Home > Bincang > MIMPI

MIMPI


Mimpi hanyalah mainan tidur. Selalu dengar orang kata begitu. Tapi bagaimana kalau apa yang kita mimpi itu menjadi kenyataan ? Adakah ia satu kebetulan ? Hmm…….

Selalunya (malah setiap kali ) kalau Tie bermimpikan air (tak kiralah mandi kat laut ke atau banjir….), maknanya rezeki akan bertambah, rezeki Tie laa…..(dapat duit , he he ….)

Kalau Tie mimpi api, tentu ada sesuatu perbalahan….dalam keluarga. Serta merta mohon perlindungan dari tuhan…. Walaupun tidak ingin percayakannya, namun mimpi2 Tie selalunya menjadi kenyataan. Ini yang buat Tie rasa bimbang. Adakah ini satu ujian atau kelebihan dariNya ?

Tie pernah mimpi tercabut gigi. Orang kata , saudara terdekat mungkin meninggal dunia…….betul pun. Bapa saudara Tie meninggal pagi tu….

Makcik ni dah masak benar dengan mimpi. Tie boleh ‘tapis’ mimpi kesan dari aktiviti harian atau yang sememangnya satu petanda. Boleh ke fikir begitu ?

Tie yakin, ramai di antara kita mengalami mimpi2 yang bermakna ni. Apakah Tie ini silap dalam hal ini ? Tie bukannya taksub akan mimpi, cuma kekadang rasa rimas pulak bila mimpi yang bawa petanda itu muncul……..

Hmm…….ada siapa2 tahu makna mimpi dari sudut pandangan Islam ? Beritahu laa…..jangan diam je………Kita kongsi, yek !

Categories: Bincang
  1. Fuad
    April 7, 2009 at 7:48 am

    Katakanlah (wahai Muhammad): “Inilah jalanku dan orang-orang yang menurutku, menyeru manusia umumnya kepada agama Allah dengan berdasarkan keterangan dan bukti yang jelas nyata. Dan aku menegaskan: Maha suci Allah (dari segala iktiqad dan perbuatan syirik); dan bukanlah aku dari golongan yang mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain.” (Yusuf 12:108)”
    Salam ziarah dari saya,,blog yang menarik ,jemput muzakarah di blog saya….dan jadikan blog saya sebagai rakan anda..tq

  2. Tie
    April 7, 2009 at 7:49 am

    Salam ziarah………..

  3. Pu3
    April 7, 2009 at 7:50 am

    mimpi pu3 pnah jadi kenyataan.
    dulu pu3 pnah mimpi jumpa artis pujaan ni
    skali jadi kenyataan bila dpt stay 2hari ngan dia.
    bkn nite stay OK. join program TV je.

    mimpi tecabot gg pun btol2 ada sedara yg saket.

    mimpi result pmr. tapi terbalik.
    mimpi dpt 2A je tp rupanya 2B je yg len A. (riak!)

    mimpi ular.. pnah dulu. tp xde lak owg masuk minang.

    kdg2 bila slalu sgt pikir sum1, pu3 mimpi sum1 tu.
    ada gk bila xingat tiba2 mimpi plak sum1 tu.
    may be petanda istiqarah

    hoh. da mula merapu plak.
    ape pun, basuh kaki b4 tdo.
    hehe.
    bc selawat, ayat kursi… hehe.

    • Tie
      April 7, 2009 at 7:51 am

      Mimpi jumpa artis ?

      Luculah pu3 ni………….. agaknya masa siang hari asyik baca kisahnya kot…lalu terbawa2 dalam mimpi. Dan kebetulan dapat berjumpa dengannya….hi hi………..

      Kak tie teringin gak nak jumpa artis pujaan kak tie (pierce bronsnan), tapi tak nak jumpa terang2…..malu….mungkin kena pakai topeng ……hi hi…..

      Pasal ular tu kan…. masa kak tie single, pernah mimpi ular besar, dan seekor anjing hitam. Kedua2nya kejar kak tie…. larilah makcik ni lintang pukang… Tapi sempat selamat..dok dalam pagar, he he… Kak tie tahu maksudnya… tapi tak boleh beritahu laa… faham2 aje laa sendiri, ekk !

  4. Fiezabaiduri
    April 7, 2009 at 7:52 am

    hmm..mmg biasa dengar org kata mimpi mainan tido..
    tapi mungkin juga sbg petanda.
    dah byk kali pulak kak tie mimpi dan terjadi.
    asal jangan terlalu taksub..

    erk, tak pasti la plak. kn tunggu org yang pakar jawab.

    • Tie
      April 7, 2009 at 7:53 am

      Begitu laa………..

      Nak cuba elakkan dari terlalu pecayakannya. Takut gak jadi lain pulak nanti……..

  5. Maza
    April 7, 2009 at 7:53 am

    erk! kalau mimpi berkahwin .. duduk di atas pelamin camner lak tu ek?!

    hehehehhe

    • Tie
      April 7, 2009 at 7:54 am

      Ooiitt !

      Maza duduk sorang2 atas pelamin ke ? Atau satu family ?

      Nanti tie telek dalam belanga pak belalang, ekk !

      • Maza
        April 7, 2009 at 7:54 am

        entah lupa lah pulak…..

        mungkin sorg2, mungkin org lain, mungkin dgn penganti nak dara lain…..

        hmm

        dah temu ke jawapannya di jeluk pak belalang tu?

        hhehehhe

        • Tie
          April 7, 2009 at 7:55 am

          Laa Maza………

          Tak jumpa pulak belanga tu….he he…..

  6. Nahmy
    April 7, 2009 at 7:55 am

    bila dah dewasa trang-tang-tang ni susah sgt nak mimpi. klu mimpi juga mesti teringat abis psl mimpi tu….mungkin yg susah nak mimpi sbb tido dlm sedar kot?? yelaa…bila dah jd ketua keluarga semuanya nak kena pantau. satu lg mmg rasanya mimpi ni mainan tido kecuali utk mimpi-mimpi tertentu….

    • Tie
      April 7, 2009 at 7:56 am

      Memanglah, bila dah penat dengan aktiviti harian……….. tido pun jadi tido kayu kot….. Tapi kalau tido dalam sedar tu entah lah….. dulu masa ada anak kecik, memang tido ayam je….

  7. Nrina
    April 7, 2009 at 7:56 am

    Ha’ah ek…bila kak tie cakap pasal mimpi baru saya teringat yg saya dah lama tak mimpi hehehe…

    kalau dulu selalu mimpi anak2 takde..mimpi buruklah tak leh citer sbb saya nangis bila bangun tido huhuhu…

    masa saya kecik dulu kan..saya selalu mimpi jumpa syiling..merata rata ada syiling..makcik kayolah konon bila jumpe tapi ntahlah apa yg terjadi selepas mimpi tu..lupe lak hehe…

    • Tie
      April 7, 2009 at 7:56 am

      Kalau lama tak mimpi tu maknanya tido berkualiti…..he he…macam pandai je makcik ni…

      Sebenarnya kak tie jarang sekali bermimpi.

      Hmm…tak pernah pulak mimpi duit ni….. mimpi tangan hitam adalah……… masa tu anak bongsu macam takut je nak tido….

  8. Nrina
    April 7, 2009 at 7:57 am

    eh dah lama nak bitau kak tie..asyik lupe je..

    lawalah blog kak tie skrg..hari tu ingat salah blog hehehe…kira cam salah masuk rumahlah tp bila tengok perabot haa..kenallah hehe…

    • Tie
      April 7, 2009 at 7:58 am

      Ha ha………….renovate sikit2…. Perabotnya masih yang lama…..🙂

  9. Ain
    April 7, 2009 at 7:58 am

    saya pernah mimpi mcm dunia nak kiamat, bulan jatuh, bumi bergulung2…air laut mcm tsunami. Takut betul bila terbangun, taubat nasuha x gak…hehehe. Tp saya juga pernah bermimpi bulan bersinar bercahaya2…dekat sangatt ngan saya. bila terbangun saya tersenyum..adakah petanda baik..??rupa2nya kejayaan ank saya. Tp saya selalu mimipi hantu lah kak, mcm real tau. Takuttt. Tp yg best klu saya mimpi hubby ada gilfren, terbangun je terus saya lepuk dia. nasib baik dia tido mati…x sedar saya karate dia..hahahaha

    • Tie
      April 7, 2009 at 7:58 am

      Kah kah kah …!

      Kelakar betul la bab hubby ada girlfriend tu………..!

      Kak tie pulak dah banyak kali hampir di karate oleh hubby. Dia mengigau bersilat dengan antu !

  10. Wexeeda
    April 7, 2009 at 7:59 am

    salam, mimpi kiamat pn ade gak, tapi ada son goku dragon ball plak dlm mimpi tue… mmg mengarut abis…

    mimpi berperang dgn rasulullah pn ada… tapi wex takut sgt, wex sorok dlm toilet sebuah tue, pastu wex dgr orang berperang je kat luar….

    • Tie
      April 7, 2009 at 7:59 am

      Wex ni asyik mimpi perang je…..kelakar betul laa….

      Agaknya wex tak cuci kaki sebelum tido tak ? kih kih !

  11. Maksu
    April 7, 2009 at 8:00 am

    ada gaks mimpi maksu jadi kenyataan. tapi mimpi selalunya dtg dlm bentuk simbolik, lepas tu kena tafsirkanlah🙂

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:00 am

      Betul tu……..mimpi yang bawa petanda tu dalam bentuk kiasan je….pandai2lah tafsir sendiri, hi hi…..

  12. Iza
    April 7, 2009 at 8:01 am

    macam morgana dalam merlin pulak ehehe..melawak jaa kak tie ..

    Iza lak mimpi perang2 ada gajet macam pisau kecik tu ..baling kat musuh . kadang2 jalan cerita mimpi tu macam katun.. (komen mak : patut ler iza lambat kawin, dah besaQ gajah pun mimpi katun) heheheheee

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:01 am

      Kah kah kah……..!

      Seumur hidup kak tie (tak taulah esok lusa lak ), kak tie tak pernah mimpi kartun2 ni, walaupun masa kecik… heran gak iza….hi hi……..

      Mesti kuat tgk citer kartun…..kih kih !

  13. Wexeeda
    April 7, 2009 at 8:01 am

    wex slalu mimpi mengarut je… slalu nye klu dah tepu sangat hotak nie… mmg segala mcm cerita wex mimpi.. tapi mimpi wex slalu klaka… klu mimpi hantu pn klaka gak… tak takut pn.. bila bangun bleh snyum lagi, pastu takut balik…

    klu demam, wex mesti mimpi kne timpa blok besar2 cam dlm game tue.. dari kecik lagi wex mimpi camtu, smpai skang… mungkin kpale berat giler…

    yg baru nie, wex mimpi maknyah yg jelita kne rogol pastu kne seksa dn bunuh… pastu bleh plak terselit adek wex beli ipod baru siap ada function sms, phone, komputer ngn game…. pastu wex pn tnye, hanphone ungu sony yg lame tak pkai ke?… hahahaha smua nye sebab wex bce posting psal sejarah budak pompuan kne rogol dan bunuh kat malaysia nie. pastu psal band hujan kontroversi psal ‘gay’ dlu tue.. pastu psal komen dorang, asyik sbut ‘fu*k’ byk2 kali… wex tak bleh laaa, trus masuk mimpi…

    slalu nye wex akan mimpi bila wex tgh stadi, pikir kn perkara kritikal2 nie… bila dan tepu sgt, pastu masuk tido, camnie laa jadi nye… kak tie je, wex tak mimpi lagi.. hahahaha

    mimpi bermakna, wex tak pernah lagi.. mungkin ada, tapi tak perasan atau tak ingt… tapi kwn wex ada mimpi camnie…

    p/s lawa blog, suka tgk =)

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:02 am

      Mimpi wex ni muncul sebab keletihan….jadi segala yang dalam kepala tu keluar dalam mimpi. Sebab tu bercampur aduk je….hi hi… Macam rojak !

      Wex terlalu banyak berfikir la tu….apa yang dibaca hingga terbawa2 dlm tido. Tak bagus macam tu. Minda jadi letih walaupun baru bangun dari tido.

      Sebelum tido, elok tenangkan diri dulu, tengok pemandangan kat luar tingkap tu (bukan mengintai tau !), tengok pokok2 atau bunga2…yang sedap mata memandang. Kalau malam, boleh tengok bulan, he he…..

      Dan sebelum tido, elok minum segelas susu…tidolah dengan selesa. Moga2 dapat mimpi2 yang indah nanti……….kih kih ..!

      P/s : Blog untuk makcik sweet seventeen !

      • Wexeeda
        April 7, 2009 at 8:02 am

        minum susu suam… insyaallah, wex nak amal.. dlu slalu wat..

        mimpi klaka nie cam terapi tuk wex… bila bangun nnt msti ketawa.. kdg2 mimpi sweet2… pastu sepanjang pagi msti snyum je… tapi smua tue mainan tidur je…

        yg paling teruk mimpi mainan syaitan… tadi wex mimpi tok ngajar ngaji wex. wex mmg rindu kat dia. tapi dlm mimpi wex, tok ngaji wex sakit, cengkung je muka, keras je pipi.. huhu.. pastu bleh plak dapat cek rm500ribu dari anak tok ngaji wex… pastu naek sampan kertas kat sungai smbil makan aiskrim…. aiyoyo…

        nnt nak settle down everything, toksah dok pikir bnde bkan2, baru masuk tidur…

  14. Ku tak sempurna
    April 7, 2009 at 8:02 am

    mmg comel la theme baru akak…
    so sweeeettt…

    sy tak tahu pasal mimpi… tp setiap malam akan bermimpi… mengarut je mimpi2nya… kadang2 bila bangun tu rasa letih…

    sbb mimpi kena kejar dgn perompak la… alien la..

    hikkksss

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:03 am

      He he…..comel ke ?? Untuk tatapan tetamu2 comel gak !

      Mimpi kena kejar tu memang memenatkan……. Kak tie tak larat nak lari bila dah tua2 begini… naik semput dibuatnya….hi hi…

      Lain kali sediakan kayu kat tepi katil. BIla mimpi kena kejar perompak atau alien tu cepat2 capai kayu dan hempuk je….. Tak payah nak lari2 lagi……kih kih !

  15. nurdaniella
    April 7, 2009 at 8:03 am

    salam kak tie.. kekadang tu mimpi ni, ilham dari Allah.. mungkin kak tie ada kelebihan dapat mimpi2 yang akan jadi kenyataan.. malam tadi saya pun mimpi mandi sungai.. siap kena kejar dengan anak buaya lagi.. naper ‘ek??

    • Tie
      April 7, 2009 at 9:10 am

      Entahlah……kadang2 rasa macam tak sedia je….

      Mimpi mandi sungai ?😯 Kalau kak tie mimpi gitu, tentu dapat duit…. dari hubby laa…hi hi..

      tapi anak buaya tu tak tahu pulak maknanya……tak pernah mimpi buaya…..he he….

  16. kak ezza
    April 7, 2009 at 8:04 am

    akak pun maca tie gak..mimpi air ..macam nak dapat rezeki…
    mimpi ggi depan tercabut…anak akak meninggal….

    tapi mimpi beranak ni cam ner yer!!!

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:05 am

      Mimpi beranak ?

      Alamak ! Tie tak tahu gak ! Dulu pernah mimpi dapat baby boy….sebab teringin sangat2….tapi tak de pun…….. kena tipu dek setan la tuh ! Hi hi………..

  17. Framestone
    April 7, 2009 at 8:05 am

    Xpe kak Tie, if ada masa or idea leh tolong bangunkan projek ini. If kak tie nak terlibat sama pun boleh. asalkan ianya membawa manfaat

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:05 am

      Hmm….kena tunggu laa……

      Kak Tie suka membantu jika ada peluang…..hi hi…

  18. Ain
    April 7, 2009 at 8:06 am

    kak Tie…dth umah saya amik award n tag ye.jgn luupaaa!!

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:06 am

      Thanks Ain………

      Kak tie akan ambik nanti……….. tapi kena ambik masa laa……..minggu ni busy sket….

  19. Nazilyn
    April 7, 2009 at 8:07 am

    salam…
    entah ler… selalunya kalau letak jer kepala terus layannn tak pernah ambil kira tentang mimpi ni… tapi pernah gak kena kung fu dengan suami… entah mimpi apa tah agaknya tapi sempat gak minta maaf lepas tu sambung lagi tido… hihihi penat sangat keje kot.

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:07 am

      Ha ha………….kak tie ingat kak tie sorang je kena layan ngigau hubby tu…..hi hi…

  20. kujie
    April 7, 2009 at 8:07 am

    jarang mimpi la skrg ni tie..entah..rasa rugi pula tak mimpi2 ni…

    sebelum kawen..mimpi banjir besar….kendian sy peluk ular besar..besar pokok kelapa…
    hahaha……..
    betul la tu…..

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:08 am

      Tie pun jarang mimpi…………..

      Wah……………siap peluk ular besar lagi……….berani gak. Ular besar tandanya orangnya hebat, kan ?

      Tie lari je………..memang penakut….bila sedar tercungap2 pulak ! Hi hi…..

    • Maza
      April 7, 2009 at 8:08 am

      shk ishk ishk…..

      memang rugi bosar org yg lamo tak mimpi2 nie…
      best wooo……
      sensasinya lain macam jerk…..

      hehehehhe

  21. Kin
    April 7, 2009 at 8:09 am

    saya dah lama tak bermimpi dalam tido, kak tie….tak sempat nak mimpi..malam 2,3 kali mesti jaga! anak mau susu oooo….hehehhh…

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:10 am

      Hi hi……………..biasalah orang ada baby……….memang macam tu….

      Kak tie pun gitu dulu…… Bila pagi macam zombie je…..he he…

  22. Neeza
    April 7, 2009 at 8:14 am

    neeza selalu gak mimpi.. kadang betul kadang tak betul…
    takleh percaya sangat sebenarnya sebab kata ustazah, syaitan play a trick on us. Syaitan memang suka kalau kita percaya benda2 buruk akan jadi ni…

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:15 am

      Itulah yang membimbang…

      Tapi kalau mimpi buruk, terus ingat pada tuhan je……………hi hi…

  23. Intan
    April 7, 2009 at 8:15 am

    saya pnh gak mimpi patah gigi ni..bkn sebatang..berbatang2 sampai hampir rogak…lepas bangun tido..saya menangis teresak2 sbb takut….

    bbrapa taun lepas tu…saya kehilangan abg…saya anggap tu kebetulan saja

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:16 am

      Kadang2 kena ingat aktiviti kita sepanjang hari… Ada masanya kita fikir tentang gigi…. Jadinya mimpi pun pasal gigi…he he…

  24. Uncle Lee
    April 7, 2009 at 8:17 am

    Hello Tie, ada pernah mimpi dapat anak lagi? Ha ha. Kalu orang Cina mimpi begitu, dia tentu buka buku nombor, beli number Empat Ekor, ha ha.

    Have sweet dreams Tie, Lee.

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:17 am

      Ooo…..uncle….

      Anak Tie suka sangat mimpi dan sebut nombor2 tu………..he he….kalau uncle dengar tentu cepat2 ambil pen dan tulis…..

      Ceria selalu uncle !

  25. Maza
    April 7, 2009 at 8:18 am

    tie, kata kawan den

    Bila dia bermipi je, esok terus dia mandi pagi,
    Kalau dia mandi je pagi, dia mimpi….
    tapi den, mimpi ke tak mimpi ker…pagi2 memang den mandi…..

    hmm

    apa lak tando dia tu ek?
    wakakaka

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:18 am

      Ha ha……………

      Tie tahu apa maksud Maza….!

      Tapi kena remain innocent gitu………kih kih !

      Kalau Maza mimpi gitu, cepat2lah ambil leave dan balik cepat, hi hi hi………….

  26. mazemie maz
    April 7, 2009 at 8:19 am

    dulu2 pernah mimpi dikejar lembu,
    punyalah sususah nak larikan diri….
    tak tahu pulak apa maknanya…

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:19 am

      Adoi…. !

      Kalau mimpi dikejar lembu tu, boleh semput lari…………..

      Kata orang, masa nak tido, pastikan kaki kita tidak bersilang…..supaya bila dlm mimpi nanti senang nak lari…kih kih !

      • Maza
        April 7, 2009 at 8:20 am

        Kalau mcm tu punya teknik……hmm

        rasanya lagi elok pegang senapang….pistol pendek pun boleh gak!
        senang, kalau mana2 yg lain macam aje…..kasi tembak kan aje…..

        wakakakak

        • Tie
          April 7, 2009 at 8:20 am

          Hi hi hi……………

          Siap ……..sedia…………….tembak….!!

  27. Chekdeenor
    April 7, 2009 at 8:32 am

    TIE…chekdee tak nak komen pasal mimpi….heheheh
    TAPI
    nak kasi tahu…..chekdee sukalah warna dan disign blog ni……cute sangat……..hmmmmm pandai tie ni……

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:32 am

      Oooo……sensitip ke ?

      Sebenarnya design ni cuma experiment je….. tapi memang Tie pilih khas untuk tetamu yang mengunjung, supaya rasa selesa….he he……

      • Chekdeenor
        April 7, 2009 at 8:33 am

        tie…thanks komen kat intapermata kus sayang….tapi post tu….chekdee letak kejap jer….. sebab…actually tengah sedih sebab aisyah ditinggalkan pakwee sebab dia tak mahu membonceng motor dengan dia….alasan yang tak masuk akal…kan…….dan pakwee tu….kawan pulak dengan teman serumah aisyah…..kesian aisyah…..so post tu…untuk bekas…bakal mertua dia…yang kekadang menjengok gak….tanpa nama…hehehehe…….. tapi tak boleh biar lama…sensitip……. anyway…thanks ya

        • Tie
          April 7, 2009 at 8:33 am

          Chekdee…….

          Tie kagum dengan pendirian Aishah. Sungguh pun dia seorang gadis remaja, namun dia berfikiran matang. Susah nak jumpa gadis sebegitu…sweet je…(macam Tie masa remaja dulu, hi hi hi….perasan pulak!)

          Chekdee harus berbangga dengan Aishah…beritahu Aishah, makcik Tie tabik hormat !

          Bagi Tie, yang terbaik hanyalah untuk yang terbaik ! Harap Aishah tidak bersedih. Jadikan peristiwa itu satu anugerah baginya…………….kerana dia dapat melihat apa yang disangkanya kilauan intan hanyalah pasir2 di jalanan……..

  28. Framestone
    April 7, 2009 at 8:34 am

    out of topic–> boleh je kak.. ajar die tujuan sebenar die nk amik periksa..yg penting untuk masa depan die..dan mampu membanggakan ibubapa

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:34 am

      Insya Allah……..harap2 begitu laa…..🙂

  29. Sally
    April 7, 2009 at 8:35 am

    salam singgah Tie,
    Saya kalu mimpi boleh sampai berpeloh2. kalau mimpi nangis, memang bila tersedar pun masih teresak-esak..haru sungguh.

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:35 am

      Salam Sally,

      Tie pun pernah mimpi sedih, sampai menangis terharu…..

  30. @ikhlas
    April 7, 2009 at 8:35 am

    mimpi basah td…tu ape makna? muahahhahhaha

    • kaytieze
      April 7, 2009 at 8:36 am

      Ooiitt ! Ni mesti boleh geng dengan pokcik Maza tu…….!

      Dasat….dasat….!!

  31. Izan
    April 7, 2009 at 8:37 am

    k tie,

    zan setuju….. dulu selalu macam tu, kdg tu kan mimpi tangguk ikan mas kat kolam… tau2nya ada rezeki yg sampai. tak pun mimpi ulat banyak kerumun… kalau ikutkan geli. tapi kalau dalam mimpi tak geli… lagi kita dekat… pun dapat rezeki gak… kebenarannya tak tahu… tapi itulah yang pernah berlaku.

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:37 am

      OOooo…..ada ke gitu……?

      Tak pernah dengar pulak….!!

      Hmm…..malam ni nak cuba mimpi tangkap ikan mas…..tak nak mimpi ulat ! Geli laa…..hi hi…

  32. Zareda
    April 7, 2009 at 8:38 am

    tie

    mimpi apa malam tadi yer?

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:39 am

      Malam tadi tak mimpi apa pun……….

      Tido macam kayu…..hi hi……………

  33. Maza
    April 7, 2009 at 8:38 am

    Tie, namo rasmi blog sebelah den (www.mazaaida.blogspot.com) sudah berubah…..kepado
    Gubuk Kecil Kembara Jalanan”

    minta tolong promosikan yo……takut org tersilap laie…. salah masuk rumah eh!

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:38 am

      Nanti senang Tie buat announcement…….

      Tapi kena anto pengeras dulu, he he…………..

  34. Ibnurashidi
    April 7, 2009 at 8:39 am

    salam makcik yg berubah jadi seventeen..hehe.

    Mimpi kadang2 jadi benar juga..hati2lah..

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:40 am

      Hi hi hi……(sambil tersipu2 malu………….)

      Harap2 malam ni mimpi yang indah2……..he he….

  35. cinta cukulet
    April 7, 2009 at 8:40 am

    haaa tu mesti kak tie tidor tak basuh kaki tu hahahhaha

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:42 am

      OOiitt !!

      Kak tie basuh tau …!!

      Siap sental dengan berus lagik…..!!

  36. sitie bum bum
    April 7, 2009 at 8:43 am

    kalo mimpi jd kenyataan tu dejavu!

  37. Nono
    April 7, 2009 at 8:43 am

    yang patah gigi tu even emak and nenek pun cakap benda yang sama… and so far mmg betul pun kak tie. kita pernah jugak mimpi gigi patah and tak lama lepas tu ada saudara terdekat yang meninggal.. hmm..

    satu lagi kak tie, kadang2 dalam real life saya selalu tergamam sebentar.. pasal ada moment2 tu seolah2 dilakonkan semula.. sebab saya pernah alami dalam mimpi and dia benar jadi..

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:43 am

      Eh……..kak tie pernah rasa begitu….

      Seolah2 pernah laluinya….macam pernah ku lalui tapi bila, ya ? he he….. twilight zone kot !

  38. Nono
    April 7, 2009 at 8:44 am

    oh saya suka theme baru kak tie!

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:44 am

      Ooo….mekasih….hi hi…

  39. Dyg
    April 7, 2009 at 8:45 am

    wah ! kak tie, comey nye blog ni..hihi memang ade gaya sweet 17th lah. haha anyway, saya kalau tidur selalu tidur je, jarang dapat mimpi2 pelik..tapi kawan2 sebilik selalu cakap saya tidur sambil senyum..hihi..ngigau ke ape..?? haha

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:45 am

      Hi hi…..makcik ni teringin nak jadi remaja semula……

      Tido sambil senyum…? Keh keh keh !! Macam P Ramlee ke ?

  40. Sherry
    April 7, 2009 at 8:46 am

    Salam Tie.

    Mimpi di siang hari orang kata angan-angan.

    Btw, akak realised bila akak stress ke pening ke then tidur, tak kiralah siang ke malam..mimpi yang akak alami memang ‘nightmare’..tapi kalau rasa happy ke gembira ke, cth time dapat increment ke, bonus ke, gaji ke ..mimpi akak memang indah-indah…tak logik pun ada..hahah.
    Tapi last few months akak selalu mimpi nightmare kalajengking lah..ular hitamlah…so, akak pun bawak2 bincang ngan orang2 alim ..rupa2nya memang ada riwayat kata…kalau mimpi macam tu maksudnya kita ni jenis melengah2kan solat…So, akak pun check balik diri akak..memang itupun yang terjadi..tak solat di awal waktu…melengah2kan masa etc etc…so, mana kelemahan tu akak try baiki…bagus jugakkan..allah bagi petanda dan kiasan…pandai2lah diri kita mengambil iktibar..cerita ini benar bagi akak!!

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:46 am

      Memang gitu. Kalau kita stress, mesti mimpi yang mengharukan, dan kalau happy tentu mimpi yang indah2…..hi hi….

      Tentang yang kedua tu, mungkin juga kan………..Tapi tak pernah mimpi kala jengking tu… Ular hitam pun tak pernah mimpi, tapi yang betul2 masuk rumah tu dah 2-3 kali…takut gak !

  41. Nekcun
    April 7, 2009 at 8:53 am

    Tie… bila citer pasal mimpi nih, nekcun kekadang rasa macam tak nak caya, tapi kena caya gak sbb ada yang pernah terjadi… macam tie kata, kalo mimpi gigi patah tanda ada keluarga yang akan meninggal dunia. Memang nekcun pernah alami dulu semasa ayah mertua nak meninggal. Tapi kekadang tu takut gak nak caya sangat2, takut syirik pulak…

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:53 am

      Hmm….kalau kita asyik fikirkan gigi tu, tentu mimpi gigi gak…he he……

      Kekadang syaitan tu sengaja nak buat kita tak tentu arah…..memang setiap kali mimpi yang pelik2 tu, cepat2lah mohon perlindungan dariNya….

  42. Maksu
    April 7, 2009 at 8:54 am

    Tie. saya cerita tentang mimpi🙂

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:54 am

      Tie dah pergi tengok tadi…..

  43. Zino
    April 7, 2009 at 8:54 am

    ada yg di beri kelebihan utk menerima “alamat” melalui mimpi..

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:55 am

      Tapi, takut gak….syaitan sentiasa mencari jalan untuk menyesatkan anak2 adam…..

      • Anuar
        April 7, 2009 at 9:17 am

        Mimpi memang ada dan diperakukan Tuhan juga. Berlaku zaman Nabi Allah Yusuf bahawa mimpi itu petanda awal untuk sesuatu kejadian yang dianugerah Tuhan. Masa itulah! Namun apabila sampai Nabi Muhamad SAW, cuma Quran dan sunnahnya sahaja wajib dipercayai. Bukannya ajaran terdahulu tidak betul tetapi banyak sangat keberangkalian penyelewengan berlaku. Namun masing2 boleh sangat mempercayai mimpi juga serta tafsirannya.

  44. Tie
    April 7, 2009 at 8:56 am

    Selamat berkenalan saudara Anuar…..

    Betul tu…..tetapi kenalah berhati2 agar tidak terlalu taksub.

  45. Ateh
    April 7, 2009 at 8:56 am

    ateh rase dah bg komen tadi..mane hek hilang dah ke

  46. Ateh
    April 7, 2009 at 8:57 am

    bagus nye kak tie dah dapat satu nikmat tau..jgn sia2 kan..akk kene mimpi ateh lak..mimpi ateh kawin cepat.haahahaahahhaa

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:57 am

      Komen ni lambat sikit keluar, he he..

      Aik ? Tak sabor nak kahwin ke ? Amboi……….!! Cukup ke ilmu nak kahwin ni ? Bukan nak suka2 tau…. ianya satu tanggungjawab, he he… Kalau dah ada calon, dan ada ongkosnya, bolehlah gi meminang tu……

  47. Yunus badawi
    April 7, 2009 at 8:58 am

    saya kalau mimpi tercabut gigi pun petanda ada saudara dekat akan meninggal. Tapi kalau mimpi ikan insyaAllah akan dapat rezeki.

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:58 am

      Ooo……..Tie tak pernah lak mimpi ikan……….he he…..

  48. Shais
    April 7, 2009 at 8:58 am

    kalo saya mimpi pi oversea mesti cepat habis (terjaga)…huhuhu

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:59 am

      Kih kih kih !!

      Ingin gak mimpi gi oversea tu……..:mrgreen: konon2 nak main snow ! he he….

  49. Framestone
    April 7, 2009 at 8:59 am

    out of topic–> kak tie kat mne pun ade politik..cuma caranya bersih atau tidak (ops sorry xleh smbg politik di blog saya, tgu saya bersedia untuk berpolitik semula ek) kak tie pun follower blog kite..suke smbg dgn kak tie

    • Tie
      April 7, 2009 at 8:59 am

      Betul tu……

      Kak tie sedia berkawan dengan sesiapa asalkan tahu batas2nya. Tapi kak tie tak sukalah dipaksa2…..semua orang gitu , kan…… he he…..

  50. Pearls
    April 7, 2009 at 9:00 am

    Salam Kak Tie..
    Lama benar tak berkunjung kat blog nie..
    Banyaknyer comment..
    kalah2 comment utk chedet..
    huhu..
    Kak..
    thanx for da care kak
    thanx for da words kak..
    Pearls sangat hargai kata2 akak..
    Semoga akak sihat dan gmbira..
    God Bless akak and family..

    • Tie
      April 7, 2009 at 9:00 am

      Hai Pearls……………..

      Terima kasih kerana sudi singgah di sini……..Harap2 Pearl dah ok sekarang……….

      Terus ceria dan senyum selalu, ya…..

  51. Adila
    April 7, 2009 at 9:00 am

    sy akan mimpi yg bukan2 bila sy tido time sy tgh risau psl sesuatu
    mcm. klu tgh glisah psl result exam nak kuar ke, akan mimpi la fail exam ke, exam mmg mantap ke mcm tu la

    slalu sy mcm terbalik..
    kalau dlm mimpi fail, insyaAllah result ok
    kalau dlm mimpi ok, err result biasa2 je hahaha

    boleh pulak la kan haha

    • Tie
      April 7, 2009 at 9:01 am

      He he…….macam2 la Adila ni….

      Kak tie pulak tak de la mimpi terbalik. Biasa mimpi yang bawa petanda je….🙂

  52. October 2, 2013 at 8:47 am

    Blogwalker here🙂 Meh.. come to my blog http://yabelogkamek.blogspot.com

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: