Home > Pengetahuan > Kelip kelip

Kelip kelip

Masa kecil, tie minat pada kelip2. Pernah ayah tangkap seekor dan bubuh dlm balang. Tie tengok cahaya yang cantik dengan kagum. Hati tertanya2. Macam mana punggungnya boleh menyala?

Jadi tie pun cari dlm encyclopedia di rumah dan puas hati dengan jawapannya. Sejak jadi makcik pun tie masih lagi kagum dgn kelip2 ni. Sekarang jarang sekali dapat jumpa walaupun seekor. Bagaimanakah kelip2 dapat cahaya tu??

Kelip2 sebenarnya mengandungi luciferin. Bila ia bergabung dengan oksigen, ia hasilkan cahaya. Process ni dinamakan bioluminescence (terbelit lak lidah!!). Ia bercahaya untuk memikat pasangannya …(boleh guna idea nih!!) Agaknya sebab itu setengah org sukakan candlelight dinner!

Kelip2 (firefly) ialah sejenis kumbang. Biasanya dalam kebanyakan species kedua2 jantina boleh menghasilkan cahaya.(adil lah tuh!) Ia berbentuk leper dan warnanya biasanya hitam atau perang. Kelip2 hanyalah kumbang biasa kecuali ia boleh bercahaya. Cahaya yang dihasilkan tidak mengeluarkan haba .(Mujurlah..kalau tak tentu berasap punggung!)

Terdapat 3 lapisan dlm abdomennya yang mengeluarkan cahaya. Lapisan paling dalam bertindak sebagai reflector. Lapisan tengah mengandungi sel2 cahaya. Dan lapisan luarnya lutsinar (baru boleh nampak cahaya yg dikeluarkannya)
Kelip2 boleh kawal cahayanya. Mereka mengeluarkan cahaya dlm pattern tertentu. (dengan berkelip2 lah) Kelip2 jantan mengelipkan cahayanya untuk memikat kekasihnya……Bila malam, ia akan terbang dan berkelip seperti signal. Setiap jenis kelip2 ada signalnya tersendiri. (macam morse code, kot!)

Akan tetapi kelip2 betina tak boleh terbang, sayapnya pendek (kesian dia) . Ia akan hinggap di atas batu atau pokok dan menunggu dan menunggu (boringnya). Bila kelip2 jantan (yg hensem) bagi signal dan kelip2 betina(yang cantik) faham, ia akan balas balik signal yg sama. (kira sukalah tuh!)

Si hensem akan mendarat (mcm kapalterbang lak!) dan menyentuh antennae si cantik. Itulah caranya mereka cium bau antara satu sama lain. (dan berkenalan, hi hi..) Jika si cantik suka (dan tak reject), kedua2nya akan berkahwin…….. Begitulah cerita sang kelip2………..hi hi..tak sangka lak jadi cerita cinta, ekk?? (Boleh guna ke idea ni??)

Ni nak jawab tag dari NRINA lak. Entah bila boleh habis hutang ni , tak tau laa. NRINA…..mari baca nih!

[1] Bekas kekasih saya adalah

Alamak! Kekasih tu tak ada laa…cuma kawan2 istimewa je ramai. (special tu tak bermakna kekasih tau!!)

[2] Saya sedang mendengar :

Bunyi burung berkicau kat luar tu…
[3]Mungkin saya patut :

Kena fikir lebih jauh lagi sebelum tot-tet2 kat keyboard nih!!
[4]Saya suka :

Godek2 internet, window shopping dan beristirehat di rumah atap biru di kg tu sambil berkebun……
[5]Sahabat-sahabat baik saya :

Ialah org2 yang ikhlas berkawan dgn saya.
[6]Saya tak paham :

Memang tie selalu blur laa
[7] Saya kehilangan :

Suatu rahsia peribadi…….cian tie….
[8] Ramai yang berkata :

Sama macam Nrina, org suka tanya ,”ngajar kat mana??”
[9] Makna nama saya :

Cahaya ………….(rahsia lagik!)
[10] Cinta itu adalah:

Rasa malas la nak hurai pasal cinta nih! Rasa dah tua sangat laa…..
[11] Di suatu tempat, seseorang sedang :
Seorang makcik sedang menjawab tag!
[12] Saya akan cuba :

Jawap tag ni sejujur2nya.
[13] Ayat SELAMANYA membawa maksud :

Sampai bila2 kot.
[14] Telefon bimbit saya :

Ni yg leceh, berat mcm bata, kot2 koyak lak handbag tie nih! Ada sapa nak sponsor satu??
[15] Bila saya terjaga dari tidur :

Terus angkut baju kotor, sumbat mesin basuh, pastu siapkan breakfast utk anak2 dan hubby.
[16] Saya paling meluat apabila :

Bila dengar slogan ” Hidup ______!”
[17] Pesta/Parti adalah :

Tak berapa suka pesta atau parti…rasa janggal je……
[18]Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :

Banyaklah…antaranya butterfly dlm blog TIRANA
[19]Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :

Semasa study di ITM dan mula bekerja.
[20]Hari ini :

Hari Jumaat
[21]Malam ini saya akan :

Tak fikir lagi nak buat apa
[22]Esok pula saya akan :

Buat kerja macam biasa.
[23]Saya betul2 inginkan :

Kesemua anak2 berjaya, dunia dan akhirat.
[24]Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini :

Hmmm …..tak sempat nak tengok cermin pun. Nak urus kain baju dulu!
[25]Pusat membeli-belah atau arked permainan :
Semua hypermarket tie suka…sebab boleh jenjalan dan tgk2 lama sikit!!
26]Makanan Barat atau Jepun :

Suka juga makanan jepun.
[27]Bilik yang terang atau gelap :

Suka sederhana…terang sangat rasa panas, gelap pulak rasa lemas! (memang mengada2!!)
[28]Makanan segera adalah :

Keropok lekor, burger….byk lagi lah.
[29]Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?

Eh! Tak perasan laa..
[30] Adakah anda ingin panjangkan TAG ini??

Tak! Tie kan baik hati…hi hi…

Ini gambar menara condong…dari Liyana…Terima kasih lah. Ada juga ingat kat kita, ekk. Dahlah menara tu condong…yg tukang tepek gambar pun turut condong! He he…banyak complain lak makcik nih! Ok..terima kasih sekali lagi. Kak tie dah lama tepek kat slide tu..🙂

Categories: Pengetahuan
  1. fAtrinA
    December 22, 2008 at 2:41 am

    firefly?yeay jom reramai nek firefly..hihii *wink*

  2. Tie
    December 22, 2008 at 3:59 am

    Fatrina – Ooo…kak tie pun nak naik…fatrina belanja laa….

  3. naz ilyn
    December 22, 2008 at 8:35 am

    Salam…kak tie kt sungai kota banyak kelip-kelip… ada disediakan bot untuk pra pengujung… kalau balik kota tinggi boleh ler cuba tengok…

  4. Tie
    December 22, 2008 at 9:24 am

    naz ilyn – Oh! ye ke?? Kak tie tak tau pun! Nanti kak tie tanya ayah…

  5. izzah
    December 22, 2008 at 12:54 pm

    dulu masa kecik2 ingat lagi..org cakap kelip2 tu kuku org mati yang tak potong kuku dia..hehehe..punya la percaya..tapi still suka gak tangkap kelip2 isi dalam balang..cantik(tapi tak baik tau kurung dia dlm balang..xbernapas la dia..kuikuiki)budak nakal nih!

  6. Tie
    December 22, 2008 at 1:00 pm

    Izzah – hi hi…kak tie baru tahu ni..pasal kuku orang mati tu…Tapi kelip 2 tetap cantik kan…macam bintang je..hihi..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: