Home > Jenjalan > Pengkalan Kubor

Pengkalan Kubor

December 24, 2008 Leave a comment Go to comments
Masa Tie kat kelantan, hubby, tetiba ‘terdrive’ ke pengkalan kubor (kawasan bebas cukai) Tie dah lama tak ke sana. Kali terakhir, Tie beli set pinggan utk rumah atap biru tu…kira murah sikit laa.

Tak Bai tu kat Thailand. Kalau nak pergi kena naik perahu yang ada kipas tu..Tie pernah naik benda tu tapi takut laa. Kira curi2 ‘ke luar negara’ , he he…

Sampai kat Pengkalan Kubor ni, macam biasa kami jenjalan dan tengok2. Banyak baju2 untuk anak2 hinggalah untuk orang dewasa. Tapi tak de satu pun Tie berkenan…hihi….
Bakul oh bakul!! Tengok bakul2 ni teringat masa Tie sibuk2 nak kahwin dulu. Masa tu musim bakul. Semua barang hantaran kalau boleh nak sumbat dalam bakul. Maklumlah hubby orang jauh, senang dia kendong bakul tu…hihi…

Tie mintak kebenaran nak ambil gambar akak ni…. (Tie rasa Tie lebih muda dari dia…hi hi…) Lupa nak tanya dia asal mana, ekk. Tapi kemungkinan besar dia orang Thailand (org klate panggil orang Siam)

Macam2 barang makanan tersusun … Dari kekacang dan kerepek hingga ke manisan. Ikan bilis pun boleh disira, dan nenas boleh dibuat halwa… hebat betul orang 2 Thailand, kan??

Akhir sekali, kegemaran para house manager di luar sana… Sapa nak periuk, kuali dan entah apa2 lagi….semuanya ada.

Kali ini tak de satu pun Tie beli. Entah kenapa jadi tak minat lak. Mungkin barang2 kat rumah tu dah cukup, kot. Hmm…. Lagi pun harga dah mahal. Barang2 pun tak menarik macam dulu….

Elok gi shopping kat KL je… tapi bila, ekk?? Dah bertahun2 janji dengan adik, nak gi rumah dia kat sana….. Nak tunggu duit penuh satu guni, baru boleh pergi!! Hi hi……………….(ada sapa2 nak sponsor tak??)

Categories: Jenjalan
  1. chekdenoor
    December 24, 2008 at 12:59 am

    Tie…haaaaa… duit penuh satu guni…. duit jepun zaman dulu boleh ler……Bestkan bila dapat g tempat shopping cam tu….hmmm… menelan air liur jerlah chekdee ni……..

  2. Tirana
    December 24, 2008 at 1:13 am

    Saya duduk di kelantan lama jugak tapi tak selalu pergi pengkalan kubor.. Ada la sekali dua macam tu.. Saya ni bukan jenis yang suka beli dan kumpul barang..Saya beli apa yang perlu aje.. Yang tak perlu, tak teringin nak beli..hehehe

  3. maza
    December 24, 2008 at 1:22 am

    den boleh jo jadi sponsor…tapi dengan satu syarat!…hehehhemak mertuo..hahahahha..maza: den mamang jahat pn! Tak tau laei ko?!hahahhahh (ketawa mcm org jahat)

  4. Uncle Lee
    December 24, 2008 at 1:26 am

    Hello Tie, nice pictures. Reminds me of my old days I used to pop over to Betong, Golok do some shopping, and eat Thai food.I wish you and family the best of Seasons greetings, happy holidays and have a very happy new year, Lee.

  5. kuIna Jentayutiara
    December 24, 2008 at 1:37 am

    sy prnh smpai situ 10 tahun lepas, rasanya tak berubah lg kot. Tmpt tu sama dgn Padang Besar di sini ya…

  6. Tie
    December 24, 2008 at 1:37 am

    Chekdenoor – Hi hi…Nanti kita gi shopping sama2 , ekk!! Duit bonus ni ada tapi sayang gak nak guna!! kah kah…simpan dulu…tunggu penuh guni (lagik!)Tirana – Tie pun beli yang perlu je. Kat rumah ni memang tak de perhiasan langsung. Frame gambar yang ada pun org bagi. Bunga plastik tu entah berapa belas tahun umornya… Sayang nak beli baru.. boleh basuh dan renovate sana sini..hihi.. memang macam kedekut je…kah kah!!

  7. nurdaniella
    December 24, 2008 at 1:40 am

    isshhh.. kak tie, cantik2 nyer baju yang tergantung2 tu.. kalau saya la sampai kat sana, mau juling bijik mata.. kira rambang mata la tu.. hehe..

  8. Tie
    December 24, 2008 at 1:45 am

    Maza – Aaiikk??Pagi2 dah dok main ternet ni?? Mesti boss tak ada tu…hi hi..jangan dok ngulor macam Tie ni… Tie memang pandai bodek boss kat sini…(senang je..haha…)Apalah asyik panggil mak mentua tu?? Dah mengidam ke?? Kang Tie report kat timbalan tu baru tahu!! Tak cukup tanah nanti!!**********************************************Uncle Lee – Wah!! Mesti dah get ready utk Christmas, kann?? Tak de apa2 present utk Tie ke?? he he..memang muka tak malu!!HAPPY NEW YEAR Uncle!!***********************************************KuIna Jentayutiara – Hmm..macam tu je…tak ada yang special.. Mungkin sebab dah biasa. Masa pertama kali pergi je, excited sangat, lepas tu rasa tak de apa yang istimewa..hu hu…

  9. fazemy
    December 24, 2008 at 1:50 am

    Mahal ke kak tie barang kat sana?kata bebas cukai..baik beli kat KL je erk..

  10. Tie
    December 24, 2008 at 1:58 am

    Fazemy – Barang Thailand…gitu laa..Tapi kalau baju2 sukan tu okay laa..nak buat lasak.. Kalau fikirkan kualiti, baik beli yang ori je… Kat KL lagi molek.. lagi pun shopping kat sini panas gak..tak de aircond..he he..

  11. Tie
    December 24, 2008 at 1:59 am

    Nurdaniella – Hah! Kalau utk budak2 muda, memang ok la baju2 tu… Kak tie ni dah jadi makcik, tak sesuai laa….hi hi..

  12. Suzi
    December 24, 2008 at 2:16 am

    saya baru sekali sampai kat sana…saya pun jenis beli apa yg perlu…kalau pergi mana2 fikir byk kali kalau nak beli apa2…mungkin sebab kita ni bukan cari duit sendiri…duit dr hubby je…so mcm kesianlah pulak nak beli yg bukan2…hubby selalu cakap saya ni ‘lembab’ dlm bab shopping ni…dia je yg selalu beli lebih brg kalau gi shopping mana2..hihihi….

  13. Mak Su
    December 24, 2008 at 2:38 am

    kat situ ler maksu ter’hilang’kan baby 2 selama 2 minit kot… melilau aku mencari dia. dahlah dia berlengas je masa tu, bukak baju dah sebab panas sangat. dibantainya berlari-lari ajak aku main nyorok2, bertuah punyer budak… gerammmm, grrrrrr

  14. Tie
    December 24, 2008 at 2:58 am

    Suzi – Tak pe suzi…lembab pasal shopping tu baik… Jangan lembab bab2 urusan rumah dan keluarga, sudah laa..:)Maksu – Eee…takutnya.. Tie memang bimbang kalau2 ilang anak kat tempat2 tu… tu dekat dengan Thailand lak!! Seram rasanya…

  15. cikMilah
    December 24, 2008 at 3:35 am

    Tie, kakcik kalau gi pengkalan Kubor ke, Rantau Panjang ke, Padang Besar ke memamng lupa dunia! He he he…Ni pun dok berangan nak gi cari periuk kukus besar tiga tingkat tu…Senang nanti nak kukus kek buah 4 jam!

  16. maza
    December 24, 2008 at 4:07 am

    shhh!!! Tie cakap tu bior slow2 sikit. nanti boss maza dengar….shhhhhehehhehkalau Tie report kat timbalan den, dio no hal…hehehhe, sosial, sosial….den pun tak kisah..hahahhaa

  17. Kujie
    December 24, 2008 at 4:07 am

    sonoknya pergi sana Tie….rasa mcm berlori2 nk beli…hahahabest kt sana makanan sedap2

  18. ~wAniE~
    December 24, 2008 at 4:12 am

    last wanie g pengkalan kubor tu p’tghn tahun nie..rs cm x seronok sgt..rantau pnjg lg seronok kot…

  19. Tie
    December 24, 2008 at 4:31 am

    Cik Milah.. ooo..sekarang periuk mahal..berbeza benar dengan harga yang tie beli dulu..Periuk kukus yang besar tu dah beratus RM.. Nasib baik Tie dah beli dulu…*************************************************Maza – Ni mesti tak de kerja!! Esok cuti..tak nak balik lepas rindu ko?? Rugi tak balik ooii… cuti panjang tu…he he.. (saja nak nyakat nih!!)***********************************************Kujie – Hi hi..Kalau orang cermat macam kujie ni, rasa2nya bawak troli pun tak penuh..he he.. Banyak barang buat tambah selerak je… Tapi baju2 tu okey gak!! Dan ramai orang2 dari KL beli handbag clone, murah sikit.***********************************************Wanie – Rantau panjang dengar kata lagi mahal, barang lebih kurang je… Kalau orang tak biasa pergi mestilah rasa suka… Kita dah biasa ni, dah takde thrill lagi laa…hi hi..

  20. maza
    December 24, 2008 at 5:00 am

    org rumah datang kat sini, balik KL..cadangnya hari sabtu balik ke Kahang.. naik bas jerk.. dengan bawa budak2 2 org tuhmm minggu depan anak sulung maza masuk cekolah..aderkkrasa dlm jiwa nie ah!.. payah nak digambarkan.. sayu pn ada.. gembira jauh sekali tidakk……uwakkkkkekadangkan nak aje suruh budak2 tu tak membesar.. stagnant mcm tu jerk….. kecik dan comel jerk…..ahaks…erk boleh ker mcm tu ek?!hmm

  21. kakchik
    December 24, 2008 at 5:08 am

    salam kak tie… banyak sungguh gi jenjalan musim cuti sekolah ni, kakchik org ni pun baru sekali pergi ke peng kubur tu. bila dah negeri sendiri ni dia jadi tak berapa menarik nak pergi lagipun kat kb pun boleh dapat brg yg sama.

  22. Tie
    December 24, 2008 at 5:50 am

    Maza – Laa…anak sulong baru nak sekolah?? (eksyen sket!) Hi hi…Mesti nervous nih!! Rasa2nya anak tu okay, bapak dia yang susah ati, kot!Masa kecik, maza tak nangis ke first time gi sekolah tu?? Tie relax je..hi hi..p/s: Dapat bayangkan maza dok meraung2 peluk pintu pagar sekolah!! Kah! Kah!

  23. Tie
    December 24, 2008 at 5:52 am

    Kakchik: hmm..betul tu..kat KB pun dah cukup kalau nak shopping… Saja jenjalan kat sana…

  24. maza
    December 24, 2008 at 5:56 am

    Tie – hampeh! hahahhahamaza tak der nak meraung2 kat pintu pagor tadika di balai raya tu ha!maza lagi excited adalah… masa first time melangkah ke alam tadika, maza dah bangun pagi2 lagi.. sebelum mak ayah bangkit…hahahhanak tau pasal citer tadika maza.. sila jengah di sini http://mazaaida.blog.friendster.com/2007/04/zaman-tadika/

  25. (¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯)
    December 24, 2008 at 6:03 am

    bestnye..bulan puasa dulu yg saya pegi kelantan tu ada gak singgah situ…target mmg nak beli baju budak je hehehe…teringin gak nak beli beg tapi tak jadi pastuh nak beli toto pun tak jadi..nak beli piuk besi pun tak jadi…tapi nasib baik tak jadi semua tu sbb nak balik masa tupun kete dah penuh giler dgn barang hehehe…

  26. naz ilyn
    December 24, 2008 at 6:09 am

    Salam…teringin nak gi jejalan kat kelantan… nak beli kain batik, kain tudung, baju lagi apa ek…kalau dah nampak… rasa nak berjual pulak…

  27. Zareda Norman
    December 24, 2008 at 6:14 am

    geram tengok kualai. Mengidam non stick wok dengan cover tu.. tunggu duit guni guni jugaklah hehhehe

  28. Hashim
    December 24, 2008 at 6:57 am

    Fuh kalu dah sampai Kalang Kubur atau Rantau Panjang rasanya kaum perempuan lupa sekejap kat suami dan anak anak mereka.Lebih lebih jumpa pingang mangkuk arcopal.

  29. INTAN
    December 24, 2008 at 8:02 am

    best gak eh..mcm Padang Besaq

  30. Tie
    December 24, 2008 at 9:02 am

    Maza – He he…ingat jenis cengeng dulu…haha… Nanti senang tie baca, ekk.**********************************************Naz ilyn – Kalau rajin menjual, baguslah. Boleh beli kain tudung kat sini…Banyak untung tau!**********************************************Zareda – Kat sini kurang sikit bab2 changgih tu… Elok cari kat KL. Lagi berbaloi. Tie dah beli satu, kata non stick, tapi stick jugak. Geram betul!! Macam kena tipoo je…hu hu..**********************************************Hashim – Laa…toksahlah jeles. Biasalah itu favourite pompuan. Lebih baik gilakan pingang mangkuk dari barang hiasan tu… kurang2nya boleh guna walaupun setakat bubuh ikang kering je…hi hi…**********************************************Intan – Hah! lebih kurang gitu laa…..Barangan Thailand…sama je….

  31. izzah
    December 24, 2008 at 10:29 am

    kita macam serupa jer kak tie..kalau berjalan tanpa dirancang nie..memang balik tangan kosong..sebab tak masuk dalam budjet..tapi kalau mak saya yang gi sana..kompem..periuk belanga tu jadi sasaran..senang nak kenduri..katanye..

  32. Tie
    December 24, 2008 at 11:03 am

    Izzah – Betul tu… Biasa kak tie rancang dulu..nak beli apa… Ye laa…tak berani nak beli sebarangan..takut lari budget!Periuk2 tu memang mengoda. Tapi kak tie suka kat kuali. Entah berapa bijik kat rumah ni.. Suka masak dlm kuali..Senang nak tumis dan ketuk2(meriah sikit!)

  33. arsaili
    December 24, 2008 at 12:33 pm

    salam kenal…wah besnya shopping..tak pernah sampai ke pengkalan kubor ni…byk kubor ker kat situ?

  34. Tie
    December 24, 2008 at 12:48 pm

    arsaili – Salam…selamat datang…Tak perasan lak ada kubor kat situ..Tie nampak benda2 shopping je tu..hi hi..

  35. Nek Cun
    December 24, 2008 at 1:23 pm

    Tie, betul ke kawan nekcun kata barang2 kat situ murah2 harganya? Selalu gak gi Kelante pasal kerja tapi tak pernah la sampai kat situ kerana nekcun ni kalo pi sorang-sorang memang malas nak pi tempat2 camtu…

  36. Tie
    December 24, 2008 at 1:30 pm

    NekCun – Dulu murah, nek. Tapi Tie rasa sekarang ni dah mahal laa.Dulang melamine yang comel tu, Tie beli RM16 je..(2 tahun lepas) baru2 ni jadi RM26… byk bezanya…Rasa tak berbaloilah.. Tapi kalau nak jamu mata tu boleh laa.. Lagipun, mungkin ada yang murah…Tie tak perasan agaknya..

  37. ain
    December 24, 2008 at 4:03 pm

    salam kak tie…kalau saya dpt gi ke sana, saya nak beli kuali tembaga. mesti murah. kat jb ni x de jual le. kalau ada pun..mahallll!!!!

  38. Ismail N
    December 24, 2008 at 4:35 pm

    Macam cantik-cantik bakul tu semua la. Nasib baik my wife x nampak plus x ada kat sinu. Kalu tak, sure beli punya. Org pompuan… He he sori org2 pompuan.🙂

  39. zino
    December 24, 2008 at 4:53 pm

    kalau mem tau kat sana murah2.. harus kena ke sana lagi hehe dua kali datang ke KB tak sempat nak menjelajah hehe

  40. Tie
    December 24, 2008 at 10:43 pm

    Ain – Ooo…Kalau bab yang pelik2 mesti ada punya… Hi hi…pergi laa…mungkin jumpa kot!**********************************************Ismail N – Eh? Wife minat bakul?? Ha ha…kat sini macam2 ada…Siapa tak kenal org pompuan? Very sensitive bab shopping ni….**********************************************Zino – Kalau tak pernah pergi, memang rasa seronok menjelajah kat situ. Kena sedia elaun khas laa…he he..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: