Home > Bincang, Suka suka > Siapa Boss ?

Siapa Boss ?

Ha ha………..siapa suka jadi boss ? Isteri yang comel tu atau suami yang handsome ? Hmm…….walaupun suami ketua dalam rumahtangga, tidak semua suami bersifat dominan tau !

He he….tak percaya ke ? Segelintir lelaki amat suka diri mereka diurus oleh isterinya (ala2 manager kot !) Namun dia masih lagi anggap dirinya sebagai ketua keluarga. Cuma segala urusan dirinya (pilihan pakaian dll) , urusan rumah (bil2 tu….) dan apa-apa saja keputusan semuanya isteri comelnya yang buat (letih gak !).

Kenapa, ya. Mungkin dia jenis orang yang malas nak memikirkan perkara remeh temeh. Atau dia hanya ingin tumpukan kepada kerjayanya sahaja….entahlah, yek !

Kerana ini mungkin pada pandangan orang , isterinya seorang queen control, tetapi sebenarnya tidak! Lelaki jenis ini suka segala2nya tersedia beres…. biasanya poketnya buncit ! Kerana itu dia mampu buat demikian, hi hi hi…………..

Namun, kena berjaga2….mana tahu si isteri menjadi terlalu selesa hingga peranan suaminya terus hilang……… hmm….tak boleh nak salahkan isteri pulak tau…!

Bagi Tie, lebih suka hubby yang sedikit dominan. Kalau segala2nya terletak atas bahu ni, rasa2nya tak seronok laa….

Jadi, macam mana ? Siapa suka jadi boss ?

Categories: Bincang, Suka suka Tags: , , ,
  1. Ain
    April 5, 2009 at 4:16 pm

    kak Tie…saya ckp ngan hubby…kat opis dia boss…tp klu kat umah saya pulak boss. hihihi. sebanarnya saya rasa rata2 suami lebih suka membiarkan isteri memainkan lebih peranan di rumah. Ye lah kan..kang klu dia lebih2 sgt…isteri merajuk pulak. Isteri pun saya rasa suka klu diberi penghargaan utk jd boss dirumah. seronok tau bila sekali sekala kita mengarah dia cuci tandas…hahahaha!

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:26 pm

      Amboi……….bukan main laju lagi komen pasal ni, ek….!! Kih kih………..

      Waa…….kak tie dah lama tak suruh hubby cuci longkang….dah naik berlumut…nak cuci sendiri sakit pingging laa….

      Tapi kan, Ain….. Ada jenis2 suami yang betul2 suka isterinya urus kesemuanya… sampai pilih baju dan underwear pun wife dia yang buat. Kalau wife dia tak de….tentu huru hara hidupnya…. waakakaka……

  2. Ima
    April 5, 2009 at 4:16 pm

    kalau saya tak nak jadi bos kat rumah ni penatttt…..kalau terlebih penat takut terlebih dosa le ….tapi apa2 keputusan suami serah ditangan saya….itu yang seronok tu.

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:26 pm

      Uuii!! Memang penat..!!

      Eloklah separuh dari urusan rumah, terutama bab mikir2(bil2) ni bagi hubby yang buat… Tapi kalau keputusan utk jenjalan, makan2 dan shopping tu biarlah kita org pompuan fikirkan….he he….

  3. Ku tak sempurna
    April 5, 2009 at 4:16 pm

    jadi bos??? best tu….
    tp boring gak klu kita je yg mengarah…
    taknak jd boss la camtu… hikhikhik…

    lelaki plg sesuai jd ketua… pompuan lebih emosi… bahaya😀

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:27 pm

      Yes, yes……….

      Dah ada ke calon boss tu??

      Kena cari yang pandai layan emosi adek….!! Kih kih ….!!

  4. Juezura
    April 5, 2009 at 4:17 pm

    salamm kak tie…jadi bos kat ofis kena byk bersabar. mmg kena mengarah tapi kat rumah saya tak jadi bos, mak yg jadi bos..ehehhe

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:27 pm

      Ha ha…….bila mak jadi boss, eloklah dok diam dan dengar baik. Kalau tak panjang sebelahlah telinga tu…..hi hi….

  5. Pu3
    April 5, 2009 at 4:17 pm

    pu3 sependapat ngan kak Tie.

    lebey suka lelaki yg bersikap dominan.

    nampak lelaki tu lebey bersemangat menjaga keluarga.

    dah mmg namanya lelaki ketua keluarga.

    tapi sekali sekala istri bersikap dominan pn OK.

    dalam hal2 tertentu.

    misalnya urusan anak-anak di rumah.

    ermm.. Ok ke?

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:27 pm

      Betul tu Pu3. Kalau semuanya urusan rumah diserahkan pada isteri, anak sakit pun tak peduli… tentulah jadi pincang pulak. Isteri memerlukan seorang pemimpin dalam rumah ni, tak seronok bila semuanya suami hanya angguk je…nak juga dengar suami beri pendapat atau keputusan.

  6. Fiezabaiduri
    April 5, 2009 at 4:17 pm

    jadi boss macam seronok.
    tapi kadang2 boleh buat serabut kepala.

    pada pendapat bai, lelaki harus jadi ketua keluarga.
    pendapat suami perlu diutamakan dahulu
    disamping pendapat2 lain boleh diterima jika baik.

    jika suami isteri bekerja,
    suami tak boleh la nak jadi boss sepenuh masa.
    kena la ‘turun padang’ juga.

    “apa yang penting, kerjasama!”hehe..

    erk,bai menjawab soalan ke tidak yer..?

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:28 pm

      Ha ha…..peminat wonderpets gak.!!

      Hmm……kak tie boleh terima pendapat ni…..!!

  7. Nekcun
    April 5, 2009 at 4:18 pm

    Tie… pasal suami suka diurus oleh isteri ni, memang rasanya dah sebati ngan nekcun!… Atok nak sume nekcun yang uruskan… maksud nekcun pakaian dan makan minum dia ler… Nekcun plak… tak kisah sebab asal apa yang nekcun minta dia mesti beri… so, win-win situation… Pasal sape nak jadi boss sape tu… tak akan timbul… yang penting kita tahu tanggung jawab kita dan suami tahu tanggungjawab dia… Lagi satu, nekcun ngan atok, tak pernah bawa balik ke rumah apa-apa hal di pejabat… walaupun kita boss di pejabat, tapi sampai di rumah kita adalah hanya seorang isteri yang sentiasa dicintai oleh suaminya!… begitu juga sebaliknya!… hehehe….

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:28 pm

      Wow…!! Tabik spring kat nekcun..!!

      Kesemuanya Nekcun uruskan ke?? Termasuk pilihan pakaian, makanan dan apa2 keputusan ??

      Kalau gitu, memang Nekcun ni wonderwomen laa….respect betul..!! Kih kih ……!!

      Tie ni jenis manja sikit (sikit je…). Kalau tak dapat pendapat atau kata putus dari hubby, macam tak sah je….hi hi…..

  8. Maza
    April 5, 2009 at 4:18 pm

    Dua tiga hari ni maza rasa unpleasant with my boss….

    Rasanya nak aje telan boss bersama komputer depan mata dan dicicah bersama buku-buku atas meja ini..

    Dan tak lupa juga pensil, speaker, tray, pen, pemadam di jadikan rencah lauk dan ulam-ulaman……

    Huh!

    Claim den bilo mau settle boss!

    Huhuhuhhu

    So, siapa boss?!

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:20 pm

      Amboi………!!

      Nak telan boss ??

      Marah nya……..ekekekeh……..

      Sabor…..sabor……tak boleh buat musuh dengan boss……kang susah nanti…hu hu….Cubalah buat muka manis (walaupun rupa kelat je…..), mana tau boss ‘ter-suka’ dan ‘ter-pikat’ lalu terus ‘ter-ikut’ kemahuan Maza……….Jampi2 sikit laa……kih kih ….!!

      Dulu, Tie memang ada boss yang garang……tapi dia tak pernah berkasar dengan Tie. Walaupun dia bad mood ….(kat staff2 lain), dia tetap boleh senyum kat Tie tau….!! Kih kih ….!!

      P/s : Kalau nak belajaq ilmu menjinakkan boss kena bagi ‘pengeras’ dulu…!!

      • Maza
        April 5, 2009 at 4:20 pm

        Erk! Perkataaan ‘ter..suka’ tu kedengaran lain macam jerk….huhuhu

        Tiba-tiba aje tangan ini memegang bontot di belakang….huhuhu

        (boss den lelaki, kalau perempuan tu, mungkin lain sikit kot) wakakakaka

  9. Duri Palas
    April 5, 2009 at 4:19 pm

    ramai jugak yang baca tulisan tie ni.. hehehe…erm satu nk tanye,
    kalau lelaki yang uruskan keje isteri mcm mane plak? hehehehe…

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:28 pm

      Hmm……..

      Ada 3 sebab kalau lelaki urus kerja rumah tu………..

      Pertama kerana sememangnya dia minat………’

      Keduanya kerana dia kesian dan belas tengok isterinya keletihan….kira suami mithali la tu……

      Ketiganya kerana isteri dia boss dlm rumah…..(dia jadi kuli ala bibik laa…..) waakakakaaa……….

  10. Lady Iu
    April 5, 2009 at 4:21 pm

    kak.. laki2 ni memang semuanya pasti suka kalau segala2nye diuruskan oleh wife meka.. bab2 makan ..pakai…& etc.. mmg slalu diserahkan kat isteri.. tp bab2 wat keputusan ni.. lebih elok rasanya kalau bincg ngan suami… & akhirnye nt x la disalahkan 100% klu de yg x kena.. so… gitula..hehe ( pdpt peribadi)

    lai satu kalau sume urusan yg disukai huby settle..rasanya mudah je klu nk ape2 tu.. ha.. part n yang besh tuuu…hohoho

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:29 pm

      Hmm…….ramai berpendapat begini……….

      Bila hubby puas hati dengan tugas2 yang dilakukan oleh isteri comelnya………hi hi…senanglah nak bodek kan…?? Ha ha…. Bila nakkan sesuatu terpaksalah kerja keras, hu hu…..

      Terpulang pada isteri. Kalau dia mampu (macam nekcun tu….) semuanya ok. Tapi bagi makcik ni, memang tak boleh……….nak gi kedai pun hubby jadi drebar……hi hi…..hmm….siapa pulak boss ni….kih kih ….

  11. Aloy
    April 5, 2009 at 4:22 pm

    gua tanak dominan sikit sikit je.

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:29 pm

      Ye la tu…..dominan sikit2 tak pe…..jangan jadi kuku besi sudah laaaa……….he he…

  12. Kujie
    April 5, 2009 at 4:22 pm

    baru ade mood nk jejalan…

    erk…tak best jadi boss

    2-3 hari sebelum waktu gaji pekerja dah sibuk2 dok tanya
    mau ada yg kena fire

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:29 pm

      Haa…..eloklah jenjalan………ambik angin pulak…..

      Memang tak best jadi boss….Tie tak suka arah orang…. lebih suka orang buat kerja sendiri tanpa diarah….

      Gaji…? Ooo….tu kena serahkan pada personel clerk….hi hi…..

  13. Suzi
    April 5, 2009 at 4:22 pm

    bg saya…lebih suka suami jadi bos…sbb dia yg memimpin keluarga.
    bab2 mkn, pakai dan urusan dlm rumah suami saya memang serah kat saya,membantu dikala perlu je…bab2 yg perlu keluar dr rumah byk hubby yg uruskan. kata hubby saya, saya hanya perlu fikir pasal urusan makan , pakai dia dan anak2…soal duit dll biar dia fikirkan…tapi bab buat keputusn dlm apa hal kami biasa mensyuarat dulu satu famili…bincang pendapat dan pandangan…

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:30 pm

      He he….samalah dengan kak tie…..:D

  14. Shais
    April 5, 2009 at 4:23 pm

    tak suke jd boss…sha macam kak tie juga..suke org yg lebih dominan:D

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:30 pm

      Oooiitt..!!

      Jangan jadi macam kak tie sudahlah……terlalu bergantung sampai tak leh drive, hu hu……

  15. Intan
    April 5, 2009 at 4:23 pm

    saya sokong pendapat kak t….idup kak T…ahaks

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:30 pm

      Waakakakah….!!

      Kak Tie bukan wakil rakyat, intan ooii…!! Toksahlah sebut slogan tu…kak tie tak selesa….

      Tapi intan, kak tie respect kat pompuan yang boleh urus segalanya, termasuk hubby dia…. memang kagum laa….. macam Nekcun kita tu…..he he….:)

  16. Chekdeenor
    April 5, 2009 at 4:23 pm

    jADI BOSS….kat ofice chekdee dah jadi bos….kalau kat rumah…chekdee suka jadi pakar rujuk jer……hehehehe…… hubby buatlah keputusan….i kasi pendapat jer…… so…kalau silappun….i tak kena marah….heheheheheeh

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:31 pm

      Hmm……memang keputusan urusan rumah tu eloklah sama2 rujuk dan berbincang…..hasilnya akan memuaskan hati semua pihak…. bagus tu….

  17. Dyg
    April 5, 2009 at 4:24 pm

    kak, kalau dyg, dyg suka bila lelaki yang lebih dominan. especially yang tahu arah tuju.. xde la kita terumbang-ambing esok2 kan…

    p/s: eh kak, saya perasan tibe2 ade snow ye kat page nih..amboi2..kan main lagi kak menggodek internet ni, sampaikan belog kak lagi canggih dari belog saya..haha keep it up!

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:31 pm

      Kih kih ……

      Makcik ni dah mengidam snow pulak…..!! Bubuh kat blog ni mungkin untuk sementara kot. Sekarang ni internet slow sangat. Nak update pun malas je….he he….

      Dyg, mekasih kerana selalu datang walaupun akak jarang ke blog dyg. Akak dapat rasa keikhlasan adek. Akak sebenarnya rasa sedikit tersinggung. Berblog ni macam berkawan gak. Kadang2 kak tie rasa macam muka tak malu je terhegeh2 kat blog orang tapi orang tu tak de pun tinggal komen kat sini…. say hi pun tidak. Malunya…….hu hu…

      Maaflah dyg, ari ni akak agak emo sikit……

  18. Kin
    April 5, 2009 at 4:24 pm

    Hasben saya tak cerewet berkenaan urusan rumahtangga, byk yg dia serah kat isteri dia nih. Tapi dia banyak juga bagi pendapat dan cadangan. Apa2 hal, kami selalu bincang bersama, tapi keputusan akhir biasanya dia yg putuskan. Saya lebih senang begitu, lagi suka kalau suami yg lebih dominan.

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:32 pm

      Hmm…..ramai orang pompuan selesa bila hubby yang lebih dominan….

  19. Nono
    April 5, 2009 at 4:25 pm

    urmmm.. biar suami jadi pilot and isteri jadi co-pilot… kan lelaki dijadikan sebagai imam.. molek la kiranya si suami jadi boss.. urm.. mungkin istilah boss tu kurang sesuai kot.. mungkin istilah ketua lebih sesuai.. ceeeewaaaahhhh😀

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:33 pm

      Waakakakah!

      Macam nak bawak kapalterbang, ek..!!

  20. Adila
    April 5, 2009 at 4:25 pm

    ohoooo~
    tgk la mcm mana nanti
    huahahahahahha

    skrg ni.. NO COMMENT😛

    • Tie
      April 5, 2009 at 4:33 pm

      Ho ho……Adila suka jadi boss, ke ?

  21. April 6, 2009 at 7:22 am

    kak t.. salam kenal..yeke muke rai cam adik akak.. nak tgk gambar die leh ke??

    • kayteeze
      April 6, 2009 at 7:31 am

      Salam Rai…….

      Alaa….photo dia ada dlm album . Malas nak scan sebab pc kak tie ni tingtong sket. Nantilah kalau kak tie rajin…..

  22. April 6, 2009 at 4:41 pm

    k tie…. wa da tuka wordpress – oke tak.

    tak suka ada boss. tak suka memerintah dan diperintah. suka buat sama-sama – ada tolak ansur dan timbang rasa. kerja juga dapat diselesaikan dengan senyap.

    • kayteeze
      April 6, 2009 at 4:55 pm

      Alamak !

      Macam mana Izan tahu kak tie dok nyorok kat sini ?? Kak tie baru nak buat surprise ni….he he…. Shh…jangan beritahu kat org lain tau…kih kih…..

  23. April 7, 2009 at 8:54 am

    kalau dua2 boleh bertolak ansur dan bantu mmbantu xkan timbul soal sapa bos.. lebih baik dua2 memainkan peranan masing2 dgn ikhlas pasti x timbul soal beban. sudah semestinya suami adalah ketua keluarga. asalkan dia dpt memimpin ahli keluarganya degn baik pasti segalanya akan makmur..😉

    ** dah add ur link ; )

    • Tie
      April 7, 2009 at 9:20 am

      Ya…..kalau dah selesa dengan peranan masing2, tentu tiada masalah….

      Mekasih kerana datang menyinggah… Tie akan add link tu….😀

  24. April 7, 2009 at 9:08 am

    Salam Tie.

    Tak sempat nak comment ..tapi i love ur new template ni..nampak clean jer.

    Keep in touch…

    • Tie
      April 7, 2009 at 9:22 am

      Salam Kak…….suka sangat kerana akak sudi datang.😉

      Template ni aje yang sesuai dengan Tie. WordPress ni tak banyak pilihan….

  25. April 7, 2009 at 11:27 am

    Salam,,ala saya muda lg,,,lmbt lagi nak rasai semua nie…….hu3..malu palk saya…..

    • Tie
      April 7, 2009 at 12:03 pm

      W’salam.

      Eh……mana boleh malu….

      Bakal pemimpin kena bersedia dari sekarang……he he…..😆 (dah ada calon ke ?)

  26. April 8, 2009 at 3:17 am

    tima kasi atie sbb lwt blog saya n drop ur comment….saya lum kawen lagi.,…tapi saya rasa mungkin saya yg akan jadi boss,,,,,hihihih

    • Tie
      April 8, 2009 at 7:06 am

      Wah……..nak jadi boss ?

      Moga2 dapat jadi boss yang disenangi……:mrgreen:

  27. April 8, 2009 at 9:42 am

    saya tak suke jadi boss
    dalam masa yang sama, taknak jadi kuli
    ‘kerjasama’ ehehe😀

    • Tie
      April 8, 2009 at 10:03 am

      Memang tak selesa jadi boss…banyak tanggungjawabnya, kih kih…..😆

  28. April 8, 2009 at 2:45 pm

    Aik, tengah berleter ke ni Kak? He he..
    Saya suka tolong isteri. Takut bini penat & cepat tua..🙂

    • Tie
      April 8, 2009 at 2:56 pm

      Ish…… tak de la berleter….. saja bual kosong… kihkih…!!

      Baguslah rajin tolong isteri. Betul juga, kan. Bila isteri banyak sangat buat kerja, tentu cepat tua. Suami tak pe kalau cepat tua, nampak lagi hensem….😆

  29. April 8, 2009 at 3:43 pm

    Salam,,sy lupa nk jawb komen kak tie ari tu…saya memang orng asli pendang,tp bukan org asli yg pakai cawat tu…pure punya…..kak tie org parit buntaq ka..saya ada ang kt sana….kak tie suri rumah ke…

    • Tie
      April 8, 2009 at 4:11 pm

      Salam,

      Eh…kak tie ada tanya ke ? Lupa pulak.

      Tak kira la , orang apa pun…. yang penting hatinya baik, he he ….

      Kak Tie orang Johor tapi skrg dok kat ganu, ikut suami cari makan kat sini. Hmm…..suri rumah la tu…. Anak2 dah besar, yg bongsu darjah 5. Jadi tak la sibuk sangat. Ada masa utk blogging, hi hi….. 😳

  30. April 8, 2009 at 4:22 pm

    perh!!!baru jmpa blog ni…salam knal gak…asal mane?umo bape tahun?

    • Tie
      April 8, 2009 at 4:45 pm

      Salam kenal, dek !

      Amboi…….macam nak mintak kerja je…. he he…

      Akak asal JB, umor hmmmm ……malu la nak cakap. Kira nak masuk klasik gitu….🙂

  31. April 8, 2009 at 4:28 pm

    sis..kt umh sy la yg jd LADY BOSSS!he..

    • Tie
      April 8, 2009 at 4:46 pm

      Wow.. 😯 Lady boss !!

  32. April 8, 2009 at 4:30 pm

    jom xchnge lnk!!

    • Tie
      April 8, 2009 at 4:46 pm

      Boleh !! Nanti kak tie bubuh, ek !!

  33. April 8, 2009 at 5:19 pm

    kak tie srry le..nt sy tul kn..ne..i’m srry!!

    • Tie
      April 8, 2009 at 5:23 pm

      Uuuiii !! Tak apa la dek ! Tak payah sorry2 nya, kih kih ….:mrgreen:

  34. April 8, 2009 at 5:25 pm

    sy link..yp nape kuar nama..KATHERINE ZITTERBART??huhuhu…

    • Tie
      April 8, 2009 at 5:31 pm

      Aik ? Betul ke ? Nanti kak tie gi check….

      • Tie
        April 8, 2009 at 5:33 pm

        Reen….. sabar dulu, ya. Kak tie ada problem dengan blogspot. Tak boleh nak bukak pun. Agaknya sebab kak tie baru paling tadah dari blogspot , kot…

  35. April 8, 2009 at 5:58 pm

    sayee!!
    sambil angkat tangan

    • Tie
      April 8, 2009 at 6:07 pm

      Orait boss !!!😆

      Mesti jadi boss baik tau !! Waakakakakah….!!

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: