Home > Santai > Belit lidah

Belit lidah

Masa di sekolah, cikgu BI Tie pernah bagi tongue twisters …memang seronok menyebut perkataan yang berbelit2 tu…contohnya :-

She sells sea shells by the sea shore. The shells she sells are surely seashells. So if she sells shells on the seashore, I’m sure she sells seashore shells.

dan

How much wood would a woodchuck chuck If a woodchuck could chuck wood? He would chuck, he would, as much as he could, And chuck as much wood as a woodchuck would If a woodchuck could chuck wood.

Sebenarnya banyak lagi, berlambak2 di internet ni… Tapi bila cuba cari dalam Bahasa Malaysia, payah pulak. Bahasa Indonesia ada laa…….. itu pun sikit je. Ia disebut pelincah lidah.

Di bawah ni ada satu yang menarik perhatian Tie…. Tapi tak tahu lah samada dari Indonesia atau kepunyaan Bahasa Malaysia…. hmmm….

Cuba sebut, ya…….dengan laju laa……….

Kakak ku kata, kuku kaki ku kotor. Ku kikis kuku kotor kaki ku.

dan yang ini :-

mina lari rina nari hari hari, rina lari mina lari nari nari, hari hari mina nari rina lari (makcik ni yg reka..kih kih kih..!!)

Haa…..macam mana ? Boleh tak ? Macam senang je, kan ? Ada tak sesiapa yang boleh bagi contoh2 yang lain….? Kalau ada yang lebih susah lagi seronok…..he he…….

Categories: Santai Tags: ,
  1. Muhammad Sayyid
    April 6, 2009 at 8:13 am

    haahaa…sedangkan lidah lagi tergigit..hehee

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:14 am

      Selalu ke tergigit lidah tu…?? Hi hi………

  2. UK's
    April 6, 2009 at 8:14 am

    Ais krim, ais kacang, ais kepal, ais limau, ais batu, Ais krim, ais kacang, ais kepal, ais limau, ais batu, sejuk macam ais.

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:14 am

      Ha ha……tak cukup belit laa……

  3. Abu Razi
    April 6, 2009 at 8:15 am

    Sudah ramai manusia lidah bercabang …

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:15 am

      Betul tu…….harap2 kita pun tak gitu, ekk.

  4. Adila
    April 6, 2009 at 8:15 am

    belit lidah!! haha mmg terbelit2!!

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:16 am

      Hi hi…….betul ke…?

  5. Kenari
    April 6, 2009 at 8:16 am

    Salam Tie, aduhai pagi2 dah membelit dan terbelit, jgn sembelit udah ler ye :p

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:17 am

      Sembelit……??

      Kah kah……………!! Kelakarnya……….!!

  6. Zino
    April 6, 2009 at 8:17 am

    mak ai terbelit lidah den hehe

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:17 am

      Kih kih………!!

  7. Azza
    April 6, 2009 at 8:18 am

    salam kak..
    apa kabar…aza baru balik dr kampung..
    berbelit lidah nak nyebut ni..

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:18 am

      Ooo…..mesti seronok ni……

      Boleh main tongue twister ni dengan anak2 sekolah tu…he he…

  8. CintaCukulet
    April 6, 2009 at 8:18 am

    kalau takde lidah?hehe

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:19 am

      Eh…….susah laa……

  9. ujie
    April 6, 2009 at 8:19 am

    salam kak tie..

    wa..mau terseliuh lidah nak myebut tu he3…

    ok try akak sebut ”buaya,biawak…buaya,biawak…buaya,biawak..” seberapa banyak yg akak boleh..he3..

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:19 am

      Kak tie nak sebut buaya pun takut ooo……. sebut biawak , biawak, bi ar wak !! Kih kih …..!!

  10. Framestone
    April 6, 2009 at 8:20 am

    out la jugak–> cdg nk gak lyn tonik2 kesihatan..cuma xtau berkesan ke x?? sellau lyn 100plus je

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:20 am

      100plus pun ok…..πŸ™‚

  11. ujie
    April 6, 2009 at 8:20 am

    ooo…x aci la mcm tu kak tie hehehehe..

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:20 am

      Hi hi…….mesti lah aci….!!

  12. Srisufi
    April 6, 2009 at 8:21 am

    Salam akak,

    entri dan deko blog yg sangat menarik.

    kukukakikakkakkukaku

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:21 am

      Salam Sri,

      Mekasih kerana sudi komen kat sini…

      Ho ho…..belit siket je tu………

  13. Nazilyn
    April 6, 2009 at 8:22 am

    salam kak tie…
    kita orang anak beranak ni terkehkeh kehkeh…. sampai shafiq yang perutnya kena belah pun terpaksa menahan sakit ha ha ha…. dia orang tiru kekawan yang tak pandai nak menyembuat huruf ‘R’ dengan betul…. kalau nak tau cubalah sebut apa yang kak tie reka… hehehe

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:22 am

      Ha ha……kalau ada masalah dengan huruf R tu, memang susah laa……kak tie pun terbelit nak sebut lari jadi rari….

  14. Kujie
    April 6, 2009 at 8:22 am

    buaya buaian biawak…buaya buaian biawak..buaya buaian biawak

    buaya buwian buawak…hekehkeh

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:23 am

      Kih kih …….napa la suka sangat kat buaya dan biawak tu…?

  15. Cheryna
    April 6, 2009 at 8:23 am

    sha kena dgn ayah, “nangka ku beri, mangga ku terima”πŸ˜€

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:23 am

      Hmm…nangka mangka nangka mangka…..hi hi…..

      Lama tak dengar citer sha….

  16. Ain
    April 6, 2009 at 8:24 am

    kak tie..memang gtee le terbelit lidah punya..hehehe

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:24 am

      Ha ha….saja nak suka suka……

  17. Aloy
    April 6, 2009 at 8:24 am

    wooo,,giler la lidah tuu..

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:24 am

      Eee……mana pulak lidah gila……lidah terbelit je, he he….

  18. Nrina
    April 6, 2009 at 8:25 am

    alamak saya dah tercicir jauh giler dah ni hah…

    kak..apsal guna nama rina..saya tokleh sebut nama sendirilah hehehehe…

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:25 am

      Sebab dah lama nrina tak dtg sini……rindukan celoteh la …hi hi….

  19. Neeza
    April 6, 2009 at 8:26 am

    suka sebut tapi selalu aje tak dapat heheh..

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:26 am

      He he…kak tie pun gitu, baca lain, keluar bunyi lain…..

  20. Pearls
    April 6, 2009 at 8:26 am

    paling senang nk sebut..

    “buka topi, pakai topi..”

    sebut byk kali..

    tak terbelit..
    huhu..

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:27 am

      He he…memang lah tak belit…..senang sangat…..

  21. Maza
    April 6, 2009 at 8:27 am

    uh! den lambek lah pulak kemari……huhuhu

    Den yg suko kek entry ini ialah, bukan perkataan eh, tapi gambo tu ha….hehehhe….dokek setongah jam jugaklah dok menung kek gambo tu ha……wakakakkaka

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:27 am

      Laa…….tak sangka pulak ada yang minat kat gambo tu……..

      Tie rasa lidahnya bercabang, bukan berbelit…hu hu…bahaya tu…..

  22. Kin
    April 6, 2009 at 8:28 am

    kesimpulannya..bersimpul2 lidah nak nyebut!

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:29 am

      Kih kih …….tak cuba suruh anak2 tu ke….

  23. Uncle Lee
    April 6, 2009 at 8:29 am

    Hello Tie, terperanjat saya tengok the gambar, ha ha.
    Yes, I remember those tongue twisters, such is the English language…
    Still remember that, “she sells sea shells on the seashore”.
    And “the rain in Span falls mainly on the plain..”. Ha ha.

    You have a pleasant week, Lee.

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:29 am

      Ha ha……boleh segarkan mata….!

      Ceria dari Tie……

  24. Manje
    April 6, 2009 at 8:29 am

    salam Tie

    hehe ngeri tengok gmbr tu…
    nmpk berbelit teruk sgt haha

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:30 am

      Hi hi….kak tie rasa lidahnya bercabang laaaa…..memang menggelikan….

  25. Iza
    April 6, 2009 at 8:30 am

    ulaQ melingkaQ ataih pagaQ
    seluaQ besaQ tukaQ habaQ bakaQ
    Hahahaaa… belit versi loghat kedah

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:30 am

      Ooo……kak tie tak pandai kecek kedah ni…..he he….memang terus terbelit….!!

  26. Chekdeenor
    April 6, 2009 at 8:31 am

    Wah…..photo tu macam dia ada lidah bercabang 2 lah pulak…hmmmmmmmmm…….

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:31 am

      Macam gitulah agaknya…. Terus teringat kat ular….he he..

  27. Maza
    April 6, 2009 at 8:31 am

    erk! Tie,.

    Seingat den lah kan, ekau pornah keluarkan entry mcm ni sewaktu waktu dahulu….

    hehehhehe

    botul ko?!

    :))

    • Maza
      April 6, 2009 at 8:32 am

      wakakka

      sajo jo kena kan ekau tu ha…….WAKAKAKKAKA

      bagi exercise..

      erk! latihan ini dipanggil latihan duduk setempat sambil menguruskan jejari yg membuncit itu…..wakakakak

      (psst: den cumo agak2 jo. kalau tersilap. mintak maap lah yea tuan rumah.)πŸ˜€

  28. Tie
    April 6, 2009 at 8:32 am

    OOiitt…..!!

    Jejari Tie comel2 lagi….. mana ada buncit…!! Kot2 jiran sebelah tu yang buncit..!! keh keh…..!!

  29. Suzi
    April 6, 2009 at 8:33 am

    kak tie…bukan saje terbelit malah blh tergigit juga lidah…sakit oooo. hihihi

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:33 am

      Alaahai…..!!

      Sakit wooo……macam mana nak makan kek..? Telan aje…..he he…

  30. Dina
    April 6, 2009 at 8:34 am

    memang terbelit lidah masa nak ckp laju2 tu…

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:34 am

      Kih kih ……..πŸ™‚

  31. Zareda
    April 6, 2009 at 8:35 am

    betul betul terbelit nih.. ehhehhe

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:35 am

      Ooiitt..!!

      Mak Zar sihat ke ?? Nak tengok entry baru lak….he he… jangan sampai terbelit jari….!

  32. Tattibau
    April 6, 2009 at 8:35 am

    Menyiksa lidah betul ni!

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:36 am

      Jangan tergigit sudah laa…..kih kih kih…..!!

  33. Nono
    April 6, 2009 at 8:36 am

    muahahahahhahha best best.. sanggup kita baca ayat2 yang bebelit tu kak tie.. seronok..πŸ™‚ hahahaha tapi yang “s” banyak tu kita fail la.. asyik tersasul je..πŸ™‚

    • Tie
      April 6, 2009 at 8:36 am

      Ha ha ha……….suka nya……

      Tak tergigit lidah ke….? Kih kih ………

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: