Home > Jenjalan, Kampung, tumbuhan > Pipit bukan seekor…..ooops..bukan sebiji

Pipit bukan seekor…..ooops..bukan sebiji

Sambung lagi kisah kat rumah atap biru tu…. Hmm….

Sebelum bertolak balik ke Ganu, Tie intai2 dulu di tepi pagar tu. Ternampak pokok terung pipit ni. Sedang meriah berbuah!!

Terung Pipit

Dapatlah beberapa biji, konon2 balik ganu nanti nak bubuh dalam kari ikan. Nampak comel tak? Kalau warna merah tentu ingat buah ceri, hi hi. Tapi batang terung ni ada duri, adooi… sakit tau!!

Terung Pipit yang dipetik

Malangnya bila dah masak, tekak Tie tak boleh terima pulak! Biji terung tu banyak sangat! Tak boleh nak telan…hu hu.. Tapi tengok hubby tu biasa je dia makan… Dia sempat bising lagi..”Patutlah abang cari2 terung ni tak de, rupa2nya adik dah kutip dulu, ” Waaakakakaaa…………!!

Sempat godek2 tentang terung pipit ni. Tak sangka terung pipit pun ada khasiatnya. Antaranya ialah :-

Terung Pipit membantu pembekuan darah , melegakan batuk , mengurangkan sakit akibat gastric dan untuk melancarkan haid yang tidak teratur . Namun begitu , Terung Pipit jika dimakan berlebihan buleh mengakibatkan keracunan dengan tanda -tanda seperti rabun mata , kejang otot , ulser . Berpada-pada laa…..


Psst: Ada peribahasa mengatakan, pipit sama pipit, enggang sama enggang yang bermaksud orang kecil dengan orang kecil, orang besar dengan orang besar. Orang comel pula bagaimana ?? Ekekekekekee………..

  1. kutaksempurna
    May 21, 2009 at 10:44 am

    ha??
    boleh makan ke terung pipit ni??
    terung yang tak pipit pun angie tak makan… hikkkssss..

    pipit sama pipit.. enggang sama enggang..
    org kecil dgn org kecil.. org besar dgn org besar..

    donut sama donut… keria sama keria…
    org comel sama org comel.. org comot sama org comot…

    hehehehe…
    angie dah chop donut….
    mama ngan cik CC la keria tu…

    bijak ! bijak!

    • Tie
      May 21, 2009 at 11:07 am

      Memang terung pipit boleh makan…. boleh buat ubat tau (papa yang cakap!)

      Tinggalkan donut tu kat sini. Ambik terung ni . Makan!! Makan sampai abis!!
      .
      .
      .

      Err….sapa comot? Angie ke?

      Orang comot makan keria, orang comel makan donut, ekekekekee………Mama kan comellllll…………………๐Ÿ˜†

  2. kutaksempurna
    May 21, 2009 at 10:45 am

    aik??
    first rupanya…
    hadiah mana??๐Ÿ˜€

    • Tie
      May 21, 2009 at 11:09 am

      Oooo…..

      Hadiahnya……………..
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      Pipit!!!! Eh…….terung pipit !!! Waaakakakaa………….

  3. May 21, 2009 at 11:06 am

    Orang comel macam awak ke? hheheh. Kalo mcm awak, tentulah dengan abang awak….hahah

    Tapi, terung pipit memang sedap. Mak saya slalu masak….cuma nak telan tu, rasa mcm takut kena appendik plak..hahaha. banyak bijik!

    • Tie
      May 21, 2009 at 11:12 am

      He he he …….. (sambil malu2 duduk dalam saji)

      Kita comel di mata hubby je……… (sambil malu lagi)

      Hubby kita selalu panggil ‘adik comel’ (…malu lagi……..uwaaaaa…………)

      .
      .
      .
      Ooo…sedap ke? Rasa pahit semacam.(hubby kata buat ubat)
      Bijik terung tu banyak sangat laa…. hu hu…..

  4. May 21, 2009 at 11:38 am

    salam…wah…saya x besa dengaq pun nama terung tu…….mungkin dah pupus kot di sini…ha3 manusia2…..

    • Tie
      May 21, 2009 at 4:40 pm

      Hi hi….. kak tie pun baru tahu sejak ada suami orang kampung ni… Kat pasar di kampung tu ada juga dijual, cuma tak pernah rasa.

  5. May 21, 2009 at 12:10 pm

    orang kecil dengan orang kecil, orang comel dengan si kodok yg menyorok di balik pintu.. wakakakak

    • Tie
      May 21, 2009 at 4:41 pm

      Oooiitt !! (sambil cekak pinggang saiz xxs)

      Kita comel mana boleh sama dengan kodok!!

      Kalau cekodok tu boleh laa…. sedap!!

  6. May 21, 2009 at 1:53 pm

    salam kak tie.. bercakap pasal terung pipit ni, teringat abang saya.. masa bujang dulu, kalau masak maggi pun taruk terung pipit.. huhu.. kebetulan arwah nenek rajin tanam sayur2 ni.. teragak nak makan jer, gi petik kat belakang rumah..

    • May 21, 2009 at 3:18 pm

      uiks.. omak den sebolah atuk tiri, laki jiran sebelah rumah yang empat puluh empat dari kiri dan rumah di atas itu, cakap kat den kalau makan banyak sangat terut pipit boleh menyebabkan kami jadi mcm ayam katik.. aderkk

      hehehhehe

      • Tie
        May 21, 2009 at 4:50 pm

        Ayam katik?

        Ye ke?? Tak pernah lak tengok orang jadi ayam katik……!!

        • May 21, 2009 at 9:08 pm

          ada… tie ler orgnya.. orang katik.. hhehee

          tak caya?!

          tu, suami Tie cari Tie kat balik pintu pn tak jumpa tu.. heheheh

          (psst refer to comment that you have posted in Kujie’s blog)
          wakakakaa

        • Tie
          May 21, 2009 at 9:55 pm

          Uwaaaa……………………

          Pokcit jahat…!!

          Nanti nak ngadu kat abang………..hu hu………….

    • Tie
      May 21, 2009 at 4:48 pm

      Eh, dia suka makan, ek!

      Kak tie tak boleh nak telan laa… tekak ni mengada ngada……. hu hu…

  7. May 21, 2009 at 2:09 pm

    aih…ada ke kts bagi kita keria je… takpe la kita tradisonal, dia moden, nak buat cam na kan..wakakakaa

    kak tie, adik dan abang ya..auww romantik haha

    • Tie
      May 21, 2009 at 5:01 pm

      Kak tie tak nak kuih keria, cc ambil semua laa…..he he…

      Suami kak tie memang panggil kak tie adik. Tak de la rasa romantik, sebab dah biasa. Cuma kekadang orang salah faham, ingat hubby panggil anak yang kecik, ekekekee………..

  8. ain
    May 21, 2009 at 3:09 pm

    saya pun tak reti mkn terung pipit. mak saya rajin gak buat sambal. tak tau le apa rasa. hihihi.

    • Tie
      May 21, 2009 at 5:02 pm

      Hah….. memang pernah dengar orang kata buat sambal , sedap. Teringin gak nak rasa, tapi tak tahu nak buat…….he he…

  9. iza
    May 21, 2009 at 4:51 pm

    kalau tak salah kat kedah depa panggil terung belanda.
    Tak tau lah apa kaitan terung tu ngan belanda..
    agaknya zaman dulu pendekar2 tembak belanda dengan terung ni kot๐Ÿ˜€
    Atau pun depa marah kat belanda dan cakap..eish belanda ni aku nampak kecik ja macam terung ni…
    hahaa agaknya lah…๐Ÿ˜€

    • Tie
      May 21, 2009 at 5:04 pm

      Terung belanda ? He he ……. ada nama lain rupanya…. kak tie baru tahu.

      Ooo…guna terung tembak orang ke?? Ni mesti kecik2 kuat main tembak2!!

  10. May 21, 2009 at 6:12 pm

    uwek~tak suka!!huhuhuhu…<–spesis tak suka ulam cam pipit ni

    kalau pipit sama pipit, enggang sama enggang..

    kala comel…urm…ayam daging sama ayam daging la kak tie..comel apa~haha

    • Tie
      May 21, 2009 at 8:09 pm

      Eh…… tak baik kata uwek…… kena kata yum yum….. walaupun tekak tak boleh terima….hi hi….

      Kak tie pun tak gemar, tapi orang kampung dan hubby boleh pulak makan, ekekeke….

      Ooo….kak tie orang bandar, hubby ayam kampung, eh… orang kampung… waaakakaka….

  11. May 21, 2009 at 7:21 pm

    Slamet sore Mbak Tie….(hikhikhikhik)

    Terung pipit tu adalah peberet sy,Akak Tie…
    Sedapnye ngalahkan petai….sebab petai bukan la peberet sy (tak suka le, bucukkkkk).

    Terung pipit ni baik utk penghidap darah tinggi. Ia dapat reduce tekanan dara….ehhhh darah tinggi.

    Yg best nya Terung Pipit ni sedap dibuat Sambal goreng bersama ikan iblis (ehhhhh, ikan bilis laaa). Adehhhhh, letih mata ni tgk Terung Pipit ni….comel sgt, mcm Kak Tie.
    (sila senyum selama 1 jam ye Kak Tie….).

    Duluan ya……daaaaaaaaaaa.

    • Tie
      May 21, 2009 at 8:24 pm

      Sore………………… hihihi……..

      Ooo…..ye ke?? Kak tie pulak lebih suka petai……. bucuk pun tak pe, ekekekee……..

      Kak tie dah cuba makan terung pipit tu, 2-3 bijik, tapi susah nak telan……hu hu…. tekak manja……….huaaaaaa………….๐Ÿ˜›

  12. May 21, 2009 at 7:23 pm

    Akak Tie tetap comel di hati sy.

    • Tie
      May 21, 2009 at 8:25 pm

      Comel ??

      Mungkin gak!

      Comel macam siput!!:mrgreen:

  13. kin
    May 21, 2009 at 7:32 pm

    apa rasa terung tu kak tie? saya tak pernah cuba. Terbayang rasa cam pahit jer. Mak mertua saya suka buat ulam, rebus dulu dalam air panas (celur).

    • Tie
      May 21, 2009 at 8:27 pm

      Rasa pahit sikit dan berbiji-biji……………..

      Memang orang ada buat ulam. Kak tie petik semuanya (tamak betul!), tak teringat nak tinggalkan sikit untuk mentua….. hu hu… Agaknya mesti dia tercari2……. erk…

  14. May 21, 2009 at 8:02 pm

    sy tanam depan rumah Tie…kawan2 dtg petik…sebagai buah tangan.

    org jawa panggil…kokak

    • Tie
      May 21, 2009 at 8:27 pm

      Kokak?

      Macam bunyi rosak je………. hehehe…………

  15. May 21, 2009 at 9:09 pm

    incik hubby ku punya peberet ni kak T..
    dia suka beno….buat sambal….xpun rebus je wat ulam..

    • Tie
      May 22, 2009 at 9:30 am

      Hmmm……heran, ya.

      Macam manalah boleh telan terung yang banyak bijik ni….hi hi..

  16. May 21, 2009 at 9:20 pm

    mak kita selalu buat masak sambal tumis..yummy..sedapp tau…,
    tapi kalau mkn banyak2 pun jadi tak sedap sangat..
    makan kena berpada2..
    dah lama tak makan terung pipit yang choooomelll nih…

    • Tie
      May 22, 2009 at 9:31 am

      Izzah boleh makan ?

      Tak rasa pahit ke ? Kak tie ni susah nak makan walaupun dah banyak kali cuba, hu hu…

  17. May 21, 2009 at 9:42 pm

    saya tak pernah makan…kat belakang umah ma saya ada bnyk…

    • Tie
      May 22, 2009 at 9:31 am

      Ooo….ye ke ?

      Nanti suruh ayang buat sambal, ek!

  18. ima
    May 21, 2009 at 10:25 pm

    alamak kak tie…terung pipit ye,tak suka tak suka….samalah ngan kaktie,
    dulu2 mak masak bubur lambuk letak terung pipit….ima nak makan terpaksalah
    pilih terung pipit tu keluarkan dulu.

    tapi sekarang dah tak de pokok tu….memang susah nak dapat.

    p/s…kak tie yang comel mestilah dgn yang comel….hehehe

    • Tie
      May 22, 2009 at 9:33 am

      Erk…..bubuh dalam bubur lambuk ?

      Kalau kak tie pun mesti terkais2 menguisnya keluar, ekekekee…………

      Kak tie comel ? Waaakakakaa…………….

  19. cpj
    May 22, 2009 at 12:28 am

    terung pipit di rebus, panggang ikan lampam, buatkan sambal belacan kemudian picit terung pipit tu ke dalam sambal belacan bersama ikan lampam yang telah dipanggang, kemudian cicah sambal tu dengan pucuk ubi atau pucuk paku rebus dan makan dengan nasi…..srluurp…ermmmmm sedapnya….teringat nak balik kampung! tapi ingat…hati-hati kerana ikan lampam banyak tulang-tulang halus!…..

    • Tie
      May 22, 2009 at 9:34 am

      Ooo….sedap ke ?

      Kak tie tak suka ikan lampan dan suku sakatnya. Banyak tulang… susah nak makan.

      Dulu pernah tercekik tulang ikan terubuk selama hampir 2 minggu… Merana kak tie dibuatnya, hu hu….

      • cpj
        May 22, 2009 at 3:06 pm

        kalau nak ikan tak bertulang, apa kata panggang ikan PARI!…best tu kak tie ooiii…..!kihkihkih….

        • Tie
          May 23, 2009 at 7:23 am

          Dah tentu kak tie suka ikan pari…………sedap…sedap..!!

  20. a01lida
    May 22, 2009 at 6:54 am

    apa rasa terung ni kak tie?
    sama mcm terung biasa ke?

    • Tie
      May 22, 2009 at 9:35 am

      Kak tie tak suka terung ni, pahit dan banyak bijik…

    • May 22, 2009 at 3:23 pm

      nak tau rasanya lah adilla.. meh balik kat Msia dulu.. dah abis examkan? heheheh

      nanti abg maza buatkan special utk adila… huhuhu

      kita kasik jeles sama itu makcik Tie -pah wakakakkaka

      • Tie
        May 22, 2009 at 6:40 pm

        Maza oooiii……..!!

        Nanti malam , kirim salam kat cik kebaya merah, ya…….eeeeee…heeeeeee…….

  21. Tirana
    May 22, 2009 at 9:21 am

    Rumah ibu di kampung, banyak sangat pokok terung pipit ni..Selalunya ibu buat ulam aje.. Tapi kan Tie..saya tak makan terung ni..walaupun orang kampung..hehehe..

    P/S terimakasih kerana buat entry khas untuk saya. Alhamdulillah saya dah pulih…

    • Tie
      May 22, 2009 at 9:37 am

      Eloklah Tirana tak makan terung, bahaya…. sebab terung ni sejuk.

      Dah betul2 sihat ke ? Jangan aktif sangat…. Banyak2lah berehat… he he…๐Ÿ˜†

  22. May 22, 2009 at 9:30 am

    buat sambal dgn ikan bilis sedap gak to org yg ada resdung baik jauhi… nanti dok achem, achem, achem

    • Tie
      May 22, 2009 at 9:38 am

      Ooo…Tie ada resdung… nasib baik Tie tak makan, ekekekee……………….

  23. dyg
    May 22, 2009 at 3:04 pm

    oh kak tie, dyg selalu sakit perut senggugut. kadang2 tu memang leh MC dari kelas. terung pipit ni leh ubat tak??

    • Tie
      May 23, 2009 at 7:03 am

      Eh……tak tahu pulak tentang senggugut ni……

      Kak tie kalau senggugut, telan ubat je. Dulu selalu gitu, bila anak2 dah besar (dah tua la ni..) baru kurang senggugutnya…

      Tapi masa senggugut elakkan dari makan buah2 ‘tajam’ seperti nenas dan rambutan. Elakkan juga tembikai dan buah2 sejuk dan masam. Kalau tak tentu lagi parah…. kak tie dulu berguling2 kerana terlalu sakit, hu hu….

  24. nekPP
    May 22, 2009 at 3:41 pm

    psssttttt k tie..mintak bijik benih boleyy??? ekeke..ker guna tut ekhh kerrr semai kerrr main kerat2 batang ajeeeeeeeeeee ngeeeeeeeeeeee ;p

    • Tie
      May 23, 2009 at 7:05 am

      Alamak……!

      Pokok tu tumbuh sendiri laa….. Mesti sang pipit yang bawak benihnya…..ekekekee……

      Nanti kalau ada Tie simpankan. Balik Malaysia nanti tie kirim, ya…..hi hi…

  25. May 22, 2009 at 5:49 pm

    k tie,

    aa..ah… comel tuuuu…. hihi

    …………ingatkan tadi buat peluru… hihihi…

    satu info zan dapat tahu…. dia juga menggalakkan – merebaknya resdung. jadi sesiapa ada resdung sila kurangkan pengambilannya…

    • Tie
      May 23, 2009 at 7:07 am

      Errrr…………..

      Kalau gitu kak tie taknak makan lagi…… kak tie ada resdung walaupun dah semakin berkurang ni….

  26. May 23, 2009 at 12:38 am

    salam kenal…tertengok gambar tentang tsunami tu…dari mane datangnya berita tu?boleh bagi saya link untuk ke sumber asal ek..terima kasih banyak..nice blog..

    • Tie
      May 23, 2009 at 7:08 am

      Salam……….

      Tie dah tulis sumbernya……. terlupa lak hari tu, hi hi…

  27. nekPP
    May 23, 2009 at 6:04 pm

    heheh soh pipit tu terbang kat taman rinting boleyyyyyyyyyyyyyyyyy ;p

    • Tie
      May 26, 2009 at 6:54 pm

      Taman rinting ? Macam pernah dengar….. kat batu lima , JB ke??

  28. OD
    May 23, 2009 at 9:04 pm

    Lama tak makan terung pipit ni. Pahitnya, ALLAH saja yang tahu. Tapi yang pahit tu la yang selalu menjadi ubat, kan Tie?

    • Tie
      May 26, 2009 at 6:55 pm

      Oooiii…memang pahit…!!

      Tie tak suka pahit…hi hi …

  29. May 23, 2009 at 9:52 pm

    salam…
    lyn suka makan terung pipit ni… dulu kat kampung arwah nenek selalu masak buat sambal… bila sebut terung pipit ni teringat arwah nenek dan juga jiran sebelah dia selalu masak terung pipit kasi kat lyn tp sekarang ni dia dah pindah tak dapatlah nak makan terung pipit lagi…

    • Tie
      May 26, 2009 at 6:56 pm

      Janganlah sedih, ilyn………

      Kenangan manis bersamanya amat berharga…. ๐Ÿ˜›

  30. May 24, 2009 at 2:52 am

    kalo masa kecik2 dulu dapat terung pipit ni utk lestik …adoooiii.

    • Tie
      May 26, 2009 at 6:59 pm

      Ehehehe……….. pandai juga shais main lestik, ek ??

      Kak tie dulu tahu panjat pokok jambu je.. . . .

  31. May 24, 2009 at 5:43 am

    xpena test mkn g…

    mayb sama ngn kak Tie kowt..

    xleh nak telan..

    • Tie
      May 26, 2009 at 7:03 pm

      Kalau tak pernah makan, eloklah toksah….. mesti tak suka punya, hehehe…

  32. May 24, 2009 at 6:20 pm

    aik kecik bena terung pipit nie.. bukan dia besar sikit ke kak tie

    • Tie
      May 26, 2009 at 7:05 pm

      Inilah terung pipit…… memang kecik, tapi pahit dan banyak biji…..

      • May 27, 2009 at 4:19 pm

        oh silap la tu.. eheh. kita fikir yang terung bulat tu.. weee๐Ÿ˜›

        • Tie
          May 27, 2009 at 4:23 pm

          He he ….. kak tie dah agak daa…………..

  33. May 25, 2009 at 1:00 am

    Salam,

    Laa, terung nike. Saya kat Malaysia masa kecil-kecil dulu buat peluru senapang main tembak-tembak.๐Ÿ™‚

    Mak pula buat rebus makan dengan sambal belacan buat ulam. Aiya, sedap tu.

    • Tie
      May 26, 2009 at 7:05 pm

      Uwaaa………. kesian terung tu… dibuat peluru pulak, ya……

      Pernah kena tembak ke??๐Ÿ˜›

  34. nahmy
    May 25, 2009 at 11:39 am

    terung pipit…hmm. baru ni la dpt menengok rupanya….tima kasih atas info tu. tp sbb saya kurang sikit bab-bab terung ni…maka walaupun dah tahu tp makan tu mungkin cukup nak rasa je kot.

    • Tie
      May 26, 2009 at 7:06 pm

      Ehehehehe……………

      Rasanya bergantung kepada individu… Tie rasa pahit sikit…. hehehe…………

  35. May 25, 2009 at 2:50 pm

    buah kayak begitu kalau di Indonesia namanya lunca
    enak sekali kalau buat makan sama sambel…uiiiiiiih

    • Tie
      May 26, 2009 at 7:07 pm

      Aaaa?

      Buah kayak ? Lunca ?

      Lain benar bunyinya, hi hi…. Tie biasa buat sambal dengan terung biasa je….

  36. May 25, 2009 at 5:50 pm

    saya lupa dah pernah mkn ke belum hihihi…

    • Tie
      May 26, 2009 at 7:08 pm

      Hi hi….. lama tak balik Malaysia, ya Suzi……

      Nanti balik boleh kutip kat rumah kak tie ni, hi hi hi……….

  37. May 25, 2009 at 9:30 pm

    salam..rasanya burung pipit suka makan terung pipit ni ahaha

    • Tie
      May 26, 2009 at 7:08 pm

      Oooo….. agaknya la tu, ekekekekeke…………..

  38. May 26, 2009 at 1:02 am

    Pipit sama pipit, enggang sama enggang. Masakan boleh terbang sama. Begitulah kata pepatah. orang tampan pastinya mencari irang yang cantik juga. Namun harus di ingat bukan semua orang bertuah boleh hidup bersama dengan insan yang diimpikan, Akurlah pada jodoh yang datang.. salam kak tie yg chomeyyy tewww

    • Tie
      May 26, 2009 at 7:10 pm

      Uuwaaaa…………………

      Kita chomey ke ???

      Kembang kempis idung ni…………uwwaaaaaa……………๐Ÿ˜†

  39. AkuPuNXTaUSaPaAkU
    August 11, 2009 at 9:18 pm

    Wei asal mcm x sdp ja aku nengok….
    nsb aku x rsa lgi wktu mak aku msk aritu….
    klau rsa mungkin demam 3 hari kekekeke…Xp

    • Tie
      August 11, 2009 at 9:25 pm

      Errk !

      Memang tak sedap, ada banyak bijik !

      Tapi setengah orang suka makan… ikut tekak masing2 laaa…….

  40. September 5, 2009 at 5:36 am

    Hello Guru, what entice you to post an article. This article was extremely interesting, especially since I was searching for thoughts on this subject last Thursday.

    [url=http://www.buyvigrx.us]vigrx[/url]

    • Tie
      September 5, 2009 at 4:30 pm

      Adoi…. kamu ni kalau nak promote barang pun biarlah sesuai dengan blog ni…

      Errk! Ada sapa2 minat viagra ko ?? Waaakakaka…..

  41. November 24, 2009 at 6:37 pm

    Ola,

    I’m Ann, I’m 39 old, I work in a french rest house. it’s great to share with you and I’d would like to wite in english

    regards,

    Ann :: [url=http://annajoicles.sungson.com/2009/11/24/maison-de-retraite/]maison de retraite[/url]

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: