lupa pada mereka yang tiada apa yg kiat ada..

    bila sesekali.. kita merasa apa yang tiada.. itu tanda Allah mengingatkan kita supaya tidak alpa dengan nikmat yang sementara..🙂

    • Tie
      October 27, 2009 at 2:20 pm

      Dugaan itu memang menyedarkan kita, kan….

  6. October 27, 2009 at 12:13 pm

    betoi2,,,bersyukur dgn apa yg ada,,syukur alhamdulillah,, =)

    • Tie
      October 27, 2009 at 2:23 pm

      Bagus ! Bagus !! Jangan lupa tau !!

  7. ain
    October 27, 2009 at 12:21 pm

    betullah kak tie….saya pun jika merasakan ada sesuatu yg tak kena utk jangka waktu yg panjang, saya akan risau dan asyik ingat adakah saya akan mati!!! takutnyaaaa!!!!

    • Tie
      October 27, 2009 at 2:24 pm

      Mungkin kerana kita ni terlalu banyak berfikir…. Tak pe laa.. itu tandanya kita amat berhati-hati…

  8. October 27, 2009 at 12:43 pm

    Setiap pagi bangun tidur terus ucap syukur sebab masih dibangunkan Allah untuk meneruskan hidup sehari lagi. Nyawa juga satu nikmat yang sangat-sangat perlu kita syukuri.
    Bagi kita yang makan untuk hidup, nikmat deria rasa sememangnya amat penting. Sekali nikmat ditarik, tak keruan hidup kita. Alhamdulillah Allah kembalikan nikmat tersebut dan kita kembali ingat akan Dia dengan lebih kerap lagi.
    Sebab tu nak hargai betul2 segala nikmat yang Allah pinjamkan sebelum Dia tarik balik.

    • Tie
      October 27, 2009 at 2:24 pm

      Ooo… Kak tie akan ingat pesan Kakchik ni… Mekasih !!

  9. October 27, 2009 at 12:45 pm

    tq tie dengan peringatan ini..kadangkala kita ni alpa bangat😦

    • Tie
      October 27, 2009 at 2:25 pm

      Tie pun ada masanya lupa gak !

  10. October 27, 2009 at 12:58 pm

    Salam. Pengalaman kawan2, lebih2 lagi pengalaman sendiri anytime boleh buat kita insaf dan bersyukur dgn apa yang kita sedia ada, tak kira banyak atau sikit. 1st time ‘merempit’ kat blog you ni dari blog Akak. Dan memang wajib kalau 1st time ke blog orang, profile tuan rumah mesti dibaca, tul tak?
    Terngaga kesukaan bila I tau you dari JB and that your parents are in KT. Seronok sebab tempat2 tu membawa kenangan mengusik jiwa, hehe..

    • Tie
      October 27, 2009 at 2:26 pm

      Salam Som,

      Asal JB ? Atau pernah tinggal di sana ? Kenangan apa tu ?? Yang romantik ke ? hehe.. sabor je laa….

  11. October 27, 2009 at 1:02 pm

    Tie.. memang kita diwajibkan untuk bersyukur kepada Allah atas semua deria yang telah DIA anugerahkan pada kita! Oleh itu, marilah kita hargai segala pa nikmat yang telah kita kecapi selama ini… jangan merungut-rungut tau!… hehehe..

    • Tie
      October 27, 2009 at 2:28 pm

      Ooo… Tie janji (harap tak lupa)

      Tak nak rungut-rungut lagi.. Walaupun lutut sakit, still nak rasa bersyukur sebab masih lagi ada lutut untuk rasa sakit!!

  12. ima
    October 27, 2009 at 2:11 pm

    kak tie….harap2nya dah Ok sekarang.
    sedikit dugaan untuk kita tidak alpa dan lupa dan sentiasa bersyukur…banyaknya dan..

    • Tie
      October 27, 2009 at 2:29 pm

      Deria rasa dah ok… boleh check kat alat penimbang tu, ekekeke….

  13. October 27, 2009 at 2:16 pm

    syukur dengan apa yang saya ada sekarang🙂

    • Tie
      October 27, 2009 at 2:29 pm

      Alhamdulillah…. amin ..😛

  14. October 27, 2009 at 2:36 pm

    seb baik sekejap j kan? sekali terkena baru manusia teringat. elok jgk ade inzar dr Allah, moga2 kite xlupe. Moga insaff tu juga berkekalan.

    psst..: kaktie, rajin la update.hu3.ape rahsianye?

    • Tie
      October 27, 2009 at 3:23 pm

      Rajin update ? Ye ke ? rasa macam malas je…

      • October 28, 2009 at 5:52 am

        malas? seminggu sampai 3,4 artikel dah rajin sangat tu… surirumah sepanjang masa yg bekerjaya sambilan sbagai blogger memang best kan? xla boring duk umah.^^”

  15. October 27, 2009 at 2:46 pm

    kalo makan takde rasa apa mmg menyiksakan sbb tak dpt nak nikmati makanan itu dgn sebaiknya kan.

    • Tie
      October 27, 2009 at 3:23 pm

      Tu laa… macam makan plastik je… eh, kak tie tak makan plastik tau !!

  16. kutaksempurna
    October 27, 2009 at 3:10 pm

    ooooooooooooooooooo… makan adalah hobi mama…

    tapi camne badan menten comel jer?? (soalan berbau ‘kipas’.. dgn harapan mama boleh antar skit ikan siakap sweet sour)

    hihihi

    • Tie
      October 27, 2009 at 3:27 pm

      Ooo… angie jangan jeles !!

      Mama maintain sebab papa ada tolong urutkan, ekekeke…..

      Err… kipas kuat sikit laa… panas ni !!

      Siakap ? Sekarang ni ikan mahal. Selalu ujan je. Ikan lolong tu ada laa… meh mama campak. Angie bukak mulut besor2, ya… ooops…, plup!.. miss pulak laa…hii hihi….

  17. October 27, 2009 at 4:37 pm

    Salam Kak Tie,
    Syukuri apa yang ada..

    • Tie
      November 10, 2009 at 9:44 am

      Err… sorry lambat reply.

      Ya.. memang kak tie amat bersyukur.

  18. October 27, 2009 at 5:09 pm

    Uihhhh klw hilang nikmat rasa tu tak terkata. Umpama takde makna je kita mkn. Betulla stiapp yang Allah jadikan tu walau kecik tak terpikir kita tp bila dah tiada baru kita sedar kewujudannya. Syukurlah kak tie dah sembuh.

    • Tie
      November 10, 2009 at 9:44 am

      Betul tu. Sekarang dah okay. Alhamdulillah.

  19. October 27, 2009 at 5:23 pm

    kesian kat pasangan kita dan anak2 kalau kita hilang deria rasa kanzz. huhuhu

    mujurlah cuma Tuhan tarik sedikit nikmat penglihatan maza, dari diteruskan buta aderkk!! huhuhu

    • Tie
      November 10, 2009 at 9:45 am

      Hmm… baru tahu betapa pentingnya kerja tukang masak ni…hehe..

  20. October 27, 2009 at 6:10 pm

    memang kadang2 kita terlupa nikmat pancaindera. bila terkurang tu baru kita rasa something wrong…sib baik tak hilang langsung kan kak tie. boleh kurus kalau hilang deria rasa ni huhu

    • Tie
      November 10, 2009 at 9:45 am

      Ooo… memang boleh kurus tu..

  21. October 27, 2009 at 9:10 pm

    Salam Akak tie Comel…..

    Jumpa doktor dan buat medical check-up,Akak. Penyakit yg nak dtg dlm diri kita tak tahu.

    Jaga kesihatan diri,Kak. 🙂

    • Tie
      November 10, 2009 at 9:46 am

      Kak tie tak suka jumpa doktor… malu, hihi..

  22. syayassir
    October 27, 2009 at 9:14 pm

    kak tie,
    orang kata, masa boleh makan ni, makan je apa pun.. jangan sekat2..😛

    jaga diri ye kak tie…🙂

    • Tie
      November 10, 2009 at 9:46 am

      Oo…selalu dengar orang kata begitu. Tu yang makin tembam ni, hehe…

  23. October 27, 2009 at 9:59 pm

    kak tie…

    eloklah kak tie beringat. sha suka sikap tuh.
    tp sha bab lidah nieh sensitif sket.
    masa form 3 cikgu sha meninggal kena kanser lidah.
    serik jugak bila terkenangkan arwah yang jd kurus kering masa meninggal tuh.
    dr setembam sha!

    • Tie
      November 10, 2009 at 9:47 am

      Kanser lidah ?

      Adoi laa…. teruknya. Kesian kat Cikgu Sha.. tentu hidupnya derita.

  24. October 28, 2009 at 7:16 am

    aduhai…ada org ckp, time boleh makan je..jgn nk sekat…( ikut ckp tu le ni..sampai naik..naik..je )

    Jie pun dah kurang satu deria Tie..hehehe

    • Tie
      November 10, 2009 at 9:47 am

      Hehe… deria yang hilang tu ada backup, kan..??

  25. October 28, 2009 at 9:24 am

    slm kak tie yg ceria,

    kesian kak tie tak leh rasa, nnti kurus lak kak tie. nasib baik kejap jer…mmg kita patut bersyukur dgn demua yg dipinjamkan pd kita ni kan kak tie. jaga diri baik2 ye kak tie…kesihatan kena jaga.

    • Tie
      November 10, 2009 at 9:48 am

      Milla pun jaga diri tu… jangan jadi tembam macam kak tie pulak!

  26. October 30, 2009 at 5:21 am

    erkk!!! skrg ni dah ok?

    • Tie
      November 10, 2009 at 9:48 am

      Okay daaa……..

  27. zareda
    November 1, 2009 at 2:34 am

    zar pun tgh sakit lutut ni, ditarikkan sebentar nikmat berjalan laju laju tu.. syukur ada lah hikmah tu nanti

    • Tie
      November 10, 2009 at 9:49 am

      Harap2 cepat sembuhlah Zar…

  28. kin
    November 6, 2009 at 3:05 am

    gitulah manusia nih, masa tgh ada tak sedar, dah hilang sekejap baru terasa yg amat nikmat tuh..

    • Tie
      November 10, 2009 at 9:49 am

      Biasalah, manusia ni mudah lupa.

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: