Home > Tingtong > Semangat yang hilang

Semangat yang hilang

Hmm….. sejak sibujang tu masuk asrama, makcik ni makin malas nak masak. Bukan apa, dialah yang kuat makan. Yang dua orang tu macam tak de selera je kalau tak berebut2.

Ini baru sorang dah pergi. Esok2 bila ketiga2nya tak ada, alamat tak berasaplah dapur tu. Cik abang tu bila ditanya nak makan apa…jawabnya “ikut suka adek laa… tak masak pun tak apa”.ย  Terus hilang semangat.

Agaknya inilah yang dirasakan bila dah tua nanti. Esok2 bila tinggal berdua, entah2 tinggal rangka je. Kerana itu, bila teringatkan mak dan ayah…rasa sayu semacam.

Teringat masa balik dulu. Mak masak sampai penuh meja. Dipaksanya anaknya yang comel ni makan. Katanya, tak payah diet2 kat rumah mak. Rindu sangat nak tengok anak dia makan agaknya… Yalah…. setahun sekali baru boleh jumpa. Seolah2 tinggal di hujung dunia.

Hu hu…. sebak rasanya………..

346032512_dff9c93d10

Categories: Tingtong Tags: , ,
  1. April 28, 2009 at 8:21 pm

    samalah apa yg sy rasa Tie,,anak tu rapat sgt dgn kita..berbelas2 tahun..tiba2 sorang tak de…..mcm tak lengkap

    sabtu lepas jengok along kt asrama…sedih dan sayu tgok adik2 dia 2 org i berlumba2 lari…pergi peluk si abg…

    suami mmg tak mkn kat rumah..pergi pagi balik kul 9, 10 mlm
    kami 3 org ni..masak nasi je..lauk tu beli rm 2-3 dah cukup

    • Tie
      April 28, 2009 at 8:52 pm

      Tu laa….

      Bila anak ada suruh belajar jauh2… bila dah tak de rasa sunyi pulak…

      Suami Tie samalah, jarang makan kat rumah. Kekadang balik tgh, nak rehat je. Tu yang Tie tak masak tgh, yang bongsu tu tak makan pun. Masak utk mkn malam je…

  2. April 28, 2009 at 8:28 pm

    cam adek wex, sblum g kelantan belajar, nak ajak makan pn susah, sehari sekali jelaa mkn nasi…
    skang bila dah dok kelantan, dgn masakan sne pn laen… baru rindu masakan ummi wex yg sedap nie… hihi

    • Tie
      April 28, 2009 at 8:53 pm

      Hmm…..bila jauh baru rasa rindu, kan………

      Psst ! Wex boleh masak ke ?? Hi hi…..

  3. April 28, 2009 at 8:46 pm

    betui kak T…saya sokong…kakak sy camni le…anak 3org…semua kuwar belajo..tinggal le dia gan BIL….biasanya dia x masak…..BIL mkn kat tempat keje…dia ni….buat le apa yg patut utk alas perut…kkdg beli je…..malas katanya..skil memasak pun dh takde….bila anak2 balik…nk masak pun dh x pandai…

    • Tie
      April 28, 2009 at 8:55 pm

      Adoi……

      Tak nak la sampai lupa skil memasak ni…. hu hu…

      Tapi bila dah tak de orang, memang tak de mood nak masak. Dulu kak tie rajin gak buat kuih…… Tapi, sekarang dah malas laa….. sebab tak de siapa nak makan…

  4. April 28, 2009 at 8:57 pm

    hehe..mak saya dulu pun camtu gak..bila anak2 takde kat rumah, mula la tak de mood nak masak..yelah masak pun sapa sangat la nak makan kan..huhu..tapi sekrang mostly semua anak2nya ada kat umah huhu

    • Tie
      April 28, 2009 at 9:02 pm

      Begitulah bila dah tua nanti.

      Esok2 cinta cukulet beranaklah ramai2, supaya tak sunyi nanti.

      Kak tie cuma ada 3 orang je, kahwin lambat (alasan je tu…), jadi tak sempat nak produce ramai anak, ….ekekekee…..

  5. kutaksempurna
    April 28, 2009 at 9:29 pm

    assalamualaikum perempuan terakhir… oooppppsss๐Ÿ˜€

    klu malas masak, jom mkn donut..
    sedap!!

    seronoknya klu takyah masak๐Ÿ™‚

    • Tie
      April 28, 2009 at 9:33 pm

      Waalaikummussalam………….

      Shh……buat apa la nak heboh2 tu…. kang orang tahu tak de chan nak intai mengintai, kih kih !!

      Donut ? Ada bawak ke ?? Donut apple sedap !! Nak satu !!

  6. April 28, 2009 at 9:32 pm

    uwaa, rindu nak balik…
    mak2 kita memang akan masak beria bila anak2 balik kg kan?…
    MIL saya pernah ckp kat saya…katanya dia mcm tak puas hidup dgn hubby saya sbb dulu2 dia sibuk kerja…hubby masuk asrama, lepas tu uni, lepas tu kahwin…sedih gak dengar…tapi itulah kehidupan. satu hari saya pula akan lalui…

    kalau dah berdua je memang malas masak…baik beli je..lagi jimat…

    • Tie
      April 28, 2009 at 9:36 pm

      Hu hu….dah terjangkit dengan kak tie, ek.

      Kak tie dok kat ganu ni macam dok kat australia lak. Balik tengok mak setahun sekali je…

      Kadang2 cik abang tu beli gak lauk. Tapi jemu juga…. Lagipun bila time nak makan… kurang sorang, rasa terharu gak !!

  7. ain
    April 28, 2009 at 10:22 pm

    saya pun sama jugak. bila dh kurang bdk2 kat umah..lg le malas masak. dh le mmg x pandai masak…pas tu hubby jenis x kesah..saya masak dia mkn..tak masak mkn apa je yg ada. makin le sy ‘rajinnnn’ bab masak2 ni.hihihi

    • Tie
      April 29, 2009 at 6:25 am

      Kita sebagai ibu ni memang terasa sangat, kan…..

      Entah macam mana pulak bila dah tua nanti…budak2 dah tinggal dengan keluarga masing2… Mesti sunyi je….

  8. April 28, 2009 at 10:42 pm

    relek kak…malas mask makan kat luar je la..

    • Tie
      April 29, 2009 at 6:26 am

      Bozzo nak belanja ke ??

      Sat ! Nanti akak siap, ek !!๐Ÿ˜›

  9. April 28, 2009 at 10:52 pm

    Alahai… ni mesti kes rindu kat si bujang ni. Kesian ibunya… gitulah hati ibu bila anak jauh dari pandangan mata. Sampai nak masak pun takde mood. Jangan makan maggie sudah. hehehe.

    • Tie
      April 29, 2009 at 6:27 am

      Ha ha….

      Teringin nak makan pizza kakchik !!๐Ÿ˜†

  10. April 28, 2009 at 11:00 pm

    betul tu Kak Jie. Walaupun anak2 neeza kecik lagi, neeza dapat rasa macam mana mak neeza rasa masa neeza masuk asrama dulu. Sekarang ni pun dia terasa. Bila adik beradik berkumpul, mak neeza kata “Ja sorang je takde..” sedihnyaaa….

    • Tie
      April 29, 2009 at 6:28 am

      Itulah…….

      Kalau adik kak tie balik rumah mak tu, mesti dia mms gambor hidangan yang mak sediakan utk dia…. nak suruh kita jeles la tu… eeee….. geram….

  11. aie
    April 28, 2009 at 11:51 pm

    salam
    ouh,patot la. dulu abd sy penah ckp, bile sy tade kat umah (gi hostel), jarang mak masak sedap n byk. tp bile sekali balik umah je. mcm nk wat kenduri.
    terharu nye
    tp skang da takde lg๐Ÿ˜ฆ

    • Tie
      April 29, 2009 at 6:29 am

      Anak2 begitu istimewa di hati ibu. Sorang tak ada rasa memang tak cukup forum. Nak masak pun berkira. Sebab makanan kegemarannya jadi taboo kalau dia tak ada… Kerana itu anak kena selalu ingat pada ibu….

  12. April 29, 2009 at 5:01 am

    haaa xpe
    kak tie masak pastu poskan
    sy gerenti makan!

    bab2 mkn ni mmg no 1!
    bab2 masak pulak.. errr… ehehehe

    masa sy balik cuti hari tu bapak komplen… “apsal mkn sikit sgt?”
    wakakakaka mkn sikit pun kena marah
    mkn byk dia kata.. “ehhh dila dah gemuk la”

    WAKAKAKAKAKAK best btul time berkumpul ramai2
    mmg mengusik je tak abes2๐Ÿ˜€

    • Tie
      April 29, 2009 at 6:30 am

      Adila ni memang laaa….

      Meh la ke ganu ni. Kak tie dah malas masak.

      Hari2 bagi makan kopok lekor je… baru naik tembam nanti, ekekekekeee…..:mrgreen:

      • a01lida
        April 29, 2009 at 6:32 am

        kopok lekor cicah ngan sos cili manis.. perghh!!! sedapnya!!!

        • Tie
          April 29, 2009 at 6:37 am

          Ooooiitt!!

          Suka pulak !

          Kak tie dah naik jemu……kihkih…

          Nanti laa….bila balik Malaysia, boleh cuti2 kat ganu ni.

          Bawak duit seguni tau !!:mrgreen:

        • April 29, 2009 at 11:12 pm

          kak tie sy tukar blog skali lagi~ hihihi

          http://a01lida.wordpress.com/

        • Tie
          April 30, 2009 at 9:41 am

          Ooo…..kak tie baru je pergi melawat….. carilah theme yang cantik sikit. Macam theme orang bujang je..he he… ooo…lupa lak, Adila kira bujang lagi…..ekekekekee……..

  13. April 29, 2009 at 7:04 am

    apa nak susah sangat tu TIe..

    Jemput jer maza.. insyallah, boleh aje maza menyuntikan semula semangat utk memasak tu ha…

    wakakkka

    • Tie
      April 29, 2009 at 7:18 am

      Alaaa………..

      Tie bukannya terer masak ni. Malu gak !

      Kot2 citarasa tak sama………

      Ipar2 dan biras Tie kata Tie ni ‘penawar’ (masak tawar sikit).

      • April 29, 2009 at 8:42 am

        …byk garam tak elok utk kesihatan hihihihiih

        • Tie
          April 29, 2009 at 8:49 am

          Betul tu betul….๐Ÿ˜›

  14. iza
    April 29, 2009 at 9:00 am

    huhu..rindu kat mak pulak baca entry ni… mmg tiap kali balik mesti mak masak penuh meja.. nak bagi anakanda (anakconda) dia makan..
    tu yg “comel” jer selalu…makan tak pernah kurang hehehe

    • Tie
      April 29, 2009 at 10:58 am

      Haa……..

      Macam tu la perasaan mak.

      Eloklah selalu balik jengok mak tu. Esok2 dah berangkai macam kak tie ni nanti susah la pulak…..

  15. ima
    April 29, 2009 at 10:02 am

    kak tie…ima pulak sekarang ni kena buat rajin masak ,sbb anak2 baru pandai makan banyak….biasalah kak tie anak baru masuk asrama memang terasa…lagi2 bila time makan….

    klu msk biasa 2 tu tak terasa sgt,tp klu kita masak yg sedap2….mulalah teringat kat anak yg sulung tu…adik2 dia pun sama asyik kata ‘kalaulah along ada’ pasti lagi best…lebih2 lg bila dia org ckp ‘kesian kat along’,tang tu yg tak boleh tahan tu…..huhuhu

    • Tie
      April 29, 2009 at 11:00 am

      Seronok lah tu….ada orang nak makan.

      Masa anak2 tengah kemaruk makan dulu, boleh dikatakan setiap hari kak tie buat kek, kuih… nasik minyak, bryiani , nasik ayam…. macam nak kenduri je … tapi dah malas da…..

      Bila dah ke sekolah…masing2 penat nak makan… mamanya pulak kena perhabiskan… tu yang malas nak masak lagi…

  16. April 29, 2009 at 11:20 am

    huhuhuhu, sedih ler puloks, saya ni semua anak pempuan. esok2 dorang semua ngikut laki dorang

    • Tie
      April 29, 2009 at 11:47 am

      Ya laa……kita pompuan kena ikut boss…

      Anak bujang tie tu konon2 confirm tak nak kahwin… entah betul entah tidak…

  17. April 29, 2009 at 11:31 am

    mmmm. cmni rupe ye perasaan ibu. kadang time kt kampus. mak tpon tye ble balik. klu cuti lak suh duk umah lame sket. ye la. sejak sekolah stay kat asrama. pahtu masuk u pun. balik bukan selalu. aaa. sedey~

    • Tie
      April 29, 2009 at 11:48 am

      Begitu laa…….

      Haaa…. balik la sekerap yang boleh. Kesian kat mak tu… hari2 dok belek kat calendar….hu hu….

  18. April 29, 2009 at 11:34 am

    kak tie..saya ni lum tua pun lagi tp dah rasa camtu hihihi…

    sbb anak2 malas nak makan..kita pun jadi malas nak masak pasal ada peluang nak diet hihi..diet duit pun iye gak tu..

    tu kain pasang ler kak tie..diorg kirim..itupun cukup2 duit je pasal duit nak makan pun tinggal ciput je ni..kang balik nak pakai duit lagi huhuhu..hubby terpaksa pinjam duit kat sini kat opis dia..tak pasal2 kitorg balik naik tongkang je kang hihihi..kene tangkap jadi PATi kat malaysia..ape citer…hihi..

    • Tie
      April 29, 2009 at 11:51 am

      Hah !!

      Ada pon dia…….. Ingat dah hanyut dgn tongkangnya sekali….ekekekekee…….

      Lawalah kain tu… baru teringat, terpandang biras punya dulu. Dia kata kirim kat kawan dia gi indonesia laaa.. Kak tie tak teringat nak kirim kat nrina… duit pun tak banyak. Kirim dgn air liur tak jadi jugak ! Kih kih …!!

  19. April 29, 2009 at 12:07 pm

    hehehe..betul la Tie..kalau tak kerana anak2, rasanya tak masak pun tak pe..Saya ni bukannya makan sangat pun…makan buah pun dah kenyang..

    • Tie
      April 29, 2009 at 3:17 pm

      Ya laa…..

      Kalau Tie sorang2 ni, makan pun merapu je… kekadang roti dengan mentega…atau buat mee sup dengan fish ball je… ikut selera…

  20. April 29, 2009 at 12:19 pm

    salam kak tie

    emm… kalau makan ramai2 benda yang tak berapa sedap,
    pun boleh jadi sedap kan kak tie๐Ÿ™‚ seronok makan ramai2…

    • Tie
      April 29, 2009 at 3:17 pm

      Memang betul.

      Bila Kak tie balik ke kpg hubby, tengok mereka makan tu, suka betul. Hilang penat memasak ni…. he he…

  21. April 29, 2009 at 4:38 pm

    Dear Friend..

    “Friendship Award..
    The Best Blogger..”

    Anda Dianugerahkan..
    Sila ke Mahligai saya..
    Ngeeee..

    • Tie
      April 29, 2009 at 8:56 pm

      Ooo……kak tie dah pergi tengok. Tak sempat nak pikul balik…

      Nanti, ya… Ni tengah sakit kepala laa…..

  22. April 29, 2009 at 4:42 pm

    salam…wah yang belum berkahwin nie…. x dapat nak rasa lagi…..la…benda2 nie….cuma skrg nie saya praktikal boleh la tinggal dgn famili…nanti dah sambung belajo balik….tinggal plak saya sorang2….

    • Tie
      April 29, 2009 at 8:57 pm

      Nanti, bila dah dok jauh, selalu2 lah jenguk orang tua tu…

      Hiba tau….!

  23. April 29, 2009 at 4:44 pm

    hehe..kak tie, ni nama dia dia empty nest syndrome..tapi masalah nya selalu jadi pada orang usia emas bila anak duduk jauh dari ibu bapa..hehe..

    lepas diaorang dah keje kak tie ikat diorang suh tinggal dekat-dekat kak tie..hehe

    • Tie
      April 29, 2009 at 8:59 pm

      Ye laa….. ketawakan kak tie yang dah tua ni, hu hu….

      Esok2 sayyid dah tua, baru tau !

      Eh… tak payahlah nak suruh mereka dok dgn kak tie… Esok2 kak tie dan cik abang nak gi honeymoon pulak…. hi hi…..

  24. April 29, 2009 at 5:27 pm

    malas masak, mintaklah abang masak…memasak tu kan tugas suami….hi..hi..hi…kalau tak mampu nak buat selalu, buat masa isteri malaspun ok gak la…

    • Tie
      April 29, 2009 at 9:00 pm

      Nak suruh cik abang masak ??

      Ooo……tak payah laa…. dia nak buat air sendiri pun tak tau. Jumpa air kosong je… he he…

      Mujurlah dia nampak cawan tu. Kalau nak buat apa2 pun asyik panggil “Adek !!” Semuanya tak tahu….. terlebih manja๐Ÿ˜†

  25. April 30, 2009 at 12:14 am

    oh makcik makcik.. cian makcik sorang ni..๐Ÿ˜›

    • Tie
      April 30, 2009 at 9:42 am

      Laaa…….takkan nak kesian je….

      Hulurlah apa2 yang patut, cheese cake ke ….. kih kih ..!!๐Ÿ˜†

  26. April 30, 2009 at 12:47 am

    Salam,

    Alahaiii..bunyi makcik macam tengah sebak je..sabarle makcikk..jangan sayu2..malu kat saya yg bujang dok berjauhan ini..entah macamana perasaan mak dan ayah dikampung teringatkan anaknya yang nun jauh di mata..

    • Tie
      April 30, 2009 at 9:46 am

      Macam tu la perasaan orang tua tau (eh…mokcik masih muda lagi, kih kih !).

      Selalu2 la calling2 mereka tu… mesti mereka rindu betul. Esok bila dah ada keluarga, kena selalu jengah mereka.. kesian…

  27. April 30, 2009 at 8:41 am

    dari meja kaunselor–> thank untuk pendapat kak tie..

    bagaimana if dapat isteri yg cam tikus tue ek.. boleh la die menyinga ek

    • Tie
      April 30, 2009 at 9:48 am

      Kalau isteri dia macam tikus tu, bahaya gak.

      Takut kena gigit senyap2 pulak !! Orang yang nampak pendiam tu makan hati tau !! Kalau lama2 nanti terus meletop jadi macam bom nuklear !! hu hu……๐Ÿ˜ฏ

  28. April 30, 2009 at 8:59 am

    hari ni giliran kaktie…esok2 giliran saya pulak…bila makan mesti teringat anak….boleh jadi kurus ni.

    • Tie
      April 30, 2009 at 9:49 am

      Hmm…..nanti bila giliran shais macam tu la rasanya….

      Tapi bila slim dan bergetah nanti , kot2 tambah pulak sorang lagi….. ekekekekee………๐Ÿ˜›

  29. ima
    April 30, 2009 at 9:42 am

    kak tie,ima baru je tengok umah kak tie….ooo klu selising betul,sebelah jelah dgn kg ima….kg ima bukit abal,sebelah masjid Tuan Guru Haji Daud…umah ima pulak kat pasir putih…belum siap lagi,masih dlm pembinaan….

    umah ima pun samalah dgn kak tie dlm baruh…belakang umah baruh,depan umah sungai kecil…klu kat tie lalu ikut jln pintas bndr pasir putih tu…boleh nampak umah ima…

    cuti sek bulan 6 ni balik kelate tak?klu balik singgahlah ye….boleh kita kenal lebih dekat lagi…

    • Tie
      April 30, 2009 at 9:54 am

      Huuuwaaaaa…….. bestnya… ! Tepi jalan ke ??

      Kak tie memang tak pernah lulus bab2 jalan ni. Selalu kena leter dengan hubby… sebab asyik tanya ” kat mana ni ?”

      Cuti bulan 6 ni mungkin nak balik kejap je… sebab ada program lain, tu pun kalau jadi laa…

      Rumah kak tie kecik je… ni kena kuruskan badan takut tak muat masuk rumah, kih kih.. Nanti ima…kalau ada rezeki, kalau kita dapat jumpa, tak payahlah laga2 pipi, ek… he he..kak tie geli laaaa…….waaakakakakaah…!!

  30. April 30, 2009 at 9:57 am

    Ok. Abang long bagi jalan mudah. Buat kenduri dan jemput blogger. Kami akan makan sampai habis.

    • Tie
      April 30, 2009 at 10:06 am

      He he…….. Boleh ke ??

      Kot2 tak de yang sudi datang, kenalah perhabis sorang2, hu hu…

      Tie malu laaa……. tahu masak campak2 je… Kih kih …!!

  31. nahmy
    April 30, 2009 at 11:24 am

    relaks kak…lps penilaian drjh 5, ada SRP…then SPM…then..peperiksaan di kolej…then…periksa kandungan…dan kemudian peperiksaan2 camnilah pula. ditinggal suami, ditinggal anak…sebelum akhirnya kita sendiri meninggalkan segalanya. “tidaklah manusia itu boleh berkata dia beriman jika dia tidak diuji”. jd inilah semua ujian kita..

    • Tie
      April 30, 2009 at 12:04 pm

      Ooo…kak tie cuma rindu……..

      Rindu kat masakan emak…hu hu… lama tak makan laksa johor, sayur keladi masak asam pedas, soto, lontong, satay special mak, roti telur berlapis tu… hu hu… banyak benor…..

  32. April 30, 2009 at 11:42 am

    uiks..lambatnya sampai..tertinggal ketapi laa..

    jgn sebut pasal makan-makan Tie, tgh pantang nih..hehehehe..pantang jumpa terus ngap!

    • Tie
      April 30, 2009 at 12:06 pm

      Hi hi……. mokcik pun sering benar tercicir…..

      Kekadang bloglist tu mengulor pulak, tak sedar dah berjela komen orang….kih kih ..!

      Tengah pantang ke ? Kak tie pun tengah pantang gak, pantang tengok benda makan, waakakakaaa……… ๐Ÿ˜›

  33. April 30, 2009 at 12:23 pm

    Salam Tie.

    Sedih akak reading ur post! Hmm..maybe lepas ni azam baru akak adalah memasak at least dalam seminggu 3 kali…tiba-tiba rasa quilty jer ashik beli..beli and beli…

    • Tie
      April 30, 2009 at 12:56 pm

      He he……jangan lah sedih.

      Tapi kalau tak ramai yang makan, baik beli je… buang masa kat dapor tu… hi hi..

      Tie ni cepat jemu. Kalau beli lauk kedai pun 2 hari berturut2 tak best juga. Tekak ni mengada2. Teringat masakan mak….hu hu..

  34. ima
    April 30, 2009 at 2:44 pm

    tepi jln tu taklah sgt ,tp nampaklah dr jauh….

    ala kak tie oklah tu….umah ima pun taklah besar mana…sedang2 saja.
    ok kak tie….janji takkan laga-laga pipi…hihi ima pun geli tau…..

    • Tie
      April 30, 2009 at 4:24 pm

      Ooo…..mesti lawa punya…

      Rumah2 banglo kat klate ni memang cantik2… kak tie suka tengok. Cuma rumah kak tie je, macam rumah tak siap, sebab tukang buat tu tipu laa… panjang citernya…. malas nak kenang kembali… sakit ati je…

      Nanti laaa, kalau ada rezeki boleh gak kita laga2 pipi, eh…. salam2 mesra….ekekekee……

  35. kin
    May 1, 2009 at 9:46 pm

    Oooo…patutlah kak tie byk masa mengadap blog! hehehhh… tulah kan, kalau anak ramai pon, bila anak dah besar, sorang ke sana , sorang ke situ..yg tu ke sinun… akhirnya kat rumah tinggal berdua macam pengantin baru pulak. Macam mak ayah saya la, sekrg tinggal ber2 je kat rumah. Sesekali bila tepon mak, tanya mak masak apa…kata mak~ masak gitu2 je, bukan ada org kat rumah pon. Time anak2 balik, tu dia…macam2 menu kluar!

    • Tie
      May 1, 2009 at 9:58 pm

      He he he………

      Anak cuma 3 orang je…. yang bujang tu dah dok kat asrama, tapi selalu gak balik…

      Cuma bila hari sekolah, semua orang kurang makan, malah tengahari tak de siapa balik makan. Jadi, kak tie masak waktu petang je… Tu pun lebih kurang. Semua macam keletihan…

      Esok2 dah tua entah macam mana pulak. Mungkin makan roti cicah air teh je kot ! Kih kih ………๐Ÿ˜›

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: