Home > Pengetahuan > Kopi Istimewa

Kopi Istimewa

Ho ho…..sekarang ni dah macam2 jenis kopi ada dipasaran…..Siapa2 yang minat kopi tu, memang jadi rambang mata laaa…..

Akan tetapi, kopi yang ingin Tie ceritakan di sini ialah sejenis kopi istimewa yang diproses oleh haiwan. Terima kasih Muhammad Sayyid kerana memperkenalkan kopi ni pada Kak Tie…….


kopi-luwakKopi Luwak

Kopi Luwak atau Civet coffee adalah dari berry kopi yang telah dimakanΒ  oleh Luwak (sejenis mongoose) di Indonesia. Dalam ertikata lain, ia makan berrynya dan biji berry kopi tu (yg tidak dihadam) terus keluar ikut jalan belakang…he he..


luwakLuwak


Jadi, biji kopi ni diambil dari najis Luwak tu laa…..hu hu… Biji kopi dicuci dan dipanggang sebentar supaya rasanya yang kompleks yang terhasil dari proses semulajadi tidak terjejas. Rasa macam mana tu…?? Erk…hilang selera…


kopi_luwak-2

Biji kopi luwak……..dlm bentuk semulajadi

Pada masa dulu, biji kopi ni diambil dari tempat2 strategik. Namun , sekarang Luwak sengaja dipelihara dan diberi makan berry kopi untuk mendapatkan hasilnya, kih kih ….!!

Kopi Luwak adalah antara kopi yang termahal di dunia… berharga antara $120 hingga $600 USD satu pound. Kebanyakannya dijual di Jepun dan US.

Ooo……ada satu lagi jenis kopi yang lebih kurang sama prosesnya… iaitu Kopi Muncak. Ia dihasilkan oleh sejenis rusa tapi tidak dikomersialkan. Dan ianya ada di Malaysia, selain dari Indonesia….

Psst : Adoi….kesian kat Luwak2 tu. Entah berapa biji berry kopi yang harus dia perhabiskan dlm sehari, ek ?Β  Alamat pedihlah punggungnya…hu hu….Satu kerjaya yang mencabar ! Siapa2 yang minat, boleh kirim kat teman2 yang ke Indonesia tu. Tie belum sampai seru lagi…he he…..


679756vtql6ozj6a.gif Blue Floral image by cateyberry

  1. April 15, 2009 at 8:56 am

    salam kak Tie,

    Dengan rasminya saya ingin menjemput kak tie bertandang ke rumah baru saya..klik link ya:)

    • Tie
      April 15, 2009 at 9:05 am

      Salam……. Ooo….pindah lagi ke ?? Hi hi…

  2. April 15, 2009 at 9:29 am

    erk, mcm ‘ngeri’ la pulak bila baca.hehe..

    • Tie
      April 15, 2009 at 10:40 am

      Ho ho…memang ‘ngeri’ !!!πŸ‘Ώ

  3. April 15, 2009 at 10:04 am

    kopi yg istimewa bg sy adalh yg ditumbuk sndiri oleh mak & dibntu oleh adk beradk lain..
    aromanya.. fuhhhhh
    rasanya…… power tanpa bhan pengawet, bahan tambahan.. kopi yg betul2 kopi..

    Rindu la….. kopi mak…

    dulu rmh kita ada kebun kopi
    time berbunga… harum sepnjang hari
    putih berseri…

    • Tie
      April 15, 2009 at 10:41 am

      Wah……ada pokok kopi ke ??

      Ooo….memang aromanya best !! Tie suka baunya tapi tak boleh minum banyak2…nanti kembung !!😳

  4. ima
    April 15, 2009 at 10:42 am

    mahalnya !!!!tentu best kopi ni….ima ni suka kopi,tapi kalau kopi yang ni rasanya tak tertelan dibuatnya….

    • Tie
      April 15, 2009 at 11:02 am

      Kih kih ……Ingat Ima minat kat kopi ni….

      Kak tie, kalau orang nak bagi duit pun kak tie tak sanggup !!

      Kira halal ke ?? Sebab macam rasa jijik je….. hu hu……

  5. ain
    April 15, 2009 at 11:26 am

    klu sy..tak sanggup kot nak minum kopi luwak wlupun mahal..hihihi. dulu rumah arwah nenek pun ada tnm kopi. saya pernah tlg kopek, jemur dan jual biji2 kopi tu. nenek juga buat sendiri kopi utk minuman hari2.

    saya x minat kopi so…x reti le kopi mana yg kaw2..ada kata kopi cap kapal api bagus, ada yg kata kopi kluang bagus, ada pulak kata muar je terer. x tau le saya.

    p/s…sy x reti bancuh kopi…hihihihi

    • Tie
      April 15, 2009 at 11:52 am

      Ha ha ….saja nak bagi info kat sini.

      Mana tau kalau ada orang offer nak bagi kopi luwak ni… sekurang2nya dah tahu…he he…

      Kak tie ada kopi cap tv, dari kluang tu… rasa macam sama je macam kopi2 lain… tak tau nak bezakan..sebab bukannya kuat minum kopi ni…

  6. April 15, 2009 at 12:01 pm

    hmm tetiba teringatkan sumpah seranah seorg makcik ketika maza kecik2 dulu…

    kata makcik itu, “Kau bodoh. manusia makan taik?”

    mulanya tak percaya apa yg dikatakan itu. Tetapi hari ini terbukti ada juga org yg jenis makan taik ini…huhu

    (psst: dulu2 den suko makan taik minyak jo.. taik bendalah binatang ni belum selero laie.. heheh najis muntanajis tu… (tidak suci pada diri dan tidak menyucikan yg lain, jauh sekali hukumnya bersih dan membersihkan….) heheh)

    • Tie
      April 15, 2009 at 2:30 pm

      Ooo….kita taik la tu, ek !!

      Eee……..patutlah hanya dieksport ke US dan Jepun.

      Hmm…barang mahal tak semestinya baik kan ……

      • April 16, 2009 at 2:21 am

        hehehe

        pasal najis muntanajis tu……maza teringatkan pulak masa kursus kawin dulu2….

        heheh

        berbuih mulut, berburas kepala mengingatkan hukum najis yg empat itu….hehehe

        • Tie
          April 16, 2009 at 7:04 am

          Eh….tak ingat pulak tang tu…

          Yang masih segar dlm ingatan… ustat kata kalau hari ujan…eloklah pergi tido….kih kih ….(dia pesan sungguh2 tau !!)

        • April 16, 2009 at 3:08 pm

          hampeh!

          den nak buek kojo ke opis ni la…..
          aderkk..

          (walhal sibuk gak dgn meyelinap secara curi2 ke blog..wakakaka)

  7. April 15, 2009 at 1:51 pm

    sy sgt suka minum kopi…hari2 sy minum kopi :-p
    org tua2 dulu suka kopi O pekat kaw2 panas2
    org skrg bnyk pilihan…cappucino la, espresso la smpai nk
    menyebut pun tak pandai. bagi sy kopi instant 3 in 1 dari satu
    jenama je sejak tahun 90an smpai la niπŸ˜‰

    • Tie
      April 15, 2009 at 2:33 pm

      Wah…….macam pernah kudengar ayat2 tu….

      tapi di mana, ya……….??

      Kak tie suka cappucino……sedap…sedap…..πŸ˜›

  8. April 15, 2009 at 2:19 pm

    masha-Allah! kesian le kat org2 yg sanggup berhabis utk minum kopi ni. tak sangka ya, kopi boleh terhasil dari najis haiwan. ye lah, w/pun biji tu tak hadam tapi dah jadi sebahagian dari najisnya, huhuhu.

    kat rumah, kopi yang ada kopi radix, cik abe je yang minum segelas setiap pagi.

    • Tie
      April 15, 2009 at 2:35 pm

      Itulah……Kak tie sengaja war2kan kat sini……

      Supaya sesiapa yang ditawarkan kopi luwak ni tahu asal usulnya…… Kesianlah kalau dia tak tahu….

      Suami kak tie minum kopi cap tv dari keluang. Minum sekali2 je….πŸ˜‰

  9. ezzaaziz
    April 15, 2009 at 2:32 pm

    tie

    masa akak tgh baca entry ni..akak tgh makan …nak muntah tgk taik tu….alahai….

    • Tie
      April 15, 2009 at 2:37 pm

      Ooo……mintak maap banyak2lah kak !!

      Tie ingat Tie sorang je suka ngunyah sambil blogging ni…..he he…. 😳

      • April 16, 2009 at 3:12 pm

        ah ha! dah tahu punca2 ekau sakit pinggang dan rasa sengal2 kat perut tu ha..

        tu la punco nyo tu…mengunyah maso berblog.. patut la jari dan tangan dah kempis macam kacang buncis…..pulak tu ado hati cakap eh selembar daun serai…..

        wakakakka

        maza: kaki tak puas hati, meh sakat Tieeeee…….hehehhehe

        • Tie
          April 16, 2009 at 4:25 pm

          Bukan daun serai laa….batang serai !!

          Dan bukan kita yang sengaja nak ngaku…. mek kita yang cakapπŸ˜›

  10. April 15, 2009 at 3:09 pm

    Salam Tie..

    Setakat ini kopi yang serasi ngan akak ialah Lasindah Cafe..perut jadi ramping u…

    • Tie
      April 15, 2009 at 3:24 pm

      Eh…..betul ke lasindah cafe tu mujarab ?? Tie nak cubalah…. hi hi….

      • April 16, 2009 at 3:13 pm

        takkan mujarabnya..

        minumlah beratus litler sekali gus pun……heheheh

        sebb eh, kat mulut tu penuh dgn makanan, chekediz, jajan maso mengadap tulisan den ni ha…..

        wakakka

        eik! takkan dah keluarkan makanan dari mulut tu kot!
        wakakaka…

        • Tie
          April 16, 2009 at 4:27 pm

          Uuuiii…!! Kita masih setia ngunyah kuih tiram ni….hmmm….rangup pulak !!

          Toksah nak dengki laa…….esok2 bila kita dah slim bak maya karin bolehlah pokcik tatap kat blog ni, ek…!!πŸ˜†

        • April 16, 2009 at 5:41 pm

          slim bak maya karim tatkala dio berbadan dua t bulan ko?

          wakakakaka

        • Tie
          April 16, 2009 at 6:03 pm

          Eh….!!

          Sejak bila pulak dia berbadan dua tu ??

          Alamak !! Makcik ni tercicir lagi….he he… buat malu je ….😳

  11. April 15, 2009 at 3:16 pm

    k tie,

    saya ni penggemar terhangat minuman kopi…

    masa kat ofis lama selalu mereka beli kopi cap tupai…..
    alahai k tie…. jangan2 proses dia sama tak… dah kenyang haus-kenyang haus saya minum.. tak tau bape peket dah – tak tekira gamaknya…huhu – napelah lambat info ni kluar.

    demam lagi ni k tie. makan panadol cool ajer…

  12. Tie
    April 15, 2009 at 3:26 pm

    Ha ha…….tak kan laa………. kopi cap tupai tu cuma tunjuk gambar tupai je kot . Toksah bimbang laa……. Kopi ni mahal….tak dijual kat sini agaknya….

    Kesian, demam lagi… Minum 100plus tak ?? Minum air suam banyak2……

    • April 16, 2009 at 3:15 pm

      Den nak tambah sikit jo…

      hmm barang kali elok poie kek Labis sanun.. mandi kolam panas kek Kampung Air Panas Labis, Johor

      hehehe

      Zoommmmm Malaysia..
      One Malaysia…

      wakakakka

      • Tie
        April 16, 2009 at 4:28 pm

        Hmm….tak abis2 buat promosi, ek !

        Patutlah dok kat marketing tu…. Tie memang tak pandai nak promote2 ni. What you see is what you get….. ahaks !!

  13. April 15, 2009 at 3:30 pm

    eeuuch…gelinyer..tak der kopi lain ke yg nak di minum?

    • Tie
      April 15, 2009 at 3:51 pm

      He he……..kopi ada macam2 jenis….sekarang ni sibuk dengan kopi janda…kihkih….

      • April 16, 2009 at 3:16 pm

        setakat hari ini, den minat kopi anak daro jo!

        mak cik dah berumur, tepi sikit… tumpang lalu, tumpang lalu…

        wakakakkaka

  14. April 15, 2009 at 3:47 pm

    kalau saya atak tertelan kopi luwak tu…nasib baik kak tie ckp kalau tak tahu entah2 terminum ….tapi kalau mahal mcm tu takdelah nak beli kot hihihi…

    • Tie
      April 15, 2009 at 3:52 pm

      Mungkin tak mampu nak beli…….

      Tapi…..mana tahu ada orang yang mampu beri kat kita pulak !! Hu hu….kena tengok betul2 tau !!

  15. kin
    April 15, 2009 at 3:57 pm

    kak tie, biar betul! ada ke kopi gini? eiii..geli la plak… saya dan suami mmg suka minum kopi, tapi rasanya tak de selera nak minum kopi luwak tuh!

    • Tie
      April 15, 2009 at 4:07 pm

      Betul kin….. Kak tie tak tipoo…….

      Kat Indonesia famous betul….. Pi laa godek2 dlm internet tu… Macam2 brand ada !!

      Haa…..kin dok kat ireland tu jaga2 laa………. Tengok betul2 labelnya… Tapi kopi ni mahal. Tentu perasan bezanya…. :mrgreen:

  16. April 15, 2009 at 3:58 pm

    Kak Tie..
    Rasa ‘segan’ jer nak berminat..

    Rasa tak sanggup plak..
    huhu..

    • Tie
      April 15, 2009 at 4:08 pm

      Oooo………janganlah malu-malu………he he…..

      Tok sah takut laa…….kat Malaysia ni tak ada kot. Siapalah nak beli agaknya…πŸ˜†

  17. j M
    April 15, 2009 at 4:04 pm

    mak aih kak.. bior betol psl kopi tu..cian minatang tu kene kerah ari2 pakse uk uk…ekekeke

    • Tie
      April 15, 2009 at 4:09 pm

      Betul…betul…..!!

      Memang kesian kat Luwak tu….. Hari2 kena melabur….hu hu……. Agak2 berapa sen gajinya, ek ??

  18. April 15, 2009 at 4:41 pm

    kemain jeles la… dah makin lawo blog kak tie ni.. ni x boleh jdi ni.. kak tie kena bg ilmu melawokan blog ni kat ida. hehehehhehe

    • Tie
      April 15, 2009 at 5:19 pm

      Lawa ke ? Kak tie tak ada pilihan.

      WordPress.com ni kedekut. Tak boleh pilih theme kat internet tu… kena guna yang dia punya.

      Kak tie pindah sini sebab loadingnya cepat. Tak macam kat blogspot tu sebab kak tie guna disquss comment. Kat sini guna comment yang sedia ada…

  19. April 15, 2009 at 6:22 pm

    Werk!… tengok rupa kopi tu pun dah rasa macam nak muntah…camna nak minum? Itu sebab bila nekcun & atok selalu pi Indon, kami tak pernah minum kopi… kami minum air mineral jer… Atok memang ‘arlegic’ sikit ngan makanan/minuman di Indon walau pun kami selalu ke sana… so kalau ke sana selalu nekcun kena bawa bekal 3 in 1 untuk kami…

    • Tie
      April 15, 2009 at 6:31 pm

      Ha ha……kopi ni special Nekcun….kih kih …!!

      Senanglah tu bawak 3 dlm 1 tu…… selamat je…

  20. April 15, 2009 at 6:36 pm

    err..i don’t drink coffee..hehehehehe

    • Tie
      April 15, 2009 at 9:03 pm

      Ooo….kak tie tau….

      Minum cukulet kan ??

  21. iza~de~bintang
    April 15, 2009 at 6:47 pm

    Pelikkan..sapa lah yg ishtiharkan kopi ni konon paling sedap.. Lepas tu jadi paling mahal di dunia lak tu. Adoiyai… kopi arwah tuk Iza tumbuk sendiri lagi sedap rasa2nya…wangi semerbak ja… hehee

    • Tie
      April 15, 2009 at 9:04 pm

      Erk…….tak tahu la.

      Tak terliur pun, he he.

      Memang betul, kopi yang kita hasilkan sendiri lagi sedap !!πŸ˜›

  22. kutaksempurna
    April 15, 2009 at 9:13 pm

    eeee… semacam plak tengok biji kopi luwak tu kak…

    psssttt… baru je td minum kopi tumbuk..

    dulu2 tak suka kopi, br beberapa bulan ni je start minum… sedap plak..

    • Tie
      April 15, 2009 at 9:19 pm

      Kopi tumbuk ?? Dapat mana pulak biji kopi tu ?? Tumbuk sendiri ke ??

      Kak tie tak pernah nak tengok dan pegang buah kopi ni… dah tua pun tak de peluang lagi, hu hu…

  23. April 15, 2009 at 10:31 pm

    kak tie..haha..tak sempat syd nak posting kak tie dah posting dulu..hehe..syd baru balik dari mnum kopi…sat gi singgah la blog syd…hari ni entry khusus kopi…dan cita-cita syd ke depan dengan coffee…huhu~

    • Tie
      April 16, 2009 at 6:52 am

      Oo.. Ye ke ?? Hi hi….. Saja nak buat surprise kat Sayyid…πŸ™‚

      Nanti kak tie gi singgah laa…. macam hari kopi sedunia, je….kih kih ..!!

  24. nekPP
    April 16, 2009 at 12:46 am

    salam malam ceria tie..

    hihi nekPP suka minum kopi.. aruah daddy nekPP pon suke gek kira seluruh keluarga suka kopi! nekPP biasa beli kopi cap 434 ekeke..muor mariii….

    • Tie
      April 16, 2009 at 6:53 am

      Eh…..tak tido lagi ??

      Memang kopi ni ramai peminatnya. Aromanya menusuk kalbu….he he…

      Ooo….pernah tengok kopi cap 434 tu… masuk majalah 3, ek ?

  25. Adila
    April 16, 2009 at 3:15 am

    isshh!!! nasib baik kopi tu mahal
    kalau murah. entah2 kopi yg kita minum tu kopi yg kluar dari tut binatang tu haha
    geli la pulak nak minum kopi

    • Tie
      April 16, 2009 at 6:56 am

      Alamak Adila…..

      Kak tie dah letih dok klik kat blog Adila tu……. Pintu rumah Adila asyik tutup je. Jenuh kak tie mengetuk. Tekan doorbell pon tak berbunyi…… Susah betul laaa…..

      Haa….memang mujurlah kopi ni mahal. Jadi kita pun tak payah sangsi kat kopi di kedai2 runcit tu….. Agaknya si Luwak tu tak larat nak melabur banyak2….keh keh ..!!

      • Adila
        April 16, 2009 at 11:25 am

        hehehe blog sy down skrg ni
        server crash ari tu…
        nnt akan kembali~πŸ˜€ errr harap2 la ehehe

        • Tie
          April 16, 2009 at 11:27 am

          Ooo….gitu ke…??

          Kak tie ingat pc kak tie yang mereng…, he he….

          Tak pe…hari2 kak tie check, ek !! :mrgreen:

        • April 16, 2009 at 3:18 pm

          wah..

          maza pun rasa windu lah pulak kat Adila

          eh blog adila..
          nak tengok adila

          eh! nak tengok gambo2 yg disnap oleh adila..

          ahaks! malu lak den

          huhuhuhu

        • adila123
          April 16, 2009 at 7:47 pm

          wakakaak skrg sy boh gambo2 kat facebook aje
          meh la add kat facebook ohohohho
          carik name noradila nordin
          sure jumpe hehe~

          insyaAllah 3 may ni ade balik blog sy tu guna domain laenπŸ˜€
          nanti kan kemunculan nya~ ohohohohoh

  26. April 16, 2009 at 6:53 am

    salam kak tie,

    alamakk….tak telan rasanya.

    • Tie
      April 16, 2009 at 6:57 am

      Ha ha…….bukan suruh telan shais….minum jeπŸ˜‰

      Kih kih …..tak de laa……..gurau je…..

      Memang kita tak boleh minum pun kopi jenis ni… najis !!

  27. April 16, 2009 at 10:18 am

    salam kak tie

    erk.. betul ke kak? Luwak tu yg kena wat cam gitu utk dpt kopi tu?

    • Tie
      April 16, 2009 at 11:28 am

      Betul betul betul !!!

      Kesian gak…pedih punggung tu….kih kih ..!!

      Tapi dah memang makanan dia…. mungkin mereka tu suka kot !! πŸ˜†

  28. April 16, 2009 at 10:51 am

    Hye there..
    Datang kat blog LOL k.
    Amik Award ChanteQ..
    Hehe..
    Gud day Kak..

    • Tie
      April 16, 2009 at 11:29 am

      Ho ho ho…….ada award lagi……kih kih ..!!

      Nanti kak tie terbang ke sana, ya….he he……….

  29. nahmy
    April 16, 2009 at 11:52 am

    kekadang rasa macam minum ‘kopi janda’ gak yg best…ntahle..walaupun selalunya minum ‘kopi jantan’.

    • Tie
      April 16, 2009 at 11:55 am

      Ooo…….suami tie ada cerita tentang kopi janda tu….he he… tak tau pulak rasanya macam mana. Kopi jantan tu memang khas utk jantan ke ??

  30. April 16, 2009 at 12:34 pm

    mmg best kalau layan dapat layan kopi..

    • Tie
      April 16, 2009 at 2:42 pm

      Hmm……minum bersama2 teman2 tentu best…πŸ™‚

  31. April 16, 2009 at 1:55 pm

    hehee.. rasanya neeza tak akan sampai seru kak Tie..
    membayangkang dari mana ia datang tu.. hehee.. terima kasih aje lah..
    mahal pun mahal laaa.. tak laluuuuu.. huhuuu..

    • Tie
      April 16, 2009 at 2:44 pm

      Hmm…kak tie heran….sapa laa….yang nak minum kopi jenis ni, ek ?

      Laku ke..?? he he…. baik minum air sirap je…..

      • April 16, 2009 at 3:20 pm

        kalau tak laku, makhluk dari planet mano nak jual kan makcik oii….

        wakakakka

        ado lah tu peminat eh!

  32. April 16, 2009 at 3:51 pm

    pernah tengok citer the bucket list?lakonan morgan freeman

    orang kaya cam dalam citer tu je minum kopi luwak ..dan ironis nya dia tak tau pun asal kopi tu dari najis luwak(civet)..sebab yang dia tau kopi tu sedap dan mahal..dan dia ada duit yang banyak giler untuk spend beli kopi yang paling mahal..

    dia hanya tau bila kawan dia yang sekarat nak mati akibat kanser bagitau yang luwak tu asal dari taik…dan diorang pun gelak sampai nak keluar air mata…dan termakbul salah satu impian dorang sebelum meninggal iaitu ‘gelak sampai keluar air mata’..hehee…

    tengok la filem tu..best sangat~

    p/s: sebenarnya syd tau bila tengok filem tu…pastu dah google baru percaya..hehe

    • Tie
      April 16, 2009 at 4:23 pm

      Eh,,,,tak pernah tengok. Nanti kak tie google laa…….He he ….kelakar betul. Eeee…rasa nak terkeluar isiperut kalau2 betul2 terminum kopi luwak tu….

      Huaaaa…………gelak keluar air mata baru mati…dasat…dasat !!

  33. April 16, 2009 at 6:25 pm

    luwak tu apa tie?

    musang ke?

    kt kg kami kt baling tu…kopi kampung yg tumbuh sendiri tu..yg diyak yak musang

    mmglah sedap..

    tapi bukan lah kutip biji kopi yg musang tu yak yak..tuu

    hahahah..tapi benih kopi tu dari perut musang lah

    erk….apa khasiat dia tie

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:24 am

      Luwak tu lebih kurang musang la kot. Tie ni bukannya pakar haiwan, he he….

      Tang benih kopi tu…maksud Jie, pokok tu tumbuh lah ya…dan buahnya diproses sendiri utk mendapatkan biji kopi………..erk…kira serupalah pokok2 betik yang tumbuh meliar tu….hmm…ok lah tu. Tak de lah terus ngap bijik kopi yang terhasil dari musang…….eh…paham ke ni ? Berbelit2 pulak cakap, he he….

  34. zareda
    April 16, 2009 at 8:17 pm

    Tie,
    dah jadi najis, rasanya bertambah lemak ler ye tak?

    euwwwww.. i tak rela you..

    Yerlah barang mahai tak semestinya baik

    • Tie
      April 17, 2009 at 5:26 am

      Itu laa……..terus rasa loya je…….hi hi…

      Mungkin sesetengah orang yang mampu tak sedar, barang yang mahal ada keburukannya…… ingat semua barang mahal tu baik…..he he..

  35. Tie
    April 17, 2009 at 5:28 am

    Adila………

    Kak tie akan cuba cari kat facebook tu…..he he…

    Nak masuk wordpress ke ?? Jom laa….kita boleh jadi jiran…he he..

  36. April 17, 2009 at 3:58 pm

    ingat masa kecik2 dulu, petang-petang, minum kopi sambil cicah biskut ‘bulat’ yg keras tu. ummmphh….

    • Tie
      April 26, 2009 at 8:29 pm

      Ooo…..maaflah terlewat jawab ni… tercicir pulak….he he…

      Tang biskut bulat keras tu Tie ingat lagi. Memang sedap, lemak je… tapi tak boleh gigit gitu, kang sengal gigi…hehe…..

  37. tom messi
    May 30, 2010 at 4:31 am

    sy dpt tau benda ni dari uztaz masa belajar kat U…dia cakap kopi ni halal…pastu saya google2 skit..jumpa la http://thetrueideas.multiply.com/journal/item/2287 …walaupun tu daripada negara jiran kita indonesia, tp mmg saya masih igt uztaz saya cakap majlis fatwa kita sendri jg yg menetapkan kopi luwak itu halal…kalau saya salah,sila perbetulkan,jika saya benar,jom sama2 kongsi…walaupun kopi tu halal,tp rasanya saya tak mampu nk minum kopi tu dari aspek kewangan dan perasaan..


    Tie – Err… tak fahamlah kenapa ustaz tu kata halal sedangkan ianya dimakan dan dikeluar sebagai najis. Setau saya, benda2 yang menjijikkan adalah haram. Najis juga haram, kan… Lagipun banyak lagi kopi yang lebih bersih puncanya yang boleh dimakan. Saya pun tak tergamak nak makan kopi ni walaupun mampu. Bagi sejuta pun tak sanggup. Terima kasih kerana tinggalkan komen di sini….

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: