Home > Jenjalan, Makan > Jalan dan Makan

Jalan dan Makan

Cuti sekolah yang lepas, Tie balik Klate kejap. Bila dengar cerita ada pesta makanan di Kota Bahru, terus bodek hubby ramai2 (termasuk anak2 dan mentua….hi hi…)

Biasalah, bila dengar bab makan ni , mata dan kaki terus segar je….jalan pun laju setelah berpusing2 hubby cari tempat parking.
Sata ni dari Terengganu…. biasa makan, jadi tak beli laa…. Tengok je…

Ini first time tengok. Lemang Periuk Kera dari Pahang. Makan dengan rendang…. Tapi Tie tak beli. Belum sampai seru lagi, hi hi hi……
(Klik kat imej, boleh tengok jelas…..)

Yang ini paling pelik. Namanya colek kadok. Daun kadok pun boleh makan macam rojak. Ada kacang, nyior goreng, lada, kuah colek ( kuah rojak kot!) , Limau nipis, bawang dan lain2 lagi.

Bila tanya mek, dia kata tak elok makan, untuk orang tua2 je……. Eh…..mek kata Tie masih muda laa……kih kih …

P/s : Gambar makan2 banyak, tapi susah nak upload, lambat sangat sampai jenuh menunggu. Lain kali aje laaa……hi hi…….

  1. Maza
    April 5, 2009 at 9:22 pm

    “Bila tanya mek, dia kata tak elok makan, untuk orang tua2 je……. Eh…..mek kata Tie masih muda laa……kih kih …”

    Mungkin maso dio cakap dengan ekau tu, dio pandang kek bawah… nampak lak kain kilat2…
    ingatkan anak dara…..hehehe…..

    jadi mek tu terlopeh lah cakap…….org mudo tak digalakkan makan eh!….bukan apo takut anak ‘dara’ mengenyam a.k.a gelenyar, macam nak pulihkan semangat org tua yg longgar lutut tu ha!

    Khasiat: Kasik performance mantap…
    hehhee

    kuat sikit jalan2…. tak der lah lenguh2 kaki dan badan…..
    elok utk perkhidmatan utk keluarga…..

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:23 pm

      Alaaa……maza ni….tok sah la nak jeles…

      Dah terbukti Tie nampak muda, nak buat macam mana….. sah2 mek yang cakap!!

      Hmm…..’performance’ apa tu? Makcik ni kan innocent. Lain kali, cakap terang2 laa….. kita muda lagi….kih kih kih…………..

  2. Pearls
    April 5, 2009 at 9:23 pm

    xpena g makan sumer makanan2 yg diupload tapi nengok very sedap o..
    lapar ni susah tol nak kawal..
    huhu..

    happy friday kak..

  3. Tie
    April 5, 2009 at 9:24 pm

    Ooo….kak tie busy, baru dapat reply ni…..dah saturday pun…

    Sata tu sedap tau…kalau pearl suka makan pedas, memang yummy..!!

  4. Framestone
    April 5, 2009 at 9:24 pm

    out la jugak–> oh entry feeling ek..akak lum bace lg entry feeling yg terbaru hari nie

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:25 pm

      Nanti akak gi baca, ek….

  5. Sally
    April 5, 2009 at 9:25 pm

    maksud sebenar mek, colek kaduk tu sedap sangat, tanak kasi Tie makan, kang abis tak sempat mek nak rasa… hehehehe

  6. Tie
    April 5, 2009 at 9:26 pm

    Ooo….ye ke..??

    Alamak..! Rugilah kalau gitu…Hi hi……

  7. Fiezabaiduri
    April 5, 2009 at 9:26 pm

    pergi terengganu hari tu, beli sata.
    makan panas²..sedap!
    ada rasa pedas² sebab ada campur cili.
    rasa ikan sebenar.hehe..

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:27 pm

      Memang sedap. Terutama yang banyak santan. Ada yang mengelat, buat guna kelapa parut yang diperah santannya… Nanti kalau ada peluang, kak tie nak cuba buat sendiri….kih kih ..!

  8. Suzi
    April 5, 2009 at 9:27 pm

    satalah pulak…yumm
    bagus juga pergi pesta mcm tu blh jumpa makanan yg dah jarang /susah jumpa atau mungkin tak pernah tahu pun wujud…
    terimalah hakikat kak tie masih nampak muda lagi hihihi

  9. Tie
    April 5, 2009 at 9:27 pm

    Muda lagi…? Mesti ada pokcik tu jeles…hi hi ….

    Nanti bila suzi balik, kak tie belanja ABC, ekk…!!🙂

  10. Ain
    April 5, 2009 at 9:28 pm

    semua mknan saya tak pernah dengar lg. paling2 pun lemang je. sungguh kreatif depa2 ni ekh mencipta mknan.

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:28 pm

      e he…memang kreatif betul. Kalau makanan Thailand lagilah pelik tau!!

  11. Dyg
    April 5, 2009 at 9:29 pm

    kak tie, best nye gambar sata tu… dyg pernah makan dulu time kawan bawakan dari KT. tapi yang kat melaka ni sata die pelik, rase pun x sme ngan kat KT punye..huhu tapi lemang periuk kera tu memang first time dyg tengok..cane ek rase die??

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:29 pm

      Dyg, lain tempat, lain cara orang buat sata tu… kat sini pun ada macam2 rasa.

      Kak tie tak beli lemang periuk kera tu…. tak terliur lagi…he he….

  12. dina
    April 5, 2009 at 9:30 pm

    kak tie, kenapa daun kaduk takleh makan? hehehe… bestnya pesta makan2 ye…

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:30 pm

      Daun kaduk boleh makan, bila di masak….biasa orang sini masak gulai siput bubuh daun kaduk. Tapi makan mentah gitu, kak tie tak pernah lak. Mek larang… katanya tak sesuai….he he..

  13. Maksu
    April 5, 2009 at 9:31 pm

    lemang periuk kerraa ? wow! 1st time tahu. beras pulut gaks ler?

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:31 pm

      Tie pun pertama kali tengok. Nampak mereka kukus dalam periuk kukus tu…… guna beras pulutlah tu…

  14. Manje
    April 5, 2009 at 9:31 pm

    ingat kak tie beli lemang periuk kera tu…
    baru aje bercadang nak tanya apa rasanya…🙂

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:32 pm

      Kak tie tak beli, sebab tak berani nak rasa……he he…

  15. Anul
    April 5, 2009 at 9:32 pm

    Waaa…cam best je mknn..Aku bru skali makan sata..ahahaha

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:33 pm

      Hmm……tu baru sata…. Ada gak otak2 udang dan sotong… dijual kat kuala besut…huh..terus berasap telinga!!

  16. Ku tak sempurna
    April 5, 2009 at 9:33 pm

    teringi nak rasa colek kadok…
    tapi I baru 17 thn…
    tak jadi la… hikhikhik

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:33 pm

      !7 tahun….??

      Eh….umor kita sama laa…..kih kih kih ….!!

  17. Izan
    April 5, 2009 at 9:34 pm

    k tie,

    teringat sata…. teringat ganu…. yummie

    k tie… sesekali ambik hati pelanggan, mesti mau 2 -3 kali mengulang ktmptnya kan… tapi kalau tak betul takkan terkeluar dari mulutnya. waaa… ini mesti kena jadi pelanggan tetap.

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:35 pm

      Zan…..nanti kak tie nak promote otak2 udang kat kuala besut tu…. Sedap tau…tapi pedas hi hi….

  18. iu
    April 5, 2009 at 9:35 pm

    lapa…lapa….. ntah baper tahun x pekena ni.. hurm..

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:35 pm

      Ooo….ye ke…??

      Kalau nak tunggu parcel, tentu naik berkulat, kan…he he… Sabor je laaa………

  19. Ibnurashidi
    April 5, 2009 at 9:36 pm

    salam…

    apa kebenda colek kadok ni..bunyi macam cekodok pun ada..hehe. Sedapke?

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:36 pm

      Benda tu ala ala rojak gitu………. tapi guna daun kadok. Macam daun sireh je rupanya….

  20. Kin
    April 5, 2009 at 9:37 pm

    pesta makanan apa tu kak tie? makanan pelik2 ke kat situ? hmmm…menarik nampaknya…

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:37 pm

      Makanan harian, makanan istimewa dan makanan pelik2 gak…dari negeri2 dlm Malaysia ni… Kak tie beli sikit je….he he..

  21. Uncle Lee
    April 5, 2009 at 9:38 pm

    Hello Tie, you buat saya ketawa la bila bacha, “bodek hubby”. Waaa, saya da 23 tahun ta dengar that word, ha ha.

    Saya suka Kelantan, Trengganu makanan.
    Love ayam, ikan percik, and nasi dagang in Trengganu.
    I used to pergi East Coast every 3 weeks, tada miss makan2 di pasar malams sana…
    saya puasa stengah hari….then saya hantam, order nasi, tell the lady, ‘semua pun tarok’, ha ha.

    Next week isteri saya giving birth, *wink*. Lee.

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:41 pm

      Wah……tak sangka uncle suka makan percik dan nasi dagang….. mesti rindu lama tak makan, ya..

      Congrats dapat baby triplets tu…. ada rahsia ke?? He he…….Semoga semuanya selamat!!

  22. Zino
    April 5, 2009 at 9:42 pm

    zino kalau makanan kelantan ni nak kena tunjuk ajar baru berani beli hehe.. nak sebut nama nya tak geti hehe

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:42 pm

      Oo…gitu ke ?? Tak pe…. meh sini. Tie boleh tunjuk cara makannya….. he he….

  23. Shais
    April 5, 2009 at 9:43 pm

    saya pun suka sangat jalan2 cari makan

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:43 pm

      Ha ha……lain kali, kita pergi sama2 yok!

  24. Kuina
    April 5, 2009 at 9:43 pm

    sy suka makan.. hobi sy makan. Ehh lemang periuk kera tu x prnh dengar apa lg nampak..

    ehhh pucuk kadut byk khasiat trutama awek muda sbb tu mek tu kata utk orang2 tua1

    • Kuina
      April 5, 2009 at 9:44 pm

      ….>> Tie … pernahkah kita berjumpa?

      • Tie
        April 5, 2009 at 9:45 pm

        He he……hobi makan memang best !

        Tie pun pertama kali tengok lemang periuk kera tu…takut lak nak rasa, he he..

        Eh! Betul ke daun kaduk tu utk awet muda ? Patutlah mek tak bagi makan….kot2 dia nak makan sorang…kah kah ……!!

        P/s: Pernahkah kita berjumpa ? Hmm…..cuba ingat betul2…… kalau pernah lihat gadis yang perasan comel, rupa ala korean dan asyik meniti tepi jalan tu….memang sah2 itu la Tie, kih kih ………!!

  25. Kenari
    April 5, 2009 at 9:45 pm

    Salam Tie…pertama kali jugak dengar tentang lemang periuk kera. Pasni abis la pokok2 periuk kera kat hutan on high demand utk buat lemang😉

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:46 pm

      Salam Kenari,

      Ha ha…….jangan tersilap ambil periuk kera sudah laa….. Mana tahu kot2 ada yang beracun….!

  26. Iza
    April 5, 2009 at 9:46 pm

    waaa sodapnya…
    banyak nama unik2 ….sekali dengar lawak pon ade😀

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:47 pm

      He he….begitu la…. banyak lagi yang kita tak tahu .

  27. Muhammad Sayyid
    April 5, 2009 at 9:47 pm

    colek kaduk syd pernah makan waktu pergi jalan-jalan kampung mak kat Pattani, thailand..tapi kuah dia bukan kuah rojak kak tie tapi madu…tak tau la kalau kat sana kasi kuah rojak..huhuu

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:48 pm

      Wah…..rasa macam mana? Kat sini kak tie tengok macam kuah rojak.. Kalau madu tentu lagi mahal….

  28. Ima
    April 5, 2009 at 9:51 pm

    wah….. kak tie seronoknya gi pesta makanan…saya pun balik kg jugak tapi tak sempat nak gi kb…..bujang2 sibuk dok ajak gi rantau panjang… jadi kesanalah kita…..

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:51 pm

      Pesta ni kecik je, ima…. tak cukup besar bagi kak tie, he he….

      Rantau panjang tu banyak pakaian , kan..? Lama kak tie tak pergi. Hubby kata, barangannya dah mahal sikit. Biasa orang KL beli handbag sebab murah sikit..dan kelihatan macam ori….

  29. Adila
    April 5, 2009 at 9:52 pm

    fulamak!
    satu pun sy tak penah dgr eheheheeh~

    tp mcm best je!!!

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:52 pm

      Hah…!

      Kalau Adila ada kat situ, mesti kecoh, sebab sibuk nak snap gambar sambil ngunyah….kih kih …!!

      • Adila
        April 5, 2009 at 9:52 pm

        WAKAKAKAKAKAK tau xpe
        last2 suruh kak tie tolong suap kan aje😛
        senang nak snap hehehehe

  30. Ima
    April 5, 2009 at 9:53 pm

    kak tie,hari tu gi jugak tengok handbag tapi mahal dah la tak ori…..last2 beli kat jusco …..ori lagi ….puas hati,bujang2 pulak suka baju jersey…itulah yang sibuk dia org tu….

    pesta tu kecik aje ekk….patutlah tak dengar kabar pun….

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:54 pm

      Memang betul. Barang sekarang dah mahal. Alang2 beli, baik yang ori…….

  31. Neeza
    April 5, 2009 at 9:54 pm

    Lama tak makan sata kak Tie.. rindu lah pulak. Nak buat tak reti..
    colek kadok? first time dengar tu.. tapi daun kadok makan gitu aje neeza tak berapa suka.. kalau daun lain boleh terima😉

    • Tie
      April 5, 2009 at 9:55 pm

      Hmm …..kak tie pun tak terliur daun kadok tu…. macam sirih je….. baunya pun semacam…he he..

  32. April 9, 2009 at 4:27 pm

    Hah!!??? Ada pesta makan? Nak balik!!!
    Erm… dah terlambat tahu. huhuhu

    • Tie
      April 9, 2009 at 4:32 pm

      Oooo……..dah abis pon…

      Su dari klate ke ?? Tie cuma tumpang hubby je…he he…

  33. April 9, 2009 at 11:47 pm

    Salam Kak Tie,

    Rumah baru lagi? Moga Kak Tie ceria & bahagia selalu. Suka baca citer Kak Tie mcm ni…jgn emo2 lagi k!

    Muahhh!

    • Tie
      April 11, 2009 at 6:52 am

      Adoi…Intan………

      Lama tak dengar cerita…… Ingat dah terlalu sibuk hingga tak de masa nak blogging…hu hu…

      Kak tie ni dah jadi makcik. Susah nak elakkan diri dari emo…he he..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: