Home > Makan > Kelmarin

Kelmarin

February 12, 2009 Leave a comment Go to comments
Ooo…..dah lama tak buat entri masak2 ni. So , kebetulan hubby tengah mengidam nak makan ikan percik. Pergi check dalam freezer, cuma ada ikan selar ni je….

Hmm…….bantai je laaaa… biasa orang klate buat dengan ikan kembung. Bila dah masak, rasa nya lebih kurang sama je……….hihi…..

Oooppss! Entah macam mana boleh hangus sikit! Hi hi……ni mesti sebab sibuk blogging la tu….he he……….sorry la darling……..

Hmm……, darling tak perasan agaknya ikan tu rentung sikit. Nampak dia makan laju je. Seekor tu dia sorang boleh habiskan. Lapar betul agaknya…… Kesian gak! Kerja ke hulu dan ke hilir, mujur ada wife comel ni….kah kah!! (terpaksa puji diri sendiri!)

Kalau nak tengok lebih jelas boleh klik kat photo ni….. Bagi tengok je laa…..tak boleh makan, hi hi…..

Resepinya?? Tie rasa dah berlambak dalam blog kengkawan tu….. malas nak tulis laa….bukannya kedekut tau!!

Categories: Makan
  1. Tie
    July 27, 2009 at 4:41 pm

    44 comments

    *
    ain

    5 months ago
    lapar lah kak tengok ikan percik akak ni.!! x pernah try resipi ni..tak berani nk cuba , takut tak menjadi.

    p/s..rentung sikit x pe..janji menjilat jari!!
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Pagi lagi la ain…..tak breakfast ke??

    He he…..rentung sampai menjilat jari, ek…..
    reply
    *
    nazilyn

    5 months ago
    salam…

    kalau klik kat gambar terpikir lah pulak macam manelah boleh rentong macam tu sekali… tapi kalau dia makan selamber jer sedap lar tu.. hihihi
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Ha ha……rentung tu kes blogging la……

    Ikan tu dok atas api, sampai terlupa nak balikkan…. Nasib baik hubby tak complain….tak perasan kot!!
    reply
    *
    Tirana

    5 months ago
    Tie..rentung tu yang sedap..hehehe..makan rasa pahit2 sikit, lengkap semua rasa ada..ekekeke…
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Betul tu betul!!!

    Ha ha ha…….
    reply
    *
    Kujie

    5 months ago
    erk..dpt idea nk masak jap lagi ni..hahaha
    bagus2 mak2 skrg ni…blogging pagi2..cari resepi
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Percik ni senang je…..bila tak ada idea, masak bakar2 je…… semua orang suka makan gini……
    reply
    *
    nahmy

    5 months ago
    yg penting ikan selar masak percik (walau rentung sikit)….yg lebih penting? dah tentunya layanan ikhlas kpd suami…
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Mestilah ikhlas…….sapa lagi kalau tak kita, isteri setia nih!! He he……
    reply
    *
    maza

    5 months ago
    aduhaii….sebaik den klik kasik besarkan gambo tu ha.. tibo2 jo tengok ikan tu, mcm ikan jaws….

    ngeri lak nak makan….hehhehe….

    (psst: bilalah nak rasa masakan tie nie ek?!)
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Ha ha……memang saja suruh klik sebab nak buat kejutan!!

    Mai laa…..tapi kena bawak family…. Tak boleh datang sorang2! Nanti Tie tak nak bukak pintu!! Tie ni penakut!!
    reply
    *
    mak su

    5 months ago
    rentung pun rentunglah, janji Tie yang masak utk cik abang🙂
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Ha ha……gitu la kiranya……makcik ni bukannya perfect!!

    Dia dah rindu masakan kampungnya…..
    reply
    *
    fazemy

    5 months ago
    Sedapnya kak tie. makan mcm ni nasi dgn ulam. perhh cnfirm tambah nasi 2 kali.
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Kah kah!! Memang dia tambah nasi 2 kali…..
    reply
    *
    kak_ezzaaziz

    5 months ago
    rajin tie masak macam tu yer..kat umah ni hari hari sambal ,asam pedas sampai naik jemu menumis..ialah budak budak ni suka masak cam tu lagi satu harga ikan melambung tinggi..entah bila nak turun nya…kat rumah ni kalau membeli ikan untuk masak hari ni kena dekat 2 kilo sehari..susah betul nak pusing pusing kan duit belanja dapor ni….
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Kak ezza, sekali2 cuba lah masak gini….. bakar 2 ekor dulu….kalau tak laku, kak ezza makan semua, hihi…

    Memang harga ikan dah naik. Kat sini bulan terang, mungkin susah nak dapat ikan.
    reply
    *
    kakchik

    5 months ago
    Salam Kak Tie.
    Ikan percik memang sedap… makan dengan nasi panas, fuh… bertambah nasinya..

    p/s: tiap hari dtg tulis komen tapi tak tau la ngape tak mau masuk.
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Kakchik, lepas tulis komen, copy dulu, lepas tu, kalau komen tak keluar, tekan cancel kat atas tu…..dan klik lagi dan paste balik….pastu klik komen tu lagi sekali….biasa kena buat 2 kali baru keluar…..
    reply
    *
    jm

    5 months ago
    belom pernah rase lg ikan percik…

    nnt nk try buat le..
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Ye ke?? Ayam percik pun tak pernah ke?? Kat pasar malam kan ada….tapi kat situ rasanya lain sikit….. depa bubuh gandum utk pekatkan kuah….tak aci betul…
    reply
    *
    izan

    5 months ago
    k tie,

    selar ngan kembung akan2 sama kan. kadang abe zan saja tanya nama ikan, antara kembung ngan selar, gagal sajer…..huiiiii sedapnya nampak tu…letaklah resipi percik k tie, leh gak nak try air tangan k tie.

    k tie, zan ni kan asal nampak lauk je lapar, asal je lapar nampak pic lauk… pagi tadi tak sarapan k tie, ni yang lapar sesaja nak nunggu pukul 1.00. hehe..
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Hi hi….dulu kak tie pun selalu keliru, tapi dah perasan, ikan selar ada sebaris kulit keras dari ekor ke badannya. Bila nak siang, kena buang tu, bahaya kalau termakan….

    Resepinya senang je. Mula2 perap ikan tu dgn garam kunyit, kelarkan sikit. Bakar dulu….separuh masak.

    Kuahnya, tumis bawang, halia, lengkuas dan serai yang diketuk (ini resepi kak tie…resepi asal tak bubuh serai dan lengkuas….) Juga tambah sedikit lada mesin dan kunyit. Tumis sampai wangi. Bubuh asam sikit je, tambah garam dan gula….

    Tambah santan pulak. Santan tu biar pekat sikit. Bila rasa dah cukup, dan kuah agak pekat, siram je kat ikan yang setengah rentung tu… sambung bakar sampai masak…. Makan panas2 lagi sedap…..
    reply
    *
    !x0r@

    5 months ago
    Sekali pandang, tak nampak sangat pn rentung tu.. ala… kalo saya pn,saya makan je. rentung ke tak peduli apa. ahahahahhaa..
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Hi hi…..rentung pun sedap, kan…..lebih2 lagi bila lapor….haha…..
    reply
    *
    nadinezuharra

    5 months ago
    amboi sedapnye ikan bakar percik..tp saye je suke makan ikan..hubby tak brape suke..huhu,takpelah,nk try gakla resepi ni mane tau die nak join skali ke.. : )
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Lain kali, panggang ikan percik tu tika dia ada. Baunya akan buat dia tak senang duduk….. Hubby kak tie tu, bila terbau je…..akan ke hulu dan ke hilir….tak sabar2 tunggu masak dan makan….keh keh!
    reply
    *
    iza~de~bintang

    5 months ago
    fiuh masuk mai sini time lunch..terus rasa lapaQ.. sedap tuh ikan bakaQ peghecik😀 ish kena pi cari lah kalau lagu ni…nyamnyamnyam
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Ha ha…sorry lambat reply… budak bujang tu sibuk nak guna lak pc ni…

    Percik ni memanglah sedap, lebih2 lagi dimakan masa panas2…..hi hi…
    reply
    *
    Neeza

    5 months ago
    Kak Jie, yang tentung sikit tu yang sedap tau..🙂

    bagilah resepi Kak Tie.. yang ni nampak sangat menarik.. pleeeaseeeee…🙂
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Resepi ada kat reply komen Izan tu…..kak tie tak pandai sukat2 ni, main agak2 je….
    reply
    *
    Pearls

    5 months ago
    Kim salam ngn isteri yang comel k..
    hehehe..
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Hi hi…..malu laa……
    reply
    *
    bozzo

    5 months ago
    rajinnyer kak tie nih…saya pon nak suruh ayang buatkan sekor r…ntah dia nak ke tak?
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Ho ho……nanti suruh ayang buat laa……senang je…..

    Tak kan dia tak nak……kan dia sayang tu….hi hi…
    reply
    *
    intan

    5 months ago
    sedap kak tie……tempek le resepi edisi kak tie…kot x sama gan org lain
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Resepi ada kat reply komen Izan tu…. Kak tie tak pandai nak sukat2….cubalah……
    reply
    *
    kutaksempurna

    5 months ago
    ikan ni makan panas2… mmg sedap…

    mertua lalu pun tak nmpk…😀
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Betul tu betul!!

    Eh…….dah ada mertua ke??
    reply
    *
    Adila

    5 months ago
    nak mkn jugak!!!
    makan dgn air asam sedappppp
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Ooiitt!! Ini ikan percik! bukan ikan bakar biasa!

    Kang marah pulak orang klate….he he….
    reply
    *
    Adila

    5 months ago
    oooppssss… hehehe

    habis tu makan dengan apa?
    xde kuah?
    reply
    *
    kaytieze

    5 months ago
    Kuah perciknya…..hi hi…..teruk betul la budak nih!!

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: