Home > Santai > Persahabatan

Persahabatan

Hari tu jiran di depan rumah buat ‘open house’. Jangan terkejut inilah kali pertama raya ni tie terima jemputan open house ! Maklum laa…tie kan house manager…hubby tu toksah cakap la…tau2 balik kenyang dan cerita apa yang dia makan kat openhouse mana2 tuh!

Berbalik kepada cerita tadi, walaupun rumah dekat2, kami penghuni quarters (blok tie cuma 7 family) ni takkan keluar ‘bermesyuarat’ sekiranya tiada sebab. Jadi bila lama tak jumpa, rasa seronok pulak, bercerita (bukan gossip tau!) kisah diri dan keluarga masing2 kerana dah lama tak dengar khabar (macamlah duduk dalam gua). Sambil makan (banyak menu lak tu!) sambil bersembang. (langsung hilang sifat pendiam tie!)

Lepas makan (bila dah tak de tetamu lagi) kami pun ramai2 tolong kemas mana2 yg patut, basuh pinggan dan……..makan lagi…hihi….Balik rumah sekejap sembahyang asar dan datang pula sambung kemas….dan makan lagi…..(Tie makan sikit je laa…malu) Bila dah maghrib, masing2 nak mengundurkan diri (kesian tuan rumah tak dapat rehat), tapi sebelum tu ada lagi makanan yang tak habis..Bermulalah operasi ‘isi jabey’ (maksudnya tapau lah!) Kiri kanan tangan penuh dengan bungkusan (lontong dan kuih2) , nak salam pun susah. Tuan rumah nampaknya senang hati sebab makanan habis dan tak membazir (baik betul kami nih!)

Sampai rumah(setelah berjalan terkedek2), hubby dan anak2 sambut tie dengan lagu nih!:-
Apa yang penting? Jabey dulu!

Apa yang penting? Jabey dulu!……macam perli je!
P/s: Jabey (atau supik-bahasa klate dan ganu) maksudnya plastik.

ooooooooooooooOOOoooooooooooooo

Cuba teka benda apakah ini?? Hubby suka bawa balik sesuatu yang baru untuk tie buat kajian (dan makan). Orang klate panggilnya pulut dakap Tapi tie tak pasti apa orang terengganu panggil. Memang susah nak dapatkan pulut ni. Org2 tertentu je yang pandai dan rajin buat(kerana minat dan permintaan)

Rasanya lemak dan sedikit manis…tak ada inti…pulut saja. Tie agak ia dikukus dulu baru dibungkus dan direbus pulak (main agak2 je). Ada sesiapa yang tahu tak pasal pulut nih?? Ia sedap dimakan dgn sambal daging, rendang dan gulai.

Rasanya tentu macam ketupat daun palas je..tapi lebih wangi sebab guna daun pisang. Tie rasa pernah makan masa di keluang, johor tapi ia dibungkus dengan daun palas .Cara bungkusnya pun lebih kurang sama je..namanya kalau tak salah ..lepat, dan adakalanya dibubuh kacang. Tie cuba google nak cari gambarnya tapi tak serupa yang tie pernah makan dulu… Sekarang ni susah nak jumpa, laa.

Categories: Santai
  1. Tirana
    October 20, 2008 at 7:07 pm

    Tie,Orang pendiam ni sekali dia buka cerita..ternganga semua orang..hehehePulut dakap..rasanya pulut tu ditanak dulu, dibungkus then direbus. Mak saya selalu buat. Saya lagi suka pulut yang ada inti pisang kat dalam. Entah apa nama dia pun tak tahu… Tahu makan aje..heheheP/S..Tie suka serangga dan binatang kecil2 ye..Nanti saya share..baru ni ada orang sent gambar serangga yang cute mute..dah download ari tu tapi entah kat mana pulak saya save folder..nanti saya cari dan post kat blog ye..

  2. Tie
    October 20, 2008 at 11:32 pm

    Tirana- Kalau gitu tak leh buka mulut lah ye..kot2 org ternganga dan masuk lalat lak..hihi..Eh..mak tirana pandai buat, ye..Sekarang ni jarang nak jumpa laa..Agaknya leceh nak buat sebab kena ikat dan belit tu..Pernah juga makan yang ada inti pisang.Tie suka tgk terutama butterfly,dragonfly,bugs yg colorful tu..memang kagum betul.

  3. Suzi
    October 21, 2008 at 12:21 am

    salam kak tie…biasalah tu gi makan2 lepas wak balik lagi dlm supik..hihihihish tak tahulah saya org trg panggil apa kuih tu…nanti dah tahu jgn lupa cakap hihihi…

  4. maza
    October 21, 2008 at 1:56 am

    aderkk……kes makan lagi!!!Jawabnya bertambah lagi ler berat badan eden….aderkkk…tie, sanggup ko goda eden lagu ginih…

  5. no need to reveal
    October 21, 2008 at 1:56 am

    kita suka sangat pulut tu…masa duk kelate dulu..pulut ni la duk cari ..ari2 makan pun takpe..memang suka..ni sejak duk KL..jangan arap la nak jumpa🙂

  6. Zareda Norman
    October 21, 2008 at 2:06 am

    Jarang makan pulut dakap ni.. kat kl memang susah nak jumpa

  7. Tie
    October 21, 2008 at 2:26 am

    suzi- salam suzi….memang kalau gi tmpt makan2 terutama di kg, mesti bawa balik sesuatu…hi hi..suka lak tu…Macam mana lak org trg ni tak tahu namanya? Mesti tahu makan je , kan..hihi..Zareda – Kalau kat klate dan ganu pun susah nak cari, apatah lagi di KL tu…Mungkin kita kena start belajar la buat benda2 macam ni,kan..maza- Selagi tak ada idea , tie akan santapkan hidangan yang membuka selera..he he…Baru perasan ke lagu tu?? Rasa dah berbulan2 dok dlm blog ni. Takkan jiwang juga kot??no need to reveal -memang ramai yang suka makan (termasuk tie laa) tapi yang membuatnya tak ramai. Sayang sungguh!! Takut pupus lak nanti!

  8. Intan Rosnitta
    October 21, 2008 at 3:05 am

    Pulut dakap tu! Lama x makan. Tapi jgn tanya cara nak buat sbb intan ni reti makan je… hahaha.Supik? Supik gelenyar!Hahaha🙂

  9. cengkiau
    October 21, 2008 at 3:12 am

    oo..ini la pulut dakap..selalu baca dalam magazine je.nampak sedap jugak yer..

  10. Tie
    October 21, 2008 at 3:14 am

    intan rosnitta- Hah! Suka sangat dengar perkataan supik gelanyar!!..Memang hubby suka sebut tu…dengarnya rasa geli lak..hihi..

  11. ku tak sempurna
    October 21, 2008 at 4:37 am

    banyaknya kumpul kolestrol di bulan raya ni😀

  12. azacun
    October 21, 2008 at 5:22 am

    Aza pun suke pulut ni tapi kat sini susah la nak cari yang betul2 sedap.rasanya munkin buat macam ketupat palas.Masak dulu dengan santan,gula sikit sampai 3/4 masak,then bungkus dengan daun pisang ,pas tu baru di rebus lama2 macam rebus ketupat.Tapi kena bungkus kemas2,takut masuk air..selamat mencuba..

  13. fAtrinA
    October 21, 2008 at 5:25 am

    kak tie…jabey rok rek=supik gelenyarrrr=plastik…hahhahaa…adei…bangga ngan bahasa ganu nih…pulut dakap tu kalo xsilap ganu panggil pulut lepa@pulut panggang kot…tp dlam ada isi (kelapa+ikan kot…huhuhu) tp xtau la…lallalalaa

  14. Shais
    October 21, 2008 at 5:36 am

    salam KakTie…apa khabar?sedap pulut tu..pernah makan masa balik kampung husband di Perlis.

  15. cikMilah
    October 21, 2008 at 6:01 am

    salam Tiepulut dakap.. sedapnya…lama tak makan..nanti kakcik buat Tie mai makan ya…he he he

  16. cHeRyNa PiReS
    October 21, 2008 at 6:04 am

    mesti ketupat dakap nieh penuh kasih sayang kan…kak tie? hehehe…hmmm…baru 1st time sha belajar pasal jabey nieh…macam menarik je…tp seganla plak nak bawak tupperware gi umah org:D

  17. smaelz
    October 21, 2008 at 6:27 am

    huish.. menapau mknn dr umah terbuka..? ni kalu ajak saya, x sempat akak nak menapau2.. sumer dah licin.. haha..

  18. Tie
    October 21, 2008 at 6:42 am

    maza- harap2 suka lagu emo nih!! hi hi..Tie dah tak de idea…so buat sementara nikmatilah yek!cengkiau- nampak sedap,rasanya memang sedap!!kutaksempurna- memang banyak kolesterol, tapi buat2 tak tahu je..hi hi..azacun- Aza (yg cute)ke tu?? Hi hi sukalah tie nih! Aza pandai buat, ye…nanti pos ke sini ok?? He he..fatrina- pulut panggang tu lain laa…ni pulut dakap..kadang2 ada inti pisang…hihi..Org ganu gak??shais- Kat perlis ada juga ke?? Ingat kat pantai timur je…cikmilah- Eh! Buat laa…memang tie suka bab makan2 nih!!cheryna pires- OH! Budak ni ingat yang dakap2 tu je,ye…hihi..Kak tie pun suka dgn jabey ni..macam bunyi glamour,gitu!..Tapi tak bawalah tupperware tu…tuan rumah yang bagi plastik (supik) untuk diisi…hi hi…smaelz- Larat ke nak abis semua?? Kang merangkak lak bila nak balik nanti!..he he..

  19. Mak Su
    October 21, 2008 at 6:53 am

    macam rupa pulut panggang ek

  20. Kujie
    October 21, 2008 at 7:58 am

    hehehehe…tapau mcm balik pasar mlm ye..kiri kanan bawa bekas makanan…hidup berjiran mcm tu la

  21. Tie
    October 21, 2008 at 7:59 am

    mak su- Ish!! Mak su ni…….. suka ke pulut panggang tu?? Tie dah lama tak buat lah!

  22. Adila
    October 21, 2008 at 8:50 am

    heheheh lagu wonderpets tu! haharupa pulut tu pun dah tau mmg lemak sgt2makan cicah ape2 ke makan mcm tu aje kak tie?

  23. Tie
    October 21, 2008 at 9:43 am

    kujie- he he..baru balik dari makan2 ni…Jumpa jiran sekali sekala memang best!adila- Ni mesti kes tak baca abis!..Pulut dakap tu boleh makan gitu saja atau cicah dgn sambal daging,rendang dan gulai atau kari laa…hihi..

  24. intan
    October 21, 2008 at 10:29 am

    sy pun pnh mkn plut dakap tu..tp x pasti d mana dan bila…hahhaa…ilang ingatan laaa

  25. JM
    October 21, 2008 at 3:49 pm

    hohhh..sedap nye kak tiee….tak penah try lagik..walahhhkak tie… komen kak tie psl sy ni masih remaja umur belasan taon gilos lawak le kak tie..sy dh dekat 30 dahhh kak oiiii…ekekeke

  26. Tie
    October 21, 2008 at 11:17 pm

    intan- Ho ho…hilang ingatan?? Macam sama je dgn kak tie ni…selalu je hilang ingatan..hi hi..jm- Tu laa…kak tie rasa pelik lak..tgk entry2 lepas ada gak cerita pasal office…jadi bengong kejap…sampai ati laa….hu hu..kak tie ni betul2 caya tau!!

  27. Neeza Shahril
    October 22, 2008 at 5:20 am

    kat sini pun gitu.. kalau ada open house.. mesti tapau food sebab selalu aje berlebih..pulut tu rasanya neeza pernah makan kak tie.. rasa macam ketupat daun palas tapi ada perisa daun pisang.. cicah dengan sambal daging sedap kan..

  28. Tie
    October 22, 2008 at 5:28 am

    neeza- betullah tu neeza…pandai buat tak??

  29. nono
    October 22, 2008 at 11:40 am

    pulut dakap ni ala-ala macam kelupis kat sarawak la kak tie.. rasa dia lemak2 kan.. sedap dari lemang and ketupat..

  30. Tie
    October 22, 2008 at 12:52 pm

    nono- Kelupis? Tak pernah dengar..nanti nak google, yek!

  31. nono
    October 22, 2008 at 4:20 pm

    ah’ah.. kelupis. aritu cerita kat syam.. dia pegi gelak.. sbb nama dia lawak.. cacat la mamat tu.. huhu

  32. ctnik
    October 22, 2008 at 6:06 pm

    ct pernh buat kt sini,jadik tp pisang pulak tak cun..lastly ct sorang mkn.tp susah jgk menda ni,i mean,kena cuba byk kali,sure jadik mcm kt kedai tuh.tie:>>tingat cete rosyam nor berlakon dgn gee-wan maimunah kasik pulut dakap utk tambat hati rosyam..

  33. Tie
    October 23, 2008 at 12:35 am

    ctnik- Pandai juga buat tu. Tie cuma pandai makan. Pasai crite rosyam tu tak pernah tgk lak..entah kenapa tie ni ketinggalan je.. Pulut dakap ni sedap gak. ct asal dr mana sebenarnya??***********************************nono-kenapa pulak syam tu gelak..memang cacat mamat tuh! Kot pikir yg bukan2 je….macam budak sorang lagik!! Hi hi…

  34. ctnik
    October 23, 2008 at 11:15 am

    ct asal kelate la kak tie….kelate mari..sb tu kenal pulut dakap tuh…memang ore buh pisang kak tie tgh2 dia..byk santan tuh..kak tie google dlm u tube tulis ‘ kudrat iman’.cubala..besh cete dia..

  35. tie
    October 25, 2008 at 12:56 pm

    ctnik- nanti kak tie google tu..

  36. azuwan
    October 29, 2008 at 10:50 am

    macam lepat je tu…mak aku terer wat..tp siap ade letak kacang soya n etc..nyam..sungguh enak di makan begitu saja..

  37. lloni
    January 26, 2009 at 12:37 pm

    kueh tu namanya yg lebih tepat ialah “ketupat dakap”. kalau pulut lepo bentuk dia leper seperti kerek nissae. pulut bakar org sini panggil pulut udang tu le..

  38. Tie
    January 26, 2009 at 1:50 pm

    lloni – Napa tak boleh access blog tu… Memang saje ke..??Minat kat ketupat dakap? Asal mana??

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: