Home > Pengetahuan > Tetamu tak diundang

Tetamu tak diundang

(Bila nak solat sayang, ooii….!!)


“Apabila telah datang waktu malam ( maghrib], jagalah anak2 kamu semua agar tidak keluar rumah, kerana saat itu syaitan berkeliaran. Jika telah berlalu 1 jam waktu malam pertama, silakan lepaskan mereka, dan tutuplah pintu dan bacalah nama Allah kerana syaitan tidak akan mmbuka pintu yang tertutup. Tutuplah bekas minuman kalian dan bacalah nama Allah, tutup pula tempat makanan kalian dan bacalah nama Allah, meskipun hanya dengan menyilangkan sesuatu di atasnya dan padamkanlah lampu2 kalian (bila nak tido) – HR Bukhari [5192] dan Muslim [3756]



Jadi….sama-samalah kita beringat….

1)Memelihara anak-anak

2) Menutup pintu-pintu

3) Mengikat/menutup bekas-bekas air dengan menyebut nama ALLAH

4)Menutup bekas makanan dan minuman dengan menyebut nama ALLAH

5)Memadamkan lampu ketika ingin tidur..

.

Mohon maaf, Tie ada problem nak komen di blog teman2…… sabor, ya….

Categories: Pengetahuan Tags: ,
  1. August 8, 2009 at 7:13 pm

    tgok tajuk , terus teringat tetamu sy encik burung raja udang tu..cepat dtg sini..hehehe

    nak katup pintu tingkap dah ni Tie….terimakasih ingatkan

    • Tie
      August 8, 2009 at 8:42 pm

      Ooo….terlupa pulak !

      Tajuknya sama…huhu…

  2. August 8, 2009 at 7:50 pm

    erk?! kak tie! gambo pe tu?? adeh tekezut!

    solat cepat…. saye cuti arini.. ngee~

    • Tie
      August 8, 2009 at 8:43 pm

      Errr………….. shhhh…………… kak tie pun cuti gak !!

  3. August 8, 2009 at 8:08 pm

    erkkkk….betoi2…senja2 x elok duk luar umah kan

    • Tie
      August 8, 2009 at 8:44 pm

      Haa…….

      Masuk dalam rumah cepat !! Kunci pintu dan tingkap !

      Bukan setakat setan je……… penyampun pun ramai, hu hu…

  4. August 8, 2009 at 9:03 pm

    Good info…akan cuba diamalkan

    • Tie
      August 9, 2009 at 6:21 am

      Saja nak mengingatkan diri sendiri juga…

  5. August 8, 2009 at 9:33 pm

    kak tie, btul spt yg kak tie tulis tu. Waktu masih brsekolah dulu org tua sy dah tetapkan undang2 kul 6.30 ptg smua mesti ada dlm rumah. Kul 7 mlm smua dh siap mandi. Kul 8 mlm dinner, pastu study n buat homework. Kul 10 mlm masuk tido. Hingga skrg pun kami dh terbiasa paling lewat kul 7 mlm dh ada kat umah.

    • Tie
      August 9, 2009 at 6:21 am

      Bagus tu.

      Kak tie ni tak perasan, bila dapat email ni, barulah teringat…hu hu…

  6. Tirana
    August 8, 2009 at 9:52 pm

    Wow..seram tengok gambo tu…Waktu senja, syaitan berkeliaran sebab tu la orang tua dulu2 pantang sangat anak-anak berada di luar rumah waktu senja.

    • Tie
      August 9, 2009 at 6:22 am

      Tu laa…. pantang orang tua2 dulu memang ada sebabnya.

  7. iza
    August 8, 2009 at 10:07 pm

    Seram lak tengok gambaQ tu Kak Tie huhu ..err itu gambar Kak Tie yer??
    alamak lari sebelum kena rotan😀

    • Tie
      August 9, 2009 at 6:22 am

      Aaiii ?

      Kak tie tak pandai berposing tau !! Uwaaa……..

  8. iza
    August 8, 2009 at 10:09 pm

    kak tie awat komen iza masuk spam huhu

    • Tie
      August 9, 2009 at 6:24 am

      Hi hi….

      Lain kali tulis baik2, ekekeke……..

      Sebenarnya Askimet ni tingtong laa….. Tak pe , kak tie akan sentiasa check kotak spam tu….

  9. ima
    August 8, 2009 at 10:33 pm

    adoi kak tie… buat ima terkejut je malam2 ni…

    tapi apa yang kak tie perkatakan ini memang
    benar…sama2lah kita mengingati supaya hidup
    kita semua aman tanpa gangguan syaitan…

    tapi kak tie…ima takutlah tidur dalam gelap…
    ..huhuhu,kak tie tolonglah…..
    macam mana tu ekk???

    • Tie
      August 9, 2009 at 6:25 am

      Err…..takut tido dalam gelap ?

      Abang kan ada………..,

      Mintak tolong abang peluk ima kuat-kuat , ekekeke……….

  10. ain
    August 8, 2009 at 10:44 pm

    kak tie…betul ke gambo tu. alahai kak tie…terus naik bulu roma sy. dh le sy ni penakut!!!

    • Tie
      August 9, 2009 at 6:30 am

      Kak tie tak pasti tentang gambor tu…..

      Bukan kak tie yang snap nya, hihi….

  11. August 8, 2009 at 10:55 pm

    mm..seram la tgk pic tu
    dah la dah tgh malam ni..isk2.. hehe
    tula..tak baik kan tgh2 senja dok berkeliaran kat luar lagi.. nnti balik umah ade pulak mende lain ikut..huhu

    • Tie
      August 9, 2009 at 6:31 am

      Ye la….

      Kalau balik rumah maghrib, ada benda ikut masuk. Sebab tu kena balik sebelum maghrib. Kang ada pulak yang tak boleh tido….

  12. Kak Long
    August 8, 2009 at 11:32 pm

    Tie,
    Baca je entry ni, Kak Long cepat-cepat buat apa yang Tie tuliskan tu.
    Hissskkk, gambar tu…mula tak perasan, dah malam2 ni seram pulak…

    • Tie
      August 9, 2009 at 6:31 am

      Kak tie pun kena ingatkan diri sendiri… Kadang2 terlupa pulak, hihi..

  13. August 8, 2009 at 11:55 pm

    wah Tie! ini memang satu peringatan yg baik ni.. huuhhu

    terima kasih Tie..
    sebenarnya maza hampir terlupa perkara ini.. walhal masa kecik2 mak dan ayah selalu menyuruh maza lakukan seperti itu.

    Tetapi kerap kali jugalah berbagai alasan dan memandang remeh apa yg disuruhkan.

    huhuhuhu

    sekarang baru ku tahu!
    huhuhuhu

    • Tie
      August 9, 2009 at 6:34 am

      Err…..

      Orang lelaki ni memang selalu lupa (atau buat2 lupa)

      Time maghrib, pintu dan tingkap terbuka, asyik sembang dengan jiran…. Kita ni orang pompuan terpekik2 panggil anak masuk, takut pulak yang lain ikut sama, huhu….

      • August 10, 2009 at 12:07 pm

        bukan apa Tie, lelaki kan berani katanya.. wakkakakak

        • Tie
          August 10, 2009 at 2:50 pm

          Tahu…..

          Lelaki memang berani……….

          Kalau ada apa2, dialah yang cabut dulu………… !!

  14. nahmy
    August 9, 2009 at 12:59 am

    benar sgt tu. apa yg org tua dulu pesan pun sebenarnya ada maksud yg tersirat…tp skrg punya leka tengok Sin Chan sampai tutup pintu pun terlupa!

    • Tie
      August 9, 2009 at 6:34 am

      Hmm….

      Baby dan ibu baby sihat ke ?

      Dah boleh raya ke ? ekekeke…………..

  15. August 9, 2009 at 1:29 am

    seram pulak tengok gambar tu.. hehehh..

    masa kecik dulu, pernah terjadi kat neeza.. disebabkan cousin balik rumah waktu maghrib, ada ‘something’ dah ikut dia.. 1 rumah havoc sebab beberapa orang kena rasuk dengan pelesit.. pernah dulu neeza tulis dalam entry blog lama..

    • Tie
      August 9, 2009 at 6:35 am

      err…….tu yang takut…

      Benda ikut alik, hu hu… berdiri pulak bulu roma ni……..

  16. August 9, 2009 at 7:46 am

    salam tie. kawan kakpah pernah bercerita. dia ada kawan dan kawan dia ni ada adik yang hijabnya diangkat. dia boleh nampak makhluk halus. dia nampak bagaimana setan kencingkan air di dalam gelas.

    • Tie
      August 10, 2009 at 2:42 pm

      Alamak ! Takutnya…!!

      Lepas ni memang semua makanan kena tutup. Bukan kerana lalat je, hu hu…

  17. August 9, 2009 at 8:24 am

    Good morning Kak Tie…..

    Wahhh tajuk….”Tetamu Tak Diundang” gituuuuu.🙂
    Thanks a lot 4 sharing this info ekkkk. Bende baik, elok d`amalkan dan d`jadikan panduan.

    Arwah Atok sy pun mcm tu gak…..selalu b`pesan. Arwah Atok siap tunjuk ROTAN lagi gituuuu…. yg paling halus pulak tu. Klu ROTAN tu singgah di badan, perghhhhh sengal seluruh badan. sy dah pernah kene…..kesan yg tak boleh d`lupa hingga skrg. Hihihihi…

    1) Balik rumah sebelum Maghrib – Maknanya; tak elok utk kita (org pompuan t`utamanya) b`embun di luar sana. Lagipun tak baik m`lewat2kan solat. Masa cenggini la syaitan nak GODA habis2an makhluk ALLAH yg b`nama manusia.

    2) Tutup pintu rumah bila tiba waktu petang / malam – Maknanya; jika d`biarkan pintu t`nganga mcm mulut rimau nanti kang ada pulak tetamu yg lebih tidak d`undang terkam masuk rumah(penyangak la tuuuuu…). Lagipun,kekadang adik-b`adik pompuan mahupun ibu kita ada yg b`kemban la, b`seluar pendek mcm nyonya jual sayur la…..klu org d luar sana t`nampak, kan tak elok. Nanti timbul kes rogol, baru nak nyesal. Hukhukhukhuk…..

    3) Setiap bekas makanan mahupun minuman mesti d`tutup rapi b`sertakan doa/sebut nama ALLAH – Maknanya; tidak eloklah jika kita m`biarkan makanan/minuman yg masih elok d`biarkan t`dedah. Lalat/lipas/cicak t`jatuh….dah tak boleh jamah. Makanan/minuman tu pulak dari hasil yg HALAL dan bersih dan rezeki dari ALLAH, makanya lebih elok d`tutup rapi dan sebut nama ALLAH.

    4) Tutup TV masa waktu Maghrib – Maknanya; utk m`elak dari lalai b`solat. Waktu solat Maghrib amat singkat…..klu asyik tgk TV, nanti t`lepas waktu solat Maghrib. Larat ke nak qada memanjang…..(errrkkkk,mcm pernah buat je nihhhhh….tapi siapa ekkkk?? Huhuhuhu).

    Inilah antara arwah Atok sy pernah ckp masa kecik2 dolu2. Sesetengah org ckp pesanan2 cenggini ketinggalan zaman la…..old fashion la……orthodox la…..tapi bagi sy, ianya tetap penting dan boleh d`jadikan sbg panduan k`hidupan.
    🙂 Akak Tie, take care ye.

    • Tie
      August 10, 2009 at 2:43 pm

      Eloklah tu… kita amalkan yang baik2….

      Moga kita dilindungiNya.

  18. August 9, 2009 at 8:49 am

    just nak share apa yg sy publish kat sentuhan rohani… http://sentuhanrohanijentayutiara.blogspot.com/2009/07/rahsia-solat-awal.html

    perkaitan waktu solat dengan warna alam

    …>> Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam.

    • Tie
      August 10, 2009 at 2:45 pm

      Tie dah gi tengok tadi……

      Sesungguhnya ilmu Allah ni terlalu banyak….. Segalanya penuh dengan hikmah.

  19. kutaksempurna
    August 9, 2009 at 10:05 am

    errrrr…. nmpk gayanya, siang hari pun angie tutup gak pintu…

    ibu!!! cepat tutup pintu…

    ge ge ge ge geruuunnnn

    • Tie
      August 10, 2009 at 2:46 pm

      Tutuplah pintu.

      Tutup tingkap sekali.

      Kot2 ada yang dok ngintai..

      Nampai Angie bukak periuk time puasa, ekekeke………

  20. August 9, 2009 at 10:07 am

    Bagus photo tu …chekdee gunakan dan tunjukkan kat anak-anak supaya mereka insaffffffff….kui.kui

    • Tie
      August 10, 2009 at 2:47 pm

      Ye ke ? Agak2 mereka percaya ke ?

  21. nahmy
    August 9, 2009 at 11:12 am

    alhamdulillah…baby & ibu baby sihat. ibu baby dah msk keja balik dah. bapa baby belum ‘merdeka’ lagi…kuang-kuang-kuaaanng😦

    • Tie
      August 10, 2009 at 2:47 pm

      Laa…….

      Ciannya……ekekeke….

      Tak pe……. boleh celebrate besar-besaran time Raya, waaakakakaa……….

  22. August 9, 2009 at 4:55 pm

    terkezut sy..nsb baek la wanie x da sakit jntung..kalo x pengsan kot tgok gambo tu..dh la wanie nie lmh semangat..heheheh

    • Tie
      August 10, 2009 at 2:48 pm

      Hihi….sabor aje laa………….

  23. August 9, 2009 at 5:34 pm

    uiks!! terkejut tgk gambo tu hehehe
    mak pun ckp maghrib2 masuk dlm rumah

    ….nyamuk pun byk kat luar hihihihi

    • Tie
      August 10, 2009 at 2:49 pm

      Haa……..harap2 Adila tak bersidai kat luar lagi, ya…. lagipun takut masuk angin ! Waakakakaa………

  24. August 10, 2009 at 10:42 am

    Alamak..selalu suruh Zikry je yg tutup lampu masa nak tido..pasni kene ajar dia bismillah sebelum buat sesuatu..

    • Tie
      August 10, 2009 at 2:49 pm

      Eloklah tu, kak tie pun kena ingatkan diri sendiri. Mokcik ni selalu terlupa laa…………

  25. Aykay
    August 10, 2009 at 12:19 pm

    Kak,

    pic tu mcam dari cerita seram mlm jumaat je…

    rumah saya now ni dah rumah tanpa siaran TV kerana TV agak rosak…so maghrib anak2 mandi awai, mkan n p mengaji, or ikut saya berjemaah… kurang gangguan insyaAllah

    • Tie
      August 10, 2009 at 2:50 pm

      Alhamdulillah………….

      Itulah sebaik-baiknya………….

  26. August 10, 2009 at 12:42 pm

    mujur saya bukak waktu siang…
    kamera sekarg ni…ada masanya bleh boleh tersnap benda2 gini…huhuhu…serammm.

    • Tie
      August 10, 2009 at 2:51 pm

      Syaitan sekarang nak glamour gak !

      Masing2 nak tonjolkan diri…..hihi…

  27. August 10, 2009 at 1:29 pm

    k tie,

    alar…takut tengok gambar tu. tu yang sekarang ni bila nak magrib aje zan dah kunci pintu belakang. tak berani nak lenglong2 cam dulu hihi… cuba bayangkan dia dibelakang k tie sekarang…. hehe….

    • Tie
      August 10, 2009 at 2:52 pm

      Hehe….

      Zan….., Syaitan tu ada di mana2…….

      Kot2 tengah dok bertenggek depan mata tu…. Uwaaaa…………..

  28. August 10, 2009 at 1:30 pm

    Tie… nekcun masih ingat dulu-dulu, orang tua-tua selalu cakap jangan main di luar rumah kalau hari dah dekat magrib kerana syaitan suka usik atau menyorokkan bebudak tu… tapi zaman sekaran ni, nekcun tengok bebudak main dah tak kira masa… azan magrib dah berkemundang di sana sini pun, mereka masih berkeliaran di atas padang permainan atau pun di padang bola… Agaknya sekarang bukan orang takut syaitan, tapi syaitan yang dah takut kat bebudak tu…. hehehe…

    • Tie
      August 10, 2009 at 2:55 pm

      Sekarang ni orang pun dah jadi syaitan…….

      Tengoklah jenayah semakin menjadi-jadi. Tak takut langsung pada Tuhan.

      Senang2 si peragut @ pembunuh, pelangkong kepala seorang gadis dengan helmet…. mati dia kat situ, sedih betull.

  29. August 10, 2009 at 3:38 pm

    terima kasih dgn ingatan ni

    • Tie
      August 10, 2009 at 6:28 pm

      Sama-sama kasih…….

  30. nekPP
    August 18, 2009 at 2:10 am

    mokcikkk..pukul 2 pagi nihhhh…super terkejuzzz nekpp tawww…
    .
    .
    biasanya mokcik..nekpp pukul 6.30 dah tutup pintu tingkap takut nyamuk masukk ekeke
    ada hikmah jugek yerkk…supaya TIDAK ADA TETAMU YG TIDAK DIUNDANG DATANG!!!

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: