Bersyukurlah

Tie yakin ramai di antara kita yang tahu mengenai pengkebumian orang Tibet. Saja nak kongsikannya di sini agar kita rasa bersyukur kerana kita tidak dilahirkan sebagai orang Tibet.

.

.

tibetburial20

Burung Vultures ni sedang berkenduri…… Mak aai ! Besar-besar pulak tu……

.

.

tibetburial18

Itulah mayat orang Tibet yang diikat dan dikelar-kelar. Bagi orang-orang Tibet, mereka menjalankan upacara ‘pengkebumian’ begini sejak zaman nenek moyang lagi. Ketika ini , monks sedang ‘bertasbih’, dan upacara begini yang nampak kejam, dilakukan kerana mereka percaya ia adalah suatu cara untuk ‘pulangkan’ simati kepada alam semulajadi.

Mayat tu diikat supaya ianya tidak dibawa lari oleh vultures tersebut. Ia dikelar2 untuk memudahkan vultures memakannya. Sesetengah tempat mayat dicincang halus.

.

.

tibetburial38

Sekejap je tinggal rangka. Seorang pemotong daging akan mencincang tulang mayat, dan menumbuk sampai hancur. Segala otak dan organ yang tidak dapat dihadamkan tadi di keluarkan untuk dijadikan habuan vultures tu. Dia kena pastikan tiada sedikit pun yang tinggal.

.

.

tibetburial49

Kalau ngeri , toksah tengok laa.. Gambar-gambar ni bagi Tie tak berapa ngeri. Ada banyak lagi yang lebih mengharukan. Tie tak tepek di sini, bimbang ada yang terus pitam pulak!

.

.

tibetburial55

Akhir sekali, tulang-tulang dan otak tadi dijamu ramai-ramai oleh vultures yang menunggu. Sesiapa yang berminat untuk melihat gambar2 yang lengkap tu boleh ke link di bawah. Tie sendiri tak sanggup!

Link :

http://www.stewpig.com/weird/viewer-discretion-advised-tibetian-burial-not-for-weak-of-heart-61-photos/2009/09/15/

.

~ Alhamdulillah. rasa  bersyukur kerana Islam adalah agama Tie. Tak dapat dibayangkan betapa siksanya mayat tu.

  1. October 14, 2009 at 9:15 am

    secara logiknya, diorang taknak bau bangkai. tp tanam pon takde bau bangkai jugak kan?maybe itu cara diorg.

    tp sha dok bayangkan boleh ke kita sembelih burung vultures dan makan…huweeekkk….

    • Tie
      October 14, 2009 at 9:46 am

      Vultures memang tak boleh dimakan. Lagipun tengok rupanya pun tak de selera. Menakutkan laa…

    • October 14, 2009 at 1:03 pm

      Al QUran dan hadis ada menerangkan ciri2 binatang yg tidak boleh dimakan oleh Muslimin.. (haram) kecuali darurat.

      antara cirinya ialah ber’claw’, iaini kaki yg mencengkam. berparuh melengkung (seperti burung helang)…. dan burung yg makan daging~

  2. October 14, 2009 at 9:22 am

    Alhamdulillah.. amat2 bersyukur bergelar Muslim!

    • Tie
      October 14, 2009 at 11:19 am

      Baru rasa kita ni beruntung, kan….?

  3. October 14, 2009 at 9:24 am

    ngerinya tgk burung2 tu dok makan mayat & selamber je pemotong daging tu dok cincang tulang, eeiiii tak dpt nak bygkan kalo dpt tgk depan mata, mau pengsan.

    • Tie
      October 14, 2009 at 9:47 am

      Entahlah , ya.. Mesti hanyir bau mayat tu. Dah biasa kot.

  4. October 14, 2009 at 9:39 am

    Takutnya la nak mati klw mcm tu. EEEee ngeri. Azab lbh dari dlm kubur..

    • Tie
      October 14, 2009 at 9:47 am

      Mereka tak dapat hidayah dari Allah. Kerana itu kita patut bersyukur.

  5. October 14, 2009 at 10:16 am

    Tie,
    cara kebumi orang parsi pun macam tu. Dibiarkan burung makan. tapi tak ngeri macam orang tibet (kena potong tulang). Alhamdulillah lah kita jadi orang Islam kan…

    • Tie
      October 14, 2009 at 11:05 am

      Ooo…ye ke ? Macam-macam mereka ni, ya… Rasa tak boleh diterima akal.

  6. October 14, 2009 at 10:19 am

    kesiannya tengok mayat tu….sedih tengok dia dikelar2, lepas tu jadi habuan burung yg ganas lagi jahat tu! Azabnya. Dlm masyarakat mrk takde yg memberontak ke? Sadisnya….

    • Tie
      October 14, 2009 at 11:06 am

      Bagi mereka suatu penghargaan kot. Mereka percaya jasad hanyalah satu pakaian untuk roh.

  7. October 14, 2009 at 10:22 am

    betapa seksanya simati tu kan?
    sedangkan kite pegang kuat sikit time mandikan pon diorg dah sakit teramat sangat… ni kan pulak nak dijadikan macamtu!!

    alhamdulillah syukur saya dilahirkan dalam agama syumul ini…

    • Tie
      October 14, 2009 at 11:07 am

      Itu laa….

      Saja nak bangkitkan rasa syukur dan bertuah ni…

  8. kakchik
    October 14, 2009 at 10:41 am

    mashaAllah… tak terkata dibuatnya.
    memang kita sangat-sangat perlu bersyukur dan sedar diri.

    • Tie
      October 14, 2009 at 11:09 am

      Kak tie seram tengok burung2 tu. Walaupun ia hanya makan bangkai, rupanya boleh buat kita mengigau malam, kan….

  9. October 14, 2009 at 11:18 am

    bersedekah ker tu?

    • Tie
      October 14, 2009 at 11:22 am

      Aderk ! Entahlah Mak Su !

  10. ain
    October 14, 2009 at 1:12 pm

    ngerinyaa!!! tak sanggup nak tengok pun ye gak!!!

    • Tie
      October 14, 2009 at 6:37 pm

      Memang ngeri la Ain…..

  11. October 14, 2009 at 2:39 pm

    Eeeeii… takutnya! Bersyukurlah kita dilahirkan sebagai umat Islam dan lahir di bumi bertuah Malaysia ini!…

    • Tie
      October 14, 2009 at 6:38 pm

      Betul tu, Nekcun. Mujurlah kat Malaysia ni tak ada kaum yang ada adat begitu, ya…

  12. October 14, 2009 at 4:03 pm

    Salam…lama x lepak cnie…apa kabo kak tie……bende2 yang kak tie posting nie sume jadi sebab manusia jadikan nafsu sebagai tuhan mereka…..

    • Tie
      October 14, 2009 at 6:39 pm

      Salam Fuad,

      Orang2 ni tak percayakan Tuhan kot…

  13. October 14, 2009 at 4:39 pm

    ngeri la..
    mugkin itu budaya mereka..adat & kepercayaan mereka

    • Tie
      October 14, 2009 at 6:39 pm

      Mereka masih berpegang teguh dengan adat ni….

  14. October 14, 2009 at 5:14 pm

    salam… masaAllah lyn dah tengok dah kat link bawah tu kak tie… mmg dasyat betul orang tibet ni sampai macam tu sekali sesungguhnya agama Allah itu adalah benar.

    • Tie
      October 14, 2009 at 6:40 pm

      Eee….berani juga Ilyn tengok, ya.

      Kak tie tengok sipi2 je… takut laa…

  15. October 14, 2009 at 5:27 pm

    dah lama tgok gambar ni kt internet..seram tie..sekali pandang je..ini pun tak tunggu loading abis..takut teruwek uwek dpn pc ni

    • Tie
      October 14, 2009 at 6:44 pm

      Memang dah lama benda ni ada. Tie baru teringat nak kongsikan bersama di sini. Ada banyak lagi kes2 yang pelik lagi ganas. Tak sanggup betul.

      Jie ada tengok tak video budak kecik ditanam hidup2 ? Tie rasa nak nangis je…. Sorang dapat diselamatkan, tapi yang sorang lagi mati akhirnya. Tak tahulah macam mana orang yang ambil video tu sanggup biarkan orang dayak tu buat gitu.

  16. October 14, 2009 at 5:47 pm

    Begitulah kepercayaan setengah-setengah agama. Alhamdullilah yang beragama islam tidak seperti itu. Punyalah terseksa. Sudah diseksa didunia nie belum disana lagi…eheheh.

    • Tie
      October 15, 2009 at 8:52 am

      Ooo…bila teringat seksa kubur tu, hu hu…..

  17. October 14, 2009 at 6:26 pm

    ni janji komen sama hehe..suami dan isteri hehe..

    seksa tengok mayat tu..syukur alhamdulillah kita ni islam..

    kak tie, kotak penyimpan tu produk dari cosway. Kalau nak saya leh belikan tapi harga ahli tak dapat ah hehe..hanya utk ahli je. Kalau kak tie jadi ahli cosway leh beli kotak tu dgn harga yg lebih berpatutan..

    • Tie
      October 15, 2009 at 8:55 am

      Amboi….datang sama-sama, ya. Macam berpakat je, ekekeke……

      Kat sini pun ada cosway. Kak tie dulu jadi ahli setahun je. Sibuk sangat, sampai terlupa nak renew. Tak pe la Nrina. Kak tie tak berani nak beli2 ni. Tak tentu lagi nak tinggal kat sini berapa lama. Kang kena pindah pulak, susahlah..barang rumah ni pun kak tie nak kurangkan, nak eksport ke rumah kat kampung tu.

  18. October 14, 2009 at 6:41 pm

    Waduh…kalau mati kena cam tu…….takutttnyerrrrrr
    Chekdee bersyukur dilahirkan sebagai seorang Islam.

    • Tie
      October 15, 2009 at 8:55 am

      Memang kita harus bersyukur.

  19. October 14, 2009 at 8:50 pm

    Salam. Islamlah satu agama yg sangat sempurna. Mudah dan tidak memayahkan. Cuma manusia tidak mahu mengerti.

    • Tie
      October 15, 2009 at 8:56 am

      Betul tu. Yang belum dapat hidayah lagi tu memang kesian laa… Cuma ramai yang sedia Muslim tidak sedar betapa bertuahnya kita.

  20. October 14, 2009 at 9:28 pm

    waaaaaa scarynya kak tie.. seksa mayat tu😦

    • Tie
      October 15, 2009 at 8:57 am

      Memang seksa !

  21. cpj
    October 14, 2009 at 10:08 pm

    walaupun di siat-siat, dimakan oleh seribu burung dan burung itu pula mati diseribu tempat yang berlainan, namun mereka semua tetap akan dibangkitkan dalam keadaan tidak berpakaian, dan akan menuju ke padang mahsyar yang amat luas untuk dihisab segala amalan.Sesungguhnya Allah itu Maha Kuasa dan Maha Adil…Amalan seperti ini sepatutnya menjadi iktibar dan pengajaran kepada kita umat Islam bahawa sememangnya kita kena bersyukur dengan mengerjakan segala suruhan dan meninggalkan segala larangan-Nya kerana kita semua pasti akan dibangkitkan untuk dihisab semua amalan.

    • Tie
      October 15, 2009 at 8:57 am

      Betul betul betul !!

  22. October 14, 2009 at 10:10 pm

    mereka sungguh ekonomikal kan… huhuhu

    sampai tanah kubur pun dioptimakan.. huhuhu

    • Tie
      October 15, 2009 at 8:58 am

      Adat ni dah berkurun-kurun lamanya…..

  23. October 14, 2009 at 11:00 pm

    Salam Kak Tie….

    Ngeri kan.
    Tapi itu kan adat dan budaya serta kepercayaan diaorg…..
    Kita sbg org Islam patut bersyukur dididik dan dipelihara cara bersih, suci.
    🙂

    • October 15, 2009 at 1:42 am

      yeap! betul tu zyma…

      antara nikmat besar yg kita perlolehi ialah lahir dalam keluarga Islam..dan diddik cara Islam…

      • Tie
        October 15, 2009 at 9:01 am

        @ Maza,

        Tu laaa…. Akan tetapi ramai antara kita tak sedar akan nikmat Allah.

    • Tie
      October 15, 2009 at 8:59 am

      @ Zyma,

      Alhamdulillah…. sangat2 bersyukur….

  24. October 15, 2009 at 8:36 am

    ngerinyerrr.. kannns

    • Tie
      October 15, 2009 at 9:00 am

      Amat menginsafkan….

  25. Aykay
    October 15, 2009 at 9:37 am

    kak tie,

    sebagai tanda ukuran kesyukuran kita di lahirkan sebagai insan bukan burung vultures botak, dan sebagai individu Muslim bukan Tibetian, marilah kita sama2 tingkatkan ketaatan kepada DIA yg MAHA ESA dan ikut segala ajaran Nabi s.a.w

  26. Tie
    October 15, 2009 at 10:26 am

    Insyaallah…. sama-samalah kita dekatkan diri kepadaNya.

  27. October 15, 2009 at 5:51 pm

    Salam ziarah

    Buat masa kebelakangan ini saya agak bebok sekali maaf jika lambat respon

    • Tie
      October 19, 2009 at 6:09 pm

      Tak mengapa. Tie pun sibuk gak!

  28. October 15, 2009 at 11:44 pm

    Pernah tengok, tapi masih ngeri..

    • Tie
      October 19, 2009 at 6:14 pm

      Mujurlah kat sini tak ada kaum2 yang punya adat begitu kan…

  29. October 16, 2009 at 11:06 am

    Maybe bila dah di beri makan FREE, depa harap burung-burung tu tak serang manusia yg hidup kot? Kalau serang, kena tarik balik subsidy!

    • Tie
      October 19, 2009 at 6:16 pm

      Burung ni makan bangkai je. Kalau depa nampak haiwan atau orang yang hampir menemui ajal, depa akan tunggu ramai2… bila dah kong, baru mereka jamu….

  30. October 16, 2009 at 11:32 am

    k tie,

    rasa loya eiii….

    • Tie
      October 19, 2009 at 6:16 pm

      Meh kak tie bagi asam kecut !

  31. October 16, 2009 at 8:30 pm

    Ampun ! Ma’af kerana lambat respon kebetulan sekarang saya sedang buat kajian buat master

    Ma’af ya !

    • Tie
      October 19, 2009 at 6:17 pm

      Tak pe…

  32. syayassir
    October 16, 2009 at 8:42 pm

    hmm… Alhamdulillah dilahirkan sebagai orang Islam…
    memang kejam..

    • Tie
      October 19, 2009 at 6:17 pm

      Syukur….😛

  33. kin
    October 20, 2009 at 7:43 pm

    Ya Allah! macam ni ke kak tie? sungguh! saya tak tahu! ngeri la jugak..

    • Tie
      October 20, 2009 at 8:25 pm

      Begitu laa… Ada banyak lagi benda2 kejam dlm dunia ni yang dah jadi asam garam hidup mereka. Takut gak.

  34. Hermawati
    April 22, 2012 at 4:17 pm

    Astagfirullah….

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: