Home > herba, Pengetahuan, Uncategorized > Sarang burung walet

Sarang burung walet

Anak-anak semua, hari ni makcik nak perkenalkan sarang burung walet. Kalau yang dah tahu tu, boleh belajar lagi sekali, kih kih …..

Burung walet adalah dari keluarga menghasilkan sarang yang boleh dimakan. Terdapat 8 spesis yang mana sarangnya boleh dimakan dan mempunyai kasiat yang tinggi.

Kesemua aktiviti burung ini seperti makan, minum dan mengawan dilakukan semasa terbang (Err….betul ke ni ?) . Ia hidup berpasang-pasangan . Lazimnya ia hanya akan pulang ke sarang pada waktu senja. (Burung pun tau balik bila maghrib, ek!)

Inilah sarang burung walet. Ia begitu terkenal dengan masyarakat Cina. Sebenarnya sarang burung ni selalu dihadiahkan kepada kami oleh teman suami yang tinggal di Pulau Redang. Ada gua di sana.

Burung walet membuat sarang dari cecair yang dikeluarkan dari kalenjar yang terdapat bersebelahan kalenjar saliva. Cecair ini akan menjadi keras apabila terdedah kepada udara. Terdapat empat warna sarang burung iaitu putih, kuning merah dan hitam.

Ini dia sup sarang burung. Tie masak guna pati ayam je. Tak suka manis. Sebelum tu kena bersihkan bulu2 tu. Kalau yang dijual tu memang dah bersih. Kena rendam dulu dengan air biasa.Β  Kalau makan di restoran, mungkin dapat 2-3 urat je, bersama bahan lain. Yang ni tak ada bahan sampingan. Mungkin ada orang rasa geli, tapi rasanya macam shark’s fin soup je… Macam jelly laa…….πŸ˜€

Sarang burung ini amat berkhasiat untuk penyakit :-

1. Paru-paru berair dan batuk kronik

2. Melancarkan darah di saluran jantung

3. Penyakit asthma danΒ  sesak nafas

4. Menghilangkan kedut-kedut di muka (untuk lelaki dan perempuan)

5.Β  Mencegah kanser,

7. Meningkatkan IQ orang dewasa atau kanak kanak

8. Menguatkan tenaga batin, awet muda dan lain lain lagi. (Mesti ada orang tu teruja, kih kih …)

Anggaran harga sarang burung mentah sekilo dipasaran adalah diantara RM3000.00 – RM7500.00 dan boleh mencapai harga antara RM10,000-RM18,000 untuk yang telah siap diproses.

Tapi sekarang ni Tie nampak mereka buat ‘gua batu’. Terdapat banyak bangunan yang dibina khas untuk mendapatkan sarang burung ni.
Psst- Kalau ada sesiapa nak rasa bolehlah datang ke rumah Tie, nanti Tie masakkan sup sarang burung special, hi hi.. Jangan bimbang, Tie bagi discount 10%, ekekekeke………….

.

.

Baru dapat award dari NekPP tadi. Tie tepek cepat-cepat sebab takut terlupa lagi, hi hi… Mekasihlah NekPP, nanti jangan lupa makankan nasi briayani tu, ya…. kih kih …


.
.
  1. nekPP
    July 16, 2009 at 9:59 am

    naik pangkat! PROF TIEE..ekeke..
    mekasih yaa prof hehe sangat teruja no 8 itew ahaks..AWET MUDA LAH! wahahaha

    • Tie
      July 16, 2009 at 10:10 am

      Wah…. cepatnya datang komen!!

      Guna teropong ke ?

      Memang dah agak! Tang awet muda tu mesti ramai yang minat!! Boleh hilang kedut2 muka tau… Boleh check pipi Tie, waaakakakaka…..πŸ˜€

      • July 17, 2009 at 10:56 am

        Tie… nekPP kat Johor skrang bukan kat Dubai sbb tu cepat sampai nie…

        • Tie
          July 17, 2009 at 8:19 pm

          Ooo…. dia ada beritahu.. katanya nak balik kampung.

  2. July 16, 2009 at 10:12 am

    Kak tie…hari ni belajar ilmu kesihatan ye. org china dh lama amalkannya cuma kita org melayu baru skrg terbuka mata n minda tentang khasiat sarang burung ni

    • Tie
      July 16, 2009 at 10:31 am

      Hi hi…. orang kita ni selalu ketinggalan, ek?

      Tak pe laa…. perlahan2 lebih baik dari tahu langsung.

  3. ima
    July 16, 2009 at 10:37 am

    ooo… kat tie patutlah orang cina bijak2…makan sarang burung rupanya…
    ima dengar sarang burung je tak lalu nak telan kak tie….tapi hari ni dah tahu khasiatnya(tang awet muda tu)teringin pulak nak rasa….hehehe

    tapi….alamak mahalnya reega….huhu

    • Tie
      July 16, 2009 at 6:24 pm

      Sarang burung banyak khasiatnya, Ima….

      Kak tie ada gak masak, 2 minggu sekali. Mahal, jadi kena jimat2 sikit. Tu pun orang beri, kalau nak beli memang tak mampu pun, hehe…

  4. Kak Long
    July 16, 2009 at 12:53 pm

    Kalau pergi rumah Tie, akan dihidangkan dengan sup sarang burung asli. Pastikan cukup bekalan….nanti kena serbu sebab ramai yang teruja dengan khasiat yang itu dan itu!

    • Tie
      July 16, 2009 at 6:25 pm

      He he ….. takut pulak bila kak long kata gitu…:mrgreen:

  5. ain
    July 16, 2009 at 1:48 pm

    oleh itu…jom ramai2 serang umah kak tie….kita kenduri sup burunggggggg!!!!!hihihi

    • Tie
      July 16, 2009 at 6:25 pm

      Uwaaaa………….

      Kak tie nak balik kampung laa……..ekekekeke……

  6. July 16, 2009 at 1:53 pm

    daku x pnh coba la kak T..bila nk adiahkan utk saya sarang burung?..ahaks

    • Tie
      July 16, 2009 at 6:26 pm

      Errr…………

      Meh laa… kak tie bagi secebis!!! Waakakakaa….

  7. iza
    July 16, 2009 at 2:35 pm

    amboi semenjak dua menjak ni kak tie jadi pakar pemakanan lahπŸ™‚
    banyak manfaat dia, patut ler mahal giler.

    err bukan ker kalau makan kat umah kak tie dapat pree jerπŸ˜€

    • Tie
      July 16, 2009 at 6:26 pm

      Ekekekeke…………

      Boleh kalau nak makan free… kak tie bagi sorang seurat, ekk!

  8. July 16, 2009 at 2:43 pm

    Wahh bagus…nampak mcm agar2 la..tp sedap ke?

    • Tie
      July 16, 2009 at 6:27 pm

      Memang macam agar-agar…. rasa pun gitu.

      Anak kak tie suka makan πŸ˜€

  9. j M
    July 16, 2009 at 2:44 pm

    TENAGA BATIN?? harus kene g carik sarang burung nihh…ekekeke

    tapi sebelum tu kene la carik LAKI dulu…ahahaah

    • Tie
      July 16, 2009 at 6:29 pm

      Aaaiik ??

      Nampak tenaga batin je ? Ooooo….. eloklah cari abang dulu, ekk!

  10. July 16, 2009 at 3:33 pm

    erl! TENAGA BATIN yg berlebihan pula mcm mana lak nak dikurangkan?

    hmmm

    wakakakaka

    • Tie
      July 16, 2009 at 6:30 pm

      Uuuiiii…..!!

      Ada pulak yang berlebihan ….??

      Alasan nak bukak cawangan baru ko ??

      Ramai ibu2 tunggal kat luar sana yang tak terbela. Elok la cari sorang dua. Boleh gak buat amal dunia dan untuk bekalan akhirat nanti, ekekekeke…….

      • July 16, 2009 at 7:59 pm

        Kak Tie….

        Tolong selamatkan Maza ye.Huhuhuhu….m`bahaya! Tenaga BATIN berlebihan gitu…ngeriiiii !!!

        Apa kita nak buat kat pokcik Maza ni supaya yg berlebihan tu jd berkurangan ekkk?

        Wakakakakaka….

        • Tie
          July 16, 2009 at 8:41 pm

          Err…. kak tie tak boleh nak tolong la Zyma ooii…!

          Tapi… nanti kak tie cuba godek2 cari ubat ni, ekekeke…

      • July 17, 2009 at 1:40 am

        ishk! tak terpikior lak teman! Bagus jugak cadangan kome tu Tie..huhuhu

        Lagi2.. nak2 … ate ustaz Akhil Hayy yg baru aje lepaskan org rumahnya….kesiannn….

        harus ditolong ibu tunggal ni..
        hmm…!?

        wakakaakka

        • Tie
          July 17, 2009 at 6:29 am

          Amboi……!!

          Bukan main lagi pokcik nih!

          Nanti Tie nak report kat timbalan tu baru tau!!

          Terus panjang telinga sebelah, ekekekeke….πŸ˜€

  11. July 16, 2009 at 3:47 pm

    Tie & kengkawan…

    meh ler ucapkan takziah pada tokma.. kesian dia. emak dia baru meninggal dunia. patut lah dah lama tak nampak di alam ciber ini.. huhuhu

    http://hayiramshad.blogspot.com/2009/07/wahai-bonda-ibu-kandungku.html

    • Tie
      July 16, 2009 at 6:31 pm

      Tie baru je balik dari rumah dia (blog dia daa…).

      Patutlah dia senyap sunyi je…..

  12. July 16, 2009 at 4:42 pm

    ooo ni la rahsia awet muda kak tie ye hihihi

    • Tie
      July 16, 2009 at 6:32 pm

      Alamak…..!!

      Kak tie terlupa laa….. ekekekeke……

      Memang inilah salah satu rahsia awet muda kak tie ni, kih kih …….!

      • July 17, 2009 at 1:42 am

        uiks.. lutut dah menggeletar, tapak kaki aje yg licin …. tu pun kat tumit ada dah yg pecah gitew! ada pulak cakapkan awet muda…

        hmmm..?! pelik ni?!

        waakakakaka…

        • Tie
          July 17, 2009 at 6:30 am

          Eh…. ada orang cemburu laa…..

          Kita ni, sungguhpun dah jadi makcik, masih lagi dapat kekalkan kemudaan remaja tau!! Waaakakakaa….

  13. Muhammadsayyid
    July 16, 2009 at 5:32 pm

    Selalu syd tengok gua buatan tu besar giler..mewah kan burung walet..duk banglo semua..takde pun yang duk rumah teras..hehehe..

    Bestnya dapat sarang burung..bak sikit?

    • Tie
      July 16, 2009 at 6:34 pm

      Di Indonesia memang banyak, kan?

      Pernah makan ke ? Meh sini kaktie suapkan, sesudu je, ekekekeke……

  14. July 16, 2009 at 6:40 pm

    sedap ya..

    kat rumah saya ada juga nmpak burung layang2 ni dok berkumpul kt atas bumbung….kalau panjat..ambil sarang …boleh masak macam kak tie…sanggup ke saya nak panjat…huk..huk.

    • Tie
      July 16, 2009 at 8:41 pm

      Oooo …ye ke ?

      Tok sah la panjat-panjat tu… bahaya pulak, takut dapat penyakit lain, huhu..

  15. July 16, 2009 at 7:09 pm

    mahal nyer tie. Boleh buat bisnes ni haha.. tapi kpah rasa kalau tie bagi kpah cuba makan pun, kpah tak reti nak makan. kalau benda pelik2 ni kembang je tekak..

    • Tie
      July 16, 2009 at 8:43 pm

      Memang mahal, dan ramai yang buat bisness ni…..

      Tie dulu tak terliur pun, tapi bila dah masak sendiri, rasa okay pulak. Macam agar-agar je… tapi ada sikit hanyir.. sikit je…hehe…

  16. July 16, 2009 at 7:16 pm

    Kak Tie….

    Bird nest ni mmg b`khasiat. Sy dah minum dah.
    Ada lg ke kat rumah Akak? Bak sini sikit…..jgn minum sorang2,
    tak baik utk kesihatan…..

    Huhuhuhu……
    πŸ™‚ Take care ye,Akak.

    • Tie
      July 16, 2009 at 8:43 pm

      Ada lagi..yang belum diproses.

      Kak tie hirup semangkuk, bagus untuk kulit tau !!!

  17. July 16, 2009 at 8:19 pm

    tak penah lak rasa sarang burung ke jerung ke ape ke..

    nak gak rasa tapi rasa cam tak mampu lak hehehe..mahal kan..

    takpelah..makan satay jelah hihihi…

    • Tie
      July 16, 2009 at 8:44 pm

      Memang mahal, kak tie sendiri pun tak mampu.

      Dah rezeki, orang beri, kita ambil laa… tukar dengan kopi, ekekekeke….

  18. kutaksempurna
    July 16, 2009 at 8:58 pm

    sama ke dgn sarang burung layang2..

    errr.. gelilah nak makan… tapi sbb boleh enguatkan tenaga batin, awet muda dan lain lain lagi, maka angie tahan je la kegelian ini..

    hihihi… discount 10% je ke mama… anak beranak pun nak berkira gak ke??

    hihihi

    psssttt.. patutla papa awet muda… err.. mama pun sama… (kang tak puji mama kang, tak pasal2 kena lepuk… hikkkssss)

    • Tie
      July 17, 2009 at 6:40 am

      Ada perbezaan dengan burung layang-layang Angie ooii…!

      Sarang burung layang-layang tidak boleh dimakan kerana ia dibuat dari rumput dan batu. Family pun tak sama, burung layang-layang dari Family Hirudininae manakala Family burung walet adalah dari Family Apodidae.

      Hehe…tak payah nak geli-geli la , takut tak kahwin pulak nanti, ekekekeke…

      Mama bagi discount 10% tu kira harga anak-beranak laa…..waaakakakaa… Zaman sekarang ni semuanya berkira tau!!:mrgreen:

      Memang betul, mama memang sentiasa awet muda (kalau tak puji mama pulas telinga kang!)

  19. July 16, 2009 at 10:54 pm

    tak pernah berkesempatan makan sarang burung ni…mahal ke idak?

  20. July 17, 2009 at 1:44 am

    psst Tie. maza betul2 tak tahu dan nak tahu…

    Betul ke minum sarang burung layang2 ini halal?.. Erk kat mana nak cari yg ada cop halal jakim ekk? huhuhuu

    (psst: burung walet ni spesis burung layang2 ehh?!)

    • Tie
      July 17, 2009 at 6:50 am

      Seperti yang Tie terangkan, Sarangnya dibuat dari cecair yang keluar dari satu kelenjar sebelah kelenjar air liurnya. Tentulah halal kan..?

      Nak cari cop halal jakim ? Hmm… salah satu produk halal ialah di http://www.kohalal.com/content/air-sarang-burung-al-kautsar , Harga pun tak mahal.

      Ada banyak lagi, kena cari dalam internet laa…

      Dan…. burung waletnya sebenarnya bukan dari species burung layang-layang. Ramai yang keliru. Sarang burung layang-layang dibuat dari rumput dan batu je.. Tapi, kalau Maza cuba nak makan, Tie tak de masalah, ekekekeke….

      • July 18, 2009 at 12:06 am

        rumput pun rumput lah…. batu pun batu lah.. huhuhu

        katanya rumput dan batu pun banyak mineral.. kira berkahsiat gak ler……

        uwakkkkk!!!

        Tie dengki!..huhuhu

        • Tie
          July 18, 2009 at 7:29 am

          Waaakakakaa………

          Cian dia… kempunan sarang burung……ekekeke…..πŸ˜€

  21. July 17, 2009 at 8:59 am

    Akak Tie….

    Klu tak salah sy, sarang burung ni boleh dimasak bersama Kurma China (kurma merah kering), kaki pisang (di tmpt Kak Tie,tak pasti dipanggil apa), laici and a few kinda herbs. Biasanya org Cina buat mcm tu la (di tmpt sy, tmpt lain ntah la….).

    Tapi memang a good drink for health. Fantastic!!!
    πŸ™‚

    • Tie
      July 17, 2009 at 9:02 am

      Memang orang cina suka masak gitu.

      Tapi kak tie dan anak2 lebih suka rebus dan bubuh pati ayam sebagai perisa.

  22. zareda
    July 17, 2009 at 9:02 am

    sarang burung layang layang ker ni?

    Staf zar tgh buat kajian penilaian ekonomi product sarang burung ni.. thanks for the info..

    • Tie
      July 17, 2009 at 9:05 am

      Sebenarnya burung walit ni bukan dari keluarga burung layang-layang. Sarang burung layang-layang tak boleh dimakan, dibuat dari batu dan rumput je… boleh tengok info di sini ( http://www.agribdc.gov.my/350 )

  23. July 17, 2009 at 10:23 am

    sy nk g umah Tie la ..
    nak g makan sarang burung + shark’s fin soup
    sbb sy suka bab awek muda tu…

    • Tie
      July 17, 2009 at 8:20 pm

      Hi hi ….. mari laa…. kena datang naik speed boat. Tie dok kat tasik, kih kih …

  24. irfat
    July 17, 2009 at 5:59 pm

    taniah utk award ituu,, =)

    fuhh,,mcm best aje,,br tgk gamba,,
    sy tak pnah pun makan,,,bajet tak ckup,,ngeh3,,,
    kaktie bkakla bisnes,,
    konpem kayo,,hihi
    =)

    • Tie
      July 17, 2009 at 8:21 pm

      Mana boleh bukak bisness… benda ni ada beberapa keping je… cukup untuk bekalan kak tie sorang, ekekeke….. Kalau nak bukak bisness, kena buat bangunan khas utknya, atau gi panjat dalam gua tu.. hu hu..

  25. July 18, 2009 at 3:08 am

    Tak yah beli mahal-mahal ye…ini yg buat abgdin rasa tak keruan nak singgah umah Tie….

    Poonnn ponnn….!!!

    • Tie
      July 18, 2009 at 7:30 am

      Uwaaaa……….

      AbgDin bawak lori laaaa.!!

      Mana cendawannya ? Sedap gak kalau dibuat sup!!

  26. July 19, 2009 at 3:56 pm

    mahallah sarang burung ni kak tie woiiii….adalah sekali tu member hubby bagi yg belum bersihlah, punyalah payah nak bersihkan….letih. masak dgn gula batu, sodappp juga, macam makan jelly je!!! nak beli mmg tak mampu le teman.

    • Tie
      July 20, 2009 at 7:59 am

      Ha ha ha…. memang sampai berpinar mata buang bulu2 kecil tu. Tu yang kak tie malas nak buat ni, hi hi….

  27. kin
    July 21, 2009 at 8:20 am

    sup sarang brurung terkenal di kalangan org cina, kan? saya tak pernah merasa..rasa macam ‘geli’ gak..hehhe..tp, kalau rasa cam jelly tentu sedap!

    • Tie
      July 21, 2009 at 8:34 am

      Macam grass jelly tu… rasanya bergantung kepada cara kita masak. Tapi, ada yang siap diproses, dibuat air… minum je macam air tonik kesihatan.

  28. August 16, 2009 at 1:06 pm

    Salam Semua, Jemput lawat:-

    Global Excellent Marketing Sdn Bhd (GEM), Perunding, Pembangunan & Pengurusan Industri Sarang Burung Walet / Walit (Swiftlet), Pakar Rekabentuk Rumah Burung Walet / Walit (swiftlet)- http://goldenswiftlet.blogspot.com
    http://gemsb.vox.com
    http://gemsb.blogspot.com

    KURSUS Perusahaan Sarang Burung Walet/Walit – http://kursusgem.blogspot.com

    GEM Community (Direktori/Forum Perniagaan, Pertanian & Industri Asas Tani Malaysia), Ruangan KHAS Jual & Beli Sarang Burung Walet/Walit. – http://gem.socialgo.com

    Jual & Beli Tanah Pertanian – http://walet.wordpress.com/tanah

  29. rina
    May 13, 2010 at 9:10 am

    kak tie, saya nak tanyerlah, mcmana cara memasak sarang burung walet ni?saya ader org bagi tapi masih simpan lagi ha..tq kak

    • Tie
      May 13, 2010 at 9:16 am

      Rina,
      mula-mula, rendam dalam air biasa dulu.
      Kemudian, buang bulu-bulu halus tu (boleh guna penyepit atau hujung pisau kecil) jika ada laa..
      Bila dah bersih, rebus kan je dengan air (macam masak gula batu).
      Untuk perisanya, kak tie biasa bubuh kiub ayam . Kalau suka yang manis, gantikan dengan gula batu.
      Rebus perlahan, tambah air kalau kering… Sampai hasilnya macam jelly….

      Makan macam sup. Boleh tambah sayur jika mahu.. kak tie masak simple je…

  30. rina
    May 13, 2010 at 10:18 am

    akak, nak rebus berapa lama? gula batu tu agak2 jer ke banyak mana nak letak? hehehehe…excited nak masak..dah lama ngidam..utk baby dlm perut ni ha..tq kak

    • Tie
      May 13, 2010 at 10:29 am

      Aaa….??

      Ada baby ??

      Waaaa…. akak pulak over excited nih!! Tahniahlah Rina, ekekeke….

      Rebus sampai benda tu lembut laaa… tak sampai sejam..mungkin 30-40 min kot. Kak tie tak ingat sebab lama tak buat. Kalau nak bubuh gula batu, pun agak-agak laa.. kalau sarang burung tu 2 tongkol, bubuhlah gula batu 5-6 ketul.. kalau banyak nanti terlalu manis lak.

      Tapi kan… kak tie rasa lebih sedap kalau guna kuih ayam je.. guna satu cukup.. kalau terlalu masih, tambah air je..

      Rina ada Fb tak ? Blog tak ada ke ? Kalau ada Fb, boleh kak tie add friend. Nak gak tahu perkembangan Rina dan baby tu, hihi…

  31. rina
    May 13, 2010 at 10:39 am

    hahahahaha..akak ni klaka lah..saya pun excited gak ni..anak pertamalah katakan..tq kak..saya ader fb, blog tak de..kuno sket saya ni..hahahahaha..ni fb saya, akak add lah ye. noorazrena binti abdul aziz

  32. liyanayusof
    February 9, 2012 at 4:33 pm

    kawan yg bg sarang burung tu jual x sarang burung?kalu ade saya nak beli la..

    • February 9, 2012 at 4:47 pm

      Liyana, dok kat mana? sekarang ni ada byk dijual di pasaraya, cer cari yang dah diproses jadi air minuman pun ada, dlm tin dlm dlm botol… kalau betul2 nak kak tie ada sikit jer… tu pun kalau liyana tahu cara2 nak masak… boleh email kak tie di kaytieze@gmail.com atau pm di fb Tie Ganu (kaytieze)

  33. July 20, 2013 at 6:46 am

    Wow, this post is good, my sister is analyzing such things, therefore I am going to convey
    her.

  34. August 7, 2013 at 7:32 am

    Fantastic website. Lots of useful information here.
    I’m sending it to some friends ans additionally sharing in delicious. And of course, thanks for your effort!

  35. October 11, 2013 at 12:06 am

    Financial adversities can affect your life anytime.
    We pay the required amount payday loans to you on the basis of your monthly income that goes towards paying off your
    marriage loan quickly, then it can wait. All of our loans are unsecured in nature you can apply for it
    as lender providing money under this sitting payday
    loans in comfort of home. After this, the borrower can easily
    get hold of finances for need urgent in nature.

  36. July 25, 2014 at 12:15 pm

    There are many types of tiles available nowadays. The
    method of tile cleaning will depend more on the tile type.
    However there are couple of things to be followed
    to add the sheen and glow of the tiles.

    Do the regular floor cleaning
    Clean the spills as soon as they occur

    It is very crucial to clean dirt and water too as soon as they are split to prevent
    the stains. Place a doormat which helps in reduction of mud or dirt entering through footsteps.

    There are basically following tile floors where in one will use the tile and grout cleaning process,
    types of tiles are as follow –

    Ceramic
    Porcelain
    Stone

    Porcelain Tile cleaning

    Porcelain tiles maintenance is not difficult if the surface is cleaned
    regularly. The surface can be vacuum cleaned every
    day or just sweep it. The wet mopping is required once in a week.

    Use of mild floor cleaners will do for the mopping.
    One can make it at home by mixing vinegar and water.

    Ceramic Tile Cleaning

    The rule is followed here as well; remove the dirt as soon as possible.
    Vacuum clean the tiles every day or a simple broom
    can be used. Plain water or the special ceramic tile cleaners can be
    used for the wet mopping.

    Stone Tile Cleaning

    One need to be careful while cleaning the tiles made of stones as
    they are natural minerals. Never use harsh floor cleaners.
    Sweep or vacuum clean. After using any floor cleaner use a dry mop to soak any type of liquid residue.

    Grout Cleaning

    Along with the tile cleaning it is very important to regularly clean the grout, i.e.
    the lines between the tiles. Hence tile and grout cleaning goes simultaneously.
    Grout is porous in nature and attracts dirt, grease etc.
    The surface looks shabby if the grout is unclean. It can also be
    a cause of mildew or mould in the damp areas
    like bathrooms. It is best to have a seal (colour or clear) on the grout
    which will not only protect the surface but also acts as an anti-fungal agent.

    Many a times it gets difficult to maintain the floor due to hectic working schedules.
    Hence we come in picture and provide the tile and grout
    cleaning services to our clients at a very affordable price.

    Moreover the price depends on the type of the tiles, number of tiles and size of the tiles to
    be cleaned.

    Following steps are followed for the tile and grout cleaning after you contact us-

    Pre inspection of the tiles and floor.
    Shifting of the furniture, if any, from that space.

    Dry Sweeping of the surface
    Application of the suitable cleaning solution.
    Cleaning the surface with a soft pad.
    High pressure cleaning
    Mopping and drying the surface.

    We have our experts who carry special tools to do the tile and grout cleaning; the grout sealing
    is also done if ordered.

  37. September 25, 2014 at 2:24 pm

    Anyone who joins Twitter can do what is necessary to gain followers, but it is quite another
    to successfully do business with them and keep their
    loyalty. One of your goals is to keep people retweeting your message.
    This caused me to investigate automated Twitter Software that
    would take care of many of my Twitter tasks. Not only will these help you establish credibility, you probably won.

  38. September 25, 2014 at 7:34 pm

    Finding Sydney serviced apartments online is really easy and quick.
    This helps in selecting a location that can optimize your trip to London. Are you
    thinking of buying property in London as a pied a terre or an investment property
    in London. With corporate travel soaring inexorably, the latest entrant in the Indian hospitality industry has earned the plaudits
    of the business community primarily because of its
    inimitable comfort and privacy.

  39. March 18, 2015 at 5:13 am

    Leave the egg on your head for fifteen minutes and wash it off with cool water.

    So as you can imagine being able to get all your daily nutrition and vitamin needs through herbalife vitamin supplements in less calories
    then a normal meal allows for accelerated weight loss whilst still being health.
    It is identified in eggs, squash, liver, green leafy vegetables, carrots.

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: