Home > buah, Kampung > Percutian yang lepas (part 2)

Percutian yang lepas (part 2)

Ha…… kenal tak benda kat atas ni? Inilah upih….. dari pokok pinang (Tie baru tahu sebenarnya, ekekekeke……) Masa kecik2 Tie tak berpeluang nak main upih ni. So, hubby pun cari kat mana entah, dan bawak balik untuk wife dia belek-belek, hi hi..

Eh, Tie tak boleh naik laa….. kalau tak koyak pun, sekurang2nya tak de siapa boleh tarikkan, hu hu…

Ni anak bongsu Tie, Farisha……. Punyalah riuh main upih ni, rasa2nya satu kampung boleh dengar mereka terpekik terlolong. Maklumlah yang menarik upih tu sibujang, siap corner baring lagi…. he he… Tak boleh tunjuk sebab dia tak pakai baju…. malu nampak tulang je, ekekekeke……

.

.

.

.

timun betik

Ini apa ?? Inilah timun betik…. agak popular di Terengganu dan Kelantan. Tie baru kenal sejak kahwin dengan hubby. Buah ni bila masak , ia akan merekah. Isinya macam sponge.

Timun betik dibelah dua

Sebenarnya kena tunggu sehari dua lagi baru boleh makan… Saja potong nak tunjukkan kat teman2…. Bijinya macam timun. Rasa timun betik ni tawar je. Tapi baunya wangi……..

timun betik dengan nisay cair

Biasa orang sini makan dengan santan dan nisay (gula melaka) . Tie tak de santan masa tu… cuma ada nisay cair (gula melaka yang dicairkan….) Makan macam pengat je… Adik ipar Tie suka betul buah ni…


Psst – Nanti sambung lagi……..ekekekeke………….

Categories: buah, Kampung Tags: , ,
  1. June 14, 2009 at 8:01 am

    salam..
    bestnyer cuti2, salam kenal kak tie..🙂

    • Tie
      June 14, 2009 at 8:12 am

      Salam kenal……. memang seronok cuti2 di kampung, terutama di rumah sendiri, hi hi..

  2. June 14, 2009 at 9:46 am

    Slmt pagi yg ceria Tie…pertama kali sy tgk buah timun betik tu!! Bukan utk dibuat ulam ke? Tq sbb share dgn sy yg jakun nih ;))

    Budak2 zaman dulu mainan diorg mendekatkan diorg dgn alam semulajadi dan penuh kreativiti. Budak2 la ni main game jugak tapi asyik terperuk je depan pc…

    Mak2 zaman dulu bersembang kumpul ramai2 dgn jiran depan umah, bwh pokok mangga ke pokok kelapa ke. Mak2 la ni bersembang ehemmmmm “tau sama tau” la ye keh keh keh :-p

    • Tie
      June 14, 2009 at 2:29 pm

      Salam………. ehehehehe……….. kak tie pun jakun jugak!! Dulu memang tak tahu pun ada buah sebegini.

      Ooo…..part mak2 budak tu….errr…… tak boleh nak komen, hi hi…… Kita dah zaman IT… sembang guna internet je, kih kih !!! Lagipun boleh jimat kopi dan sekut!!😛

  3. June 14, 2009 at 10:17 am

    teringat zaman kanak kanak dulu upih tu memang satu permainan.. itu lah kaedah merempet zaman dulu selamat hehe

    • Tie
      June 14, 2009 at 2:30 pm

      Oh, ya…. dulu rempit guna upih…………ekekekeke………….. silap2 tergolek2!!

  4. June 14, 2009 at 10:46 am

    Ibu saya buat kipas dari upih pinang ni.. ye la..zaman dulu2 letrik belum ada so kipas letrik lagi la tak ada..bila panas2 upih pinang ni la jadi mangsa..hehhehehe..

    Lama betul tak makan timun betik..Saya di kampung makan timun ni cicah gula pasir..hehehe….

    • Tie
      June 14, 2009 at 2:32 pm

      Ye ke ??

      Tie tengok upih ni teringat dulu, masa kecik2, ayah beli mee mamak dibungkus dengan upih gak! Baunya harum….. terbau2 pulak ni….hi hi..

      Tirana kenal timun betik tu, ya? Tie ni baru tahu bila kawin dengan hubby. Ada banyak lagi yang Tie tak tahu…

  5. dyg
    June 14, 2009 at 11:01 am

    timun betik? dyg tak pernah makan, dengar pun x pernah. jakun sket..hehehehehe

    • Tie
      June 14, 2009 at 2:33 pm

      Rasanya tawar je, kena makan dengan gula, atau gula melaka dengan santan…

      Kak tie kurang gemar…. lebih suka makan tembikai je, hi hi..

  6. June 14, 2009 at 12:45 pm

    kalau ekau naiklah upih itu… perkhhh.. memang aniaya kat semua org ooo!

    apa tak nya, cameraman dan penonton mesti sakit perut… pegang perut yang memulas2.. ada pulak tu yg berguling2 kat atas tanah! ~ ketawa bagai hantu naik giler.. hehehe

    Yang tukang tarik lagi ler aniaya, huhuhu, mau putus urat saraf wooo.. kejang kaki.. kejang lidah.. mengkal betis woo……hehehehhe

    (psst: tu katanya pingang saiz ‘s’….wakakakaka)

    • Tie
      June 14, 2009 at 2:35 pm

      Uwaaaaaaaaa…………………………..!

      Pokcit jahat…!!

      Pokcit kalau naik upih tu terus tenggelam tanah tu…………ekekekeke…………..😆

      Memang pinggang kita saiz s, masa 20 tahun dulu, waaakakakaka…………….

  7. June 14, 2009 at 1:12 pm

    giler best maintarik upih…teringat zaman kecik2 dulu…klu skarang kena pakai kete la klu nak tarik bozzo atas upih tuh…

    • Tie
      June 14, 2009 at 2:36 pm

      Waaakakakaa…………………

      Takut naik lunyai upih tu……. !:mrgreen:

  8. June 14, 2009 at 2:56 pm

    Tie…ini kali pertama chekdee kenal timun betik …..haaaa…. hubby chekdee org terengganu…tapi dia tak pernah kenalkan chekdee dengan timun betik….. hmmm nak kena carilah…heheheheh

    • Tie
      June 14, 2009 at 7:05 pm

      Timun betik ni biasa Tie nampak di tepi2 jalan di Terengganu terutama di Penarik. Di kelantan pun jarang jumpa. Nanti cubalah tanya hubby tu…..😛

  9. June 14, 2009 at 2:57 pm

    sama la kaktie kita dua tak pernah main upih…kat kedah kami main keluboq (lumpur) kat bendang…haha…tangkap anak2 ikan..ikan sepat, ikan puyu..kalau mengail dapat ikan haruan…balik rumah kena marah sebab main kotor..keh keh keh..tapi pengalaman tu best sangat…dah tua2 gini (sweet 21) tingin nak main lagi…hehe

    buah tu syd tak pernah tengok kak tie..makan apatah lagi…hehe..nampak cam sedap~

    • Tie
      June 14, 2009 at 7:09 pm

      Errr……. kak tie tak main lumpur… main pondok2 je, hi hi…

      Tak suka main kotor, atau berpeluh…… kita pompuan kena kontrol cun, ekekeke…….

      Buah tu tawar je… kena makan dengan manisan, atau pengat.

  10. June 14, 2009 at 3:02 pm

    main upih tu menggamit kenangan lama kakpah. Kecik-kecik dulu selalu sangat main menda tu. Rugi tie tak dapat main.

    • Tie
      June 14, 2009 at 7:10 pm

      Hu hu… memang rasa rugi, hari tu terasa nak main… anak2 suruh naik. Tapi Tie malu… sebab rumah Tie jelas nampak bila orang lalu di tepi jalan…. Kang orang kata mokcik buang tebiat!!! Hi hi……….

  11. June 14, 2009 at 3:06 pm

    kecik2 dulu neeza biasa main upih pinang tu.. errrr… maknanya neeza ni lagi kampung dari Kak Tie lah kan.. hehehe…

    timun betik tu macam species honey dew je kan..

    • Tie
      June 14, 2009 at 7:13 pm

      Memang kak tie ni asal dari bandar… Kampung kak tie pun namanya kampung melayu johor…kih kih … Mujur hubby orang kampung, dapatlah merasa suasana di kampung meskipun dah agak terlewat.

      Timun betik tu entahlah species mana… tapi Tie godek2 sejenis timun…. apple cucumber.

  12. jie
    June 14, 2009 at 4:39 pm

    erk……………..kalau sy yg dok atas upih tu…….mau terkencing2 tie nak tarik..hahahaha

    timu betik tu lama tak rasa……..susah nk dpt skrg ni
    semua buah import je….

    • Tie
      June 14, 2009 at 8:24 pm

      Ha ha ha…………… kita pun sama gak!!

      Timun betik tu susah nak cari di luar ganu dan kelantan… Tie tak pernah jumpa sebelum ni.

    • June 15, 2009 at 1:55 pm

      wah! baru ku tahu..

      sama berat berton-ton sama mcm si Tie….. huhuhuhu

      wakakakka

      • Tie
        June 15, 2009 at 2:15 pm

        Uwaaa………. jangan jeles laa………..!!!

  13. June 14, 2009 at 6:49 pm

    nampak upih tu teringat masa kekecik dulu..happy je main dgn sepupu dan kengkawan tak kira pompuan lelaki..tapi skrg bila jumpe segan giler hihihi…

    uih tak penah plak tengok ape tu nama dia timun betik haa..mmg kombinasi yg pelik..apa 2 biji buah tu terpaksa kawin ke hihihi…

    • Tie
      June 14, 2009 at 8:29 pm

      He he ……. beruntung juga Nrina dapat merasa main upih masa kecik.

      Timun betik tu sejenis buah, nama lain timun suri atau apple cucumber…….. Hi hi…..asyik ingat kahwin je Nrina ni… mujur pun dah kahwin, ekekeke………….

  14. ima
    June 14, 2009 at 10:35 pm

    salam kak tie…
    tengok upih tu mengimbau kenangan lalu….rugi tau kak tie tak cuba…hehehe

    masa kecik2 dulu rasanya pernah rasa buah tu…..tapi tak kena dengan selera tekak ni….

    • Tie
      June 15, 2009 at 9:27 am

      Dalam hati teringin nak cuba, budak2 tu desak, tapi malu laa….. ramai orang lalu lalang kat tepi rumah tu, hi hi…

      Buah tu… kak tie pun kurang gemar…. tekak mengada-ngada….kih kih ..:P

  15. kutaksempurna
    June 14, 2009 at 11:52 pm

    bestnya klu dpt main tarik upih… mama tolong tarikkan boleh?? ekekeke

    .
    .

    .
    .
    .

    timun betik??
    seperti biasa, inilah first time angie lihat dan dgr…
    macam honey dew pun ada…

    • Tie
      June 15, 2009 at 9:31 am

      Mama tarik guna treler laa……. ekekekeke……………..

      Memang sengaja pamerkan di sini, sebab tahu ramai yang tak pernah kenal timun betik ni…… Haaa…. dah cerdik sikit kan???

      Timun betik tu tawar je…. makan macam pengat.

  16. Lun
    June 15, 2009 at 2:11 am

    gmbr last skli mcm sdp, x prnh rse

    • Tie
      June 15, 2009 at 9:32 am

      Hmm…. nampak macam sedap, ya…. kih kih …

  17. June 15, 2009 at 4:01 am

    dah baca pasal jagung kontot tu.. tapi kita komen skali kat sini je ye.. hehehee..

    comel la jagung tu kak tie. mmg dia kontot naturally ke? hehehe..

    and pasal upih kat atas tu, kita pernah main upih nie masa kat perkampungan orang asli.. kita main lagi dasyat.. ada halangan pulak tu. halangan najis lembu! ewww.. tak senonoh betol hahaha… mmg main upih nie akan riuh rendah jadinya. thrill gilerrr okay main upih nie.. haha

    • Tie
      June 15, 2009 at 9:34 am

      Hi hi hi………. kak tie rasa dia kontot sebab tak cukup baja… entahlah…. tak berani nak komen sebab mentua yang tanam.

      Uwaa………… kena kontrol driving tu….. silap2 terpenyek atas penkek asli!!

      Memang riuh bila budak2 tu main…. mentua tengok sampai keluar air mata… terlalu gembira…….. Kak tie pulak sampai sakit tekak… mengalahkan orang yang main, ekekeke……………. Macam rempit jugak laa………..

      • June 15, 2009 at 6:35 pm

        hahhahaahahha… ops. kesian mak mertua. k jangan persoalkan kekontotan jagung itu.. hihih…

        haha pancake! kelakar kak tie. buat kite gelak guliing2!!! haha

  18. June 15, 2009 at 6:34 am

    Hello Tie, Holy Smoke! The first two pics really brought back memories to me.
    Once upon a time wayyyyy back in the ’40s, I used to pull along my younger sisters on that Pinang bark.
    Can remember the laughs we had….those were the days we create our own entertainment.
    I am so thrilled to see this kind of sledding is still being experienced.
    You made my day with those 2 pics.
    Have a great week, Lee.

    • Tie
      June 15, 2009 at 9:39 am

      Ho ho ho……….. uncle pun pernah main upih tu, ya ?? Mesti seronok main dengan adik2…….

      You can never play upih quietly….. he he… Even me as the spectator was over excited, shouting like crazy!!

      Have a nice day too.!!

  19. June 15, 2009 at 12:11 pm

    k tie,

    seronok betul ank2 k tie main upih ye.. zan pun tak pernah tengok …kecuali dalam gambar katun. ni le baru nmpk. best gak kan klu dpat naik upih tu… hihihi…

    agak2 rasa timun tu ada tak mcm tembikai susu (honey dew) ………. nmpk cam sedap je bila k tie tuangkan gula merah tu… nyumie..

    • Tie
      June 15, 2009 at 2:14 pm

      Kak tie pertama kali belek2 upih tu…. seronok tengok anak2 main… terpekik terlolong macam orang kena sampuk pulak!!!

      Honey dew manis, tapi timun betik ni tawar je…. kena makan dengan gula…. kak tie kurang gemar, he he…

  20. June 15, 2009 at 2:34 pm

    Salam,

    Waah timun berbelang tu nampak macam zirafah ya..hehe.

    Upih tu dulu masa kecik2 main juga..skrg dah lama tak tgk upih.. ni bru tgk balik.

    • Tie
      June 16, 2009 at 9:13 am

      He he…..rasa2nya kat Afrika pun ada kot!!

      Nanti balik Malaysia bolehlah cuba main…. itu pun kalau muatan tak berlebihan, hi hi…

  21. June 15, 2009 at 3:23 pm

    wah kak tie, seronok sakan ye…

    upih tu milla biasa gak main masa duduk kat sawah dulu sebelum pindah kat kota tinggi. buah timun tu tak jumpa lagi walaupun dah 5 thn lebih duk kat pahang ni…nnti nak tanya kat hubby…tah2 dia pun tak kenal buah timun ni…he he he

    • Tie
      June 16, 2009 at 9:15 am

      Memang seronok. Tak sedar rupa kak tie dah jadi gelap macam kopi susu…… asyik main panas je….

      Kat pahang, tak pernah lak jumpa timun betik tu… mungkin ada… tengok musim juga.

  22. June 15, 2009 at 6:19 pm

    ala klu tie nek upih tu pn apa salahnya… panggil 1 family tarik…

    hahaha..

    • Tie
      June 16, 2009 at 9:16 am

      Hmm….. nanti balik Tie cuba nak naik upih tu…. malam hari. Jadi tak delah penonton yang tak diundang, hi hi…..

  23. June 15, 2009 at 9:05 pm

    Salam Kak Tie……

    Dulu pernah gak merasa naik upih ni. Rasa gayat je…..nyampah bila asyik dibuli tarik upih tu. Yg duduk atas upih tu lak, debab2 & demuk2 belaka….yg nak menarik upih kurus kering mcm ikan bilis ni (sy la tu….hihihihi). Tak aci betul.

    • Tie
      June 16, 2009 at 9:17 am

      Haaa…….. boleh gayat ? Macam rempit juga ke??

      Uwaaa…… memang tak adil la yang kurus tarik yang tembam!!

  24. June 16, 2009 at 9:33 am

    kak tie, saya kecik2 dulu selalu gak main tarik upih ni…syoknya…
    mana nak cari sekarang…dah payah nak jumpa…

    • Tie
      June 16, 2009 at 9:46 am

      Ada lagi….. Nanti balik Malaysia, singgahlah rumah kak tie.. boleh carikan……… hi hi..

  25. June 16, 2009 at 9:47 am

    tak pernah main tarik² upih tu.
    mcm seronok jer bila tengok.

    • Tie
      June 17, 2009 at 10:04 pm

      Ooo…..ramai juga tak pernah main upih rupanya…ingatkan kak tie sorang je, he he..

  26. Kin
    June 17, 2009 at 7:18 pm

    Macam2 jenis buahan kat kg kak tie ye…yg tak penah saya jumpa sblm nih..menarik gak tuh! Kak tie, besar gak upih tu ye? Saya pun tak penah tengok ngan mata sendiri. Teringat cite upin dan ipin tengok upih tuh.

    • Tie
      June 17, 2009 at 10:04 pm

      Uwaaa……….ingat kin pernah naik upih….. nanti balik malaysia boleh cari satu. Tak pun kak tie boleh simpan upih tu, ekekeke…..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: