Home > Tingtong > Toot-toot….toooooot……………

Toot-toot….toooooot……………

tired

Err……rasa-rasanya hampir semua orang keletihan sekarang ni. Tie sedang mengalami syndrome malas akibat mabuk durian, ekekeke…….

Kepala dah mula pening-pening dan asyik nampak bintang je. Sebenarnya dah lama nak stop makan durian ni, tapi setiap hari mesti ada bekalan baru,  pemberian dari kawan-kawan.

Dah tak larat nak buat tempoyak. Dalam fridge tu dah sarat dengan bekas-bekas tempoyak, hu hu.. Rasa macam nak pengsan pun ada… Bau durian dah sampai ke bilik tidur, uwaaaaa…………..

Saja tak tepek gambar durian…… Dah jemu tengok. Tu kat dapur ada lagi tergolek-golek. Kalau tak makan sayang pulak, terutama isinya molek, hi hi…….

Esok-esok nak buat gulai tempoyak pulak, hehe….  tapi kena cari ikan sungai. Tie tak minat sebenarnya, hanya suami dan anak-anak yang suka makan. Makcik ni suka tengok mereka makan je, hehe……

.

.

Sekian sahaja  lapuran dari makcik yang sedang mabuk durian…………:mrgreen:

.

.

.

:P  :P  :P  :P  :P  :P  :P  :P  :P  :P  :P  :P  :P  :P  :P  :P  :P 😛

Categories: Tingtong Tags: , ,
  1. July 12, 2009 at 9:35 pm

    kesiaaann si comel mabuk durian smpai tertonggeng… tooott!
    btul kata org tua2 setiap yg berlebih2 itu memudharatkan…
    bersederhana adalah lebih baik kan kan😉

    • Tie
      July 13, 2009 at 7:25 am

      Ooo…kak tie makan sikit je…. 2-3 ulas sehari… tapi tetap pening2.

      Agaknya umur dah meningkat, tak boleh makan durian lagi, hu hu…

  2. July 12, 2009 at 10:00 pm

    salam tie….
    patut lah dah lama tak nampak…mabuk derian ropa nya…

    kalau dah tak larat dan makan..pos saja derian dan tempoyak ni kat klang ni…boleh tak!

    • Tie
      July 13, 2009 at 7:26 am

      Tu laa….

      Setiap kali menghadap pc ni, mesti rasa macam nak pitam!

      Kalau boleh pos, dah lama Tie antor… ekekekeke……..

  3. July 12, 2009 at 10:17 pm

    comelnye kucing tu kak tie!

    semalam g mandi sungai, bawak bekal durian makan sampai pening.. sampai arini rase mabuk durian lagik hikhik

    • Tie
      July 13, 2009 at 7:27 am

      Minat kucing, ekk?

      Pergi piknik bawak durian jugak?? Waaakakakaa…. Mesti ikan2 tu mabuk jugak!!

  4. July 12, 2009 at 10:23 pm

    Tie…mulai esok chekdee dah kena mula berdiet…..ukhusssss durian boleh bau jer………. boleh tahan ker ni……….

    • Tie
      July 13, 2009 at 7:28 am

      Ye laaaa…..

      Tie pun kena berdiet ni. Dah macam apam!! Uwaaaa………

  5. cpj
    July 12, 2009 at 10:56 pm

    sicomel tu dah penat belajar nampaknya…sian dia, maklumlah PMR pun dah dekat ni…kihkihkih…

    • Tie
      July 13, 2009 at 7:29 am

      Hehehe…… Tahun ni anak2 kak tie tak de exam. Tahun depan semuanya ada, upsr, pmr dan spm… Mama mereka tentu jadi sibuk..bagi ceramah, ekekeke…

      • cpj
        July 15, 2009 at 12:00 am

        untunglah anak-anak yang ada mak serba boleh…emmm…

  6. July 12, 2009 at 10:57 pm

    Wah….
    laporan gitu..
    banyak sangat durian hoooo…

    psot kat sini skit Kak..

    Hehhe…

    • Tie
      July 13, 2009 at 7:30 am

      Err…. mai la sini..

      Kak tie ada lagi durian, isi kuning yang menggoda…

      Tapi kak tie tak gerenti, takut tak boleh balik pulak..tak nampak jalan, waakakakaa…….

  7. kutaksempurna
    July 13, 2009 at 12:20 am

    blueeeeeeeekkkkk..
    blueeeeeeeeekkkkk…

    angie takleh bau durian.. makan apatah lagi…
    huhuhu

    • Tie
      July 13, 2009 at 7:31 am

      Meh mama sepit idung tu dengan sepit baju!!

      Nyawa ikut mulut je, ekekeke……

  8. July 13, 2009 at 1:26 am

    uhwa…
    bila semua mabuk durian, nampaknya entry tak update….

    kucing tu pun mabuk durian???oh, pandainya dia makan durian.
    ni mesti Tie yang ajar!

    • Tie
      July 13, 2009 at 7:31 am

      Eh, dulu kak tie bela kucing, memang suka makan durian, pengat labu pun dia makan…hehehe….

  9. Tirana
    July 13, 2009 at 2:01 am

    Musim durian sekarang ni kan… Umur dah tua2 macam kita ni..dah tak boleh makan durian banyak-banyak..hehehe..Dulu masa kecik2, sekali hadap habis empat lima biji, sekarang ni nak habiskan sebiji pun dah mengah…

    • Tie
      July 13, 2009 at 7:32 am

      Betul tu Tirana……

      Tie makan sikit je, tapi kesannya teruk betul!

      Ingat masa mengandungkan anak bongsu tu, boleh makan 2-3 biji, seorang tau!! Patutlah budak tu jadi hantu durian sekarang. Mood pun panas baran je, hehehe…

      • July 13, 2009 at 9:08 am

        eeee anak bongsu… dah 2tup buku ker Tie…

        • Tie
          July 13, 2009 at 9:16 am

          Ooo…. dah lama daa…. Umor dah masuk senja, tulang dah mula reput, ekekeke…..

  10. aie
    July 13, 2009 at 3:51 am

    betul2x. da pening bau durian sini sane. mule2 dulu excited r. skang mcm muak da. ari2 durian ade dlm menu makan. haha. tempoyak la.. bubur la.. aduyaii..

    • Tie
      July 13, 2009 at 7:33 am

      Hi hi…

      Kak tie rasa macam nak buat serawa durian… teringat masa mak masak dulu.

  11. July 13, 2009 at 7:33 am

    salam tie, kereta kakpah sampai sekarang masih berbau durian. dah letak arang dah satu kotak, tapi bau tak hilang jugak. masuk kereta bau durian. bila keluar kita pulak berbau durian adeh..

    • Tie
      July 13, 2009 at 7:34 am

      Kakpah, cuba letak daun pandan. Mesti bau macam pengat pulak, ekekekeke……

  12. July 13, 2009 at 9:10 am

    opppssss Tie, sy tak makn durian.

    memang betul la ianya raja buah.. baunya boleh neutralkn minyak wangi sy nie…

    • Tie
      July 13, 2009 at 9:16 am

      Oooo…?

      Tak makan ? Tak suka bau ke ? Atau tak suka rasanya ?

  13. July 13, 2009 at 9:47 am

    salam kak tie, huhu.. kalau la dekat, boleh saya tolong perabihkan durian tu, kann.. pastu tolong clearkan botol2 tempoyak kat dalam fridge tu.. hehe.. akak buat la sambal tempoyak ngan udang, ikan senangin masak tempoyak, gulai tempoyak campur ngan bermacam2 sayur tu.. huhu.. hari2 makan tempoyak..

    • Tie
      July 13, 2009 at 4:30 pm

      Adoi……

      Kak tie tak gemar tempoyak ni. Suami yang suka. Baunya pun dah boleh buat kak tie putus selera.

      Ingat nak ekspot ke kampung suami. Keluarga belah kak tie tak makan jugak.

  14. nahmy
    July 13, 2009 at 10:45 am

    aduss…’durian’, dengar namanya je dah merentap-merentap nafsu. bila le nak abis pantang org umah tu…kang makan dgn anak-anak je kata kita tak sensitip plak.

    • Tie
      July 13, 2009 at 4:31 pm

      He he…kesiannya…

      Kenapa tak bawak anak2 gi makan kat luar tu, kesian gak…takut kempunan pulak. Kalau nak tunggu abis pantang takut tinggal kulit je, kih kih … Tak sangka, makan durian pun ada yang sensitip pulak!

  15. ima
    July 13, 2009 at 11:43 am

    ekekeke….mabuk durian rupanye!!!
    patutlah senyap je!!!ima ingatkan balik kg lagi…

    waaa makan durian senyap2 je tak ajak ima ke…ima suka durian
    isi kuning dan sedap2 je…kalau tak sedap malas nak sentuh…

    • Tie
      July 13, 2009 at 4:33 pm

      Memang tengah mabuk….. kepala asyik pening2 je.

      Tu laa.. hasrat tak nak makan lagi, tapi bila tengok isi kuning tu, hush! menggoda pulak!!

  16. July 13, 2009 at 12:28 pm

    kucing tu pun mabuk deroyan ker?

    • Tie
      July 13, 2009 at 4:33 pm

      Err…. mungkin gak!🙂

  17. July 13, 2009 at 1:04 pm

    Alahai….kelihatan kucing yg sedang mabuk….
    😀

    P/S: Nak ikut abgdin pusing2 naik lori…boleh….jom ajak ramai-ramai, tempat isi brg kt belakang lori sangat luas….

    • Tie
      July 13, 2009 at 4:34 pm

      Naik belakang lori ??

      Uwaaa…. Tie boleh mabuk nih!!

  18. iza
    July 13, 2009 at 1:53 pm

    dua hari kat rumah di kampung… pening tengok durian.
    naik keta abah bau durian + cempedak…ya allah..nak pitam rasanya hahaha.
    abah boleh tanya “haa tu manggis ada, moktan ada..tak makan?” Huhu…perut dokdang kosong ler Kak Tie😀

    • Tie
      July 13, 2009 at 4:35 pm

      Chempedak ?

      Kak tie dah suruh cik abang cari… Tak tahulah kat Ganu ni dah musim ke belum… Betul2 mengidam nak makan chempedak, dari tahun lepas lagi, hu hu..

  19. July 13, 2009 at 3:40 pm

    kalau kak tie tak boleh habiskan, post la sini sket! hehehehe
    sy baru pekena durian 2 hari lepas

    mmg best!!!
    sampai terduduk! hehehe

    kak tie tak buat bubur durian?
    lama nya tak mkn bubur durian hehe

    • Tie
      July 13, 2009 at 4:37 pm

      Marilah sini. Ada lagi dalam guni tu. Kak tie malas nak tengok. Takut ‘termakan’ pulak!

      Bubur durian ? Keluarga kak tie tak besar…. tu yang malas nak buat. Kalau dok rumah mak, mesti buat sebab ramai yang makan. Kat sini, budak2 tu makan sejemput je, buat penat masak laa…

  20. July 13, 2009 at 5:20 pm

    Slamat sorey Akak Tie…

    Mabuk durian ekkkk? Makan byk sgt kot??? Huhuhuhuu….

    Dulu sy amat benci Raja Buah tu.Baunya….perghhhhh,mau pitam & mata berputar mcm guli.

    Tp skrg ni,sy la “hantu” durian tu. Wlu pun baunya ngalahkan minyak wangi Lancome sy tu….tp makan sampai lupa dunia.
    Betapa sedapnyerrrr. Yg paling best makan dgn pulut lemak. Wallahhhhhh…..

    Nak masuk dusun durian sy takut….so,sy masuk je dusun Tesco yg penuh dgn lambakan durian. Siap dibuang kulit utk kita gituuuu, balik rumah terus m`lantak buah yg sgt sedap tuuu.🙂

    • Tie
      July 13, 2009 at 9:23 pm

      Laa….beli yang siap dikopek ?

      Hubby kak tie tak suka gitu. Dia suka durian kampung… beli kat tepi jalan dan kat kebun2 ni. Durian Thailand rasanya kurang. Muak lagi… hehe…

      • July 13, 2009 at 9:39 pm

        A`ahh, sy suka beli yg siap dikopek. Mudah,cepat & telus…muahahaha.

        Sy suka Durian Siam……lemak berkrim disukai ramai!!! Tapi berat badan tak naik gak….
        Makan durian pun setahun sekali….gemuk amendenyerrr,kan Akak Tie kan???

  21. July 13, 2009 at 5:37 pm

    elok lah tu, belajar mabuk-mabuk..

    lagipun dah lama tak ‘mabuk-mabuk’..hehhhe.. kot2 boleh tambah jadi empat lak lepas ni kanzz..

    wakakakka

    (psst: nenek umur 68 thn pun pernah lahirkan baby tau!)

    • Tie
      July 13, 2009 at 9:25 pm

      Uwek..!!

      Tak nak mabuk-mabuk lagi laa……..

      Tulang dah mula reput ni. Tak larat lagi, bukan nak tolak rezeki…..

      Uwaaa……jangan samakan kita dengan nenek tu….

      • July 14, 2009 at 2:00 pm

        uiks! takkan nak samakan dengan bayi berumur 19 thn lak..

        huhuhu

        hehehhe😀

  22. irfat
    July 13, 2009 at 7:35 pm

    salam kaktie,,
    amboi2,,,sakan kaktie mkn durian ye,,,
    bagusle,,
    tumpang diberi nikmat makan ni kan,,bantai je abes2an,,hehehhe,,,
    makan slagi terdaya,,,cewah,,hehehee,,

    • Tie
      July 13, 2009 at 9:27 pm

      Salam Irfat……

      Makan gitu-gitu je, ekekekeke…….. :d

      Tadi makan lagi, terliur tengok warna kuning emas tu, hi hi…

      Err… panas betul la malam ni….

  23. kin
    July 13, 2009 at 7:56 pm

    wah…sana sini org asyik sebut nama durian jer… hanya mampu melelehkan air lir jer.. sini minggu lepas ada gak jual kat satu kedai cina tu. Durian siam rasanya..tp, harganya euro30-euro50 sebijik!! (bersamaan ngan rm150-rm200 sebijik!!) huhuuuh..tak mampu la nak makan durian harga gitu!! sabo je la…😦.

    • Tie
      July 13, 2009 at 9:28 pm

      Adoi mak..!!

      Mahalnya……….!!

      Sabor je laa… esok2 bila balik Malaysia bolehlah makan puas-puas, ya…hi hi….

  24. ain
    July 13, 2009 at 8:30 pm

    sama lah ngan umah kita ni kak. dlm fridge tu penuh ngan mangkuk isi durian aje. tak sabo nak 2ggu 2 3 hari lg. dah boleh let go dlm tong sampah dah.hihihihi

    kat umah ni pulak, x de sapa suka tempoyak. so x leh nak pelbagaikan durian tu. asyik2 serawa ngan bubur. kejang dah tokak nak telan.hehe

    psst….kak tie…blog lama kita ada poblem. x leh nak sign in. dh 3 hari lagu tu. sbb tu miss entry akak ni. nmpak gaya mcm nak kena masuk muzium blog tu. ni sy guna blog baru http://ainismail.blogspot.com

    • Tie
      July 13, 2009 at 9:33 pm

      Tu laa… kita orang Johor kurang sikit bab-bab tempoyak ni. Suami kak tie yang minat…

      Napa tak boleh sign in tu ? Lupa password ke ? Napa tak bukak blog baru guna wordpress… cubalah… senang je. Tu blog baru, kak tie dah bukak, tapi tak de post baru pun, tak boleh nak komen laa.. Buatlah post baru, tak kiralah apa pun, baru kak tie boleh komen, hi hi….

  25. July 13, 2009 at 10:13 pm

    huwaaaaaaaa…dusun kita jauh . memandu 5 jam baru sampai.
    teringin tul nk dok dlm bau2 mcm gitu…

    • Tie
      July 15, 2009 at 10:21 am

      Hehe….

      Kalau betul2 nak duduk dalam bau durian, eloklah masuk dalam peti sejuk Tie tu.. mesti terus pitam!

  26. July 14, 2009 at 1:46 am

    Tak abis lagi ke dgn durian..ingatkan dgn siput hehe..

    Saya lepas hari tu makan durian kepala pening tu terus tak makan lagi dah..
    sbb mmg dah takde dah durian org nak kasi muahahahaha…

    Kalau ade pun rambutan dgn manggis je..skrg ni tengah layan langsat plak..

    • Tie
      July 15, 2009 at 10:21 am

      Kak tie tak rasa lagi langsat. Kat ganu ni lambat sikit.

  27. July 14, 2009 at 3:25 am

    untungnya kak tie….mewah dgn durian.

    saya kat sini…huhuhu…tak boleh beli durian, sebabnya anak-anak batuk lagi.

    • Tie
      July 15, 2009 at 10:22 am

      Kak tie batuk jugak!

      Tapi bila nampak isi kuning tu terus henti batuknya, ekekekeke……

  28. nekPP
    July 14, 2009 at 5:56 am

    salam pagi ceria org ganuuu kitooo ahaks..

    mak aiii berduyun duyunnnnnnnnnnnnn tmpoyak lam peti! pehhhhh
    mau senoning kpala ktieee kahkahkah1001x..
    bak hantor sini ler 2 bekas kerrr boley bungkus bwak balik nuu di sanunnn ktie oiii…hehe

    moga ceria selaluuuuuuuuuuuuuuu ;p

    • Tie
      July 15, 2009 at 10:23 am

      Minat tempoyak ?

      Tie ada sebekas besor ni.. nak eksport ke kampung cik abang.. Tak tahan bau dlm peti ais tu, hu hu..

      Boleh ke bawak naik flight ? Kang awal2 lagi kena quarantine, kihkih….!!

  29. July 14, 2009 at 1:36 pm

    k tie,

    bila tengok pic meow tu tambahan tengok tajuk k tie, saya rasa nak tegolek2 kat sini tahan ketawa, tooot…tooot….tooooooot… hihihi…..

    k tie jgn malas lelama yea…. kejap oke. mabuk durian yea…. tular len kali ajak lar saya mabuk sama hihi…

    ye lar… zan pun dah lama tak buat tempoyak. lepas sebalang habis tahun lepas sampai lar ni belum dapat sebalang lagi pun…😀

    • Tie
      July 15, 2009 at 10:25 am

      Ooooo…??

      Fikir apa ekk ??

      Toot…toot….toooooooot……!!!

      Waakakakakaa………..:D

      Mehlah sini….Kaktie ada banyak tempoyak ni………

  30. July 14, 2009 at 11:07 pm

    comelnye kucing tu….
    menggoda betul…
    alalalalla..mabuk durian yer…
    erm..tido la dulu..bangun tido ok la kot..
    ngeee..ngee..betul ke cam tu?

    • Tie
      July 15, 2009 at 10:27 am

      Kak tie dah berapa kali tido laa…

      Bila bangun je, bau durian….hu hu..

      Tapi sekarang ni dah kurang daa……..

      Bukan mabuk durian lagi….:mrgreen:

  31. July 15, 2009 at 8:49 am

    punya lama x jengok kak T…langsir kak T pun dh berganti..
    salam kak T..mabuk doyan ek..hehe

    • Tie
      July 15, 2009 at 10:28 am

      Kak tie cepat jemu, sebab tu suka tukar2 theme.

      Dah tak mabuk durian lagi…😀

  32. July 15, 2009 at 10:19 am

    Saya makan seulas dua boleh, tapi berulas-ulas tak boleh.. sebab kurang minat🙂

    • Tie
      July 15, 2009 at 10:29 am

      Tak minat ?

      Elok la tu, Durian ni panas…. kak tie asyik berkipas je, hi hi.

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: