Home > Pengetahuan, Tag dan award, Tingtong > Hidung dicium…..

Hidung dicium…..

Ooiit ! Dok fikir apa tu …?? Kih kih kih …..!!

Pernah dengar tak peribahasa berbunyi hidung dicium, pipi digigit ?


is-this-a-kiss

Tapi, kenapa pulak hidung dicium ? Bukan ke biasanya pipi yang dicium ? Saja kot , he he…. !

Hmmm…….bagaimanapun,ย  maksudnya ialah kasih sayang yang pura-pura lalu menyembunyikan perbuatan jahat dengan yang baik.

Tentulah bahaya tu….. Ada ke orang buat gitu ? Tentulah ada… Namun yang penting sekali kita sendiri tidak melakukannya. Sesungguhnya Allah melihat. Dan tentu sekali kita tidak akan dapat nikmatnya jika menipu.

Bila kita ikhlas menyayangi, tak kiralah samada terhadap sahabat mahupun pasangan sendiri, hasilnya kita sendiri yang merasa bahagia. Janganlah kita mempermainkan perasaan orang. Lambat laun dapat pembalasannya juga.

So….. apa yang boleh kita belajar hari ini ? Jangan biarkan hidup anda dalam kepura-puraan….hu hu……


myspace layouts codes

Award dari Kin dan Pearls

Tie terima award ni dari Kin Hashim nun jauh di Ireland…. Mekasih Kin !!

award-logo-hrs-744509-1

He he, macam betul je jadi best blogger.. Tak pe laa…. Kak Tie akan simpan elok2 dalam gerobok maya… Mekasih sekali lagi….๐Ÿ˜†


award-care-frame-3

Award ini pula datangnya dari Pearls…… Walaupun Tie tak kenal rapat dengan Pearls, namun hatinya begitu murah menghadiahkan award niย  (bodek sket) . Thank you very much !!

Psst : Entri kali ni macam dibuat tergesa2….maaflah ya. Tie agak sibuk sikit . Mungkin tak sempat nak tinggalkan jejak… Esok2lah, ya.๐Ÿ˜›



679756vtql6ozj6a.gif Blue Floral image by cateyberry

  1. ain
    April 17, 2009 at 8:05 am

    betul tu kak tie…jgn biarkn hdp kita dlm kepura-puraan. Nanti hati kita sendiri yg tak bahagia kerana kita tdk ikhlas.

    p/s…tahniah dpt award lagi!!

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:20 pm

      Ye la Ain…..

      Elakkan dari berpura2. Tak baik tu….

  2. April 17, 2009 at 8:14 am

    saya sokong kak T….tp peribahasa tu x pnh dengar……1st time gitew…

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:20 pm

      Haa….kerana itu kak tie buat entry ni. Peribahasa ni kak tie sendiri pun baru tahu..he he…

  3. April 17, 2009 at 9:18 am

    betol betol betol..

    what u give u get back lorr..

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:21 pm

      Betul betul betul !!

      Kalau kita tak bagi, takkan orang nak beri, kih kih ……

  4. April 17, 2009 at 9:25 am

    igt kn kak tie nak citer psal hidung merah kne gigit ngn hantu ke, heheheh… kepura2an atau dgn nama laen nye hipokrit… wex nak hafal laaa peribahasa nie… hihi

    p/s smlm tak dapat tidur… takut mimpi hantu… huhu

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:22 pm

      Oooiiitt….!!

      Macam mana pulak boleh sampai ke citer antu tu….. kelakar betul laa……

      Tengok citer antu, ya…. Tak pe laa…sesekali mimpi antu tu boleh gak masuk dalam entry terbaru….keh keh ..

  5. ima
    April 17, 2009 at 9:52 am

    kak tie betul tu…saya benci kepura-puraan…hidup lebih tenang dan bahagia dengan keikhlasan

    p/s..banyaknya dpt award,tahniah…

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:24 pm

      Kadang2 kita hidup dalam keterpaksaan. Tapi tak payahlah berpura2 kan….. Kita terima je seseorang itu seadaanya. Kalau tak suka pun, kita boleh ambil ikhtibar darinya… jadikan sempadan…

  6. April 17, 2009 at 10:14 am

    uiks.. makcik sedang berbicara C. I. N. T. A

    wkakakkaa

    bagus tu, nasihat menasihati

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:25 pm

      Cinta sesama insan la pokcik !! Hari ni Tie tak sempat nak gi ziarah rumah tu….. sibuk pulak… Nanti esok atau lusa baru Tie start merempit tau !!

  7. April 17, 2009 at 10:30 am

    hipokrit tewww..

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:25 pm

      Hmm…….jauhilah dari bersikap hipokrit giteww…….he he…

  8. April 17, 2009 at 11:15 am

    kalau tak sayang bukan bermakna benci..bagus kalau tak sayang tapi pura-pura…huhu..

    kalau gigit pipi..minta ampun sakit…hee

    mike tyson je spesis gigit2 ni..huhu..

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:26 pm

      Oh ye ke ?? Eee….tak suka gigit2 ni…..ekekeke……..

  9. April 17, 2009 at 11:34 am

    oohh.. gitu ler maksudnya. tapi saya suka geget idung budak kecit, idung depa kiut banget๐Ÿ™‚

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:27 pm

      Laa…….Tie pulak pernah kena gigit idung gak….oleh baby yang tak de gigi tu….dia geram sangat kot..kih kih…!!

  10. April 17, 2009 at 12:12 pm

    uikss tu peribahasa ke kak tie? tak pernah dengar huhu

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:28 pm

      Ooo….kak tie pun baru tahu….๐Ÿ˜›

  11. April 17, 2009 at 2:10 pm

    k tie,

    kasih sayang membawa berkat………

    tak perlu berpura-pura…

    apabila keikhlasan berlangsung secara semulajadi

    maka terpancar segalanya diwajah menceritakan semuanya…

    dan mereka yang merasakan semua itu…. adalah orang yang bertuah.

    k tie… sayang k tie….. ikhlas ni tau…. hihi๐Ÿ™‚

    cuma peribahasa tu saya tak pernah jumpa….

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:28 pm

      Ooo……bertuah betul bila diri ini disayangi…. makin tembamlah kak tie ni….๐Ÿ˜†

  12. April 17, 2009 at 2:52 pm

    Salam Tie.

    Diorang call kak sherry muka buku…sebabnya …tak reti nak sembunyi perasaan…marah ker, merajuk ker..suka hati ker..semua terpancar kat muka..tapi most of the time they call me Smiling face…yahoo….senyum itu satu sedekah.

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:29 pm

      Alhamdulillah……

      Suka betul bila ada kawan sebegini…. dunia jadi ceria๐Ÿ™‚

  13. April 17, 2009 at 4:00 pm

    Salam Tie…pertama kali dengar peribahasa ni.
    Yg sy tau hidung tak mancung pipi tersorong-sorong :-p

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:30 pm

      Hah !!

      Yang bab idung tak mancung tu…memang kena kat kak tie laa…..:mrgreen:

  14. April 17, 2009 at 4:09 pm

    Rasanya pernah dgr yg peribahasa ni peribahasa Indonesia. Tak pasti pulak kalau peribahasa Melayu ada jugak.
    Gigit pipi budak kecik yg tembam2 tu best sgt….

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:30 pm

      Laa………dari Indonesia ke ??

      Entahlah Tie main rembat je….he he…

  15. April 17, 2009 at 4:18 pm

    jangan biarkan hidup anda didalam kepura-puraan…
    setuju tu Kak Tie!!
    hidup Kak Tie!!! hehee..

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:31 pm

      Waakakakaa…………

      Moga2 hidup kak tie dan teman2 semua dalam kebahagian dan diredhai Allah….amin๐Ÿ˜›

  16. April 17, 2009 at 5:38 pm

    hoh?

    ada plak peribahasa gitu eks?

    camna buleh tatau nih…hehhe hehe๐Ÿ˜€

    • Tie
      April 18, 2009 at 5:28 pm

      He he….kita pun baru tahu……

  17. ain
    April 17, 2009 at 5:49 pm

    salam kak Tie…klu sudi dth umah saya amik award k. tq n happy weeknd..ops..slmt berhujung minggu..kang mare le pulak ustaz maza menggunakan bhs eng.hehe

    • Tie
      April 18, 2009 at 5:29 pm

      Alaaa…….ustat tu pun sama je……..toksah takut laa……

      Kalau dia marah, kak tie pulas je telinga dia…..hi hi….

  18. April 17, 2009 at 8:05 pm

    orang Maori bersalam dgn melagakan hidung

    • Tie
      April 18, 2009 at 5:30 pm

      Ooo…. Tie seram dengan orang Maori tu.

      Tubuh mereka sasa betul !!

  19. April 17, 2009 at 10:57 pm

    Tie… seingat nekcun masa belajar kat sekolah dulu, tak pernah plak ada peribahasa camtu!… tapi kalau difikir-fikirkan balik, ada betulnya… so… OK lah, kira peribahasa tu bolehlah diguna pakai!…

    • Tie
      April 18, 2009 at 5:30 pm

      He he…….entah betul ke Tie ambik dari internet ni…. harap2 betul laaa…….๐Ÿ˜›

  20. April 18, 2009 at 5:49 am

    hrmm.. pura2…
    penat kot kalau nak kena pura2 je memanjang hihihi

    kak tie blog sy tukar alamat~
    blog sementara waktu hehe

    http://adila.byethost9.com/wordpress/

    • Tie
      April 18, 2009 at 5:31 pm

      Kalau orang dah biasa pura2 ni…….tak terasa kot.

      Haa….kak tie dah pun pergi rempit kejap.

  21. jentayutiara
    April 18, 2009 at 9:55 am

    idung tu tinggi sgt tu yg berlaga tu…
    apapun jgn biarkan diri anda diselubungi Misteri….
    eehhh kepuraan

    • Tie
      April 18, 2009 at 5:32 pm

      Ha ha………..Kepuraan tu suatu misteri gak !

  22. April 18, 2009 at 12:32 pm

    Salam…sunnah nabi saw,salam terus peluk…tapi bila bertemu antara salam dan beri salam,,utama beri salam…salam nie lagi mulia dan tinggi pahala dia daripada hulurkan tangan…tq

    • Tie
      April 18, 2009 at 5:33 pm

      Macam mana yang berlaga pipi tu, ek ?? Rasa tak selesa je…..

      • April 19, 2009 at 10:36 am

        Salam..tu saya xtau le plak……saya pun asa geli……hu3…

  23. April 18, 2009 at 6:55 pm

    Byk jugak rumah kakak ni.. Tapi apasal buat rumah kasi tinggal, buat rumah kasi tinggal, buat rumah kasi tinggal… he he. Nasib baik sampai jugak kat rumah baru ni.. Btw, congrats dgn hadiah2 terbaru tu.๐Ÿ™‚

    • Tie
      April 18, 2009 at 6:58 pm

      Blog ni je yang aktif. Yang lain2 Tie tutup. Tak larat nak menunggu loading nya. WordPress ni lebih cepat. Dah tak nak pindah2 lagi…..he he…

  24. April 19, 2009 at 10:35 am

    Nampaknya saya terjumpa peribahasa baru di sini. Kalau peribahasa itu menjadi ‘Mencium buah durian lalu mengigitnya sehingga licin’..amacam?

    • Tie
      April 19, 2009 at 10:46 am

      Ho ho …….boleh gurau juga ustat muda ni……ekekeke……..

      Rasa2 nya hidung tu calar balar dulu sebelum boleh nak gigit licin….kih kih …!!

  25. pu3
    April 19, 2009 at 2:44 pm

    peribahasa baru yg pu3 blajar tok arini.

    ‘Hidung Di cium. Pipi Di gigit.’

    Haih! =D

    • Tie
      April 19, 2009 at 4:50 pm

      Hah……..ingat tu…..

      Hafal betul betul tau !! ๐Ÿ˜€

  26. kin
    April 20, 2009 at 5:03 pm

    1st time dgr peribahasa tu la kak tie. comel lak gambar kat atas tuh! Terima kasih tayang award yg saya bagi tuh๐Ÿ™‚.

    • Tie
      April 20, 2009 at 5:12 pm

      Hi hi……memang ramai yang tak tahu….

      Kak tie pun baru je tahu. Harap2 betul la ada peribahasa tu… kalau tak buat malu je…kih kih…. :lol;

  27. OD
    April 22, 2009 at 1:03 am

    Tie… tu yang jenis orang tikam dari belakang la tu, kan? Sebenarnya, tak pernah pun dengar peribahasa tu. Tapi lain kali opah ingat, kalau ada cucu yang nak cium hidung opah, opah faham ler maksudnya. Aku cakau dia dulu.. ngeh.

  28. Tie
    April 22, 2009 at 6:32 am

    Eh……..Dah ada cucu ke ??

    Wah……..dah advance tu. Tie lama lagi. Sekolah menengah pun tak lepas….he he… Kira Nenek glamour la ni, ek ?? Kih kih ……!!

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: