Home > Bincang > 6th Sense ?

6th Sense ?

Isnin 9Mac 2009

Dalam ramai2 ni, siapakah di antara kita yang mempunyai 6th sense ? Angkat tangan laa…..

Hah ! Benda apa tu ? Ia adalah INTUITION …meaning “ability to sense or know immediately without reasoning” Gerak hati laa…..bukan ramalan tau !

Gerak hati atau naluri adalah satu bonus selain dari akal dan perasaan yang dianugerahkan kepada kita. Setengah2 orang mempunyai gerak hati yang kuat, terutama ibu2 dan isteri…bergantung kepada rapatnya hubungannya dengan yang tersayang.

Macam mana tu, ya……Contohnya : Ada kalanya seorang ibu akan merasa resah sepanjang hari, tanpa tahu sebabnya…..hmmm….ada something wrong laa….Jadi, cepat2 dia beristighfar dan berdoa untuk keselamatan orang2 yang dia sayangi….

Naluri bukannya sesuatu yang boleh kita pelajari. Ia adalah satu kebolehan istimewa. Dan ianya timbul pada masa2 tertentu saja. Setengah orang boleh membuat keputusan yang tepat kerana mempunyai naluri yang kuat. Betul ke ?

Naluri atau gerak hati ni berbeza2 tahapnya. Manusia biasa seperti makcik ni hanya boleh ‘merasa’ (berdebar2) kiranya sesuatu yang buruk berlaku kepada suami, anak atau ibubapa…. Yang lain2 tu tak ada laa…..

Namun kita kena berhati2 agar kelebihan naluri dan gerak hati ini tidak di salah guna menjadi ramalan Pak Belang pulak, eh……Pak Belalang laa….mujur kakchik tegur, hi hi………………

Jadi, kepada sesiapa2 yang mempunyai keistimewaan ini, hargainya…….dan manfaatkannya sebaik mungkin. Jangan pulak bukak booth telek, tau !

http://www.rileks.info/coollist/

Advertisements
Categories: Bincang
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: