Home > Terkenang > Kali Pertama

Kali Pertama

Ha..ha…you all tengah fikir apa ye??Saja buat tajuk suspen nih!! hi hi…Sebenarnya Tie hanya menyahut cabaran dari seorang teman iaitu SUARA. Due to her past post, setelah tie telah baca dengan seronoknya, dan dia sarankan agar tie pula menceritakan kali pertama tie ‘masuk dapor’. Apa?? Tak menarik ke?? Ish! Janganlah gitu. Tie belum start cerita lagi……

Okay lah. Macam girls yang lain, tie memang suka dok dapur, tika mak sibuk memasak. Mak tak payah jemput pun tie dah mengundang diri sendiri dan kepoh2 di dapor. Masa tu dlm umur 9 tahun agaknya. Tolong kacau2 periuk atau kuali, dan paling best bila mak suruh rasa dan komen!Tapi kali pertama tie mula2 jadi boss kat dapor ialah masa bulan Jan tika form 3. Masa tu cuti Tahun Baru Cina.

Macam mana pulak jadi gitu, ekk?? Hmmm….masa tu mak baru saja melahirkan adik bongsu tie. Dia tak sihat, jadi ayah bawa balik baby sister tu . Dengan sekelip mata tie jadi ibu kepada adik tie tu. Ayah lak tiba2 pergi pasar, beli ayam dan suruh tie masak sup. Sup ayam….masakan pertama tie. Tie tak pernah buat sebelum itu, hanya tengok mak, dan rasa je. Jadi, dgn terketar2 ayam tu tie kerjakan dan ting !! Jadi lah ‘Sup Ayam Tie’ !Ayah siap puji lagi…katanya, “hmmm….sama je rasanya dgn masakan mak!!”

He he…senyum simpul dibuatnya. Sejak dari itu lah tie mula memasak, sikit2 sampai mahir. Tapi memang rasa setiap masakan tie hampir sama dgn masakan mak. Sampaikan tika tie bawa balik rendang masakan tie ke rumah mak pun , adik tie komplen,” Huh! Sama je….” Mungkin dia kecewa sebab teringin nak rasa sedikit kelainan! Ha ha…..

Okay..cerita lain lak. Pasal tie jadi ibu instant tu….Tie tak tahu la macam mana boleh jaga baby yang baru lahir tu. Masa tu pampers tak de lagi. Tie guna lampin biasa tu. Lipat pun main tibai je. Tie ingat lagi , tie tidur bersama baby sister, dlm kelambu. Mungkin kerana terlalu penat, tie hanya sedar pada pagi keesokkan harinya.

Sedar2 tie basah kuyup dibuatnya. Lampin dia lencun. Boleh diperah. Hairan lak dia tak nangis. Memang dia tak meragam pun. Cepat2 tie bersihkan dia, tapi main lap2 je..takut nak mandikannya sebab tie kan kecik lagi. Walaupun mak dah balik dari hospital, tie masih jaga adik tie sebab dah timbul rasa kasih, lebih dari seorang kakak. Masa tie naik sekolah, (lepas 1 minggu ponteng,) cikgu dan classmates sibuk tanya, ” wah! Lama cuti?? Kahwin ke?” he he mereka tak tahu yang tie ‘dapat baby lagik!’

Okaylah…tie nak buat tag dari NRINA . Tie nak buat sikit 2 dulu…kira ansuranlah ni ekk!Tak larat nak buat semua. Mula dengan……….

1) When is the first time you meet him/her?Hubby ke??
Hmm…first time dia dtg kacau tie study di level applied science, itm , shah alam.

2)How do you feel?
Memang lah rasa tak selesa, lebih2 lagi dia org klate…(pening dan tak faham pun)

3)How do you feel right now?
Bila diri kita disayangi, tentu kita pun akan menyayangi. Automatic laa…

4)if your enemy do anything that you hate, what you will do first?
Sedih je…tie bukannya aggresif tau!

5)give 5 characters that you have…..
sederhana
Pendiam
tepati masa dan janji
sukakan perfect
tak suka bising

6) if he/her have broke your heart, what your action?
Bagi silent treatment je.. dan menyendiri.(mudah sangat kecik ati nih!)

7) what character you like toward him/her?
Sayang tie tanpa berbelah bagi
Percaya pada tie
Bertanggungjawab
Menghormati org tua dan org yang serba kekurangan
Tak kedekut pun

8) who is the name of no.1?
Abang lah

9) if your lover become your enemies, is it you will hate him/her?
Ish!! Tak pernah fikir gitu. Tak suka tau!

10) the most memorable thing /her had done to you ?
Rahsia…..

11)the most thing that he/her have said to you?
Adek sayang…………………

12)no.7 boy or girl?
Makcik ni lah!

13)who is no.9?
Hubby makcik lah!

14)to the person that always support to you?
Always love you!

15) Tag?
Tie takkan tag sesiapa. Tie masih baik hati!

Hi hi…Hutang yang lain nanti tie akan langsaikan sikit2 tau! Jangan bagi surat saman lak!! Saborlah ekk!!

Categories: Terkenang
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: