Home > buah, Pengetahuan, Tingtong > Pejamlah mata…..

Pejamlah mata…..

Mmmm………………………………

Mmmm……………………………….??

Mmmmmm…………………………

Nikmatnya tak terhingga,

Betapa manisnya,

Betapa sedapnya,

Err…..tapi kekadang ada pulak rasa masam,

Tak mengapa.

Telan aje laa    :mrgreen:

.

.

Orang kata, hitam-hitam si tampuk manggis, sungguhpun hitam kupandang manis!

Uwaaa………. Tie baru je merasa  manggis yang pertama tahun ni!! Jakun sikit!!

Errr……….lupa nak kira, berapa biji dah  Tie telan ni….?  Harap-harap tummy tak buat hal pulak, ekekekeke…………😛

.

.

.

khasiat-manggis-2

Buah manggis mempunyai bahan aktif biologi yang sangat kaya dengan antioksidan yang tinggi .Ia juga unik kerana mempunyai makanan tambahan bioaktif yang hebat iaitu “XANTON”.

Manggis bukan sahaja sedap dimakan, malah ia diguna untuk tujuan perubatan secara tradisional bagi menyelesaikan masalah seperti :-

1. Cirit-birit

2. Buasir

3. Ulser mulut

4  Sembelit , dan

5. Kulit bermasalah.

Xanton dari kulit manggis menunjukkan sifat anti-tumor yang boleh membantu masalah kesihatan seperti  leukemia, barah hati, barah payudara, barah usus besar dan lain-lain .

Err… Tie cuba rasa kulit tu, tapi pahit laa……. Uwek !!😦

.

..

Categories: buah, Pengetahuan, Tingtong Tags: , ,
  1. July 15, 2009 at 11:15 am

    wahhh!!! sy balik2 je ari tu, buah yg pertama sy mkn mmg manggis hehehe
    tp xmkn byk pun😦

    mak ckp… ni klo tak kupas mmg tak makan
    WAKAKAKAKAK pemalas betul tahanp mak nak tlg kupaskan😛
    anak manja~ ehe~

    • Tie
      July 15, 2009 at 5:13 pm

      Amboi……………(sambil cekak pinggang saiz s)

      Manjanya Adila oooii……..!!

      Tapi memang kena hati2 dengan kulitnya. Kalau kena baju, err…. elok buat kain buruk je, kih kih …….

  2. July 15, 2009 at 11:31 am

    sy suka kak buah manggis…ari tu g dusun tok kat kedah…
    3 guni buah manggis ni dpt…perh..mkn sampai sakit perut le..puas ati..heheh
    org kait ..sy mkn….org kait..sy mkn..ahaks

    • Tie
      July 15, 2009 at 5:15 pm

      Uwaaaa………….

      3 guni ?? Kak tie ni satu besen pun tak abis lagi…… Bukan apa, tak larat nak kopek.

      Makan senang je, hi hi…………

  3. July 15, 2009 at 12:14 pm

    sy suka manggis.. si kulit hitam yg manis!

    Sapa suruh rasa kulit ut.. kelat la ada getah, klu tak salah jemur bg kering dulu… hehehe

    blajar tak abis lg nie utk proses kulit manggis tu…

    • Tie
      July 15, 2009 at 5:16 pm

      Hi hi hi……… baru teringat! Kena jemur dulu………….😀

      Memang belajar tak abis………, malas nak godek lagi.

  4. iza
    July 15, 2009 at 12:26 pm

    Nyum nyum nyum sedap tuuu.. terliur lak padahal puasa hari ni (bayar hutang tak abih lagi adik kak tie ni huhu)

    p/s: Jumaat malam Iza nok gi Ganu, pah tu pagi Sabtu gi P.Kapah😉 Gi jemor tengoh panah biar hitang ekeke😀

    • Tie
      July 15, 2009 at 5:24 pm

      Err……. puasa ? Elok laa……. dah dekat ni, hi hi….

      Nak ke Ganu ? Uwaaa………… jangan lupa pekena kopok lekor!

      Nak snorkeling di Pulau Kapas ke ? Hati2 laa….. orang kata ada banyak jelly fish.

      Psst- Tak payah berjemur laa…. Sekarang ni cuaca panas betul. Kang terus hangus!!

  5. July 15, 2009 at 12:53 pm

    k tie,

    mmmm… telan ayaq lior saya…. belum lagi makan tahun ni… sebutir pun belum.

    kalau saya tanam agak2… berapa lama baru berbuah ye…. hemmmmm…

    • Tie
      July 15, 2009 at 5:28 pm

      Oooo………..ye ke ?

      Ciannya……… Kak tie masih tak abis makan ni. Ada lagi sebesen kat dapor, ekekekeke…….

      Kak tie godek2, katanya pokok manggis akan berbuah dalam tempoh 6-12 tahun (yg ditanam dari biji benih). Lama betul. Cik abang tak ada pulak nak tanya.

  6. July 15, 2009 at 12:57 pm

    delicious!! marvellous!! yummy!!
    omputih sebut mangosteen
    melayu sebut manggis

    • Tie
      July 15, 2009 at 5:30 pm

      Oh yes…!!

      Mangosteen……. queen of the fruits!!

  7. ain
    July 15, 2009 at 2:30 pm

    saya pun baru pas pulun manggis kawan kasi. manissssss!!!!!

    psst…waktu2 cam ni mmg sedapnya kalau dapat bantal.

    • Tie
      July 15, 2009 at 5:31 pm

      Err…….. kak tie baru je bangun dari beauty sleep, ekekekeke…………….

      Tengok2 komen2 dah berderet2……..hehe….

  8. July 15, 2009 at 3:00 pm

    hehe..teringat kisah hubby hari tu..
    tgh drive saya suapkan manggis kat mulut dia..tapi heranlah apsal dia tak minta saya tadah tgn utk buang biji..sbb kalau rambutan tu dia mesti suruh amik biji kat mulut dia..

    dgn tak puas hati saya tanyalah kat dia..mana biji manggis ayah? takkan ayah telan lak?
    yelah..dia cakap..saya terkejutlah..wei mana ada org telan biji manggis yg besar tu…eh ape plak tak..org mmg telanlah..

    so bertekaklah saya dlm kete hanya kerana biji manggis org telan atau tak hehehe…lawak betul..dah 5 tahun kawin dgn dia baru tau yg selama ni dia makan manggis telan dgn biji sekali..

    abih tu dia cakaplah..kulit manggis ni elok tau utk kesihatan..
    saya pun jawablah balik..apsal tak makan manggis telan dgn kulit sekali..tu baru betul kalau nak jaga kesihatan..muahahahahaha…

    so setiap kali nampak manggis saya mesti perli dia..makan ler dgn kulit sekali..ehehehe..

    • Tie
      July 15, 2009 at 5:34 pm

      Waaakakakaaa…………….

      Kak tie telan yang kecik2 je, yang besar tu biasa kak tie buang bijinya. Tapi kadang2 tertelan gak, ekekekeke…..

      Suami kak tie macam tu gak, semuanya dia telan. Makan duku pun gitu, heran gak! Mujur tak telan siput, kih kih ….!

      Tak sangka nrina ada kisah di sebalik manggis tu, hi hi… kelakar la….😛

  9. July 15, 2009 at 3:01 pm

    hhmmmm, sedapp…tak tahan, dan berzat juga

    • Tie
      July 15, 2009 at 5:34 pm

      Dah makan ke ? Eloklah gi cari, takut kempunan pulak!

  10. July 15, 2009 at 3:06 pm

    waaa naklah juga kaktie…sini ada tapi tak byk n mahal pun…AUD2 lebih sebiji kalau tak silap…pendam jelah keinginan….

    • Tie
      July 15, 2009 at 5:36 pm

      2 dollar sebiji ? Mahalnya…….. tapi kalau nak rasa, beli laa…. kesian lak .

      Jangan dipendam2 Suzi, nanti mengigau memalam hari…hehe..

  11. July 15, 2009 at 3:58 pm

    salam kak tie, huh, saya kalau ngan manggis ni, memang tak leh jumpa kak.. mesti tak perasan dah banyak yang saya telan.. kalau orang letak rambutan, memang tak heran la.. agaknya kalau suh pilih antara durian ngan manggis nih, confirm manggis la jugak idaman hati..

    • Tie
      July 15, 2009 at 5:37 pm

      Salam Nur,

      Betul betul betul………..:mrgreen:

      Kak tie tak heran tengok rambutan. Manggis ni, memang kalau makan kena hadap betul2. Kena siapkan bakul sampah lagi..hehe….

  12. July 15, 2009 at 4:02 pm

    skrg ni selalu nampak produk jus manggis.

    semalam jiran blk dr kampung bagi satu beg

    buah ni kalau sikit..mkn makin sedap
    kalau dah berlonggok kat dapur ni…nenok gitu je

    ni dasar manusia lupa diri..hehehe

    • Tie
      July 15, 2009 at 5:38 pm

      Ye laa…. Tie ada lagi sebesen tu.

      Tie sorang yang kuat makan. Tak ada geng pulak nak makan berjemaah ni..hu hu….

      Teringin pulak nak rasa jus manggis tu… Bagus untuk kesihatan.

  13. qalbubiru
    July 15, 2009 at 4:11 pm

    laaa kak, afesal p makan kulitnya? tak pernah dengar dibuat org normal makan kulit manggis…

    ada lah yg makan dgn kulit2nya sekali, tapi itu dari spesis lain…hikhikhik.
    saya suka manggis, kerana dia buah yg mengingatkan saya akan kehidupan kecil saya, yg belajar maths dengan mengira buah manggis,,,, arwah mak ajar (time tu bab2 PPSMI tak timbul)

    • Tie
      July 15, 2009 at 5:44 pm

      Err…….agaknya kak tie ni jenis species tak normal kot, ekekekeke……..

      Laa….. boleh belajar maths dengan manggis ? Kih kih ….. Kenangan indah, ya….😛

  14. kutaksempurna
    July 15, 2009 at 5:03 pm

    ekekeke..

    yg pahit itu la ubat😀
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .

    sedaaaaaappppnya manggis… musim ni tak cuba sebijik pun lagi… huhuhu

    psssttt… tapi kalorinya tinggi mberbanding durian taw!! jgn lupa… punah diet nanti … hihihi

    • Tie
      July 15, 2009 at 5:46 pm

      Haaaa………??

      Kalori tinggi ??

      Jangan nak tipu mama laa…………..!!

      Nanti sat…! Mama nak ukur pinggang dulu………… hmm……. masih lagi saiz s, ekekekeke…………

  15. July 15, 2009 at 5:55 pm

    Jangan dirasa kulitnya begitu sahaja….

    seelok2 nya ekau tolan terus sebiji manggis gitew.. alahai macam gajah makan pisang gitew

    hehehehe

    • Tie
      July 15, 2009 at 6:11 pm

      Amboi………..

      Sampai ati nak suruh Tie telan manggis tu sebijik2..!!

      Ingat kita ni gajah ko ?

      Maza, ooii….

      Ada lagi sebesen kat dapor ni, meh laa….. kita makan sama2, ekekeke….😀

      • July 16, 2009 at 2:03 am

        kat kampung maza ada pokok manggis…bukan satu, tapi satu dusun.

        Bila musim buah, masa kecik2 tu, maza & adik beradik terpaksa memanjat pokok tersebut. Apa lagi, kami menjualnya….

        kekadang tokey cina dari singapura atau cina pekan Kahang datang utk membeli manggis kami.

        Dulu kami jual seratus biji baru RM7.00… selalunya kami bagi extra.. tu tak termasuk kami ‘sedekah’kat mereka yg jalan2 bawah pokok dan makan buah kami.. huhuhu

        erk! pendek kata maza tak heran sangat dgn buah manggis.. kalau ada maza makan, tak ada tak pun nak cari.. hehehhe

        erk! kecuali kalau org rumah mengidam… terpaksalah pulak mencarinya…huhhu

  16. dyg
    July 15, 2009 at 6:57 pm

    kak tie, dyg selalu ade ulser mulut..maybe ini satu cadangan yg baik..hehehe dyg mmg suka mkn maggis, cuma kalau nk beli kat kedai tu mahal. lagi best kalau ade kebun sendiri..huhu

    • Tie
      July 15, 2009 at 9:34 pm

      Ulser mulut ? Oooo…. sakit tu. Kena banyak minum air masak laa..

      Kaktie ada ubatnya. Err..tak ingat nama, elok gi kat farmasi je. Kak tie guna sekali dah pun baik, hehe.. Pastu baru boleh tibai manggis banyak2, ek!

  17. irfat
    July 15, 2009 at 9:24 pm

    waaa,,,,
    beshnyew dpt mkn manggesh,,,
    huhuhu,,,
    nak jugew,,,
    mane la nak cari area2 penang ni ye,,
    huhuhu,,
    kaktie, pos kat sy dua plastik besaq,,oke,,,
    hhehehe,,

    • Tie
      July 15, 2009 at 9:37 pm

      Eh… kat penang tak ada ke ? Kan dah musim ni… Takkan tak de room mate yang ada kebun tu ? Kak tie dulu tumpang makan room mate punya, tak abis pun…

      Nak pos ? err… susah laa… benda gitu takkan sampai punya… kesian pulak. Lepas ni gi tepek kat bilboard, buat announcement, sesiapa ada bekalan manggis boleh antor kat bilik irfat, ek, hehe…

  18. July 15, 2009 at 9:24 pm

    Tie..bagi tau pakcik tu..susah beno nak panjat pagar g jalan rumah dia…bkn sbb blogspot, tapi sebab dia guna Disqus Comment tu…loading benda alah tu mmg lama..guna je komen blogger yg mcm biasa tu…ok sikit

    • Tie
      July 15, 2009 at 9:38 pm

      Haha…… Tie dah beritahu tu…

      Tie tunggu berjam2 baru boleh komen. Nanti Tie suruh dia tukar kepada komen biasa je…

  19. July 15, 2009 at 9:57 pm

    Kak Tie Comel…..

    Citer psl buah2an tempatan tak abis lagi eekkkk??
    Manggis lak kali ni….

    Owhhh,manggis bukanlah peberet sy. Paling tak suka dan paling tak suki. Pernah mkn zaman dolu kala….lepas makan,mesti batuk2 mcm kete burok. Then, demam muntah2.
    Skrg klu dikasi berguni2 pun, tengok je la. Ngeriiiii…..

    Akak, klu ye pun,apa ke hal la makan kulit manggis tu? Bior monkey je ler makan kulit manggis tu. Udah…udah la. Bawak2 la bertenang….
    🙂

    • Tie
      July 16, 2009 at 9:58 am

      He he he…. Nak buat macam mana, sekarang ni kan musim buah….

      Kalau batuk , tentu tak boleh makan. Tapi kak tie pantang dengan rambutan. Dulu sampai hilang suara sebentar, ekekekeke….

  20. cpj
    July 15, 2009 at 10:57 pm

    emmm….
    emmmm….
    sedapnya…
    pejam mata….
    emmmm….
    sedapnya yang hitam….
    ekekekekeee…..

    kak tie ni….ingat ke apa yang hitam dan sedap tu sambil pijam mata…..rupanya MANGGIS!….memang buah kegemaran cpj sejak kecil……nasib baik cpj macam isinya tak macam kulit…ekekekekeee……..

    • Tie
      July 16, 2009 at 10:00 am

      Waaaaakkakaaka…..

      Kalau macam kulitnya pun tak apa, lagi manis lagik!!

  21. July 15, 2009 at 11:00 pm

    Salam tie… nekcun suka jugak buah manggis tu, cuma malas nak kopek kulitnya tu kerana kalau tersalah pulas, tak mahu terkopek!…
    Ada orang kata, lepas makan durian elok makan manggis, kerana durian panas, jadi manggis boleh menyejukkan badan. Betul ke teori tuh? Nekcun selalu sediakan eno kalau makan durian kerana nekcun rasa lebih berkesan untuk buang panas durian tuh!… Tak caya, cubalah!…

    • Tie
      July 16, 2009 at 10:02 am

      Tie tak boleh makan eno, rasa semacam je, hehe…

      Memang manggis tu sejuk, mungkin betul kata orang tu. Lepas makan durian, terus makan manggis, tapi, tak ke haru perut tu, hi hi….

      Nekcun, senang je nak kopek manggis ni, tak payah pulas laa…

  22. July 15, 2009 at 11:11 pm

    promote mangis ek

    out of topic–> jgnla tgk gambr tue kak… tuye selamat gambar yg digoogle je.. klu akak tgk gmbr sebenar mahu lg akak nk termuntah huhuhu

    pe2 pun ramai yg berbangga kak… kalah playboy yg berjaya menawan anak2 dara…

    • Tie
      July 16, 2009 at 10:03 am

      Tu la yang heran.

      Binatang pun tak teringin nak cari pasangan yang sejenis, hu hu..

  23. Kak Long
    July 16, 2009 at 1:36 am

    Hmmm…buah kegemaranku.
    Kat kampung banyak pokok manggis, tapi dah tinggi-tinggi. Payah nak ambil. Kena tunggu ada orang panjatkan dulu.

    Memang ada dengar khasiat kulit manggis tu.

    • Tie
      July 16, 2009 at 10:04 am

      He he…. tu yang susah, guna galah tak boleh ke ?

      • Kak Long
        July 16, 2009 at 12:48 pm

        Boleh tu boleh, pas tu, malam-malam sakit tengkuk. Uhwaaaa……..

        Guna galah dpt sikit je. Tak suka yang jatuh atas tanah…isinya merah.

  24. nekPP
    July 16, 2009 at 8:18 am

    doktor tieeeeeeeeee..

    itam itam si hitam manis
    tak sangkaaa.. pertama kali nko makan manggis!!

    pantun 2 kerat dari nekpp..ahaks

    • Tie
      July 16, 2009 at 10:04 am

      Pertama kali untuk tahun ni laa…

      Tapi memang tahun ni mewah sikit makan durian dan manggis…. ada lagi kat dapur tu, hu hu…

  25. ima
    July 16, 2009 at 10:44 am

    oh…kak tie,buah manggis kegemaraan ima …sukaaa sangat…sejak musim buah ni,buah manggis tak putus lagi kat dapur ima ni….maklumlah suka giler…

    • Tie
      July 17, 2009 at 8:23 pm

      Ehehehe….. samalah dengan kak tie. Boleh habiskan sebesen !

  26. July 16, 2009 at 12:56 pm

    Dah jadi pengamal kesihatan nampaknya. Kakak pernah cuba minum air kulit manggis ni. Rasa, memang tak boleh tahan tapi bila diwar-warkan khasiatnya, tetaplah tahan juga.

    • Tie
      July 17, 2009 at 8:24 pm

      Buat sendiri ke ?

      Ada dijual jusnya tapi Tie tak pernah beli dan rasa lagi. Nanti nak cuba cari.

  27. kin
    July 21, 2009 at 8:28 am

    sini tak nampak la ada org jual manggis… Hmmm…byknye list yg nak kena makan bila balik nanti!!

    • Tie
      July 21, 2009 at 8:32 am

      Tak sampai sana kot! Kalau ada tentu mahal, kan….

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: