Home > Pengetahuan > Mataku biru ?

Mataku biru ?

Entah kenapa sejak pindah ke wordpress ni tetiba je jadi minat pada warna biru. Padahal sebelum ni memang tak suka biru…hmmm…..

Sedang menggodek2 (seperti biasa ) terjumpa pula antara biru2 yang merbahaya iaitu :-

1. Box Jellyfish

(Image credits: jlambusphotography)

Anugerah haiwan yang paling berbisa jatuh kepada Box Jellyfish. Toxinnya menyerang jantung, nervous system dan sel kulit. Yang paling teruknya, ia terlalu berbisa hingga menyebabkan mangsanya dlm keadaan shock, lemas atau mati kerana serangan jantung sebelum sampai ke darat.

Yang terselamat tu masih dalam kesakitan walaupun telah berminggu disengat oleh Box Jellyfish ni…. hu hu.. Jellyfish ni terdapat di Asia dan Australia.

Jika sesiapa disengat, cepat2lah  bubuh cuka selama sekurang2nya 30 saat, walaupun ia tak dapat mengurangkan bisanya, namun ia boleh mematikan nematocysts jellyfish yang belum masuk ke dlm darah.

2. Blue-Ringed Octopus

(Image credits: Tom Weilenmann)

Blue-Ringed Octopus ni kecil , saiz bola golf tetapi bisanya boleh membunuh seorang manusia. Sebenarnya ia mempunyai racun yang cukup untuk membunuh 26 orang dewasa dalam beberapa minit, dan tiada penawarnya.

Gigitannya (eh…dia gigit ke ?)  mungkin tak terasa sakit tetapi neurotoxinsnya akan serta merta bertindak melemahkan otot2, menyebabkan lumpuh, kesukaran bernafas dan terus padam!!

Sotong biru ni terdapat di lautan pasifik bermula dari Jepun hingga ke Australia……

3. Poison Dart Frog

(Image credits: ucumari)

Haa…. akhir sekali Poison Dart Frog. Katak biru ini mungkin adalah yang paling beracun di dunia. Panjangnya 5cm, racun nya boleh membunuh 10 orang dewasa atau 20 ribu ekor tikus !

Hanya sebanyak 2 micrograms bisanya cukup untuk menyebabkan kematian seorang dewasa . Ia digelar ‘dart frogs’ kerana kaum asli Amerika mengguna racunnya untuk menyumpit buruan mereka. Jangan tertelan sudah laa…..kih kih ..!!

Racunnya terdapat pada kulit, jadi elakkanlah dari menyentuh atau makan (ada ke ?) sebarang katak2 yang berwarna terang ni, he he…  Ia terdapat di hutan hujan di Amerika selatan dan tengah. Mujurlah tak ada di Malaysia ni…

Psst : Saja nak berkongsi ilmu. Tak semua yang cantik tu baik untuk kita.. kekadang boleh membawa maut !! Jadi, hati2 la bila terjumpa dengan benda2 cantik  dan comel ni……(termasuk manusia…kih kih !) Tapi….ada juga berlaku sebaliknya.. (membawa bahagia)…. waaakakakaa….

679756vtql6ozj6a.gif Blue Floral image by cateyberry

Categories: Pengetahuan Tags: , ,
  1. May 26, 2009 at 9:47 pm

    Alahai Kak Tie…..
    Nape la taruk si biru berbintat-bintat kat dlm sini…..
    Adehhhh,gelinyeeee. Berbinau2 bijik mata ku ini…..rs mcm pakai contact lense warna biru lak…

    • Tie
      May 27, 2009 at 6:10 am

      Hi hi hi…..

      Geli ke ? Haiwan2 ni bahaya tau, ekekekekee……….

  2. kutaksempurna
    May 26, 2009 at 11:14 pm

    mama.. pergi bertapa ilmu BIRU rupanya..
    patutlah lama menghilang..

    hehehehe..

    angie tak gemar warna biru… nasib..
    hahahaha..

    tapi, kan, katak biru tu comel la..
    errr… comel macam mama..

    hik hik hik

    • Tie
      May 27, 2009 at 6:11 am

      Uwaaaa………….

      Comel macam mama ? Memang comel……………..😆

      Anak mama agaknya lagi comel…………… waaakakakakaa………..

      Psst: Mama ada sebenarnya, tapi fikiran yang hilang……. baru jumpa ni………😛

  3. dyg
    May 26, 2009 at 11:34 pm

    haha ayat ending entry ini kelakar..hihi. kak tie, bagus info ni, terase cam tengok channel animal planet lak..hihi i like.^_^

    • Tie
      May 27, 2009 at 6:12 am

      Suka ke ?

      Nanti kak tie buat paparan begini lagi…..hi hi….

  4. May 26, 2009 at 11:51 pm

    wah wah wahh…

    heheheh

    Sungguh maza tidak sangka!
    Memang maza terperanjat habis la!

    Sekarang ini Tie sudah berani membuat pendedahan….

    wooo.. Tie sudah bermain2 dan membuat cerita Blue yea!

    hehehhehehe

    wink! wink! ….

    • Tie
      May 27, 2009 at 6:14 am

      Maza………..

      Sebenarnya komen maza ketiga2nya kena spam………… waaakakakaa……………

      Tie jumpa dlm kotak spam , mungkin kerana maza tuduh Tie buat cerita Biru, waakakakaa……….

      Yang 2 lagi Tie delete sebab kandungannya sama je, hi hi….

  5. May 26, 2009 at 11:52 pm

    uiks… kemano lak komen den nia ha..

    huhuu.. tie sabotaj ko?

    huhuhuhu…

    • Tie
      May 27, 2009 at 6:15 am

      Bukan Tie yang sabotaj tau !

      Kat wordpress ni ada pak guard, dia yang spam………. ekekekekee…………….

  6. May 26, 2009 at 11:53 pm

    hah iza suka warna biru..blog dulu biru…sekarang header ada biru hehheee… cool ..
    katak tu nampak seram😀

    • Tie
      May 27, 2009 at 6:16 am

      Ha ha ha……romantik orangnya………. hahaha…………

  7. May 26, 2009 at 11:58 pm

    Uiks….

    wooo.. Tie sedang bercerita BLUE yea..

    hehehehehe

    wink! wink! ….

    • Tie
      May 27, 2009 at 6:17 am

      Eh…….. datang lagi pokcik ni……….

      Napa ? Tak percaya ko ?

      Maza minat, ya ?? Uwaaaaaaaa………………:mrgreen:

  8. ima
    May 26, 2009 at 11:58 pm

    kak tie…rindunye pada kak tie lama tak nampak….

    warna biru hubby ima suka….

    cantik gambar2 tu tapi gelilah tengok katak tu….

    • Tie
      May 27, 2009 at 6:18 am

      Kak tie ada ima,

      Cuma ada problem sikit……… memang mokcik ni selalu je ada problem……. dah nasib badan, hu hu……

      Biru tu romantik, wah wah……. ima ni romantic person rupanya, ekekekekee………………

  9. May 27, 2009 at 12:03 am

    kak tie…lagi satu lupa nak sebut..power rangers kaler biru hahahaa😛

    • Tie
      May 27, 2009 at 6:19 am

      Ooooooooo …………tak teringat power rangers……..ekekekeke…………….

  10. j M
    May 27, 2009 at 12:05 am

    katak biru tu cam best je kalau bela dlm akurium..tantekkk…ekekek

    • Tie
      May 27, 2009 at 6:20 am

      Uuuiiii….!!

      Katak biru tu beracun dek ooiii !! Tok sah berangan nak bela laa…….. Gi cari katak biasa kat belakang rumah je tu….

  11. May 27, 2009 at 1:41 am

    syd suka biru..tapi tak suka biru2 diatas~hahaha…taknak mati kena racun~hoho

    • Tie
      May 27, 2009 at 6:21 am

      Hu hu…. memang tak sanggup mati kena racun…

      Errr…… boleh ke kata gitu ..?

    • Tie
      May 27, 2009 at 6:44 am

      Adoi, sayyid….. kak tie tak boleh nak bukak kotak komen blog sayyid….

      Nanti bila dah ok, kak tie komen ya……………..

  12. Tirana
    May 27, 2009 at 2:56 am

    Yang kurik itu kendi..yang merah itu saga
    Yang baik itu budi..yang indah itu bahasa…

    Tak ada pulak kata yang baik dan indah itu rupa paras…jadi maksudnya rupa paras sesuatu tidak boleh dijadikan kayu ukur untuk menilai keindahan dan kebaikan seseorang atau sesuatu… Sama macam binatang2 yang Tie cerita di atas.. Nampak saja cantik..berwarna biru dan menawan tapi rupa-rupanya beracun…

    • Tie
      May 27, 2009 at 6:24 am

      Betul betul betul………!!

      Satu ulasan yang baik sekali !!

      Macam Tie kot ! Nampak je (dalam blog boleh nampak kot!) macam baik dan comel, tapi hakikatnya tidak…….err…….jauh sama sekali. Selalu je tersilap tulis…….hu hu… dan rupa Tie…….err………. oposite comel sebenarnya…hihi..

  13. kin
    May 27, 2009 at 5:37 am

    macam2 jenis haiwan yg tak terjangkau dek fikiran kita ni, kan kak tie?

    • Tie
      May 27, 2009 at 6:25 am

      He he …….. kak tie terjumpa kat internetlah ni……… saja nak kongsi ilmu, sikit…😛

  14. May 27, 2009 at 6:39 am

    salam kak tie,
    tertanya2 juga ke mana kak tie menyepi…hihihi

    saya suka biru…sejuk mata memandang…
    byk binatang pelik yg cantik rupanya…kena hati2…jgn nampak cute/comel je geram nak pegang…tq utk info ni kak tie….

    • Tie
      May 27, 2009 at 6:47 am

      Kak tie ada masalah mental…….. hehehehe………..

      Sekarang dah ok sikit, buat masa ni laa….. jangan bimbang, penyakit ni takkan berjangkit dari blog ke blog, hihi…….

      Memang nampak cantik, tapi bahaya tau !!

  15. ain
    May 27, 2009 at 8:02 am

    haiwan yg sgt cantik dan sgt unik..tapiiii…boleh membunuh. alamakkk…cam ne nak buat pet ni…!!!!hihihi

    p/s..teringat cerita 7 pounds lakonan will smith dimana dia membunuh diri dgn meletakkan jelly fish yg beracun dlm air bath tub. jgn sapa2 buat udah le ye..!!

    • Tie
      May 27, 2009 at 12:29 pm

      Tu laa…… yang cantik tu tak semestinya bagus, kan…. he he …

      Tie tak teringat pulak pasal citer will smith tu…. mokcik ni cepat lupa kot….hehe….

  16. May 27, 2009 at 10:17 am

    salam kak tie.. huhu.. saya pun minat warna biru ni.. tapi bak kata kak tie, tak semua yang cantik tu, baik untuk kita..

    • Tie
      May 27, 2009 at 12:30 pm

      Ooo ye ke ??

      Tak pe… minat je tak bahaya… asal jangan pegang benda2 kat atas tu , sudah laaa……..

  17. May 27, 2009 at 10:58 am

    ooohhhh biru yg blue
    cantik berbisa

    info yg bagus… toce toce..

    tie… apasl x dak kotak jerit sy nak menjerit2…

    • Tie
      May 27, 2009 at 12:31 pm

      Ooo….. tie tak tahu nak bubuh laa…. kat wordpress ni lain macam je peraturannya…. leceh sikit, hi hi….

  18. ije
    May 27, 2009 at 11:00 am

    salam ziarah…

    katak biru? unik~

    • Tie
      May 27, 2009 at 12:32 pm

      Katak biru…. memang unik……….. boleh tengok tapi tak boleh pegang… ekekekeke…..

  19. May 27, 2009 at 12:46 pm

    Tie…. tiba2 teringat lagu Tenda Biru …hehehe

    • Tie
      May 27, 2009 at 4:16 pm

      Eh…..Tie pun suka lagu tu….

      Jom kita nyanyi sama2, yok!

  20. May 27, 2009 at 1:13 pm

    erk! kato omak jiran sebelah rumah den yang ko ompat puluh ompat buah rumah itu, “yang canti tu selalunyo lah, antu?”

    sekian wasalam..

    dari jiran pak mat tempe..
    huhuhhu

    • Tie
      May 27, 2009 at 4:18 pm

      Ooo…. ye ke ??

      Tie tak cantik…………. Tie ‘comel’ je………ekekekekee……………

      Errr………. teringat masa kecik2 dulu ada orang kata muka Tie macam tempe, he he ….. dulu rasa sedih gak, tapi sekarang tak lagi…. memang muka Tie macam tempe, ekekekeke……………….😛

  21. May 27, 2009 at 1:29 pm

    masa mudo rumajo dulu suka gak kaler blue nih..
    skrg…x minat fulak……

    tp tgok katak biru tu..rasa lawa fulak…

    • Tie
      May 27, 2009 at 4:19 pm

      Waaaakakakakaa……………

      Tu laa………… Tak kenal maka tak cinta………….. huaaaaaaaa…………….

  22. rizza
    May 27, 2009 at 4:50 pm

    ade lagi kak tie… blue tongue lizzard

    • Tie
      May 27, 2009 at 6:54 pm

      Ooo…….. nanti kak tie godek2, ya……

  23. May 27, 2009 at 7:49 pm

    ish ish ish… rupanya sangatlah comel.. cute aje. Tak sangka mereka tu berbisa kan… tapi setakat ni, tak pernah lagi neeza jumpa degan ke tiga2 haiwan tu..

    • Tie
      May 28, 2009 at 6:46 am

      Harap2 tak perlu jumpa la Neeza….

      Haiwan2 ni bahaya…….

  24. May 27, 2009 at 9:52 pm

    Selepas ini cuba buat entri tentang warna hijau pula

    • Tie
      May 28, 2009 at 6:46 am

      Boleh…boleh…….. Nanti Tie godek2 lagi, ya…… hehehe………

  25. nekPP
    May 28, 2009 at 12:54 am

    wahhh k tiee..doktoooooooorrr haiwan ler pulokkkkk…ahaks ;p psssttt antor lagsana nihhh..alahaiii patah balik lerrr puan rumah zzzzZZZZZZZZZZZZZZZZZZ ;p

    • Tie
      May 28, 2009 at 6:48 am

      Lorr……..

      Napa pulak patah balik ?? Tie baru nak bukak pintu, ekekekeke……………

  26. May 28, 2009 at 6:29 pm

    mm,tula kak tie..warna biru ni kadang2 nampak cam ade aura tersendiri.. dulu pun mase modified blog nadine pilih kaler biru gak,nape ntah..maybe sejuk mate memandang kot..heheh

    • Tie
      May 28, 2009 at 6:36 pm

      Ye laa………

      Bila dah nak masuk senja ni baru nampak yang biru tu cantik rupanya, ekekekeke……

  27. June 23, 2009 at 2:52 pm

    п»ї
    Great Post. You find most blog posts littered with rubbish nowadays,
    however this has been a very informative post.

    • Tie
      June 23, 2009 at 5:03 pm

      Hi John…….. I wonder if you could understand Malay……….😛

  28. June 27, 2009 at 12:13 am

    п»ї
    Yes, it is a good resource.

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: