Home > herba, Pengetahuan, tumbuhan > Saffron

Saffron

Lihatlah bunga2 saffron ni. Cantik betul. Bukan saja cantik tapi ianya amat berharga.

saffron

Filamen bunga saffron ini la yang menjadi rebutan . Ia adalah  rempah ratus yang paling berharga, termahal di dunia.

Entah  berapa  kuntum  bunga  agaknya  untuk  mendapatkan  filament  saffron  sebanyak i ni,  ya ? Setiap kuntum bunga saffron hanya ada 3 benang filament. Ia dipetik dengan tangan. Lebih 75,000 kuntum diperlukan utk mendapatkan 1 pound filament. Semput tuh !!

original-bunch-saffron_l

Apa sebenarnya saffron ni ? Haa….kuasa mewarnanya yang hebat, rasanya dan aroma yang tersendiri lah yang menjadikannya istimewa.

Selain untuk melazatkan makanan, ianya juga dianggap bahan terbaik untuk kesihatan, perubatan, alat solek, masakan, minyak wangi, bahan pewarna dan lain-lain. Kaya dengan vitamin B2, hydrocloric acid dan Riboflavin.

Saffron atau Za’faran (atau kuma-kuma) telah digunakan semenjak zaman Rasulullah (saw) lagi dengan berbagai tujuan terutamanya untuk mencerdaskan akal.

saffron1

Selain dari digunakan dalam masakan (biasa mak bubuh dlm nasi briayani) antara khasiat saffron ni adalah :-

  1. Mencerdaskan minda, penyakit radang paru-paru, sakit tekak dan tonsil
  2. Sebarang masalah kulit, menghindarkan batuk dan selsema
  3. Sakit kepala atau migrane dan asma
  4. Gila babi atau sawan, sukar tidur malam (insomnia)
  5. Demam. Masalah limpa, pembuka selera makan, penyakit kanser, lumpuh
  6. Awet muda dengan kulit cerah dan bersih
  7. Bahan penenang bagi masalah kemurungan & runsing


Oh ya…..harganya USD1,000 –USD11,000 per kilo (dulu) mengikut grade. Errrr…….Jangan pulak  guna kutip bunga tahi ayam tu……………kang tak pasal2 masuk TV3  , ekekeke………

  1. June 22, 2009 at 7:39 pm

    Kak Tie…

    Bagus info ni….
    Sy pernah dengar pasal bunga Saffron ni.
    Kalau makan bunga Saffron aje…makan gitu je….ok ke? Tak mentah ke?
    Kang ada yg maut akibat makan bunga lak. Huhuhuhu.

    Harga bunga Saffron ni agak mahal. Kalau tak salah, lebih kurang RM60 (100 gm).
    **Kalau info ini kurang tepat, please let me know ekkk. Tapi di Kedah, gitu la harganya.**

    • Tie
      June 22, 2009 at 8:37 pm

      Err………….boleh makan kot, itu pun kalau ada kat malaysia ni, hi hi…

      Kak tie tak pernah beli saffron ni, dulu mak selalu beli, ciput je bila nak buat nasi briayani. Memang mahal la tu,

  2. Jie
    June 22, 2009 at 8:29 pm

    Pernah dengar ttg bunga ni..kat blog neeza kot

    tapi memang cantik tie…..warna dia pun mengancam.

    p/s – Tie apasal awk dpt stoberi sebelah je..sy dpt sebiji..haha

    • Tie
      June 22, 2009 at 8:38 pm

      Ooo ye ke? Mesti TIe tercicir agaknya……………….

      Strawberri sebelah ? Uwaaaa…………… tak aci laa………….

  3. June 22, 2009 at 9:19 pm

    tak pernah tengok real lagi..masakan ganu tak guna kot benda alah ni haha

    • Tie
      June 23, 2009 at 6:28 am

      Kak tie pernah tengok masa kecik2 je, mak beli entah beberapa helai je filamen saffron tu…

  4. June 22, 2009 at 9:34 pm

    masa dalam pantang nenek selalu rebus safron ni buat minum. kata nenek blh diamalkan terus utk harian tapi saya tak amal pun hihihi

    • Tie
      June 23, 2009 at 6:29 am

      Bagus tu, nenek suzi tahu khasiatnya…. Kalau ada peluang, amalkan laa……..

  5. ain
    June 22, 2009 at 9:54 pm

    arwah MIL suka letak safron ni dlm beriani. warna nasi jd cantik yg asli. saya pulak main letak pewarna kuning aje le. hehe

    • Tie
      June 23, 2009 at 6:29 am

      Errrk! Samalah dengan kak tie, guna pewarna je… hi hi.. Kat sini tak nampak pun saffron nya…

  6. June 22, 2009 at 10:07 pm

    salam
    kak tie, saffron ni jugak dikatakan dapat menguruskan badan kalau diamalkan makan, betul ker ekk sbb kat atas tu cakap menambah selera makn..🙂

    • Tie
      June 23, 2009 at 6:30 am

      Khasiatnya tersembunyi, ekekekeke……………

  7. June 22, 2009 at 10:35 pm

    byk khasiat dia. tp jenuh satu kuntum punga cuma ada 3 benang filamen. sbb tu hrga dia mahal. kalo tgk ladang dia mesti cantik kan dipenuhi bunga2 an..🙂

    • Tie
      June 23, 2009 at 6:31 am

      Memang cantik. Tapi tak boleh tanam kat sini. Ia nak cuaca nyaman, alamak, tak ingat nak godek2…..

  8. June 22, 2009 at 11:14 pm

    Tie, frankly speaking nekcun tak pernah pun tahu pasal saffron nih, tapi pasal za’faran tuh nekcun tahulah kerana nekcun selalu gak minum air za’faran tuh untuk jaga kesihatan… Nampak gayanya nekcun kena gak cari saffron nih!… mana tahu boleh pulak buat awet muda dan cun selalu!… hehehe…

    • Tie
      June 23, 2009 at 6:32 am

      Saffron dan za’faran tu sama la nekcun………….

      Nekcun dah maintain tu….. kang kalau terlebih awet tentu haru dibuatnya, ekekekeke……………..

    • June 23, 2009 at 11:46 am

      amvoiii nekcun itew…hehehehe

  9. June 23, 2009 at 12:28 am

    mcm mnakutkan jer mende nih,,erk..

    • Tie
      June 23, 2009 at 6:33 am

      Ish napa takut dek ooiii ???

  10. June 23, 2009 at 12:36 am

    ala…abgdin tak berapa nak arif la pasal bunga…tapi dapat juga ilmu ni.

    kalau sayur…layannnnn 😀

    • Tie
      June 23, 2009 at 6:33 am

      Ooo….. kalau abgdin dapat tanam bunga saffron tu, mesti jadi terus jutawan tau!!!

  11. June 23, 2009 at 12:54 am

    huhi..nice info kak tie…tak tau lak wujud bunga ni…tapi mahal sangat la plak~aisheh~

    • Tie
      June 23, 2009 at 6:34 am

      Amboi………….. tahu makan je budak ni…………..ekekekee………….

      Memang la mahal. Susah nak dapat.

  12. June 23, 2009 at 12:55 am

    Bunga saffron – elok juga dijadikan ramuan untuk mandi bunga oleh golongan yg sukar dapat jodoh! Terus melekat jodoh lepas tu agaknya hehehehe

    Den tertarik dlm banyak2 info tu pasal saffron untuk awek muda.. hehheh
    hmm.. kalau lah aku ..?! wakakakak

    • Tie
      June 23, 2009 at 6:35 am

      Alaaaa…………. maza betul2 ke nak awet muda ni??

      Mesti dah banyak keduts!!! Waaakakakakaa……………

      • June 23, 2009 at 11:48 am

        Uiks!

        kami orang lelaki ibarat kelapa tau!

        Makan tua kelapa, makin banyak santannya..
        dan makin banyakkk kegunaaannyaaaa….

        wkakakkaaka ahaks ahaks ahaksss
        hehehe

  13. June 23, 2009 at 7:47 am

    rasa dia macam mana ek?

    • Tie
      June 23, 2009 at 8:51 am

      Hmm…. tak ingat pulak, mungkin harum kot, ekekeke……………

  14. June 23, 2009 at 7:56 am

    mamak letak daun kas kas jakk dalam nasi bariyani ghiteww.. ehehe, salammm kak t tewww

    • Tie
      June 23, 2009 at 8:52 am

      Hmm… kas kas tu ada effect pada otak tak?? Dulu ada ura2 nak ban…..

  15. June 23, 2009 at 7:57 am

    lihat saffron ni teragak plak nak buat nasi beriyani petang ni hehe..

    • Tie
      June 23, 2009 at 8:52 am

      Eh… buat laa… nanti eksport ke sini, ekk!!

  16. Liyana
    June 23, 2009 at 8:14 am

    TQ for the info..liyana pun baru tau ttg bunga ni…
    mmg penah tgk..tp takpenah nak amik tau….hehhehe

    • Tie
      June 23, 2009 at 8:53 am

      Budak2 zaman sekarang jarang yang tahu mengenai bunga ni…

      Eh, liyana ni tak sertakan alamat blog laa………. kak tie tak tahu liyana yang mana satu…

  17. June 23, 2009 at 9:21 am

    tie…cam mana tie buat top clik tu ya…… chekdee dah cuba tapi cam susah jer dan tak jadi pun….uhkussss

    • Tie
      June 23, 2009 at 9:43 am

      Errr….. maaflah chekdee…..Tie tak faham… top clik apa tu? Top post ke?

      • June 23, 2009 at 11:25 am

        ok…dah dapat pesanan tie…terima kasih daun keladi…heheheheh

        • Tie
          June 23, 2009 at 5:04 pm

          Hehe…. dasatlah chekdee ni….. sekejap je dah siap widget tu, ekekeke…..

  18. June 23, 2009 at 9:50 am

    nak tanam kat belakang umah la…

    mungkn kena pasang pagar elektrik kot nanti….

    • Tie
      June 23, 2009 at 10:38 am

      Uwaaaa………..kalau kuina boleh tanam, kot2 Tie dulu yang keras kat pagar tu, ekekekeke…….

      • June 23, 2009 at 11:49 am

        erk! keras yg macam mana nie?!

        hmmm?!!!

        (maza budaknya innocent gitew) hehehehe

        • Tie
          June 23, 2009 at 5:05 pm

          Keras kena pagar elektrik laaaaaaaa….

          Pokcit ni selalu fikir yang bukan2…….. innocent konon!!! Wakakakaaa………

        • June 23, 2009 at 5:37 pm

          fuhhh nasib baik!

          kalau tak, keras maza kat atas kerusi ajaib merah ini..

          wakakakka

  19. June 23, 2009 at 12:37 pm

    ooopssst maza… terkedu hamba…

    wlpun sy bz mengemas & mengodek2 sy tetap dtng hantr semangkuk stoberi bersalut cokelat… maap sy x tahu apsal Tie dpr sebelah aja….

    • June 23, 2009 at 3:14 pm

      hehehe

      wooo, ekau sekampung dengn Tie yo..hehehhe

      eloklah tu, nanti senang lak den menyinggah bilo poie ke Ulu Terengganu tu ha!

      wakakaka

      • Tie
        June 23, 2009 at 5:10 pm

        Kuina tu akan berpindah ke wordpress nanti………….ekekekeke…….. akan jadi sekampung jugak laa…………………

        Pokcit tu entah bila lah nak ke wordpress….. takut kot!!

    • Tie
      June 23, 2009 at 5:09 pm

      Ooo…. belum abis angkut barang, ya………. Suruh je pokcit Maza tu tolong…. tolong abiskan strawberri…….. Kalau bab2 makan, memang dia laju je, ekekeke………..

      • June 23, 2009 at 5:35 pm

        shh! cakap tu slow2 sikit Tie… hehehe

        bagi ler alamatnya, boleh ler upah setakat ayam golek nara 50 ekor, insyallah hajat org tak sanggup nak dibiorkan..

        hehehhe

        • Tie
          June 23, 2009 at 5:56 pm

          Cari sendiri laa…………. waaakakakaa…………

  20. June 23, 2009 at 12:57 pm

    salam kak tie.. ooo, barulah saya tau.. ni rupanya asal usul dakwat zaffran tuh.. huhu..

    • Tie
      June 23, 2009 at 5:11 pm

      Ramai yang tak tahu………… Tak pe laa…… sekarang dah pun tahu, hehehe………

  21. June 23, 2009 at 1:42 pm

    Tie,
    Wah..boleh awet muda ka?? Kalau cam tu, siapa yg paling rajin makan nasi beriani mesti awet muda ye?
    Nak g kedai, cari saffron bebanyak…..hehehe

    • June 23, 2009 at 3:18 pm

      yeap! nasi berani…

      tapi biasanya awek muda kat perut tu aje,. buncit mengening jerk..
      part lain, hmm ?!

      wakakakak

    • Tie
      June 23, 2009 at 5:16 pm

      Eh, kak long….. kat kedai tu belum tentu orang guna saffron untuk nasi briyani….mungkin guna pewarna kuning je tu, ekekekeke………..

      Tie tak pernah beli, sebab tak tahu kat mana dijual…

      • Tie
        June 23, 2009 at 5:17 pm

        Kih kih …………….

        Awet muda kat perut ?? Maza dah rasa ke ?? Waaaakakakaa………………..

        • Kak Long
          June 23, 2009 at 7:55 pm

          maza ni memang, jeles le tu kalau kak long awet muda. kalau awet muda kat perut pun okay apa? bolehlah kak long menikmati kemudaan dgn semua makanan yg kak long suka.

        • Tie
          June 24, 2009 at 8:35 am

          Maza tu, kak long………, kena pantang bab makan2 ni……. Dia boleh tengok je, uwaaaaa……..

  22. June 23, 2009 at 2:05 pm

    Salam kak tie…
    Ish… cam tu rupanya cerita ttg saffron ni. Su mmg tak tahu… dan sblm ni mmg tak penah nak ambik tahu. Jengok sini, dapat tahu ttg za’faran atau safron. Memang menarik… Thks kak tie

    • Tie
      June 23, 2009 at 5:18 pm

      Bagus tau kalau amalkan makan saffron ni… banyak khasiatnya.. he he…………

  23. iza
    June 23, 2009 at 5:20 pm

    kak tie dah boleh jadi saudagar safron ni, semua info dalam tangan dah hehee. sekarang ni dah makin dipelbagaikan kegunaan safron ni, tapi harga dia memang tak tahan.

    • Tie
      June 23, 2009 at 5:55 pm

      Waaakakakakaaa…………

      Kat mana pulak kak tie nak kutip filamen saffron tu dek ooiii…!!

  24. June 24, 2009 at 12:02 am

    kalo letak dalam masakan memang sedAp ni..
    especially time tanak nasi.
    try la

    • Tie
      June 24, 2009 at 8:34 am

      Biasa buat ke?? Nanti kalau kak tie ada boleh buat laa………… Setakat ni kak tie bubuh daun pandan je, ekekekeke………….

  25. j M
    June 24, 2009 at 12:06 am

    semua penyakit di atas tu mmg ado dgn Jm kecuali sawan babi tu ye kak..ekekek

    mahai gile le saffron nih… kot sekilo singgit stgh mmg awet mue dah jm ni ha kak oi

    • Tie
      June 24, 2009 at 8:33 am

      Waaakakakakaa……….. kak tie pun tak de sawan……….

      Mahal sebab susah nak dapatkannya.. Kalau dah berlambak tentu tak de harga, hehehe…………

  26. June 24, 2009 at 7:01 am

    Assalamualaikum,

    Nak iklan sikit..sapa-sapa nak tempah za’faran Mesir & Iran, contach me🙂

    Sebagai tambahan, za’faran tu kalau letak dalam Nasi 2,3 urat ia mampu mewangikan nasi anda dan menyedapkannya. Petua dari Guru saya. Seperti yang kak tie sebutkan tu betullah.

    • Tie
      June 24, 2009 at 8:32 am

      Waalaikummussalam……….

      Uwaaa……. boleh iklan kat sini, ya, ekekekeke………..

      Berapa harganya kalau 50 gm? Budget kak tie kecik. Teringin gak nak rasa … dulu selalu mak bubuh dalam nasi briayani…. Kat ganu ni tak jumpa pulak.

  27. Kin
    June 26, 2009 at 10:07 am

    Mahal ye benda nih. Biasa jual kat mana eh?

    • Tie
      June 26, 2009 at 12:31 pm

      Ada kat supermaket kot! Tapi kak tie tak pernah jumpa…

  28. bintu
    October 5, 2010 at 10:56 am

    slm..hrga sfron iran yg d bli d msir bru ni dlm srggt lbh msia utk 1gm.klau 50gm leh agak lh.sfron msir murh ckt.sfron iran lbh baik.2 hrga d msir.kt msia xtau lh d jual brapa.mgkn lbh mhl

    • Nelly
      October 21, 2012 at 1:11 am

      Salam, saya ada menjual saffron dr iran grade 1 dgn harga yang murah. Sila email saya jika berminat nellyaikha@hotmail.com

  29. October 24, 2012 at 10:39 pm

    saya ada menjual za’faran dari iran gred satu http://www.facebook.com/annajah.corp?ref=tn_tnmn

  30. ainun
    February 25, 2013 at 4:27 pm

    kat malaysia harga dia rm 15-20 untuk 1gr bergantung kepada gred jugak.

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: