Home > Pengetahuan > Gam Belon

Gam Belon

Masih ingat lagi tak, ketika kecik2 dulu main belon gam ni ? Memang seronok main dengan kawan2 tu, tapi tahukah bahayanya ?

Tie tak perasan ianya mendatangkan mudarat hinggalah setelah anak Tie (masa tu umor 8 tahun) tiba2 diserang asthma ketika bermain belon ni. (kawan dia bagi lak tu…) Baru teringat yang ianya sejenis gam ( baunya lebih kurang macam gam yang penagih hidu tu….).

Terus Tie jadi phobia. Siap bagi warning kat anak2, jangan sesekali hampiri belon gam ni. Baunya saja (wanginya lain macam, je…) boleh buat anak2 yang ada asthma semput !


Tie saja canang2 kan di sini… Tak tau la samada ianya masih lagi banyak dijual. Tapi kalau kat kampung tu , mungkin ada. Takut gak. Bila dah ramai, ada yang beli dan main. Mungkin kena beritahu ipar2 kat kampung supaya berhati2.

Gam ini sejenis bahan kimia. Bila wapnya dihidu, malah biasa guna lidah lagi, tentulah bahaya . Mungkin kesannya lambat tapi kita kena berhati2 sebelum terlewat. Benda2 ni akan effect kat saraf dan otak. Tie cuba godek dlm internet, tapi tak de hasil…

Hmm…..tak tahulah sejauh mana kesannya terhadap otak makcik ni. Harap2 tak lah teruk. Dulu Tie kuat gak main belon ni… nyesal pulak. Kerana itu, jaga-jaga lah , ya…….

P/s: Sebenarnya banyak lagi mainan beracun kat luar sana, tapi tak de siapa yang pantau….

Categories: Pengetahuan Tags:
  1. Maza
    April 5, 2009 at 2:35 pm

    Den suko main belon acah jo……

    dapek gak lah sihatkan badan…..

    wakakakka

    • Tie
      April 5, 2009 at 2:37 pm

      Tie tak pandai main belon acah…, selalu kena tangkap..kihkih …..!!

  2. Maza
    April 5, 2009 at 2:38 pm

    huh! nasib baik den tak tangkap ekau… kalau tak, sajo jo batallah air sembahyang den nie ha….

    wakakakakak

    • Tie
      April 5, 2009 at 2:39 pm

      Ooiitt..!!

      Takkan nak main pun ambik air sembahyang…??

      Lain kali pakai sarung tangan laaa……..hi hi hi…………

  3. Cheryna
    April 5, 2009 at 2:41 pm

    sha pon suke men benda nie dulu…
    sampai siap beli refill lagi…lagi2 time raya…
    tiba2 baca pasal posting nieh seram jugak…

    • Tie
      April 5, 2009 at 2:57 pm

      Haa…..toksahlah main belon ni lagi….kang terus ketagih macam budak2 yang hidu gam tu…. atau lama2 otak terus mengecut….he he…..

  4. Nrina
    April 5, 2009 at 2:41 pm

    ha’ahlah kak tie…dulu sape tak main kira tak cun arr hahahaha…

    tapi tak plak sakit ke hape ke..dulu2 kita ni tahan lasak giler…saya penah main terjun dari beranda rumah ke tanah..tak plak terpeliot kaki ni tp kesan dia skrg ler pasal sakit pinggang tak habis2 hehe…

    lagi satu..buih belon tu tiup pakai mulut tu..nasib baik tak jual lagi skrg..makan sabun ler nampaknye..skrg ni jual yg tiup gitu je tak melibatkan sentuhan mulut..ok jugaklah tp saya dah tak nak belikan lagi dah pd anak2 ni pasal si adik tu dia bukan tiup tapi dia tuang ke tanah..membazir sungguh..dulu saya nak beli tu kumpul duit seminggu tau huh..

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:00 pm

      Ooiitt !!

      Hati2 nrina, benda ni bahaya……sejenis chemical. Buih sabun tu bagi kak tie ok je…boleh buat sendiri, guna sabun pencuci pinggan tu… Tapi bimbang takut tumpah atas lantai…licin tu….

  5. Zareda
    April 5, 2009 at 2:42 pm

    ingatkan nak citer pasal man belon tadi.. heheh

    sebab tu segala makan minum mainan anak kita kena pantau.. agar kesalahan yang kita buat dulu, main benda benda merbahaya takkan diulangi oleh generasi sekerang

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:00 pm

      He he….man belon tu sapa…? Kak Tie asyik blur je…

      Hah……jagalah Ika tu… kadang2 dia tak beli, tapi kawan yang bagi…. tu yang leceh. Makanan pun kena pantau. Sekarang ni macam2 benda dijual, nak cari untung je….

  6. Zino
    April 5, 2009 at 2:42 pm

    zaman kocik2 dulu suko lah main bendo tu.. tapi zaman jarang jumpa dah.. kalau bahaya tak payah main le cari bendo lain hehe

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:01 pm

      Tu laa……bahaya sangat tu, terutama pada yang ada asthma.

      Tie dah serik betul. Selalu ingatkan budak2 tu. Sebab kadang2 mereka buat2 lupa…..

  7. Izzah
    April 5, 2009 at 2:43 pm

    suka gak main..
    walaupun mak marah beli benda alah nie..
    tak de pekdah mak cakap..
    hehehhe

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:01 pm

      Haha……jangan main lagi tau ..!!

      Kalau semput sapa yang susah…? Kak Tie jugak….!

  8. Intan
    April 5, 2009 at 2:43 pm

    Salam Kak Tie…

    Intan salah sorang yg fanatik bau gam belon ni… masa kecik dulu suka sgt hidu..hihi

    pst…Kak Tie sihat? Rindu laaa….

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:01 pm

      Wah…..Intan…….. lama tak dengar khabar…….hi hi hi……….

      Memang bau gam belon tu menarik, sebab tu orang boleh ketagih dgn gam tu…. Bahaya tau…!

      Jangan sampai kecut otak…! Terus lupa segala2nya…….hu hu……

  9. Tattibau
    April 5, 2009 at 2:44 pm

    Haah, memang bes main belon ni. Kalau boco, picit jer ngan jari tempat boco terus ia tertampal. Baunya pun bess…harga satu 5 sen ker tak silap. Leka gak dibuatnya.. Memori
    lah tu!

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:02 pm

      Haa…..tu laa…..memang suka main ni, baunya menggoda…. Simpan je dalam memori…

      Jangan dok ulang lagi. Bahayanya menanti. Kot2 nanti jadi pemain dan penghidu gam belon tegar…he he…..

  10. Intan
    April 5, 2009 at 2:44 pm

    mmg ye…kecik2 dulu suka beno saya main belon ni…mujur skrg ni penjualan x meluas sgt kot menda ni..tp anak2 sy x pnh main lagik le..lega!!

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:02 pm

      Sekarang kalau kat bandar, rasanya payah nak jumpa. Tapi di kampung, termasuk kedai depan quarters ni, ada lagi.

      Sebab tu selalu kena update warning kat anak2……. Takut kawan2 mereka ajak main sama…..

  11. Suzi
    April 5, 2009 at 2:44 pm

    saya pun suka main belon ni…memang bau dia semcm…
    ada lagi kejual sekarang??
    Alhamdulillah anak2 saya blm pernah main lagi belon ni…

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:02 pm

      Ada lagi di jual…..cuma kat kedai2 runcit kecik je…

      Kat Australia tu tentu tak de, pihak berkuasa di sana lebih teliti dalam memantau product2 utk anak2 ni…..🙂

  12. Shais
    April 5, 2009 at 2:45 pm

    belon ni kalo terlekat kat rambut jenuh nak tarik……masa ni la sibuk mencari minyak….kihkihkih

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:03 pm

      Ha ha…..lekat rambut, ekk….

      Kelakar betul…kih kih…….

  13. Ku tak sempurna
    April 5, 2009 at 2:45 pm

    best main belon ni…
    bau dia pun wangi…

    hikhikhik… tp sy bukan penghidu gam😀

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:03 pm

      Ha ha…….

      Cepat2 tak ngaku, ya….

      Jangan main belon tu lagi….. main buih sabun je….kih kih……

  14. Pearls
    April 5, 2009 at 2:45 pm

    baru perasan kak..
    ya, baunya tak tahan tapi kecik2 dulu aku layan jer tiup2 belon neh..
    besh jugak…

    thanx for sharin kak Tie..

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:04 pm

      Wah….tak sangka begitu ramai peminat gam belon ni…..

      Lepas ni jangan main lagik….! (sambil cekak pinggang!)

  15. CintaCukulet
    April 5, 2009 at 2:46 pm

    la..tak tau pun nama dia belon gam..hahaha..
    tapi masa kecik -kecik dulu pernah gak la main..bau dia memang semacam je kan..tapi seronok sebab bila dah pecah kita picit-picit jadik kecik pastu pappp…tepek kat dahi orang ,kalau ada bubble lagi kat dalam tu dia keluar bunyi hahahaaa

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:05 pm

      Eh…….kak tie pun tak tahu namanya…

      Saja bubuh nama gam belon, hihi …..

      Dulu, kak tie selalu kena tepek kat dahi…..dah jadi tabiat agaknya…

  16. Jm
    April 5, 2009 at 2:47 pm

    sy mase kecik2 dulu pon suke main belon gam ni,, tp mase tiop jenuh gak nk kasik kembang…
    mmg bahye kak bende ni..bau gam die kuat..tp zaman dulu tatau pon mende ni bahye.,..belasah je

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:05 pm

      Ha ha….minat jugak, ek..

      Jangan main lagi laa….bahaya …kang tak sempat nak kahwin….kih…kih…kih…..!!

  17. Neeza
    April 5, 2009 at 2:47 pm

    neeza suka sagat main gam belon ni.. hehee.. first time dengar nama ni walaupun selalu main.. tak tahu pulak bahaya.. sib baik dah takde sekarang. ke ada lagi? kalau tidak, sah2 anak2 neeza pun nak main..😀

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:07 pm

      Ha ha…..kak tie saja bubuh nama tu….. Tak tahu lak nama sebenarnya… tu yang susah nak godek2 dlm internet.

      Kat sini ada lagi….. kena selalu tengok2kan budak2 tu… terutama yang bongsu….hihi.

  18. Aishah Jamal
    April 5, 2009 at 2:47 pm

    Kak Tie, saya pun masa kecik suka gak main belon ni. Dan baru je minggu lepas anak jiran tunjuk gelembong belon tu pada anak-anak saya. Bila ditanya beli kat mana, jawapnya beli kat kampung.

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:08 pm

      Ahah..!!

      Kena pesan kat anak tu, jangan main benda tu….bahaya, sebab ada bahan kimia.

      Ganti dengan buih sabun je…boleh main kat laman tu….. buat sendiri lebih selamat..

  19. Maksu
    April 5, 2009 at 2:48 pm

    bahaya ya belon tu… masih ada dijual, tapi nasib baiklah jarang belikan utk anak-anak.

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:08 pm

      Ya la maksu……..yang peliknya napa benda2 gitu dibiarkan dijual…..tak de sapa2 yang nak ban ke..?

  20. MamaAdwan
    April 5, 2009 at 2:48 pm

    wooo… patut la bau cam gam je… ku pung suka men belon ni time kecik2… heheh

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:08 pm

      He he….

      Mujurlah tak apa2, ek…. Tapi jangan bagi anak2 main laa…… bahaya….

  21. Sally
    April 5, 2009 at 2:49 pm

    padan la anak saya mcm semput ja bila lepas main belon nih..tatau pulak ada bahayanya.
    kalau belon yg pakai air sabun tu, bahaya tak?
    Budak-budak ni tak kira apa belon semua pun suka..

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:09 pm

      Eh….jangan bagi anak main laa…. bahaya tu.

      Guna air sabun cuci pinggan tu elok sikit… tapi tak tahulah kesannya… Kalau payah sangat main dengan buih sabun dettol…he he… biar semua bau bersih macam kat spital lak….

  22. Kujie
    April 5, 2009 at 2:49 pm

    hehehe…kita pun main benda alah ni…tapi betullah ..wangi
    lagi pun zaman tu..apa lagi yg hanppening yg ada
    ini je lah…hehehe

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:09 pm

      Hi hi….dulu tu macam2 kita main….mainan lelaki pun kita kebas….

      Tapi sekarang dah tahu bahayanya…. kena jauhkan….

  23. Nekcun
    April 5, 2009 at 2:50 pm

    Tie.. cucu nekcun pun suka gak main belon-belon nih… tapi dia main yang bubuh air, pas tu letak depan kipas angin dan akan berterbanganlah buih-buih di awangan… memang cantik nampaknya. Kalau tak ada kipas angin goyang-goyang jer kat udara jadi kalau angin tiup, buih-buih tu pun akan berterbangan juga…. memang kreatif sungguh orang yang mencipta permainan ini… tapi bagai yang Tie kata… takut gak kot-kot buih-buih tu pun ada racun yang tersembunyi… takut.. ‘cantik dipandang tetapi merbahaya di dalam’… heh… sekarang ni semuanya dah tak selamat… eloklah macam masa kita kecik-kecik dulu… main ‘police centry’, lari-lari jer keliling rumah… tak ada racun apa pun!…tul tak?… hehehe…

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:09 pm

      Belon air sabun tu tak pe nekcun. Lebih2 lagi yang otomatik, tak payah tiup ,…. Tie pun suka…. ingat nak beli gak, boleh main sorang2 tika budak2 tu dok kat sekolah, he he….

  24. iu
    April 5, 2009 at 2:50 pm

    owhh…dulu suke main belon ni.. tp skan x penah jupe da.. bau dier pun wangi.. hihi

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:09 pm

      Ha ha…..bau dia tu lah boleh buat orang ketagih tau…!!

  25. Kuina
    April 5, 2009 at 2:50 pm

    trima kasih tie.. sy dulu suka gak… tak perasan bahaya tu syiok punya pasal….

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:10 pm

      He he….sekarang dah tau, kena elakkan dari beli benda tu… baiklah main benda yang berfaedah….hi hi….

  26. Fiezabaiduri
    April 5, 2009 at 2:51 pm

    pernah gak main masa kekecik dulu.
    mujur tak sampai asma.
    mungkin bai main tak banyak kot.
    wangi mmg wangi. sekali bau nak bau lagi.hehe

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:10 pm

      Orang sihat tak pe, tapi kena hati2 sebab ianya sejenis chemical.

  27. Ibnurashidi
    April 5, 2009 at 2:51 pm

    Teringat belon ni..masa kecik-kecik dulu beli keropok 10 sen ada belon percuma dalam tu.

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:10 pm

      Haa….betul tu… bila beli sesuatu dapat free, ekk…….kak tie baru teringat, he he….

  28. aloy
    April 5, 2009 at 2:52 pm

    ermmm,,,agak gak la,,bau die perit menusuk hidung,,

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:11 pm

      Betul. Solventnya ada wap, kak tie tak dapat selidik namanya… mungkin kena beli dan tengok kat label tu, itu pun kalau di tulis kat situ….

  29. Chekdeenor
    April 5, 2009 at 2:52 pm

    tie……..chekdee pun suka gak main belon ni…… dan sepanjang pengetahuan chekdee….memang chekdee tak pernah terfikirkan bahaya nyer……bagus juga tulisan tie ini….ianyer menyedarkan chekdee ……tq..tq..tq….. dilain masa…kita memang kena selalu fikir jauh sikit kan……

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:11 pm

      Tie pun baru tahu bila anak tie terus semput. Takut gak….!

  30. Izan
    April 5, 2009 at 2:53 pm

    k tie,

    yang pertama – smlm saya masuk bnyk kali tak boleh keluar laman komen ni… frust.

    k tie, anak zan dalam 2 minggu ni suka beli belon ni… mlm tadi zan x bg … bnyk lar tanya. hihi…
    banyak perkara yang kita ni selalu terlepas pandang…

    • kayteeze
      April 5, 2009 at 3:11 pm

      Semalam dan petang memang susah nak komen…. kak tie nak komen kat blog kengkawan pun entah berapa kali reload….. sabor je laa….he he…

      Haaa…… bahayalah zan….. jangan bagi mereka main lagi. Benda2 gini ada wap…serupa dgn bahan dalam gam, cat, petrol….. Gam akan effect otak dan saraf…..

      Zan nak tau tak…. penghidu gam yang tegar akan menyebabkan otaknya mengecut… asyik lupa je dan terus tingtong… Ramai anak2 melayu kita jadi rosak…..hu hu…sayang betul.

      Walaupun main belon tu bukan niat nak hidu baunya, tapi tak secara langsung wapnya meresap dalam paru2…. itu yang boleh buat kanak2 asthma terus semput.

      Nanti Tie cuba godek2 maklumatnya, ok….

  31. Nazilyn
    April 5, 2009 at 2:53 pm

    salam kak tie….
    agak terlewat rupanya saya masuk… sy tak pernah tau pun benda ni bahaya… tapi ati ni selalu tak selesa bila nak-anak main dengan belon ni sebab baunya memang kuat dan bila masuk dalam mulut rasa semacam jer… zaman dulu belon ni mmg popular… skg macam dan kurang sikit.

    • Tie
      April 5, 2009 at 2:55 pm

      Hah….itu laa…..

      Lepas ni jadikannya bahan terlarang…. sapa2 yang takut otaknya kecut kena dengar kata ibu….he he…

  32. Framestone
    April 5, 2009 at 2:53 pm

    dulu selalu lyn belon nie

    out la jugak–> panjang mne kak he…23x akal sy nie akak rase panjang ke x ek huhuhu

    • Tie
      April 5, 2009 at 2:55 pm

      Waaa……lelaki pun suka main belon…?

      Kih kih…….!!

      Akak tak tahu lak panjang setara mana akal adek tu…. Tapi akak tahu akal akak kontot je, hi hi …..

  33. Adila
    April 5, 2009 at 2:54 pm

    errkkk!!! dulu2 sy sker main ni!
    pastu ade pulak tips.. nak kasi best taruk air sket bila nak kasi bulat2 tu (kengkadang.. air liur je la kan hehehehe)

    • Tie
      April 5, 2009 at 2:54 pm

      He he….mujur tak effect kat otak tu…masih boleh study kat oversea lagik! kih kih…..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: