Home > Cuti, Kampung, Rezeki, tumbuhan > Percutian yang lepas (part 1)

Percutian yang lepas (part 1)

Ingat lagi tak kebun jagung yang mentua usahakan tu ? Haaa……..sebaik saja tiba di rumah atap biru tu, cepat2 Tie pergi check…. Tengok pokok2 tu dah nak mati, tinggal beberapa tongkol jagung yang belum dipetik.

Tie pun buat pertama kali memetik jagung dengan bangganya… ekekekeke…. konon2 kita tanam sendiri, laa…. hehe…

Bila bukak, tengok isinya……………….. eh… napa kontot2 pulak ?? Rasa nak ketawa kuat2!!! Tapi mujur mentua tak de… tentu kena lesing, uwaaa…………:mrgreen:

Tak pe laa…………. ada lagi rupa jagung nya, hihi…. Tie buat bubur jagung. Memang sedap tapi terlupa nak snap pulak! Bila dah tinggal mangkuk je baru teringat, kih kih …!!

.

.

.

Lepas tu pergi lepak rumah mentua, tengok ada anak2 itik yang baru menetas beberapa hari… memang comel2. Tapi, ibunya garang betul.

Anak2 Tie geram tengok anak2 itik tu, cuba nak kidnap seekor, lalu siibu dengan mulutnya yang ternganga mengejar bersungguh2… kelam kabut budak2 tu lari, macam tak cukup tanah!!

Sakit perut dibuatnya, ketawa macam nak roboh rumah mentua, waaaakakakakaa….. terus teringat peristiwa dikejar ibu ayam masa kecik2 dulu…..πŸ˜›

Psst – nanti sambung lagi laa……..

Categories: Cuti, Kampung, Rezeki, tumbuhan Tags: , ,
  1. dyg
    June 12, 2009 at 11:01 pm

    hahaha kontotnye jagung tu. comel sangat nk makan…haha lamenye cuti, semoga kak tie lebih bersemangat ber-belog selepas cuti..haha

    • Tie
      June 13, 2009 at 9:37 am

      Haaa……. kak tie belek2 dulu jagung tu, jakun sikit. He he….

      Memang kali ini adalah percutian yang paling lama… 2 minggu tinggal di rumah atap biru.

      Rasa berat hati nak balik ke ganu, hu hu……

  2. kutaksempurna
    June 12, 2009 at 11:06 pm

    wakakakaka…

    mmg cumil la jagung tu.. kontot mcm mama, kan?!!

    wakakakaka

    .
    .
    .

    itik tu pun sgt cumil… errr… macam mama gak ke???πŸ˜›

    • Tie
      June 13, 2009 at 9:39 am

      Errr………..

      jagung tu lebih kontot dari mama………. kih kih ….

      Anak2 itik tu memang comel. Tapi ibunya suka cubit…. tak de siapa berani nak kidnap anaknya… ekekekeke…….

  3. June 12, 2009 at 11:23 pm

    Salam Tie… lama cuti, jeles plak nekcun… hehehe…mesti banyak citer nih kalau baru balik cuti… kongsi-kongsi ler!… hehehe…

    • Tie
      June 13, 2009 at 9:40 am

      Ho ho ho……..

      Memang ada banyak lagi citer…… kena cerita babak ke babak…. uwaaaa………

  4. June 12, 2009 at 11:42 pm

    itu nama nya jagong kontot hehe habis licin juga kan hehe

    • Tie
      June 13, 2009 at 9:40 am

      Memang abis semuanya….rasa lemak dan manis πŸ˜›

  5. June 13, 2009 at 12:03 am

    jagung kah itu???hehe..jagung hybrid ke kak tie…kontot semacam je…pelik jap..huahuahua~

    banyak nye anak itik…anak itik boleh buat gulai??cuba try test masak sekor rasa cam ne??tergamak dak??hahahaha

    selamat memblogging balik kak tie~

    • Tie
      June 13, 2009 at 9:42 am

      Tu bukan jagung hybrid. Jagung hybrid ada di tempat kak tie tinggal, kuala berang. Nanti senang kak tie tunjuk.

      Ini jagung kampung je… terkontot mungkin sebab tak cukup baja, he he…

      Kak tie dah tanya kat mentua tu, anak itik tak boleh makan kerana rasanya hanyir….. lagipun susah nak sembelih laa… kecik sangat. Comelnya pun boleh buat orang tak sampai hati… hi hi..

  6. zul-elle
    June 13, 2009 at 12:51 am

    cuti-cuti Malaysia….. (baca dgn mood lagu)

    tu jer….

    • Tie
      June 13, 2009 at 9:46 am

      Ooo… tie tak pandai nyanyi, hi hi

  7. June 13, 2009 at 2:52 am

    salam..wahh cute plak jagung2 tuh…manis tak?

    • Tie
      June 13, 2009 at 9:46 am

      Rasanya lemak dan manis juga,πŸ˜›

  8. June 13, 2009 at 8:32 am

    Salam pagi Kak Tie………

    Bercuti di rmh Mak Mertua ye…….bagusnyerrrr Menantu yg sorang ni!!! Hihihii….

    Alahaiiiiii jagung tu…..kontot la pulak, tapi comel sgt. Ooooo,buat bubur jagung, tp makan sorang2 ye……..dah tu tinggal mangkuk kosong,baru teringat kat weols ye. Nak kene cubit nihhhh. Meh sini, nak cubit sikit…..

    Take care ye,Kak Tie.

    • Tie
      June 13, 2009 at 9:48 am

      Kak tie balik ke rumah sendiri (rumah atap biru). Rumah mentua di seberang tali air… dekat je…

      Jagung tu tinggal beberapa tongkol je… kak tie buat bubur, bolehlah jamu dalam 10 orang… he he…

  9. Blog Resipi
    June 13, 2009 at 8:58 am

    Kadang2 yg kontot tu pun sedap juge..hehe… bubur jagung fresh sedapnye… mesti manis jer isi jagung tu.

    • Tie
      June 13, 2009 at 9:51 am

      Memang sedap guna jagung fresh buat bubur jagung. Biasa kak tie guna jagung dalam tin.

  10. ain
    June 13, 2009 at 9:01 am

    kak tie dah balik cuti2 ekh. rindu seh!!!!

    kdg2 jagung kontot yg best di makan. sejapnya langsai.hehehe

    lamanya saya tak nmpak itik mcm ni lah.huhuhuuuu

    • Tie
      June 13, 2009 at 9:52 am

      Jagung kontot cepat abis…. mentua ada rebuskan sebelum ini, kak tie telan 2-3 tongkol je… ekekekeke…….

      Itu itik serati….err…. agaknya laa….. ada jenis lain… nanti kak tie tunjuk.

  11. nahmy
    June 13, 2009 at 9:16 am

    seronok dpt bercuti dlm suasana kekampungan camni….mereka yg dipekan2 besar patut merasanya sekali-sekala.

    • Tie
      June 13, 2009 at 9:53 am

      Itulah …rasa beruntung dapat hubby orang kampung. Tie ni memang tak pernah merasa suasana di kampung sebelum kahwin. Dulu cuma tahu kampung melayu johor je, hi hi..

  12. June 13, 2009 at 9:26 am

    Tie…saya pun sempat balik kampung sekejap…sempat la mengait rambutan yang masak sulung….belum betul2..kuning2…itulah yang sedap

    sebab ada sikit….kalau dah sepokok masak…sapa pun tak pandang dah…hehehe

    • Tie
      June 13, 2009 at 9:54 am

      Oh., kat sana baru nampak rambutan sedang berputik. Durian tak de pulak. Yang ada cuma durian dari thailand….

  13. ima
    June 13, 2009 at 9:30 am

    seronoknya kak tie ,pengalaman memetik jagung…ima tak pernah merasa tau!!! apatah lagi tanam jagung…..tentu bestkan dapat makan
    hasil tanaman sendiri…..

    wah…kak tie makan sorang ye,kenapa tak ajak ima sekali makan bubur jagung…..huhuhu

    • Tie
      June 13, 2009 at 9:56 am

      Ooo… ye ke ?

      Tu laa…… kalau singgah hari tu boleh petik kacang panjang sekali…. Dah banyak kak tie kutip, setiap hari….. siap bagi kat ipar2 lagi… hehe…

      Bubur jagung tu sekejap je licin, he he… tak sempat nak makankan untuk ima.. kak tie rasa sikit je, bagi peluang kat orang lain makan… hi hi..

  14. June 13, 2009 at 9:41 am

    wahahhaha..lawaknya fizikal jagung tuh..
    tp tuk yg suka jagung mcm sy….rupa x pentingkan kak T..
    bedal je…..

    • Tie
      June 13, 2009 at 9:57 am

      Ooo…betul tu, rupa tak penting, kan…. ekekekeke………

      Yang penting isinya baik !!!

  15. June 13, 2009 at 9:42 am

    salam kak tie.. hahaha.. mujur la saya tak ikut akak kutip jagung tu.. kalau tak, nescaya kita berdua tergolek2 ketawa.. tapi kak, cute la jagung tu.. hehe.. mana ada jual jagung macam tu, kann.. nasib baik kena kejar ngan itik.. teringat kecik2 dulu kena kejar ngan angsa.. huhu.. lebam peha kena gigit.. pastu mak angkat saya pukul angsa tu sampai pengsan.. nasib baik tu memang angsa dia.. hehe..

    • Tie
      June 13, 2009 at 9:59 am

      Ha ha ha……… kak tie dapat bayangkan kita berdua tergolek2 kat situ sambil diketip semut api, adoi…………. ekekeke…………..

      Mentua pun ada angsa. Dulu garang, sekarang dah jinak. Tapi kak tie masih takut lagi…. takut tak sempat nak lari sebab muatan dah lebih, hi hi….

  16. June 13, 2009 at 10:14 am

    Salam Kak Tie…wahhhh syoknya balik ke rumah atap biru. Patut ler menyepi sejak awal cuti sekolah aritu. Montelnye jagung2 tu…almaklum ler yg tinggal pun yg dh last2 ye dakkkkk. Sy agak batch awal jagung2 tu tinggi lampai dan langsing kot .

    Tak sabo nk baca part 2 percutian kak tie…

    • Tie
      June 13, 2009 at 12:33 pm

      Oh… mungkin jugak batch awal jagungnya lebih penuh isinya. Kak tie tak berani nak tanya mentua, takut dia fikir menantu dia ni mengada2 pulak, he he…

  17. June 13, 2009 at 11:29 am

    Wah, wah, wah…balik kampung ya. Betapa comelnya jagung tu…yang bestnya hasil usaha sendiri. Ni mesti masa tanam tu dah bayangkan kecomelannya.
    Hahaha…

    • Tie
      June 13, 2009 at 12:34 pm

      Ha… mula2 memang terkejut tengok jagung ketot. Tapi, tak berani nak komen, sebab mentua yang tanam, eekekeke…..

  18. June 13, 2009 at 11:32 am

    nampak suasana kampung..

    LOL nak balik kampung..

    Uwaaaaaaaaaaaaaaaa..

    • Tie
      June 13, 2009 at 12:35 pm

      Kak tie asal dari bandar JB. Jadi, ni menumpang kampung hubby laaa…. dah buat rumah sendiri di sana, esok2 akan menghabiskan hari2 tua di situ, hi hi…

  19. June 13, 2009 at 11:47 am

    yeah! kak tie dah balik…rinduuuunya…
    banggalah dpt makan hasil tanam sendiri ye…tapi apasal comelnya jagung tu…sama dgn org yg tanam ke?? hihihi

    sulu2 saya pernah kena kejar angsa…pucat muka hihihi

    • Tie
      June 13, 2009 at 12:32 pm

      Oooo….. rindu juga, ya…. ingat nak bagi kek cokelat tadi… hu hu…

      Jagung ni mentua yang tanam, mungkin ia terikut2 yang tukang kutip, tak ? Uwaaaa……….πŸ˜†

  20. June 13, 2009 at 11:59 am

    Salam kak tie, hehehe cute la jagung2 kak tie tu. Kalau kami ke pasar selalunya cari yang kontot2 sebab senang nak bagi kat budak2 satu sorang.

    Wah, lamanya kakchik tak tengok itik. Kat Pulau Melaka ni jarang dah orang pelihara itik, ayam kampung tu adalah. Kalau nak tengok itik kakchik kena balik Kg. Berangan tapi dah lama juga tak balik, Asyik suami sorang je yang balik.

    • Tie
      June 13, 2009 at 12:38 pm

      Kat alor hijau ni memang ramai orang bela itik. Dan selalu gak buat gulai itik. Kak tie dah belajar caranya dari mentua dan biras… siap bubuh moombear nyior lagi… oooo…. sedap betul… Nanti kak tie boleh tunjuk caranya… ekekekek……

  21. June 13, 2009 at 12:00 pm

    Salam kak Tie….
    Ish… tengok jangung ketot kak tie buat su teringin nak makan jagung rebus je… Su paling suka bubur jangung. Bila masak, simpan dlm peti ais. Dah 3 hari pun, su masih makan. Sedaaapppp….

    • Tie
      June 13, 2009 at 12:39 pm

      Wah…… memang sedap kalau makan bubur jagung sejuk… hmm…. yum yum….. kalau buat aiskerim pun sodap!!!

  22. June 13, 2009 at 12:22 pm

    Alahai..comelnya anak-anak itik tu… Naluri ibu..tak kira ibu manusia atau ibu binatang..mesti nak lindungi anak dari bahaya kan?

    • Tie
      June 13, 2009 at 12:39 pm

      He he he…….. ibu itik tu garang betul.

      Mulutnya selalu ternganga nak ketip orang…. naik seram Tie…. hi hi…

  23. June 13, 2009 at 12:31 pm

    Cute jer jagong tu…heheheheheh
    Dulu masa kecik..chekdee kat kampung ada bela itek…. Chekdee dan nenek suka memancing ikan talapia kat lombong berdekatan…… hasil tangkapan ikan talapia tu …nenek chekdee cincang dan campurkan dengan nasi untuk kasi itek makan….. hasilnya….itek kami bertelur banyak setiap hari…heheheh…sumber pendapatan tu….

    • Tie
      June 13, 2009 at 12:42 pm

      Ooo…. ye ke ??

      Tie pun berangan nak bela itik dan biri2 bila pindah ke rumah sendiri nanti… Mesti seronok bila dapat kutip hasilnya….

      Tie ada kolam kat situ. Memang ada bela ikan2 haruan, keli dan sepat. Ikan talapia pun dalam perancangan. Talapia ni kuat makan… kena ada orang yang bagi makan… kalau tak kepala nya aje yang besar, ekekekeke……….

  24. June 13, 2009 at 2:08 pm

    awat jagungnyer kontot2 je kak tie?

    • Tie
      June 13, 2009 at 2:37 pm

      Errr……………entahlah….

      Bukan akak yang tanam….

      Mentua yang tanam.. akak tukang kutip je, ekekekeke………………

  25. June 13, 2009 at 2:51 pm

    hmm ..

    tang si duck tu yg tak tahan tu.. hehehehe

    teringat dolu2 masa alam kanak2 raibena……. maza, adik dan pak busu pernah dihambat dek angsa… lari tak cukup tanah… seolah2 melayang gitu..

    malang pak busu kena cubit dek angsa.. biru woo.. huhuhu

    ah! kampungku!……. huhuhuhu

    • Tie
      June 13, 2009 at 3:03 pm

      Ho ho ho………….

      Tie dapat bayangkan…………

      Maza berlari2 terkedek2 persis anak itik baru menetas……….ekekekeke…………

      Tie cuma pernah dikejar ibu ayam je… takut wooii!! Pucat muka lari2 terus panjat pokok rambutan… kat rumah jiran, uwaaaa…………..

  26. June 13, 2009 at 3:45 pm

    salam ziarah. Kakpah suka jagung manis.

    • Tie
      June 14, 2009 at 6:58 am

      Salam kakpah,

      Samalah dengan Tie, hi hi

  27. June 13, 2009 at 4:39 pm

    jagung tu kontot2 pun isi padat ok apa. Jgn harapkan panjang tapi menyeringai sbb masa tanam asyik ketawa hehehe

    • Tie
      June 14, 2009 at 6:59 am

      Uwaaaaaa……………….

      Hubby pernah kata, kalau nak tanam jagung, kena tutup mulut rapat2…. tak boleh cakap2. Nanti isi jagung jadi jarang2…. hi hi…

  28. June 13, 2009 at 7:09 pm

    itu itik serati kan Kak Tie.. sedap daging dia.. rasa macam ayam sebijik.. dulu2 arwah nenek neeza ada bela… banyak bertelur.. dia buat telur masin..

    • Tie
      June 14, 2009 at 7:00 am

      Ooo…. memang sedap gulai itik serati. Kak tie dah buat kat kampung hari tu…. semua orang puji sedap. Kembang kempis idung ni, ekekekeke………..

      Telurnya memang boleh buat telur masin. Mentua selalu bagi kat Kak tie, telur angsa pun boleh gak.

  29. kin
    June 13, 2009 at 8:10 pm

    kontot pun kontot la kak tie..tapi, nampak isi dia tuh macam padat je..lemak dan sedap agaknya! saya suka jagung.. kak tie, balik kg lama2 nih, mesti byk yg nak dicerita..kan? hehhe…selamat mengarangπŸ™‚.

    • Tie
      June 14, 2009 at 7:01 am

      Betul tu,

      Rasa lemak dan manis….. Ada lagi citernya…. nantikannya tau!!

  30. June 14, 2009 at 12:20 am

    uihh..sedap tu jagung yg isi camtu..manis je rasa..tapi tak heran sgtlah pasal nak puas makan jagung dlm cawan yg jual kat spital hari tu hihihi…

    kak tie..terima kasih ye sbb sudi baca celoteh yg memenatkan tu hihi..dan berkongsi rasa susah payah saya ni..

    itulah tengah diusahakan cari pembantu tapi mungkin tak akan dapat dlm jangkamasa terdekat ni..ntahlah rasa cam payah plak nak cari pembantu sbb masing2 mengharapkan masing2 cari sendiri..camne tu..kene tunggu hubby balik cakap sendiri dgn adik beradik sbb saya ni mesti tak sampai hati punye..terlalu kesian dgn org…tapi terpaksa korbankan diri sendiri..hmm..

    • Tie
      June 14, 2009 at 6:59 am

      Hmm…. elok juga kalau hubby nrina sendiri yang cakap, kalau kak tie pun tak sampai hati… selalu sendiri yang merana, hu hu…

      Tapi nrina kena jaga kesihatan diri sendiri tu. Mujur Nrina muda lagi…. masih sihat dan kuat. Tapi janganlah sampai stress… nanti baby dlm perut tu stress gak, kuat menangis pulak!!!

      • June 14, 2009 at 6:52 pm

        kuat nangis..alamak..mmg itu ke sbb kalau masa mengandung mak dia sentiasa stress..tak leh jadi ni..

        • Tie
          June 14, 2009 at 8:31 pm

          Ha ha ….. kena selalu happy.. baru baby pun happy. Pengalaman laa………..πŸ˜›

  31. June 14, 2009 at 12:22 am

    eh salah taip yg kat atas tu hihi..’nak puas’ plak..’dah puas’..hish..blur dah mata ni..

    • Tie
      June 14, 2009 at 7:04 am

      Errr………. kak tie tak perasan, he he….. kak tie pun dah blur jugak!!

  32. June 14, 2009 at 1:23 am

    salam kembali kak tie.

    comel2 jagung tu…dgn air tangan kak tie buat bubur mesti bertambah sedapkan.

    kak tie…join la giveaway…mana tau akan terpilih….kalau dapat boleh simpan kat cucu:)

    • Tie
      June 14, 2009 at 7:05 am

      Err…….bubur jagung mudah je nak buat shais… buat dengan kaki pun boleh…ooppps!!!😳

      Tentang giveaway tu, eh… malu laa…. nak bagi peluang kat orang lain.. Nanti kalau kak tie join tentu terus menang punya, ekekekeke…………….

  33. June 15, 2009 at 12:03 pm

    k tie,

    bila nmpk jagung tu kan… baru2 ni zan citer ngan mak zan tanam benih jagung… ada 5 pokok. pas tu mak tawa2 gitu… dia kata tanam jagung klu org panggil jgn nyahut. zan tanya nape… pas tu dia citer lar ada drama dulu kala… mmg lawak citer tu. sebab jgn nyahut takut2 nnt jagung tu tak penuh isinya…. rungak sana sini…hihihi…

    – dh lupa citer tu tapi mmg ketawa smpi sakit perut… sape ada ingat citer tu.

    • Tie
      June 15, 2009 at 1:45 pm

      He he…. hubby kaktie pun kata gitu. Bila tanam jagung, tak boleh ketawa, cakap pun tak boleh, mulut kena tutup rapat, baru isi jagung pun rapat2 … hi hi…

      Petua orang dulu2 agaknya. Tak tahu pulak betul2 mujarab, hi hi…

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: