Home > Jenjalan, Kampung, kehidupan, tumbuhan > Sambil menyelam, minum air……gulp !!

Sambil menyelam, minum air……gulp !!

Dalam  perjalanan  balik  dari  Kota Tinggi  ke  Ganu,  hubby  tanya, “nak terus balik kelantan tak ??”  Mesti dah rindu kat mak dia la tu, hehe….

Tie pura2 fikir dulu, kendian cakap , “Okay laa, kesian kat abang, ” ekekekee……. Jadi, alang2 cuti ada 2 hari lagi, kami pun terus rempit ke kampung . Boleh gak tengok rumah atap biru tu. Rindu betul !!

Huwaaaa………. tengok ni….. dah ada kebun jagung….. he he.  Bertuah dapat mentua yang rajin, betul tak ?? Menantu comel tunggu nak tuai je, ekekekee…….. Tak sabor rasanya. Agak2 cuti sekolah ni, sempat ke merasa, ek ?? Hmm….. dah berangan nak buat bubur jagung, jagung rebus dan jagung bakar…. yum yum………

Jenjalan kat tepi pagar , jumpa pulak pokok terung ni, kacang panjang dan kacang parang. Jenuh mengutip hasilnya. Padahal mentua tu punyalah cermat dan jimat kerana sayangkan hasil tanamannya…. teruk betul dapat menantu jakun, waakakakaa………

Kacang parang ni dah tua pun, terlekat celah pagar kerana mentua sayang nak petik. Boleh jadi benih laa. Ada yang muda tu Tie cepat2 ambik.

Inilah hasil kutipan Tie petang tu (dengan rupa macam zombie) dan pinggang ni rasa macam nak patah dek 10 jam dalam kereta.

Malam tu makan nasi di rumah mentua (tong gas dulu kan kena curi, malas nak beli lain….. boleh buat alasan tak boleh masak, kih kih !!) Mentua masak terung tu masak lemak. Ooo….. manis betul !!

Lepas makan balik tido di rumah atap biru…. Tido macam kayu, tak sedar hujan lebat tengah malam.  Nanti sambung cerita lagi….. he he……..😆

  1. May 19, 2009 at 7:51 am

    salam…
    alamak pepegi dah jadi orang pertama datang rumah kak tie… layan jerlah.
    amboiii… orang lain yang tanam orang lain pulak yang tukang pegabis… mertua kak tie mesti seronok menantu dan anak cucu datang makan hasil dari cucuk tanamnya… yang tukang petik tu lagilah seronok..hihihi

    • Tie
      May 19, 2009 at 10:10 am

      Ha ha……

      Tu laa……. hubby bising sebab mesti meknya tercari2 terung2 tu…. Semua Kak Tie dah abis kutip !!

  2. May 19, 2009 at 8:03 am

    bestnyer dapat memetik hasil tanaman mertua,.. hehehe.. pastu masak n makan sayur yg fresh dr ladang.. kompom la mertua kak tie happy.. tp jagung tu mcm x sempat jer nk tggu cuti sekolah.. tgk jagung tu mcm dah nak masak lagi 3 – 4 hari jer.. baik kak tie book awal2.. sblm sy yg book dulu.. hehehe😀

    • Tie
      May 19, 2009 at 10:12 am

      Eh….rasa2nya sempat lagi nak memesin jagung tu…ekekeke……..

      Kak tie dah intai, nampak kecik lagi hi hi… Bolehlah berangan nak makan jagung segar, tiada racun serangga…hehe…

  3. iza
    May 19, 2009 at 8:11 am

    wah kak tie macam penyiasat pulak, pi hendap2 kat kebun sayur tuh, siap ada hasil tangkapan lagi😀
    Hurm sedapnya bubur jagung ….puding jagung pon

    • Tie
      May 19, 2009 at 10:13 am

      Ooo…..kak tie memang suka jadi penyiasat. Dulu kecik2 suka baca citer Enid Blyton…keh keh!!

      Puding jagung ? Hmm…..yum yum…😛

  4. May 19, 2009 at 8:53 am

    Morning Kak Tie….
    Alahai sy dah mula addict dengan hasil tulisan Akak Tie ni. Teruja. hikhikhik.

    Ok berbalik kepada citer kita. Amboiiii, ni siapa yang rajin nih? Akak Tie @ mak in-law?

    Kalau bab2 jagung ni – sy suka. Kalau Akak Tie buat bubur jagung, sila la kirim untuk sy juga…..

    Terung purple tu kalau dibuat masak bersama ikan talang masin, fuhhhhh meleleh air liur…ai cakap u.

    Kacang panjang …..ai don`t like (sambil geleng2 kepala ni).

    Take care ye. 🙂

    • Tie
      May 19, 2009 at 10:18 am

      Mentua rajin menanam…… hmmm…menantu rajin kutip hasilnya, waakakakaa……….

      Ooo…bubur jagung memang best, makan kat atas wakaf tu, kena angin sepoi2 lagik!! Kena buat satu periuk besar, hubby kak tie 8 beradik, tak termasuk anak2 lagi…. kalau tumbang biri2 seekor pun tak cukup. Nanti kak tie kirim gambor je laa, ekekekee………😆

  5. kutaksempurna
    May 19, 2009 at 9:03 am

    morning mama!!

    pagi2 lagi dah tunjuk hasil tuaian… nak kasi angie jeles la tu…
    hikhikhik…

    tak pernah rasa petik sayur2 camtu..
    nak cari suami mcm papa la.. mertua mcm nenek la..

    hahahaha…
    mcm tak sesuai je angie duk kat kampung… errrrrkkk…
    dpt org ulu, br padn muka, kan..

    .
    .
    .
    .
    .

    uwaaaaa…
    teringinnya nak tukar ke wordpress…
    tapi sayang lagi dgn blogspot tu..

    camne ni…
    apa pendapat mama??

    • Tie
      May 19, 2009 at 10:23 am

      Morning Angie……….:P

      Memang saja nak tunjuk Angie, bertuah berpapakan orang kampung tau !! Gi cari sorang….. yang rajin menanam bukan rajin berdengkor pulak !!

      Kalau dapat mentua rajin macam nenek, memang beruntung, dapatlah menantu bertuah macam mama ni… lagi bagus, waakakaaa…….

      Nak tukar ke wordpress ?? Cubalah bukak satu blog baru kat sini. Nanti bila dah mahir, boleh pindahkan yang lama tu. Kacang je……hi hi….. Take your time.:mrgreen:

  6. ain
    May 19, 2009 at 9:04 am

    bestnya balik2 kampung boleh tuai itu ini. nanti kalu kak tie dah tuai jagung, jgn lupa sayaaa!!!

    • Tie
      May 19, 2009 at 10:25 am

      Ooo…..kak tie takkan lupa Ain.

      Nanti bila kak tie petik jagung, kak tie akan sebut nama Ain. Jadi bila Ain tersedak, maknanya kak tie sedang petik jagung, ekekekee……… boleh kan??

  7. ima
    May 19, 2009 at 9:32 am

    wah kak tie seronoklah tu dapat kutip hasil…beruntunglah dapat mertua yang rajin ni…..,syukurlah mertua kak tie masih sihat dapatlah melayan menantu dia yang comel tu…..

    kebun tu kat rumah kak tie atau mertua….
    cuti sek ni ima nak gi intip kak tie boleh ke ….
    ima selalu gi selising,sebab umah kakak ima pun kt selising jugak

    • Tie
      May 19, 2009 at 10:31 am

      Kebun tu kat rumah kak tie, tepi kolam ikan tu…..

      Boleh lah singgah, rumah kak tie atap biru muda (dah nak pudar pon), satu2nya yang pelik di tali air Alor Hijau tu.

  8. May 19, 2009 at 9:41 am

    wah! makan sayur2an yg segar2 nampak. hehhee

    kat Kuantan kami pun bercucuk tanam gak…… jiran depan rumah tu, dia cucuk tanam rumput karpet..

    tapi kami hehehe…. tanam pisang, ubi kayu, kacang panjang, lada, pokok mangga.. hehehhe

    kira tanah sekangkang kera selebar daun itu kami penuhkan dengan sayur2an dan buah2an..hehehhe

    sekarang ni dah boleh tuai hasil.. minggu lepas baru aje makan ubi kayu bakar! Perkhh terangkat siehhh. ..hehehe

    • Tie
      May 19, 2009 at 10:35 am

      Wah……tanam juga, ya. Siapa yang tanam ?

      Ubi bakar ?? Lepas makan tak de bunyi ke ?? Waakakaakaa………. Kata tak makan sayur…. patutlah naik jerawat batu.

      Kita mokcik suka makan sayur. Kulit pun gebu je, macam cheese cake…hmmm…..

      • May 19, 2009 at 1:19 pm

        den suko jo makan sayur ni ha.. huhuu

        omak dan abah yg tanam kan… hehhe den tolong makan jo..

        wakakakka

        • Tie
          May 19, 2009 at 8:28 pm

          Erk..!!

          Dah agak daa……….

          Memang sah-sah tukang makan..

        • May 19, 2009 at 11:30 pm

          uiks..

          tukang makan kekadang susah gak ler… bila tukang masak tersalah masak, atau tersalah makan, aderk!!!!

          ke hulu hilirlah berganti bantal, tilam dan mangkuk tandas…..

          huhuhu

          pendek kata, kerja makan pun ada risiko gak ler.. hehhehehe

  9. May 19, 2009 at 9:45 am

    baru pertama kali tengok kacang parang yang segar….selalu yang dah siap buat jajan.

    • Tie
      May 19, 2009 at 10:36 am

      Ha ha….. kacang parang muda tu Kak tie goreng macam kacang panjang. Tapi kena lama sikit supaya lembut.

      Kak tie tak larat nak kunyah pulak, ekekeke……. (gigi dah haus!)

  10. May 19, 2009 at 10:18 am

    Wah bestnya kalau dapat makan bubur jagung….hmmm…cam chekdee yang tak ada kebun….terfikir-fikir gak…kedai mana yang ada jual bubur jagung……teringin juga…..wah…habis diet bila memikirkan soal makanan ni…heheheh

    • Tie
      May 19, 2009 at 10:38 am

      Eh…rumah chekdee kan ada laman…. Cubalah tanam jagung, tanam 2-3 pokok je, senang je (macamlah kita yang tanam, hi hi..)

      Kalau nak buat bubur jagung, beli je yang dlm tin tu…. pastu masak macam pengat. Best gak!!

  11. May 19, 2009 at 12:00 pm

    oitt…penat orang tanam, dia main petik je..kata mak mertua kak tie dalam hati

    heheheeee…gurau je…ngaahaaa

    • Tie
      May 19, 2009 at 12:00 pm

      Erk…… mesti Mek tengah tercari2 terung dia tu, hu hu……

  12. May 19, 2009 at 12:26 pm

    Tie, tentu sedap makan sayur yang fresh2 begitu kan!… nekcun suka gak kacang panjang tu makan baut ulam jer… tu yang awet muda tuh!… (Hei… perasan plak nenek nih!…) hehehe…

    • Tie
      May 19, 2009 at 4:05 pm

      Alamak!

      Tie tak boleh kunyah kacang panjang mentah…. gigi dah haus, he he ….

      Tapi memang best makan sayur2 segar ni, rasa manis sekali….

  13. May 19, 2009 at 1:10 pm

    wah seronoknya dapat sayur segar…
    tong gas tu hilang ada hikmahnya juga kan kak tie… adalah alasan kak tie tak blh nak msak hihihi pandai…pandai…

    • Tie
      May 19, 2009 at 4:09 pm

      Errr………..tong gas tu……. hi hi…

      Alasan yang baik , kan…kan…??

      Tapi kan suzi, kak tie suka di rumah sendiri…, gi rumah mentua kak tie juga yang masak (kalau dtg awal). Ingat nak beli dapur elektrik kecik je tapi kak tie suka goreng2… lecehlah guna plate pemanas tu….

  14. May 19, 2009 at 2:17 pm

    moga Tirana sejahtera sentiasa walau apa pun dugaan melanda.

    • Tie
      May 19, 2009 at 4:13 pm

      Kita doa sama2 ya….

  15. May 19, 2009 at 3:30 pm

    amboi tie mak mertua rajin menanam tie yg dpt merasa yer…

    bubur jagung ada lagi tak.. nak hantar tuppaware nie…

    • Tie
      May 19, 2009 at 4:10 pm

      Jagung tak siap lagi….. tunggu cuti sekolah ni kot. He he….

      Biasalah, orang menanam, kita yang merasa….ekekekee……

  16. May 19, 2009 at 3:31 pm

    sama-sama kita berdoa utk tirana yer.

    • Tie
      May 19, 2009 at 4:10 pm

      Itulah yang diharapkan

  17. May 19, 2009 at 6:07 pm

    kalau neeza kan kak tie, tak yah tunggu jagung tu tua…
    petik muda2 pun okay… boleh masak sayur lemak putik jagung hehehe..

    neeza pun menantu ‘comel’ gak.. tahu nya memetik hasil tanaman mertua aje.. huhuuuu…

    • Tie
      May 19, 2009 at 8:30 pm

      He he…sabor je laa….

      Kak tie tak berani nak petik. Kang kena leku dengan hubby lak!!

      Kalau Neeza ada baru kita boleh petik sama2…. bestnya, masak lemak putik jagung tu kak tie biasa buat. Kat pasar banyak dijual….

  18. May 19, 2009 at 7:16 pm

    mak aih kak T…sioknya tgok!!!!

    • Tie
      May 19, 2009 at 8:31 pm

      Ooo….memang syok!!

  19. May 19, 2009 at 10:34 pm

    hi kak…singgah sini nak kacau hihi..

    baru semalam rajin duduk kat komputer..berjangkit ke hari ni plak..so hari ni jenjalan je kat rumah org..

    sedap ke terung tu..tak reti nak makan terung hihi..kacang panjang pun x suke sgt..suke kacang buncis je..

    • May 19, 2009 at 11:31 pm

      uiks..

      Tie tak suka makan kacang buncis.. takut bahana kacang buncis melekat kat perut dia.. jadi buncit lak………

      wakakakkaka!

      • Tie
        May 20, 2009 at 6:18 am

        Ooiit..!! Kita tak buncit tau !! Tembam comel je…..ekekekee…………

        Nrina oooiii……

        Masa ni toksah makan terung tu. Terung sejuk. Nanti Nrina tak sihat pulak. Terung tu sedap kalau bubuh dalam kari ikan atau masak pedas. Tapi masa mengandung toksahlah makan.

  20. May 20, 2009 at 8:59 am

    Memetik hasil tanaman ni mmg seronok lebih2 lagi kalau mertua yg tanam hehehe

    Aku pun mcm tu jugak bila balik kampung ngeh 3x

    • Tie
      May 20, 2009 at 12:05 pm

      Wow!! Kita serupa ……ekekekee……….

  21. May 20, 2009 at 10:15 am

    kite pun dah start bertani skrg nie huhu

    out of topic–> cet kak tie bukak kisah zaman die mude2 dulu..kite dulu pun malu2 gak.. tp date xde la dk sebelah2.. dok menti dok bertentang

    so xleh la nk peluk2 he..23x he..23x kahwinkan je.. sepatutnya mane2 kes cam nie kite bg dorg khwin percuam.. nk harap family.. mahu ade riban2 baru bg kahwin..enth la ank elok ke x time tue kan

    • Tie
      May 20, 2009 at 12:06 pm

      Baguslah , mula tanam2 ni….. dapat jimat duit. Kesihatan pun terjamin…

  22. May 20, 2009 at 8:41 pm

    ammvoiiii terung yg panjangg ittewww.. ekeke

    • Tie
      May 20, 2009 at 8:48 pm

      Oooiitt!!

      Ni nak kena pulas telinga !!!!

  23. May 21, 2009 at 9:48 am

    huaa~“Rajinyer…mak mentua kak tie tanam sayur..
    mnantu die pon rajin kutip sayur..hehee…

    boleh mnta skit wat jus sayur~~
    huhuu,,,

    *mcm tak sdap je jus sayur~~
    lg2 jus terong~~huuu

    idop kak tie!!!!huhuu

    • Tie
      May 21, 2009 at 10:31 am

      Jus sayur? Jus jagung boleh laa…. he he….

      Ni mesti tertelan terung!! Huaaaaaa…………

      Ooo……. kak tie masih idup lagi, he he…

  24. kin
    May 21, 2009 at 7:43 pm

    kacang parang tu, kacang parang yg bulat leper tu ke? biasa makan/beli yg dah siap dlm plastik kat kedai tu je .Tak penah tengok buah dia. Seronoknya dapat kuitip sayur2 segar.

    • Tie
      May 21, 2009 at 8:29 pm

      Kacang parang muda boleh buat goreng macam sayur kacang. Tapi kena masak lama sikit, kalau tak liat nanti. Rasanya lemak sikit. Sedap gak….

  25. May 22, 2009 at 6:07 pm

    Alamak! windu nak balik kg bila abis baca entri ni hu hu hu

    • Tie
      May 23, 2009 at 7:10 am

      Ooo….balik la cepat !! Boleh kutip sayur2 tu………hehehe………

  26. May 24, 2009 at 5:30 pm

    amboi kak tie… merempit ke kelantan tu.. tak tahan dengan statement “merempit” tu.. huhu..

    terung! my favorite.. kita suka terung sambal..😉

    • Tie
      May 26, 2009 at 7:04 pm

      Ooo…..kak tie pun suka terung sambal.

      Yum… yumm…….

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: