Home > Bincang, email > Saya sayang ibu saya, tapi dia pukul saya…..

Saya sayang ibu saya, tapi dia pukul saya…..

Akibat terlalu tertekan, sifat seorang wanita, yakni seorang ibu bertukar menjadi makhluk ganas terhadap anaknya sendiri. Berikut adalah gambar2 yang Tie terima melalui email dari seorang kawan.

.

.

.

.

.

.

.

Tie dulu garang juga, tapi tak la sampai jadi monster…. hu hu… rasa nak nangis tengok anak2 ni…

Kerana itu, bila rasa tertekan atau marah, cepat2lah ambil wudhu dan memohon pada yang Satu. Insyaallah… kita akan rasa lebih tenang danΒ  boleh berfikir dengan lebih waras.

Categories: Bincang, email Tags: , ,
  1. May 29, 2009 at 8:40 pm

    betullll! cepat cepat amik wudhu,,,,, setuju…

    • Tie
      May 30, 2009 at 6:15 am

      πŸ˜†

  2. May 29, 2009 at 9:27 pm

    kadang2 rotan juga budak2 tu..masa kecik2lah..
    dah besar2 ni guna cara lain
    derang dah remaja….pendekatan berbeza

    • Tie
      May 30, 2009 at 6:16 am

      Biasalah Jie,

      Kita dulu pun pernah gak kena rotan, ekekekeke……..

      • Jie
        May 30, 2009 at 11:10 am

        Tie…selalunya lepas dah kaw kaw marah kan anak2..sy yg nangis..kehkeh

        • Tie
          May 30, 2009 at 6:20 pm

          Itu laa… ibu mana yang tak sayangkan anak, kan….?

  3. kutaksempurna
    May 29, 2009 at 10:38 pm

    astaghfirullahalazim..

    segarang2 mama pun takde la smpi berdarah bibir angie yg mungil ni kan…

    mama cuma pulas pusat je… paling teruk, tidur kat luar rumah… uwaaaaaaaaaaa… taaaaaakuuuuuuuttttt..

    angie janji, angie tak tmbh sekilo garam dlm kuah yg mama masak lagi..
    angie tambah dua kilo je..

    hikhikhik
    .
    .
    .
    .
    .
    mesti ibu tu hilang pertimbangan.. aduh.. kasihanilah anak2… bukankah sukar masa melahirkannya… huhuhu… mesti si ibu menyesal skrg ni..

    • Tie
      May 30, 2009 at 6:18 am

      Err……. mama tak perasan lak bibir Angie mungil…..

      Memang mama suka pulas pusat !!

      Garam? Aderk…….!! Patutlah mama selalu sakit kepala…………

      Mana rotan ni……… Angie !!

      Meh sini mama nak rotan!!

      Ibu2 muda memang garang……..darah mudalah katakan… bila dah tua baru rasa menyesal… macam mama……….

  4. ain
    May 29, 2009 at 10:40 pm

    saya juga garang dan kdg2 saya cubit anak2 saya tp bukan le tahap mendera anak. grg mcm mana pun saya, mereka nyawa saya, tanggungjwb dan amanah dr Allah utk saya.
    mungkin ibu di atas yg mendera anaknya sampai begitu disebabkan tekanan akibat maslah lain.so anak menjadi mangsa melepaskan kemarahan!

    psst…kak tie dh start balik kelantan lum??

    • Tie
      May 30, 2009 at 6:18 am

      Kak tie balik kelantan esok petang…. tunggu suami selesaikan tugasnya…πŸ˜›

  5. May 29, 2009 at 10:54 pm

    bila dah tak dapat nak kawal diri, gitulah jadinya..anak sendiri jadik mangsa..zalim..zalimm

    • Tie
      May 30, 2009 at 6:19 am

      Esok2 bila jadi ibu kena ingat tau !!

  6. iu
    May 29, 2009 at 11:04 pm

    kesian..

    bahye ye ibu camni.. perasaan melebihi kewarasan…

    • Tie
      May 30, 2009 at 6:19 am

      Kerana itu jangan biarkan hidup kita dikawal oleh perasaan marah……..

  7. kin
    May 29, 2009 at 11:13 pm

    Bila amarah menguasai diri, tanpa sedar mungkin tangan lebih dulu bertindak sblm akal sempat berfikir secara rasional. Biasanya tekanan melampau menyebabkan seorg ibu sehingga tergamak mengapa2kan anak2 kecil sendiri. Tekanan adalah sesuatu yg lumrah, lebih2 lagi zaman sekrg nih. Kena belajar hidup dlm tekanan dan emosi yg terkawal.

    • Tie
      May 30, 2009 at 6:21 am

      Betul tu Kin………….

      Sekarang ni kehidupan lebih mencabar……..

      Kerana itu, kita juga digalakkan berbincang kiranya ada masalah…

  8. kin
    May 29, 2009 at 11:15 pm

    Bila amarah menguasai diri, tangan lebih dulu bertindak sebelum akal sempat berfikir secara rasional. Biasanya tekanan yg melampau menyebabkan seorang ibu sehingga tergamak mengapa2kan anak sendiri. Tekanan adalah sesuatu yg lumrah, lebih2 lagi zaman sekrg nih. Kena belajar hidup dlm tekanan dan emosi yg terkawal.

    • Tie
      June 12, 2009 at 10:00 pm

      Ooo… sorry kin… lambat balas komen…

      Ni mesti terlepas pandang…. he he.. dah tua laa…

      Bukan senang nak besarkan anak2 zaman sekarang ni. Tahap kesabaran pun teruja.. Tapi kes dera ni mungkin disebabkan emosi yang tak stabil…

  9. May 30, 2009 at 12:24 am

    salam…
    manusia..itulah dia…

    Alhamdulillah..sekarang ini ibu saya sudah dipindahkan ke wad biasa…
    Thankz Tie…

    • Tie
      May 30, 2009 at 6:21 am

      Salam…….. syukur kerana ibu saudara semakin pulih……πŸ˜›

  10. May 30, 2009 at 1:08 am

    satu kaedah lagi ialah minum air masak suam..

    tapi wudhu lebih afdal..

    nabi pernah mengajar kita untuk mengatasi perasaan amarah ini. Antaranya ialah
    1) Bila marah berdiri hendaklah kita terus duduk
    2) bila masa marah itu kita duduk, maka kita terus berbaring

    kemudian berwudhuk dan solatlah minta ampun dan petunjuk!

    Adakalanya perkara yg kita marah itu merupakan balasan ke atas dosa yg pernah kita lakukan, kiranya mcm kifarah jugalah tanpa kita sedar! huhuhuu

    Tapi sabar pun janganlah sampai “kaduk naik ke junjung!” ~ itu dayus namanya tu.. h

    hehhehe

    • Tie
      May 30, 2009 at 6:22 am

      Thanks atas info tersebut…πŸ™‚

      Sabar pun ada tahapnya, ek!

  11. May 30, 2009 at 1:12 am

    psst! apa hal syarizat binti Jalil tu? hehhehhe

    jadi model ker?

    hehhe ayat teasing by maza…

    wakakakka

    • Tie
      May 30, 2009 at 6:23 am

      Dia pun seorang ibu juga…….. rasa hiba bila anak2 kecil dikasari sebegitu….

  12. May 30, 2009 at 3:13 am

    zino jarang rotan anak anak ni.. kalau perlu pun kerana ada kesalahan yg dia patut menerima hukuman.. teruk budak tu..

    • Tie
      May 30, 2009 at 6:24 am

      Eloklah tu Zino……

      Anak2 kecil ni akan ingat sampai bila2 tau….

  13. May 30, 2009 at 3:26 am

    nie bukan sayang anak nie kak tie.. nie emak saiko gila nie.. marah la kita tengok gambar2 tu.. budak kecik dikerjakan sampai macam tu sekali. otak haiwan betul la…

    kita pernah jugak rs tali pinggang, kepala tali pinggang lagi tu. hanger pun pernah tapi bila dah tu, dah la. takdenya emak kita nak over2 nie. hmm..

    • Tie
      May 30, 2009 at 6:25 am

      Nono nanti bila dah jadi ibu kena ingat laa………

      Jika rasa tertekan, kena banyaklah beristighfar…….. moga2 dijauhkan semuanya yang buruk2, ya…….

  14. May 30, 2009 at 5:58 am

    milla ni pun garang dgn anak2…selalu juga dorang kena marah, marah dgn suara jer dulu…. (kategori kuat berleterlah ni…), tapi kalo dah tak tahan naik jugak tgn ni sedas dua. tapi takdelah sampai mcm budak2 kat atas tu…kesian dorang tu. Mesti trauma…kesian gak kat mak dorang tu…mesti di rawat penyakit tu

    • Tie
      May 30, 2009 at 6:26 am

      Kita sebagai ibu ni tak lari dari sifat garang…. tengok ibu ayam je laa…..ekekekeke……..

      Ya laa……ibunya pun kena masuk spital gak!

  15. May 30, 2009 at 8:20 am

    bila marah menguasai diri, syaitan pun menyelit sama…tu yg jd cam gitu….

    • Tie
      May 30, 2009 at 10:05 am

      Kerana tu kena selalu mohon keampunan, agar jauhkanlah sifat2 begitu….

  16. May 30, 2009 at 8:23 am

    Kesiannya anak2 ni…..jd mangsa penderaan.
    Hati insan boleh berubah bertukar jd hati binatang apabila hilang pertimbangan.

    **Issshhhh,sy nampak kecil je si ibu yg mendera kanak2 tu. Rasa mcm nk goreng sampai hangus je si ibu yg mendera tu.**

    • Tie
      May 30, 2009 at 10:07 am

      Errk…………goreng sampai hangus..??

      Amboi………garangnya zyma……..ekekekeke……….. takut..takut……..!!

  17. May 30, 2009 at 8:37 am

    sy rotan jugak budak2 ni…tp rotan bahagian kaki…dan takat ni…x pnh sampai berbekas la…..huhuh…..tp biasa lepas rotan…..g selak2 badan dia..siap peluk cium…..rasa nyesal pulak lepas tu

    • Tie
      May 30, 2009 at 10:08 am

      Budak2 ni memang patut kena rotan kalau tak dengar kata, memang buat kita hilang sabar…..

      Tapi, hati ibu memang mudah terusik, bila dah hilang marah, rasa nak nangis pulak, hu hu…

  18. May 30, 2009 at 10:02 am

    salam kak tie.. saya dulu pun macam kak tie jugak.. suka pukul anak2 guna hanger tapi tak de la sampai berdarah2 ataupun lebam2.. huhu.. mungkin masa tu darah muda lagi.. cepat jer nak baran..

    • Tie
      May 30, 2009 at 10:09 am

      Kalau gitu kita ni kira normal la, ya……….

      Kak tie dulu tertekan sungguh, punya anak yang terlalu nakal, sampai disindir2 lagi…. sakit hati laa… bila keturunan pun disebut2……..

  19. May 30, 2009 at 10:48 am

    ada jugak dulu neeza rotan.. tapi kat kaki kak Tie.. tapi, lepas dah ‘sedar’ balik tu.. rasa bersalah sangat.. neeza tengok balik kaki anak neeza.. kalau ada terkesan sikit, neeza nangis.. memang, semasa tertekan, seorang ibu boleh jadi lebih dari monster.. dengan ingat pada Allah saja dapat meredakan..

    • Tie
      May 30, 2009 at 6:22 pm

      Biasalah……

      Anak2 ni , ada masanya betul2 menguji kesabaran kita…..tu yang buat kita takut. Takut tak dapat kawal diri….

  20. May 30, 2009 at 11:59 am

    ..bebaru nie pun ader baby dijumpai ngn nota “tolong kebumikan dia, saya tidak berkemampuan kebumikannya..”

    xtau d mana letaknya kasih seorang ibu dan bapa.

    menyayat hati.

    • Tie
      May 30, 2009 at 6:23 pm

      Dari akhbar, kak tie dapat tahu budak tu diperkosa… kesian betul !!

  21. Tirana
    May 30, 2009 at 5:09 pm

    Kesian pulak tengok…kesian pada ibu, kesian pada anak..keduanya menjadi mangsa keadaan.

    • Tie
      May 30, 2009 at 6:24 pm

      Kita sebagai seorang ibu memang faham situasi yang berlaku.

      Ibu yang tertekan dan tertindas mungkin tak dapat kawal emosinya… memang kesian kepada kedua2 ibu dan anak.

  22. ima
    May 30, 2009 at 9:47 pm

    kak tie,kesiannya nengok budak2 tu…..insaf rasa diri…
    ima pun tergolong ibu garang juga ni…tapi garang mulut je…hehehe

    kak tie…. tengok email ye!!!!!

    • Tie
      May 31, 2009 at 8:02 am

      Ooo…… kak tie dah lama insaf….hu hu…

      Dulu memang garang, macam ibu singa…

      Tapi sekarang dah tua, dah tak garang, malah selalu pulak makan hati, sabor je laa…

      Email ? Kak tie dah balas, he he ……….

  23. nekPP
    May 31, 2009 at 1:04 pm

    salam pagi ahad ceria k tie..

    same ler kita..nekpp pon garang tapi xler jadik monster..now dah cool sikit k tie oii ahaks..

    pssttt cuti2 skola pie cuti2 semelayaa kaaa ;p

    • Tie
      May 31, 2009 at 1:38 pm

      Salam…..πŸ˜›

      Hi hi…. Tie dah siap packing ni… tengok rupa macam nak pindah pulak….ekekekeke…

  24. May 31, 2009 at 3:26 pm

    Salam,

    Ish ish, yang belum kahwin buang anak. Yang dah kahwin dera anak. Apa nak jadilah ni. Sebab itu anak jadi derhaka kat ibu bapa.

    Jangan jadi monster, nanti tak comelπŸ™‚

    • Tie
      June 12, 2009 at 7:12 am

      Salam…..he he….memang hodoh laa…bila jadi monster ni….hihi…πŸ˜›

  25. May 31, 2009 at 3:42 pm

    Sebenarnya pompuan itu ada masaalah ‘mental disorder’. Dia akan lupa diri dan mula menyiksa anaknya bila dia rasa tertekan lebih-lebih lagi bila tertekan disebabkan oleh ayah si anak itu. Tetapi dia akan kembali bersikap penyayang sebagai seorang ibu kepada sianak apabila mentalnya sedar kembali. Masa itu dia akan memelok dan memanjakan anaknya serta menyeselai apa yang telah dia buat kepada anaknya. Sebab itulah anaknya juga tetap sayang pada emaknya walau pompuan itu selalu menderanya kerana pompuan itu juga selalu menyayangi dan memujuknya tatkala dia sedar dari ‘disorder’ nya itu.

    Insan-insan yang sebegini perlukan bantuan, counselling dan rawatan terapi minda. Banyak perkara sebegini berlaku apabila ada perpecahan rumahtangga… itulah yang kesihannya… anak-anak akan jadi mangsa… siapakah yang perlu dipersalahkan atau dipertanggungjawabkan bila isu-isu begini sering terjadi?… Sebak dada nekcun bila tengok kanak-kanak itu….

    • June 3, 2009 at 1:11 am

      kira macam gila meroyan gak ler ni, kan nekcun kan?!

      huhuhu….

    • Tie
      June 12, 2009 at 7:14 am

      Dulu Tie rasa begitu gak, tika anak2 masih kecil terutama yang sulong tu…..Memang perlukan bantuan sangat2. Tapi bukan masalah lain pun, masalah tak boleh nak kawal anak yang nakal…. rasa tension betul!!

  26. May 31, 2009 at 11:38 pm

    That is really sad. Shouldn’t happen to kids. Here too we have similar cases.
    Guess some people are not human beings.
    Lee.

    • Tie
      June 12, 2009 at 7:15 am

      Oh…. hi Uncle………πŸ˜›

      Some people find difficulty in controlling their temper.

  27. June 1, 2009 at 10:51 am

    ni mesti kes banyak tekanan…anak jadi mangsa.

    • Tie
      June 12, 2009 at 7:16 am

      Betul betul betul….!!!

  28. June 1, 2009 at 2:13 pm

    bila tertekan n marah tak dikawal apa2 blh jadi..
    kesiannya anak2 tu..
    saya pun garang gak..kadang2 cubit gak..tapi taklah melampau. moga Allah jauhkan saya dr buat benda2 camtu…

    • Tie
      June 12, 2009 at 7:16 am

      Kak tie pun suka cubit gak, kih kih …!!

  29. June 1, 2009 at 3:54 pm

    Salam Tie,
    Bila tengok dan dgr kes begitu, sedih betul rasa. Memanglah anak-anak patut dididik, tapi janganlah teruk sgt mcm nak membunuh. Kesian betul budak tu!
    Takut nanti bila dia dewasa, budak tu pula jadi pendera pulak.
    Mereka yg mendera ni sbnrnya, tak rasa mcm mana susahnya bertahun2 menanti utk dpt anak. Mgk bila dpt anak dgn mudah, itu yg tak hargai.

    • Tie
      June 12, 2009 at 7:18 am

      Betul tu, ia akan memberi kesan jangkamasa panjang. Kak tie masih ingat lagi… masa kena rotan dulu… kesnya sebab buat selerak dalam bilik stor… kak tie memang suka selongkar bilik stor. Tapi sekarang dah ada bilik stor sendiri… Bila dah buat selerak, biarkan je, ekekeke……

  30. June 1, 2009 at 4:22 pm

    ya Allah, kenapa ganaz sangat😦

    • Tie
      June 12, 2009 at 7:19 am

      Terlebih minum air isotonik kot!!!

  31. June 1, 2009 at 10:29 pm

    kak tie …ooo kak tie…. tok tok tok…
    mana tuan rumah ni…
    pegi berciti lagi kot

    • Tie
      June 12, 2009 at 7:19 am

      Hi hi hi……….. baru balik la ni……πŸ˜›

  32. June 2, 2009 at 1:01 pm

    issshhh x sanggup melihat pernderaan itu…

    • Tie
      June 12, 2009 at 7:20 am

      Kesian, kan…….

  33. June 2, 2009 at 4:57 pm

    selamat bercuti..anak cuti…mak pun cuti sama ler yer..eheheh . kalau pasal entri ini…kalau zue marah anak2 buah..kaw2 marah tp lepas tu sedih laa pulak…menyesal marah tapi tak pernah pukul

    • Tie
      June 12, 2009 at 7:21 am

      Baru balik dari kelantan ni….

      Esok2 ada anak sendiri, kena selalu ingat tau!!!

  34. June 2, 2009 at 6:12 pm

    salam…..kalau kita jenis amarah…buat yg disarankan agama…lepas tu cuba elak situasi…pegi keluar atau ke tempat lain dan ingatkan pasangan atau ahli keluarga terdekat untuk campur tangan agar perkara tak di ingini berlaku

    • Tie
      June 12, 2009 at 7:22 am

      Salam……
      Bila dah tua ni baru boleh terfikir begitu.
      Dulu masa Tie muda lagi, memang selalu bantai dengan penyangkut baju, tapi kat kaki je…. tu pun tak de la teruk begitu…

  35. June 2, 2009 at 8:29 pm

    sedehnyer tgk gambo2 tu,.. sy pon slalu x dpt kontrol biler marahkan anak.. tp anak sy sker cium sy.. tu yg biler marah dah reda rasa kesian + menyesal.. :((

    • Tie
      June 12, 2009 at 7:24 am

      Khas baru ada anak sorang…. anak perempuan kurang sikit kenakalannya… lebih sensitif.

      Kak tie dulu anak sulong lelaki…. memang selalu buat kak tie tertekan. Tapi sekarang kak tie dah boleh control perasaan marah tu…

  36. June 3, 2009 at 1:13 am

    Uiks.. ke mana lak si Tie ni?

    Dah lama dah nie tak dengar berita darinya…

    hmmm

    • Tie
      June 12, 2009 at 9:58 pm

      Kita main sorok2!!

  37. June 3, 2009 at 9:15 am

    halamak..saya penah gak jadi monster hihihi…

    tapi monster mengaum je..pasal suke membebel..

    bila hati dah panas mmg lupe diri..cuma takat ni tak seteruk gitu..harap2 jgnlah sampai jadi gitu anak2 saya..

    tapi diorg dah paham dah kalau saya dah mula bebel dan tinggikan suara..cepat2 buat apa yg saya suruh..

    tak nak jadi ibu yg garang tp selalu tertekan..so terpaksa jadi garang..

    • Tie
      June 12, 2009 at 10:02 pm

      He he …. kita sama je la Nrina………….

      Mulut dah jadi macam tarzan……… macam orang tertelan speaker!!

  38. June 3, 2009 at 10:08 am

    k tie,

    sedihlar….. tu lar kdg2 kita ni insan biasa, rasa baran dan marah memang jadi mainan sehingga kdg mudaratkan org2 tersayang.

    diaorang ni tak fikir…. dahlah penat mengandungkan sembilan bulan, melahirkan lagi, boleh sampai hati nak mendera anak tu…. patutnya dah susah nak dapatkan ank kena fikirlah, kalau nak mendidik sekalipun biar berpada-pada.

    ank2 nakal bukan kerana sifat semulajadi melainkan dari didikan dan tunjuk ajar ibu bapa juga. jgnlah hendak mengajar anak hingga mendera patah riuk anak tu…… sedihlar tengok…

    • Tie
      June 12, 2009 at 10:02 pm

      Itulah bila tak dapat kawal emosi…… memang sedih gak!

  39. nahmy
    June 3, 2009 at 1:26 pm

    tidakkah anak itu amanah Allah? kita patutnya bersyukur sbb di alam sebelum dilahirkan…anak itu memilih kita (dgn izinNya) utk menjadi ibu-bapa mrk. tp apa sering terjadi ialah samada mmg kita jahil ataupun yg selalunya kita dgn segaja ‘terlupakannya’…..

    • Tie
      June 12, 2009 at 10:03 pm

      Bila setan dah rasuk, tentu lupa akan amanah tu………..

  40. June 3, 2009 at 2:55 pm

    Merotan adalah jalan terakhir. Tapi masih boleh dirotan dengan cara untuk memberikan nasihat bukan untuk mendera.

    • Tie
      June 12, 2009 at 10:04 pm

      Budak2 tu mungkin dirotan kerana emosi ibu yang terganggu….. sedih kan……..

  41. dyg
    June 3, 2009 at 6:49 pm

    kesiannya.. dyg dulu kecik2 nakal juga kak tie, tapi mak dyg takde pula rembat sampai macam ni. aduh..sedih nye tengok.

    • Tie
      June 12, 2009 at 10:04 pm

      Kak tie dulu pernah dirotan…. dikaki kes berserakkan bilik stor, ekekekeke…..

  42. June 3, 2009 at 11:13 pm

    Salam Kak Tie Sayang….

    Pegi cuti2 Malaysia ke?? Ada beli buah tangan ke? Nak satu,boleh?
    Rindu la dgn n3 Akak…
    Bila nak balik niiiiii?

    • Tie
      June 12, 2009 at 9:57 pm

      Buah tangan tak ada laa…. tapi cerita ada………. nanti kak tie update, ya…

  43. June 4, 2009 at 4:58 pm

    Yuhuuuu…

    ada org takkk……

    yuhuuu………tuan rumah…..oooo tuan rumah!

    hmmm

    • Tie
      June 12, 2009 at 9:56 pm

      Ooo….. pokcit……… hi hi….

      Kalau rindu, katakan rindu……………ekekekeke……

  44. iza
    June 4, 2009 at 6:32 pm

    Kak Tie…..oooo kak tieeeeeeee…tuan rumah ooo tuan rumah…. lama nya cuti…..

    • Tie
      June 12, 2009 at 9:55 pm

      Kak tie ada…………. nanti, laa…. bila senang boleh update, ya…

  45. June 4, 2009 at 9:46 pm

    salam…sy ambil kesempatan mohon ampun dan maaf pada rakan2 alam maya saya..hari ini adalah hari last saya sebagai budak praktikal,ada jasa nie,,blog nie terhasil smsa prktikal nie la….dan pada ahad saya akan berangkat ke sabah selama 40 hari dengan tujuan untuk baiki iman dan amal saya,akhlak saya dan ibdat saya…mohon di doakan ye….tq

    • Tie
      June 12, 2009 at 9:55 pm

      Mudahan semuanya berjalan dengan lancar dan mendapat keberkatan dariNya….

  46. a01lida
    June 5, 2009 at 8:14 am

    mane kak tie ni?
    rindu la~ ehehe

    • Tie
      June 12, 2009 at 9:54 pm

      Kak tie ada….. jangan bimbang…. hi hi

  47. June 5, 2009 at 5:13 pm

    Memang sedih bila lihat hal ni, tapi bila menangani masaalah ni, kerajaan harus melihatnya dari pelbagai sudut terutamanya root of the problem. Kita perlu peka pada apa punca masaalah ni dari terus ke hal-hal yg berkaitan dengan enforcement atau perlaksanaan undang2 yg tegas.

    Byk masalah sosial lahir dari tekanan hidup, kurangnya ilmu (pendidikan) dan lemahnya iman (agama). Dari segi saikologi, hal-hal ini boleh membawa kepada insan2 tertentu kepada trauma atau tak sedar diri. Yg jadi gila pun ada.

    Oleh sbb itu, Jbtn kebjkn msyk hari ini adalah satu jbtn kerajaan yg AMAT penting peranannya dlm pembentukan masy wadani dan sihat. Tak boleh serah benda begini2 bulat kepada polis dsb.

    • Tie
      June 12, 2009 at 7:37 am

      Ya, memang ada sebabnya terjadinya masalah begini. Seorang ibu takkan mendera anak sendiri dalam keadaan waras.

  48. June 10, 2009 at 10:05 am

    huhu. dlu pnah gak kene bedal. tp xla gtu

    • Tie
      June 12, 2009 at 8:07 am

      Ni mesti mengaruk masa kecik2 dulu…..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: