Home > Makan > Makan makan

Makan makan

December 23, 2008 Leave a comment Go to comments

Tie dah lama mengidam tahu bakar ni. Kat ganu tak de sapa yang jual, jadi Tie pun buat sendiri laa…

.

Beli 3 keping tahu je , dulu 3 keping seringgit, tapi sekarang sekeping 40 sen…hu hu… Kat KL macam mana?? Sama harga ke?? Tie bakar atas dapur je, dapur arang dah export ke rumah di kg.

Hmmm….. janji boleh makan……..

.

Yang ini udang masak gulai @ kari @ lemak. Lain tempat, lain namanya… Dah abis idea, jemu masak goreng2 ni, masak berkuah pulak.
>
>
>

Kemudian kawan hubby bagi siput yang diimport khas dari Johor!! Hi hi…suka betul!! Memang kengkawan hubby tahu yang wifenya orang Johor…

.

Ini rupa siputnya sebelum diproses. Hidup2 lagik! Tie rendam dlm sedikit air semalaman. Terpaksa kurung dlm tapis. Kalau tak esok paginya jenuh pulak Tie cari merata2 sebab siput2 ni kuat merayap!!
.

Dan inilah hasilnya….hehe….. Yum! Yum! Ada ke sapa2 tak biasa makan siput ni?? Cuba laa… Tapi kalau yang malu2 tak boleh makan laaa. Sebab nak makan kena sedut, chrot…chrot…hi hi…(lagi kuat bunyinya lagi best!! Kah ! Kah!!)
.
Categories: Makan Tags: , ,
  1. Zareda Norman
    December 23, 2008 at 10:16 am

    emm sedapnya siput sedut ni.. tapi da dekat 2 tahun tak makan siput ni, masih berpantang lagi.. takut sakit urat.. siput ni sejuk tau..tauhu bakar pun emm yummi

  2. Tie
    December 23, 2008 at 10:18 am

    Zareda – Oh..suka siput sedut, ekk. Memang sedap laa… Zar kena pantang sampai bila?? Tie pun kekadang sakit urat, tak leh makan terung .. Tapi kekadang malas nak pantang2 ni..hu hu.. Kalau bab makan susah laa…

  3. nurhuda_cahayapetunjuk
    December 23, 2008 at 10:55 am

    assalamualaikum..akak..wahh..siput sedut sedap tu..emmang sedap tu kak..makannya kena sedut kuat2 heheh..dulu huda tak pandai makan..tapi sekarang ok jer hehehe..

  4. Suzi
    December 23, 2008 at 11:05 am

    kak tie saya tak pandai makan siput sedut tu huhuhu…tak pandai sedut kot. dah kahwin barulah belajar makan dan masak siput sedut tu…tu pun blm lepas hihihi…

  5. Kujie
    December 23, 2008 at 11:18 am

    alahai tie….telan air liur nengoksaya ni sejak ade pesakit..masak tu berpantang..udang ..siput tu jgn harap letak pe la..berkorban utk org2 tersayang ..kan

  6. naz ilyn
    December 23, 2008 at 11:25 am

    Salam…kak tie memang masakan kesukaan sy suami dan anak-anak siput sedut… paling sedap masak lemak cili api ( sy orang minang… sodapnyo )tapi paling bercinta nak potong kat ekor (boleh ker cakap ekor)sekali ketuk terpelanting…anak sy yang kecil dua orang tu… paling geli kalau sy siang siput tu berjalan-jalan… eeeee ulat.

  7. wanie
    December 23, 2008 at 11:35 am

    sedap nyer siput sedut tu..lame sgt x mkn…ngidam la plak…

  8. Tirana
    December 23, 2008 at 11:35 am

    Siput sedut masak lemak kuning…sedapnyeeer… Lama tak makan.

  9. ei_da..
    December 23, 2008 at 11:46 am

    kak tie mengidam… yeaa… yeaaa dapat anak buah… heheheh jgn mareee arrr.. sgt la sedap semua makanan itu membuatkan ida terliur aje tau…

  10. maza
    December 23, 2008 at 11:54 am

    hmm udah ler tak mau bersenam! Asyik ulang alik ke library, usung buku citer kemudian berangan!Lepas tu, masak dan makan makanan mcm tu!aderkk.. kolestrol kolestrol… makin berkumpul dipelipat perut tu…kalau nak tau banyaknya kolestrol dlm badan, tengok pusat… kalau yg dlm kena cucuk dgn ibu jari, kalau pusat terkeluar sikit, raba dgn jari telunjuk aje…kemudian jari tersebut hala ke hidung.. kalau bau masam, pahit semacam aje.. sohih kolestrol sudah melekat banyak..demikianlah petua yg disampaikan oleh Mak Lampir kepada maza…kalau ia benar, itu adalah keajaiban, kalau salah, maka itu adalah kebetulan….hahahahhahmaza: dengki kat org blh makan sedap2 ni..huhuhuhuhuhu😀

  11. Nek Cun
    December 23, 2008 at 12:19 pm

    Tie, bila tengok tang tahu bakar tuh, terasa lapat sangat plak. Nekcun pun memang suka betul tahu bakar…. tapi tang siput tu, minta ma’aflah… nekcun tak pandai nak makan sebab emak nekcun pun tak pernah masak dulu jadi nekcun pun memang tak pernah tengoklah!…(almaklum emak nekcun’saudara baru’, mana pandai makan siput!… hehehe…)

  12. izzah
    December 23, 2008 at 12:27 pm

    kak tie..camner nie..dah meleleh air liur..ape taknye..semua tu mmg pebret izzah..dah lama tak merasa siput sedut..susah lah nak cari kat sini..

  13. kakchik
    December 23, 2008 at 12:36 pm

    kak tie, kakchik hanya suka yang tengah tu… yang tauhu tu memang tak brp ngam dgn lidah kakchik, pas tu siput sedut belum pernah try, kat sungai di kg ni hanya ada siput gondang, bulat2 warna hitam, rasa2 pernah makan sekali 20 tahun yg lalu.

  14. Tie
    December 23, 2008 at 12:40 pm

    Nurhuda – salam.Hi hi..memang best bila sedut kuat2! Biar orang jeles…he he..Suzi – Lor….rugi la tak pandai sedut siput. Belajar dengan hubby, naa….Kujie – Sibuk, ekk. Tak pe laa… Mudah2an pesakit2 tu cepat sembuh. Kesian gak, kujie terpaksa berpantang macam pesakit tu..Terpaksa berkorban sikit, tak pe…esok2 ada rezeki la tu…he he..Naz ilyn – Senang je takik hujung siput tu. Sekali ketuk (guna pisau potong ayam tu…) je..Siput tu memang kuat merayap. Kak tie kena kurung supaya tak tercari2 nanti…hi hi…wanie – ngidam pulak, ekk? Macam kak tie jugak laa…he he..Tirana – Ada ke jual kat pasar tu?? Kalau ada baik cepat beli, kot2 kempunan lak nanti..

  15. Tie
    December 23, 2008 at 12:51 pm

    Ei_da – Kak tie selalu ngidam…hu hu..bab makan no 1 laa….Maza – Ooo….jangan dengki laa…Kita boleh makan macam2, tak payah risau pasal perut tu… memang sedia comel..haha…Dahsyat betul petua mak lampir tu…mujur tak pitam bila baca tadi! Memang sesuai utk maza la tu…hi hi…Sekali sekala makan sedap apa salahnya… Esok2 dah sakit terlentang baru rasa terliur lak , bila orang datang melawat bawak itu dan ini…kah! kah!Nekcun – Memang biasa chinese suka tahu, kan… Tie ingat lagi teman2 sekerja chinese pernah datang beraya di rumah, berebut2 nak makan tahu dalam kuah lodeh tu…kelakar betul.Tie tak tahulah samada ada keturunan chinese… Tak kisahlah… Tahu bakar memang sedap!!Izzah – Ho ho…kak tie buat izzah terliur lak! Tak pe, esok pagi2 gi cari siput tu…hi hi… cari kat pasar, bukan kat kebun tau!!Kakchik – Biasalah….org klate suka udang masak gulai… Siput sungai tu lain sikit, bulat dan licin. Kak tie tak berapa gemar sebab hanyir sikit dan selalu ada anak2nya… Tak best bila makan , macam rasa pasir je..hu hu…

  16. INTAN
    December 23, 2008 at 1:04 pm

    wahhhh…siput belitung a.k.a siput sedut…..mmg kegemaran saya ni…baru je mkn baru2 ni…hhehe..anak yg umur 5 taun pn dh pandai penyedut

  17. PENDEKAR
    December 23, 2008 at 1:35 pm

    Ayok pindah lagi kar? awat sewa tarak bayar ka? hohohhohohoo.Tapi siput tu macam siput bela jer, best kalau dapat siput sungai, siput bela nie banyak lendir, yang memotong nafsu nak sedut, hehehe

  18. Shais
    December 23, 2008 at 4:48 pm

    tauhu bakar…favourite, macam mana nie kaktie dah terliur pulak, kat sini kalau beli yg dah siap 2keping siap kuah rm2.50….ciput jer.

  19. Abang Long
    December 23, 2008 at 10:35 pm

    Siput sedut masak lemak pun best. Udang pun best, tapi jangan selalu. Sebab kolesterol tinggi.

  20. Tie
    December 23, 2008 at 11:43 pm

    Intan – Oh..namanya siput belitung?? Baru tahu ni..hihi..Pendekar – ha ha … bukan tak bayar sewa, orang susah nak komen kat situ..hi hi..Siput sungai yang bulat tu ke?? Tapi siput tu macam ada pasir je…hu hu..Shais – Dah siap mengemas ke?? Wah…. mahal gak tahu bakar tu… Elok buat sendiri la shais. Tak susah pun. Kuahnya pun ada dijual. Cuma bakar tahu tu dan buat kacang utk di tabur je… Boleh makan byk sikit..he he…Abang Long – Hu hu…memang byk kolestrol… makan sekali sekala je…he he…

  21. chekdenoor
    December 24, 2008 at 12:46 am

    Tie… siput nyotnyot tu…kegemaran chekdee…. masak lomak cili api…….. sodaplah tu…..Tapi….sekarang ni chekdee dalam diet…..huahhhhhhhhhh……sedihnyerrrr…… diet kena gak…..bukan nak kurus….cuma nak kurangkan berat yang membebankan kaki ni……..

  22. Tie
    December 24, 2008 at 12:58 am

    Chekdenoor – Tie pun kena diet semula laa…Makan siput byk sangat, rasa pening pulak…hu hu..

  23. nurdaniella
    December 24, 2008 at 1:46 am

    kak tie, terliur tengok siput sedut masak lemak cili api tu.. yummy.. confirm ujung minggu ni nak gi carik..

  24. fazemy
    December 24, 2008 at 1:51 am

    Laparnya tgk makanan itew..

  25. Tie
    December 24, 2008 at 2:03 am

    Nurdaniella – Ooo…suka kat siput, ekk?? Gi carik kat pasar tau, jangan cari kat kebun tu…tu jenis lain..he he..************************************************fazemy – Mai sini!! Kak Tie suap!! Ha ha..

  26. cendawanintim
    December 24, 2008 at 4:18 am

    wahhhhhhhhhhh, siput sedut itu…masak lemak cilipadi ngan batang keladi best kan..

  27. Tie
    December 24, 2008 at 4:20 am

    Cendawanintim – Ooiitt! Makan dengan keladi….ish!! Memang sedap ratah je..nasik tolak tepi..hihi..

  28. Adila
    December 25, 2008 at 11:55 pm

    sy xpenah makan siput tu hihirasa dia mcm mana ek?

  29. nono
    December 26, 2008 at 4:13 pm

    Kak Tie kita suka jugak siput sedut tuuuuu.. Tapi ibu selalu masak kicap pedas2.😛

  30. Tie
    December 26, 2008 at 11:59 pm

    Adila – Rasa sedap laa…hi hi…**********************************************Nono – Oh..tak pernah lak masak kicap ni…Tak pe..janji sedap!! Chrot! Chrot!!

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: