Home > Makan, Rezeki, tumbuhan > Apa tu ?

Apa tu ?

Ha ha…..benda apa ni…? Jiran Tie bagi petang kelmarin…. terus makcik ni belek2 dan berangan….kih ..kih….. Pertama kali tengok, jadi rasa jakun pulak….. Inilah kacang panjang, warna purple…. cantik dan menarik je, sebab tak pernah jumpa.


Rasanya lebih kurang je….malah tak de beza pun, mungkin rangup kot, dan warna ungunya tetap menyerlah walaupun dimasak, he he……

Tengok tu…boleh nampak bezanya….

Kata omputeh, ia mengandungi lebih fiber dari kacang panjang hijau tu…. Mengandungi vitamin A dan C ; protein dan zat besi….


Ini la hasilnya. Tie goreng dengan ketiak jagung dan daging merah… Sedap tau… ratah je, hi hi…..

  1. Suzi
    April 5, 2009 at 6:42 pm

    kacang panjang warna purplr pun ada…first time tengok ni..biasa tengok kobis dan salad je …
    kak tie…turun tak warna dia tu…kot2 mcm bayam merah tu…kuah pun jadi merah hihihi

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:50 pm

      Warnanya tak turun, suzi….. kak tie goreng je… tak taulah kalau masak berkuah… belum cuba lagi…

  2. kak ezza
    April 5, 2009 at 6:42 pm

    akak pun belum pernah jumpa purple kacang panjang ni…errr,ketiak jagung tu apa daaaa

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:50 pm

      Kih kih ………….Ketiak jagung tu baby corn laa…….. orang kampung panggil gitu sebab ia dok kat ketiak pokok jagung..kecik je..

  3. Kin
    April 5, 2009 at 6:43 pm

    eh kak tie….tak pernah tahu pun ada kacang merah selain drp yg kaler hijau tuh…kat mana dapat tu k tie?

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:50 pm

      Oh…….jiran kak tie tanam tu…. Kak tie tak berani nak gi tengok pokok tu. Kalau2 kena sergah nanti tentu pitam kat situ, kih kih …..

      Kak tie godek2 dlm internet, kemungkinan berasal dari vietnam…..

  4. Ain
    April 5, 2009 at 6:43 pm

    1st time tau kcg pnjg merah. mula2 tengok gambo ingat vanilla. x pernah pulak nmpak kat psr2 sini.

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:51 pm

      Kak tie pun pertama kali tengok . Jadi jakun lak kejap…!

  5. Kenari
    April 5, 2009 at 6:43 pm

    Macam2 la tie ni…ketiak jagung tu cmner rupanya sebelum dimasak? mgkin kat sini namanya lain kot. Pelik…tapi benar belaka nie…nape lah letak nama makanan cmnie :p

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:51 pm

      Kih kih ……..!!

      Lagi sorang innocent…! Ketiak jagung tu baby corn laa….. Ingat semua orang tahu. Orang2 kampung kat klate panggil gitu… kak tie pun ikut laa….

  6. Fiezabaiduri
    April 5, 2009 at 6:44 pm

    macam pernah nampak kacang ni dulu..
    rasanya mak pernah masak kacang ni..
    tp bai tak berani nak makan rasanya masa tu.hihihi..

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:51 pm

      Haa…… ye la tu……….

      Rasanya sama je…..toksah takut laaa, he he ..

  7. Zino
    April 5, 2009 at 6:44 pm

    macam mana boleh tukar kaler tu.. ada injek hormon ke? hehe

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:52 pm

      Memang kaler dia gitu. Macam kobis purple australia gak….dan keledek purple….

  8. Nono
    April 5, 2009 at 6:44 pm

    thank you for sharing kak tie. this is my first time menengok purple kacan panjang. menarik.. and rs macam nak try untuk rs. boleh dapat kat mana2 je kan? tapi kat miri serious kita tak pernah jumpa lagi

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:53 pm

      Memang susah nak jumpa. Kak tie ni mujur jiran yang bagi. Entah kat mana dia dapat benih tu… Nak tanya malu sebab kak tie jenis senyap sunyi, kih kih …….

  9. iu
    April 5, 2009 at 6:45 pm

    menariknye naampak kaler dia..sini x jupe..

    ketiak jagung.. tu.. kelaka nama dia..hihhihi

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:53 pm

      Hmm….napalah orang rasa pelik dengan nama ketiak jagung tu..??

      Kak tie rasa macam biasa je…hi hi….

  10. Adila
    April 5, 2009 at 6:45 pm

    oowwwhhh!!! tak penah tgk kacang pjg kale ungu tu!!
    menarik betul!
    slalu nmpak kobis ungu je hihihihi

    ketiak jagung… HUAHAHAHAHAHAHA

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:53 pm

      Ooo…….kat london tak jumpa ke benda pelik2?

      He he…ramai betul yang minat ketiak jagung tu, ek……kih kih….!

  11. Muhammad Sayyid
    April 5, 2009 at 6:45 pm

    ketiak jagung~erkk…hamis-hamis!!….hahaha…purple la plak kacang panjang ni..bagi nama baru nak???kacang janda~hahaa

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:54 pm

      Ni lagi sorang suka kat ketiak jagung..!! Mana ada hamis nya…!!

      Macam mana pulak nama kacang purple jadi kacang janda ? Tak baik tau tuduh2 gitu…kih kih…!!

  12. Muhammad Sayyid
    April 5, 2009 at 6:46 pm

    hoho…syd tak tau..tapi kalau janda selalu pakai purple…cam identik je purple ngan janda..hehe

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:54 pm

      Oooiitt !! Mana ada……

      Tak baik tau…!! Ramai girls suka purple…termasuk kak tie, he he he………

  13. Nazilyn
    April 5, 2009 at 6:46 pm

    sekarang ni macam-macam benda dah tukar color… durian pun dah ada yang merah… ni pulak kacang panjang warna purple… lepas ni apa pulak yang bertukar warna… ingatkan orang jer yang boleh tukar warna….

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:54 pm

      Ini warna asal, Ilyn.

      Ada banyak lagi sayur yang berwarna pelik, seperti kobis purple, bayam merah dll…….

  14. Nekcun
    April 5, 2009 at 6:46 pm

    Tie… nekcun pun mula-mula tu hairan gak… apa ketiak jagung tuh?… lepas tu, nekcun agak mesti jagung muda kot… rupanya betul!… sebenarnya nekcu pernah dah makan kacang warna purple ni agak lama dulu ketika melawat Kyoto, Jepun… tak sangka dah sampai Malaysia… hehehe…

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:54 pm

      Hi hi……

      Mungkin kacang panjang ni asal dari jepun kot….nak kena buat edisi siasat…kih kih …!!

  15. Maza
    April 5, 2009 at 6:46 pm

    Den dulu tak gomar pun makan vegetable nie ha…. (hehehe, org kampung panggil sayur tu =vegetable wakakakakka)

    den gomar makan kangkung…kacang pancang gomar gak….tapi cubo nak elakkan kacang buncis…huhuhu…takut buncit mcm jejari saper tah tu……

    huhuhuhu

    wakakakakakaa

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:55 pm

      Oooiitt..! Sapa yang boncit??

      Makanlah banyak sayur, kulit jadi bersih dan licin tau…!!

  16. Maza
    April 5, 2009 at 6:47 pm

    uiks…..ada sesaper ker yg mengaku jari dia boncit ek?!

    hmm

    tak pun, nak tau jari saper boncit……atau malu nak mengaku, anda boleh lakukan seperti disarankan ini….iaitu tak perlu angkat tangan utk mengaku, tetapi cukup sekadar meletakkan jejari ke tetikus itu….

    hah! kan betul……andalah berjari buncit itu!…….jangan malu2, jangan segan2 utk mengaku……

    wakakkaakakaa

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:55 pm

      Ooo…….mek kata, jari tie macam batang serai…..kira cantik tau…!! Bukan boncit !

      Waakakakah……

  17. Kuina
    April 5, 2009 at 6:47 pm

    prnh tgk tp x prnh makan & rasa.. sama aja kot…

    khabrnya berangin & bleh sakit urat2…

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:55 pm

      Rasanya sama je….cuma warnanya je buatkan hidangan jadi menarik..

      Tak tau lak ianya berangin …..

  18. kujie
    April 5, 2009 at 6:47 pm

    ketiak jagung tu kita panggil – sudip jagung..hahahaha

    tapi kacang gini ada gak tgok
    sy suka kacang muda2..hikau pekat..kecil2 tak besar
    rangup kan?

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:57 pm

      Sudip ? kah kah ……first time dengar ni….

      Haa….memang ranggup sikit. Tie pun suka yang muda2…. rasa semua orang suka muda, kih kih …!!

  19. Anul
    April 5, 2009 at 6:48 pm

    teringat zaman tanam kacang panjang tepi rumah..ehehehe

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:57 pm

      Ooo….kak tie ada tanam kat kampung…(mek yang tanam sebenarnya, he he..) Nanti bila dah keluar kacangnya boleh tepek gambar kat sini…he he..

  20. Ku tak sempurna
    April 5, 2009 at 6:48 pm

    first time tgk…
    kat pasar ada jual ke??
    tak pernah nmpk pun…

    agak2 ada tak kcg panjang warna merah…
    macam cili plak kan… takut nak makan… takut pedas…😀

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:57 pm

      Kat pasar tak nampak pun….

      Kalau ada warna merah, kak tie pun takut nak makan……he he…

  21. Izan
    April 5, 2009 at 6:48 pm

    k tie,

    akhir2 ini bnyk nya barang pelik yang dapat kita lihat…. cili api juga terdapat yang warna unggu.
    kalau dapat peluang tengok live kacang panjang ni mesti seronok.

    k tie nape ketiak jagung lakkkss…

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:58 pm

      Sebenarnya benda2 gitu dah lama ada, cuma kita baru tahu je…..hi hi..

      Ketiak jagung…? Kak tie tak tahu la siapa yang mula dulu….kih kih…!!

  22. Nahmy
    April 5, 2009 at 6:49 pm

    mengikut ilmu-ilmu ttg warna…warna purple mempunyai ‘frukuensi tenaga’ yg tinggi, maka selain dr khasiat kesihatannya spt fiber, mineral & vitaminnya yg tinggi rasanya ia turut dpt membekalkan ‘frukuensi tenaga’ yg tinggi gitu….tenaga yg tinggi sgt baik utk SQ & EQ….wallahualam.

    • Tie
      April 5, 2009 at 6:59 pm

      Wah……kalau gitu makan makanan yang berwarna ungu tu bagus laaa…… mekasih kerana info ini….🙂

  23. En_me
    April 5, 2009 at 6:49 pm

    ghitewww erkk kacang panjang purple..

  24. mi
    June 5, 2010 at 8:43 pm

    saya ada beli kacang tu kat pasar tamu bintulu sarawak. saya biar dia kering dan biji dia dah cambah akar. ni saya tanam buat benih. sape2 berminat leh email saya untuk benih dia. mi0314827@gmail.com

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: