Home > Makan, tumbuhan, Uncategorized > Jagung Hibrid

Jagung Hibrid

Baru-baru ini musim jagung di Kuala Berang. Tak terkunyah gigi ni….. Bila sahabat abang tu beri setengah guni jagung hibrid, dan ketiak jagungnya sekali (baby corn), makcik ni makin ligat bersilat di dapur.




Bila dah dibersihkan, inilah hasilnya. Ketiak jagung (baby corn) tu Tie masak sayur lemak, buat sayur campur, dan bubuh dalam mee… Sampai naik jelak ! Jagung  hibrid tu pulak Tie buat bubur je. Dah jemu makan jagung rebus dan jagung bakar.


Inilah bubur jagung Tie.  Dah habis setengah periuk ! Macam tak cukup pulak.


P/s – Jagung (Zea mays L) ialah sejenis tanaman bijirin berasal dari Amerika Tengah dan telah diperkenalkan di Malaysia sebagai jagung manis pada awal tahun tujuh puluhan (70-an).

.

.

  1. kin
    August 3, 2009 at 8:45 am

    Kak tie, kat sini ketiak jagung tu punya la mahal. 2euro lebih (bersamaan lebih kurang rm10) adalah dapat dalam 10 batang. Kalau beli, nak guna dalam masakan pun berkira2! hehehhe..

    • Tie
      August 3, 2009 at 9:22 am

      Adoi…..

      Mahalnya……, Kat sini Kak tie tak pasti, biasa orang bagi je…

  2. August 3, 2009 at 9:42 am

    ketiak jagung Tie..hehehe…sy panggil baby corn..cewaaahhh…..

    sy panggil sudip jagung. Bulan lepas pun mak mertua hntr jagung setengah guni…tak larat nk makan, rebus ,parut makan dgn kelapa

    • Tie
      August 3, 2009 at 9:50 am

      Tu laa…bila dah banyak, nak sengal rahang ni… asyik ngunyah je, hehe…

  3. August 3, 2009 at 9:53 am

    sedap sayur lemak baby corn tapi kalo kat kl ni baby corn macam bapa corn, keras semacam,hehehe.

    • Tie
      August 3, 2009 at 9:55 am

      Ooo…..memang ada orang jual gitu. Baby corn tua, keras, dah jadi tunggul je… elok baling balik kat penjual tu…

  4. ain
    August 3, 2009 at 10:00 am

    ooooooo…baby corn tu kita panggil ketiak jagung ekh..??? cantiknya namaaa!!!!!hihihihi

    kak tie..mana2 jagung yg tak abih tu…campak le ke sini sikit.hihi

    • Tie
      August 3, 2009 at 10:03 am

      Dah abis laa…. tapi ketiak tu ada lagi dalam peti sejuk. Ain dok jauh sangat, kalau dekat boleh gak kak tie baling2 masuk tingkap dapur, ekekeke….

  5. zareda
    August 3, 2009 at 10:07 am

    zar suka bubur jagung tapi pemalas lipas nak buat… hahah

    bak mai semangkuk lah..

    • Tie
      August 3, 2009 at 10:15 am

      Laa……. tak tahu lak lipas tu pemalas…

      Kalau malas, guna je jagung cream dalam tin tu… senang je, buat dengan kaki, ekekeke….

  6. ima
    August 3, 2009 at 11:02 am

    salam kak tie…amboi beruntungnye orang dok kawasan kg ni…hehehe
    semuanye dapat free…kat sini semua kena beli,mahal tau…huhuhu
    tak de ke sapa2 yang nak bagi free macam kak tie tu…
    yang dpt free ni la lagi sedap….

    • Tie
      August 3, 2009 at 11:10 am

      Memang sedap bila dapat free…. lebih sedap bila ada orang nak belanja makan, uwaaaa……..

  7. August 3, 2009 at 11:20 am

    hmm bawok kemari jerk lah, kalau ekau tak boleh abis jagung2 tu..

    nanti den poie kek Pangung Cinema ko, Tanjung Golden Cinema ko, Golden Cinema ko, den duduklah kek tangga eh.. “Jagung! Jagung! abg nak jangung bang?, Jagung! Jagung!”

    hehehhehe

    • Tie
      August 3, 2009 at 11:24 am

      Dah tinggal kulit jagung je…. Entry ni terlewat sikit, waakakakaa…..

  8. August 3, 2009 at 11:21 am

    sedap nyer..

    p/s:patut la wanie rs mcm kehilangan sesorg..rupe2 nyer akk..dh tuka umh baru rupe nyer..hehehehe

    • Tie
      August 3, 2009 at 11:31 am

      Ooo….akak terlupa nak antor telegram kat wanie, ekekeke…..

  9. August 3, 2009 at 11:21 am

    masa ada makan la puas2… nak tunggu musim pula kan lambat.. klu terlebih meh hantar sini… periuk kukus baru beli nie..

    • Tie
      August 3, 2009 at 11:25 am

      Kalau musim jagung hibrid ni abis, alamat makan jagung siam je laa…..

      Periuk kukus baru ? Patutlah rajin buat pulut kuning….hihi…

  10. August 3, 2009 at 2:49 pm

    tergelak sha bace perkataan ketiak jagung tuh…ehehe…

    nampak cantik je jagung nieh?
    mesti sedap kan kak tie?
    kasi sha sikit la…
    sha suke jagung!

    • Tie
      August 3, 2009 at 3:16 pm

      Orang kelantan panggil ketiak jagung, kak tie dah terikut-ikut , hi hi….

      Jagung tu memang cantik, jagung hibrid. Manis tau !

  11. August 3, 2009 at 3:47 pm

    sedapnya bubur jagung tu. Favorite Neeza tu Kak Tie.. kat sini ada jugak jual jagung tapi bermusim gak.. Harga boleh tahan la. Tapi kalau nak makan, beli jugak kan.. Tiak jagung tak pernah nampak lagi.. barang larangan kot sebab kalau dah ambik tiak jagung, takdelah jagung besar kan hahaha!! ye la tuuuu..

    • Tie
      August 3, 2009 at 3:53 pm

      Ha ha ha….. betul la Neeza….

  12. August 3, 2009 at 4:04 pm

    yummy! meleleh ayaq lioq tgk buboq jagung kak tie.. heheh

    • Tie
      August 3, 2009 at 4:13 pm

      Waa…..memang ramai gak peminat bubur jagung ni, hihi…

  13. August 3, 2009 at 5:06 pm

    daku suka jagung!!!..berak pun kuwar ketul2 biji jagung..hehe

    • Tie
      August 3, 2009 at 7:31 pm

      Uwaaaa…….dasatnya…!!

  14. syayassir
    August 3, 2009 at 5:13 pm

    hmm, dah lama tak makan bubur jagung..
    sedapnya…
    ni yang nak gi cari jagung nih..😛

    • Tie
      August 3, 2009 at 7:31 pm

      Eloklah cari, takut kempunan pulak !

  15. August 3, 2009 at 8:51 pm

    Kak Tie…..

    Ada lagi ke jagung tu? Nak cikit……..ngidam ngada2. Hihihihi….
    Sy mmg suka jagung…..cuma jagung tak suka kat sy. Kihkihkihkih.

    • Tie
      August 3, 2009 at 9:25 pm

      Dah habis la ……. Burp ! kekenyangan….hihi….

  16. fatrina
    August 4, 2009 at 1:20 pm

    wahhh best nya bubur jagung tuh kak tie… nak sketttt.. hehe walau pon entry dh lepas =)

    • Tie
      August 4, 2009 at 1:37 pm

      Kak tie baru dapat lagi… nak buat petang ni… meh laa….hehe…

      • August 4, 2009 at 4:43 pm

        poslah semangkuk kat teman ni kak tie….sodap nampak tu..

        • Tie
          August 4, 2009 at 4:47 pm

          laa….jauh sangat . Kalau dekat memang kak tie bagi, hihi….

  17. nekPP
    August 5, 2009 at 10:08 pm

    wahhhh mewah gan jagung!!
    jem jagung tak buat mokcikkk?? ekekeke..

    aper khasiat jagung mokcik??

    • Tie
      August 5, 2009 at 10:29 pm

      Ooo…mana boleh buat jem jagung…..

      Kalau jem durian boleh la, waakakakaa……

      Khasiat jagung ?

      Hmm….Amalan memakan jagung boleh menguatkan tulang, gigi, rambut dan hati. Ia juga boleh menurunkan tekanan darah dan kandungan gula dalam darah, melancarkan pengaliran darah serta melawaskan kencing. Banyak lagi laa….hehe….

  18. Blog Resipi
    August 6, 2009 at 11:55 am

    Salam Kak Tie, dah habes setengah periuk bubur jagung tak ajak pon kite..sampai hati…😀

    • Tie
      August 6, 2009 at 12:23 pm

      Dah tinggal periuk pun…. Ni ada lagi jagung, nak balik eksport kampung pulak, hihi..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: