Home > Berita > Gurau

Gurau

Bergurau keterlaluan membawa padah. Inilah yang cuba Tie bicarakan. Petang tadi, anak Tie beritahu seorang murid di sekolahnya (Menengah) terpaksa dibedah matanya kerana terkena sumpitan jarum ketika berada di kelas.

Salah seorang classmatesnya dengan tidak sengaja menyumpit jarum dari straw ke arahnya. Mungkin pada masa tu mangsa berpaling kepadanya.  Entah kenapa budak2 ni main sumpit dgn jarum tu. Ngeri bila membayangkannya.

Sekarang mangsa berada di wad ICU. Yang menyumpit tu terpaksa memberi selaput matanya (selaput mata ada 3 lapis ) kepada rakannya kerana peluang utknya melihat semula hanyalah 50-50.

Tie amat simpati kepada kedua2nya. Remaja akalnya pendek. Kita sebagai ibubapa haruslah sentiasa mengingatkan perkara2 yang membahayakan. Moga2 kedua2nya selamat dibedah.

679756vtql6ozj6a.gif Blue Floral image by cateyberry

Categories: Berita Tags: , ,
  1. April 11, 2009 at 8:51 pm

    astarfirullah…nakal budak-budak ni…hm..doakan budak-budak tu selamat…

    • Tie
      April 11, 2009 at 8:55 pm

      Itu laa…. kak tie cukup risau bila anak2 di sekolah. Macam2 perangai budak2 ni. Selalu berdoa je utk keselamatan mereka.

  2. April 11, 2009 at 9:01 pm

    masya allah…nakal budak2 zaman skrg ni merbahaya diri sendiri dan org sekeliling. zaman mak ayah datuk nenek kita dulu nakal juga tapi lain caranya kan. moga menjadi pengajaran kpd remaja lain

    • Tie
      April 11, 2009 at 9:03 pm

      Bila anak kak tie cerita, terus rasa seram….. bertawakal je laa….

  3. April 11, 2009 at 10:34 pm

    napelah dia main benda bahaya.. ish.. dah jadi, tak baik neeza cakap cam tu kan Kak Tie..
    kalau tahu, tak lah pulak dia buat cam tu kan..
    tak pasal2 yang menyumpit tu kena derma selaput mata.. kena operate lah jugak kan..
    semoga kedua-duanya sembuh cepat.. Ameen…

    • Tie
      April 12, 2009 at 6:50 am

      Budak2 sekarang suka main benda pelik2. Kak tie memang bising kat rumah. Tak suka tgk anak2 bergurau….. Kadang2 boleh tergelincir dan terhentak kepala. Pernah terjadi di sekolah anak kak tie tu… Terpaksa menerima jahitan di hospital…

  4. ain
    April 12, 2009 at 8:06 am

    Ya Allah…ngerinyaaa..bygkn kalau anak kita yg kena..x ke meraung kita. Tp tu lah kak Tie..bdk2 sekrg ni kan..guraunya kasar2. Nak di tegur..anak org..x psl2 nanti, kita mak bpk pulak yg x sdp hati kan.

    p/s…sy pun x suka tengok anak gurau2 over sgt sbb at d end nanti mesti ada yg menangis. grrrrrr!!!!

    • Tie
      April 12, 2009 at 8:29 am

      Kak Tie ngeri betul. Entah macam mana agaknya operation tu….harap2 berjaya.

  5. April 12, 2009 at 6:54 pm

    masa saya sekolah darjah 6 pun ade kejadian camtu..diorg main panah lidi penyapu tu..sekali terkena kat budak india..terus cacat mata dia sampai skrg agaknye..kesian..

    • Tie
      April 12, 2009 at 7:19 pm

      Ye laa……takut betul… budak2 ni suka benor main yang bahaya…

      Tu avatar nrina kelakor laa….macam sesuai je….huaaaa…..!!😆

  6. April 13, 2009 at 11:13 am

    alahai kesian betul…
    nak kata tak blh fikir dah sekolah menengah…
    silap langkah, nak seronok lain jadinya…
    org tua selalu ckp jgn gurau @ gelak lebih2 nanti menangis akhirnya…

    • Tie
      April 13, 2009 at 11:17 am

      Ooo…ye laa….tak boleh gurau kuat sangat, takut nangis pulak yek !! 😦

  7. April 13, 2009 at 11:22 am

    masa kecik² dulu mak selalu tegur, kalau bergurau tu jangan lebih²..menangis nanti.

    kadang² mmg betol pon apa yg mak pesan tu.
    kalau nak gelak hua hua sekali pon, jangan keterlaluan..

    isyh, seriau bila bayangkan jarum terpacak kat mata.huhu..

    • Tie
      April 13, 2009 at 11:26 am

      Betul2……kena dengar cakap mak !!

      Erk….jarum cucuk mata…..teringat citer kasim selamat !!

  8. April 13, 2009 at 11:57 am

    isss….ngerilah kalau bab mata ni Tie

    Intan pun blk semlm ..dia ckp..kawan dia ambil batu nak baling kt burung tapi terkena kepala kawan yg sorang lagi..

    berdarah2..

    ish…budak2

    • Tie
      April 13, 2009 at 12:57 pm

      Itulah yang merisaukan.

      Budak2 sekarang lain macam nakalnya…

  9. April 13, 2009 at 2:15 pm

    dah tak der benda lain ke nak di sumpit kan?
    Cuber sumpit buah kelapa ke buah deroyan ke..

    hish..macam2 ler budak2 nih…

    • Tie
      April 13, 2009 at 2:27 pm

      Dia orang tu over kreatif kot !! Memang sengaja cari nahas !!😦

  10. April 13, 2009 at 6:20 pm

    aderk….kesiannya….

    maza pernah mengalami pengalaman yg hampir serupa tapi tak sama

    masa darjah enam maza main pedang2 dgn Saidun. entah macam mana maza terodok ke lehernya dengan sebilah buluh yg sudah disarut…

    jadinya Saidun luka di leher……dalam juga ler, dan bisa…

    nasib baik dia hidup lagi sampai sekarang…..

    aderkk…..

    • Tie
      April 13, 2009 at 6:25 pm

      Haa………tu laa……….ngaku pon !!

      Entah kenapa budak2 lelaki ni suka main benda2 yang bahaya… tak paham betul !!

      Mujurlah leher saidun tu tak kena sembelih. Kalau tak tentu Maza dah famous sekarang !!

  11. kin
    April 15, 2009 at 4:19 pm

    eiii..ngeri la kak tie. budak2 sekarang terlampau berani, suka cuba benda yg pelik2. sudahnya membahayakan org lain..dan diri sendiri jugak!

    • Tie
      April 15, 2009 at 4:22 pm

      Memang bimbang betul….

      Kat sana macam mana, ek ?? Budak2 Ireland ganas tak ??

  12. Adila
    April 16, 2009 at 3:13 am

    isshh!!! biar betul budak2 ni

    • Tie
      April 16, 2009 at 7:02 am

      Memang budak2 ni main benda2 merepek laa….takut sangat2!

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: