Home > Jenjalan > Perjalanan yang lepas

Perjalanan yang lepas

December 16, 2008 Leave a comment Go to comments
Pada hari Jumaat 5 Dec lepas Tie dan family bertolak dari rumah jam 6:15pagi, macam biasa bila nak balik Kota Tinggi. Masa ni udara nyaman….sejuk2 manja…he he…

Sebelum tu , Tie masak nasi berlauk sambal tumis udang dan ayam masak kicap. Ingat nak piknik kat mana2 di sepanjang pantai pahang tu…..

Ni sampai kat Pekan, singgah betul urat kejap sambil melawat watecraft galeri yang separuh siap. Tu entah apa, kapal ke, tongkang ke….nak tanya malu lak. Budak2 tu asyik tengok makcik cute ni dok snap sana sini………hihi hi…………

Perahu comel ni siap lukis gambor ikan lagik! Rasa nak cuba naik, tapi takut lak penyokongnya patah!! Hi hi….

Yang ni antara kapal terbang terawal TUDM…..agaknya laa…. He he… main agak2 je……

Niat di hati nak piknik tak sampai. Hubby nampak bersemangat drive jadi, tak nak ganggu dia. Berhenti kat Rompin, Hubby nak tido kejap.

Dan seperti biasa Tie dan budak2 tu keluar jenjalan kat deretan kedai tu, terjumpa dengan Tok Uban tu terus order cheesy potato wedges 3 set!! Kah kah…. Nasib laa dapat mama yang kedekut! Alasannya dah jemu makan ayam goreng…..hihi…. Budak2 tu tak bantah pulak, mungkin masih kenyang sebab jamu roti canai kat mana entah.

Sampai kota tinggi kul 2 petang. Hubby ambik tikar, bentang kat dapor terus piknik kat situ!! Hu hu…. dia kata, dapat piknik juga kan……… teruk betul!! Mak dan ayah punyalah suka!! Lain kali nak buat sandwich je……… baru dia tau!!

P/s: Nanti cerita pasal ronda2 di JB pulak!!

Categories: Jenjalan
  1. Framestone
    December 16, 2008 at 10:20 am

    out of topic–>haiii…. kak tie pun selalu migrain ke..sama la kite kan… tp kite jrg rasa loya..rase sakit kple yang amat sgt ade la…. selera ape yg ade tue ek

  2. Tirana
    December 16, 2008 at 10:24 am

    Sekurang-kurang sampai rumah boleh terus makan..Kalau tidak, mak nak kena masak pulak..lagi lambatkan..Lepas makan terus boleh rehat..penat la jalan jauh..hehehe

  3. Tie
    December 16, 2008 at 10:29 am

    Framestone- Hi hi…selera?? Selera makan laa… selera apa lagi pulak??************************************************Tirana – Biasa mak memang dah masak, sebab tahu tie nak balik. Jadi ari tu, lauk memang banyak laa…tambah dengan lauk yang tie bawak. He he…

  4. Kujie
    December 16, 2008 at 10:53 am

    berapa jam Tie perjalanan blk kg tu..rasa mcm kejap je…sbb entri tie pendek pula kali ni..hehehehe

  5. Tie
    December 16, 2008 at 10:55 am

    Kujie – Bertolak kul 6 lebih…sampai dekat kul 2 petang.. Tie banyak tertido laa…hi hi.. malu nak cerita…

  6. nono
    December 16, 2008 at 11:21 am

    Sempat tak gi Pasar Malam kat Pekan Kak Tie?🙂

  7. naz ilyn
    December 16, 2008 at 11:33 am

    Salam…sy camtu gak kalau jalan jauh mesti masak-masak… sambal tumis mesti tak tinggal… jimat sebab anak ramai kalau makan kat luar dah berapa betul tak…?? berhentilah kat mana-mana berkelah di sepanjang perjalanan selalunya berhenti kat tempat rehat semua kemudahan ada.p/s: seronok berkelah makan ramai-ramai..

  8. izzah
    December 16, 2008 at 12:22 pm

    bestnye jalan2 bawak bekal..memang rasa sedap je makan sambil berpiknik kan kak jie..

  9. Tie
    December 16, 2008 at 1:06 pm

    Nono…kak tie sampai pekan lebih kurang kul 10 pagi..so tak gi pasar tu…*************************************************Naz ilyn – Tu laa…ingat nak piknik kat mana2. Tapi sampai pantai pahang, cuaca panas terik… hubby malas nak henti. So, piknik kat rumah mak je…hihi..***********************************************Izzah – Kak tie dah lama tak piknik ni… entah bila boleh gi jenjalan gitu.. Tapi memang best bila makan2…hi hi..

  10. maza
    December 16, 2008 at 3:59 pm

    hhmm aah ni yg susah ni!tara ni jugak lah si Tie menggoda!Tunggulah dulu maza kumpul duit lebih sikit… baru ler boleh kayuh motor besar ke Ulu Terengganu… kendian KEMBARA JALANAN sama2 balik ke K.T, JB..heheheheh…psst: promosi Kembara ajelah yg lebih… perginya belum tahu…kahkahk kahk kahahahhaha….erk jgn lupa, kalau hubby Tie tangkap sekor lagi motor besar! hehehe.. Live to Ride ler katakan….:D

  11. AL-BIMA SAKTI
    December 16, 2008 at 6:04 pm

    Salam Tie, Ganu kat ane?

  12. Tie
    December 17, 2008 at 12:41 am

    Maza…. Ish!! Memang dah kemaruk motor la budak ni…eh..sorry, bapak budak!!Ni mesti kecik2 kempunan motor mainan!!Nanti laa… kena settle budak2 tu dulu. Kalau boleh nak sumbat ketiga2 dlm asrama, baru senang nak merempit!! he he… entahlah bila boleh ronda2 gitu…hu hu… Kot2 bila dah ada masa, tulang pulak mula nak reput..nak naik motor pun tak larat!!

  13. Tie
    December 17, 2008 at 12:43 am

    Al-Bima Sakti – Salam……..Oooo…….. Tie dok kat ulu ganu. Dekat Tasik Kenyir…hi hi… Kalau nak cuti2 sambil buat kelah terapi tu boleh la datang sini. Tie tak gi lagi, hubby dah janji nak bawak gi sanctuary kelah, cuma tunggu dia free je..hi hi..

  14. dina
    December 17, 2008 at 2:52 am

    best jalan2 ye kak tie

  15. Abang Long
    December 17, 2008 at 2:55 am

    Kalau kapal terbang tu boleh terbang, pakai je, tak penat nak memandu… hehehe

  16. manje
    December 17, 2008 at 3:22 am

    salamhihi nak tanya tie ni duduk kat ganu ke johor sebenarnya?

  17. Tie
    December 17, 2008 at 3:48 am

    Dina – meh ikut kak tie jenjalan…hi hi..************************************************Abang Long – Lor….kalau kapal terbang tu boleh guna, memang awal2 Tie cop dulu!! Tapi takut terjun menjunam pulak!!*************************************************Manje – Kak tie asal JB, mak dan ayah kini menetap di kota tinggi, johor. Sekarang dok ganu, ikut hubby, dah lebih 8 tahun kat sini, dok hulu ganu ni dah 3 tahun..harap faham , ekk?? Lagi apa nak tanya?? Hi hi…macam artis lak!! Kah! Kah!!

  18. Ismail N
    December 17, 2008 at 4:33 am

    Betul2 memori lah blog ni. Masa kecil selalu tgk perahu2 kat kampung. Oh ya biasa juga pergi Pahang juga dan memang byk tempat org buat perahu mcm gambar di atas.

  19. Tie
    December 17, 2008 at 4:40 am

    Oh!..Ismail dok dekat sungai ke?? Tie memang asal dok bandar…jadi dah tua2 gini baru dapat tgk perahu dari dekat..hi hi..

  20. ain
    December 17, 2008 at 5:17 am

    salam tie…dah balik umah lama upernye.. patut le lama x de story…seronok le ye balik kg..ronda2.p/s..cute le gambo tie.

  21. Mak Su
    December 17, 2008 at 5:57 am

    la… awat tak belikan kat maksu perahu barang sebuah dua?blh main di gigi air dengan baby w🙂

  22. ku tak sempurna
    December 17, 2008 at 7:13 am

    lawanya perahu tu… suka tgk…

  23. Tie
    December 17, 2008 at 8:25 am

    Ain – Hi hi…makcik ni dah frust laa.. Rumah baru susah nak komen…hu hu..************************************************Mak Su – Eh! Tak tau lak maksu minat perahu ni..laen kali bila lalu pekan tu tie akan rembat yang beso tu utk maksu, ekk!!**********************************************Ku tak sempurna – Memang lawa… rasa nak cuba naik tapi takut kena marah..hu hu…

  24. maza
    December 17, 2008 at 11:57 am

    ting tong! Dgn ini nak diumumkan…Siri Cerita Takut: Hantu pucung di pokok jambu bol, akan diterbitkan pada hari Khamis ini di blog maza!dapatkan santapan bacaan anda.. jgn lupa! Khamis ini.. 18/12/2008Tungguuuuuu…. den nak mengilai dulu..hehehehehehehehe

  25. Tie
    December 17, 2008 at 12:09 pm

    Maza – Ok…nanti Tie baca. Sekarang ni Tie tak boleh sign in laa…

  26. Framestone
    December 17, 2008 at 12:21 pm

    try lagi sekali… rasenye internet slow kot.. teu pasl page error (kalau xsalah la) mne de seksi pun

  27. Tie
    December 17, 2008 at 12:31 pm

    Framestone – Dah try byk kali, nak sign in pun tak leh… terpaksa merewang kat blog orang lak..hu hu… Ingat nak update tadi..dari petang gini laa…email pun tak leh bukak! Mujur boleh tulis komen kat sini pulak!

  28. Neeza Shahril
    December 17, 2008 at 1:01 pm

    Sedapkan Kak Tie cheesy wedges tok uban tu.. hehee..Ingatkan sape la tok uban..😉

  29. tersiratdantersurat
    December 17, 2008 at 2:03 pm

    tie,nak ketawa boleh.. hihihi.. pandai hubby tie pilih tempat nak piknik… apapun..tempat yang dia pilih tu selalunya rasi dengan dia betulkan tie.

  30. Tie
    December 17, 2008 at 11:45 pm

    Neeza – Cheesy wedges tu kegemaran kak tie…hu hu..************************************************Izan – Hubby saja nak kenakan Tie…

  31. Tie
    December 17, 2008 at 11:47 pm

    Adoi!! Tolong!!Tie tak boleh sign in, tak boleh bukak email, tak boleh komen guna blogspot yang window atau pop up….camna ni?? Internet slow atau pc tie yang buat hal??Tak boleh nak update laa….hu hu…

  32. Kak Zue
    December 18, 2008 at 12:55 am

    kak tie–>naper tak letak shoutbox ..ehehhehe kdg tak leh tunggu nak comment kat entri..:). Anyway kak tie suka masak kicap..saya pun sukaaa..ihiks

  33. zino
    December 18, 2008 at 3:00 am

    patut bila masuk rumah lama tu dapat tinjau2 je nak masuk tak jumpa pintu hehe

  34. suara
    December 18, 2008 at 4:30 am

    Salam tie…perahu yg dipamerkan memang cantik, tapi yg digunakan, rasanya tak lah secantik tu. siap ada ikan lagi. errr… tie asyik pindah je, senang sbb tak payah sewa lori erk?

  35. Tie
    December 18, 2008 at 9:19 am

    Zue – Ha ha…kena belajor sabor laa….suka makan lauk kicap, ekk?? Hi hi…kena cari boyfriend anak pengilang kicap laa…hihi..*************************************************Zino – Hi hi….sebab tu guna blog ni…blog satu lagi tu selalu lambat loading, komennya.***********************************************Suara – Kah! Kah!……..Rumah free ni sebab tu selalu pindah…he he…

  36. nurhuda_cahayapetunjuk
    December 18, 2008 at 9:37 am

    Assalamualaikum..Akak org johor ya…:)Wahh perjalanan yang jauh tu..:)

  37. Tie
    December 18, 2008 at 9:42 am

    nurhuda – Mualaikum salam……….Memang akak orang johor, terhumban kat ganu ni..hihi…

  38. Musliyana and family
    December 18, 2008 at 9:45 am

    rindunya nak jalan2 kat malaysia..salam tie..sihat ker cuti2 sekolah ni?di NZ baru mula school holiday..kena carik activity kat my children ni..kalu di malaysia..leh balik kg..he.he

  39. Tie
    December 18, 2008 at 10:04 am

    Musliyana and family – Diyana ke ni?? Aduh!! lama betul tak dengar cerita!! Ingat dah lupa pada kak tie ni….Wah…kat NZ mesti ada tempat2 menarik… Kalau boleh kak tie nak gi sana…

  40. Framestone
    December 18, 2008 at 10:16 am

    out of topic–> erm kalau kite yang menembak mmg xsakit la..kalau ditembak tgk jugak la kat mne kne tembak tue

  41. Tie
    December 18, 2008 at 11:08 am

    Framestone – Oh…gitu, ekk…Hi hi…kita nak jadi tukang tembak je…sapa2 tak leh tembak kita..hu hu..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: