Home > Makan > My first kuzi!!

My first kuzi!!

Hari ni buat pertama kali Tie masak lauk kuzi (saja nak kecoh2). Sebenarnya memang dah lama nak cuba, sebab dengar dari orang , kuzi tu sedap. Tapi oleh kerana tak pernah merasa , tie tak berani nak cuba. Sebenarnya Adila cadangkan tie buat kuih. Tapi tie malas nak buat kuih, leceh lah nak sukat2 ni . Kalau masakan, tie main agak2 je…nak cepat je…. Tapi…nanti lah…kalau datang angin rajin kak tie akan buat deserts, okey??

Hari itu (bulan puasa) ada kawan jemput berbuka puasa di …. Kat situ Tie nampak label kuzi kambing….Jadi Tie pun cedok lah 2 ketul dlm pinggan (kecik aje tau!). Bila dah rasa baru puas hati. Fikiran pun dah melayang ….nak cari mana lak rempah kuzi tu….Tapi bulan puasa ni tak boleh masak masakan yang kita tak pernah buat…Nanti haru jadinya.

Beberapa hari yang lepas, tie ajak hubby tersayang ke hypermarket kat ganu tu…Terus cari kat tempat rempah. Haa….jumpa dan campak dlm troli! Pastu gi cari kambing tapi tak ada, jumpa beef je…jadi laa….janji daging.


Jadi ini lah hasilnya. Nampak ok tak?? Rasanya lebih kurang sama dengan kuzi yang tie makan dulu. Resepinya ada di belakang packet rempah kuzi tu. Siapa2 nak cuba masak ni kena rasa dulu kat mana2(pandai2 lah bodek hubby tuh!). Itulah cara tie belajar masak sendiri. Kalau tak pernah rasa macam mana nak pastikan masakan kita tu menjadi? Siapa dah pandai tu diam2 aje lah…ni untuk orang2 yang belum mahir macam tie nih! Hi hi hi……….

Kemudian niat tie nak buat acar tapi lupa lak nak beli timun (memang pelupa betul makcik nih!). Tie teringat kobis dan carrot dlm fridge tu, hmmm….buat acar klate je lah!


Acar klate ni mula2 tie rasa masa bertandang ke rumah mentua sebagai menantu baru…rasa sedap lak…macam coleslaw pun ada cuma tak bubuh cream…(org2 klate tu dok senyap2, yek!)

Caranya kobis dihiris halus, carrot pun sama, bawang besar dan sedikit lada merah (sebarang lada pun boleh) Tambahkan cuka, gula dan garam. Kalau ada timun, boleh bubuh juga dgn di potong halus seperti kobis dan carrot tu. Kemudian pandai2 lah rasa cukup masam, masin dan manis. Begitulah ceritanya…………..boring tak??

Categories: Makan
  1. en_me
    October 20, 2008 at 12:36 am

    wah, boringnyerr.. ehehe

  2. INTAN
    October 20, 2008 at 12:54 am

    nampak menyelerakan sungguh kak…keriok keriok perut saya pagi2 ni…..mintak bertahan la posa sy ari ni…aminnnn

  3. no need to reveal
    October 20, 2008 at 1:27 am

    acar mcm ni..org terengganu pun buat tak dela org kelate je..hehehe…sebab kita org terengganu…biasa arwah mak suka buat jugak..tp kalau raya kita buat acar timun cam ni hehe

  4. Ismail N
    October 20, 2008 at 2:04 am

    Nampak sedap. Cuma nak buatnya macam susah lah. Minat ada, skill kurang… Boleh order ke?

  5. Intan Rosnitta
    October 20, 2008 at 2:31 am

    Sedap nmpk kuzi ni… kalau cicah dgn roti pun sedap. Tipikal org Kelate sungguh intan ni… huhu😛

  6. Tie
    October 20, 2008 at 3:31 am

    en_me- Sungguh ke?? Hu hu……intan- Laa…napa tak bagitau puasa hari nih?..Sorry la yek..no need to reveal- Oh ye ke? Dah 8 tahun dok sini tapi tak pernah sekali pun rasa jumpa acar gini di ganu nih!…biasa jumpa acar jenis lain..ismail n- Nampak je sedap, rasa belum tentu lagi…Minat masak ke? Nanti isi borang ambik kursus kat sini ,ye.. Nak order pun kena isi borang, tau.intan rosnitta- He he…memang org klate suka sangat cicah roti nih! Hubby tie gitulah..buat rendang pun kena berkuah sikit. Dah jadi macam gulai je….hihi…

  7. maza
    October 20, 2008 at 3:40 am

    aderkk…..tak tahan oooiiiittttabis la eden punya diet…..omakkk tolongggg!!!!!

  8. Ibnurashidi
    October 20, 2008 at 3:54 am

    Kak tie…apa itu kuzi?tak pernah dgr pun..kalau tgk pada kuahnya macam sambal ikan bilis buat nasi lemak je..

  9. Tie
    October 20, 2008 at 4:24 am

    maza- Aii? Takkan diet pulak? Kata dulu hensem…tak yah lah diet2 tu…kesian kat wife penat2 masak! Mesti kecik hati dia tgk hubby dia makan sikit je….ibnurashidi- Laa…dok sana tak pernah rasa ke? Kak tie ingat kuzi ni dari sana gak….Kuzi macam iras2 lauk briyani laa… cara masak sama, bubuh bawang goreng, minyak sapi (kak tie guna butter),susu,badam dan kismis. Oh, rempahnya pun dibuat khas (ada dijual mcm rempah briyani)Cuba la tanya makcik2 kat sana…tapi rasa2nya lauk tajin lebih terkenal.(macamlah pandai sangat kita nih!)

  10. maza
    October 20, 2008 at 4:46 am

    tie- aderkk….niat hati memang ler nak sebat semua sekali…tapi sejak dua menjak nie…tak leh la mcm org sihat2 belaka..makan kena kontrol sebelum kaki kena potong atau buah pinggang failure….hehehhe (kencing manis la)

  11. lochoe
    October 20, 2008 at 4:57 am

    kuzi itu apa? kemok ke? gulai ke? x pernah dgr pulak? ini masakan melayu ke masakan red indian?kat trg, senang ke nak cari kambing?? ada org makan ke?? sbb adik nak ternak kambing kat sana.. semua dah siap dh, cuma tunggu budget approve je..tapi masalahnya, org trg jarang makan kambing, bukan mcm negeri lain (pendapat peribadi lochoe sbb spjg duduk kat trg x pernah dgr majlis ada kambing)

  12. Zareda Norman
    October 20, 2008 at 5:07 am

    kiranya trial n error ler ni.. Menjadi betul kuzi tu.. berselera dibuatnya

  13. Tie
    October 20, 2008 at 5:14 am

    maza- Ada kencing manis?? Laa…minum air misai kucing bagus tu…pokoknya boleh ditanam..tak payah nak jaga pun..siram air je..boleh beli yang dah proses tapi mahal sikit. Jemur daun dan batangnya sampai kering, kisar kasar pun tak pe..senang nak tapis buat teh. Rasanya ok je..tak pahit pun…(ke…dah tahu…, pandai sangat la kita nih!)lochoe- kemok tu apa pulak? Kuzi tu macam lauk briyani laa..(kena repeat lagi lak…)Kuahnya pekat memang sedap dimakan dgn roti jala..Pasal kambing tu….setau tie ramai gak suka kambing.(termasuk kita nih!) Masaalahnya harga kambing mahal dan kalau nak buat komersial (ejaan ni main hentam je!)modal kena besar….Kambing manja sikit, kena ada bangsal khas (depa ni takut sejuk laa…)Tapi…kat pantai penarik(tahu ke tidak tempat ni..lama tak balik ganu tu..)..banyak juga kambing dok main tepi jalan tu..geram lak..rasa2 nak kidnap sekor nak buat briyani!!

  14. Tie
    October 20, 2008 at 5:16 am

    zareda- Rasa2nya lebih banyak error masa trial tu…..hi hi…Tie minat betul buat experiment…konon2 dapur ni lab tie lah!

  15. fAtrinA
    October 20, 2008 at 5:43 am

    kak tie…kak tie tgl kat ganu lagi ea skang??? (x abes2 kompius..hehheeh) wah! cam best je kuzi tu…pos sket…hehhehhe

  16. Mak Su
    October 20, 2008 at 5:59 am

    nampak sedap, lulus ler tu🙂

  17. Tie
    October 20, 2008 at 6:00 am

    Fatrina- Aiik!! Jangan jangkit penyakit blur kak tie tuh! Memang sekarang kak tie tinggal kat ulu ganu ni…kg hubby kat klate..kak tie ada rumah sendiri kat situ..baru 1 tahun siap..jadi balik sana sekali sekala tgk rumah tu..adikberadik dia tolong jaga, bukak lampu dan beri makanan ikan kat kolam tuh!..Faham kan?? Kak tie ni asal jb tapi mak dan ayah dah pindah dok kota tinggi…jadi bila ada peluang kami balik sana sekurang2nya setahun sekali(teruk kan??)

  18. Tie
    October 20, 2008 at 6:11 am

    Maksu- Yeah! Maksu bagi lulus!..Senyum sampai ke telinga nih!!

  19. TokMa
    October 20, 2008 at 6:15 am

    Tie..tokma tengah lapar ni…sat agi sampai ahhh kat umah..nak pi makan nasik nihh. mmmmmmm dapnyer.

  20. Aleeya
    October 20, 2008 at 6:15 am

    pandainye masak..

  21. cHeRyNa PiReS
    October 20, 2008 at 6:38 am

    sedapnyeeee…!!sha suke makan daging.. lagi2 nampak makanan yg kak tie letak nieh macam best giler…sayur tuh pon nampak sedap sangat…sha suke makan macam gitu…* kak tie nieh macam tau2 jek sha lapar…hehehe..

  22. ku tak sempurna
    October 20, 2008 at 6:58 am

    mskn kuzi ni mcm kari ke mcm kurma… pernah dgr, tp tak pernah mkn…😀

  23. arnamee
    October 20, 2008 at 7:16 am

    nampak lazat~nyummy

  24. Tie
    October 20, 2008 at 9:02 am

    tokma- dah lama tunggu depan pintu ni..tak nampak2 pun!! (macam betul je…hi hi..)aleeya- pandai masak tu sikit je..pandai makan yang lebih tu!cheryna pires-jangan banyak sgt makan daging dek ooii..nanti jadi mcm kak tie nih! Tu bukan sayur tapi acar …budak ni tau makan je…Kak tie tahu sha tgh lapar..boleh telek dlm belanga ni..hi hi..ku tak sempurna- hah! ni lagi sorang…entah berapa kali nak repeat …kuzi tu macam briyani..cuma gelap sikit..sedap dimakan dgn roti jala..Cuba2 tanya pada yg mahir memasak tu..kot2 ada rezeki nanti..(buat muka sedih, laa)arnamee- Rasa macam belum kenal..nanti kak tie gi lawat kejap, ye…

  25. Adila
    October 20, 2008 at 9:38 am

    kuzi tu rasa dia macam kari tapi pekat?rupa kuzi tu sebijik macam kari pakistan kat sini hahasedap nye…. terliur la plak hehehe

  26. Tirana
    October 20, 2008 at 10:19 am

    Tie..Saya pun suka kuzi tapi so far tak pernah cuba masak lagi pun. Kalau rasa nak makan, order aje kat kawan.. Dia pandai masak kuzi..memang sedap kuzi dia.. Nak kena belajar masak kuzi jugak ni…sampai bila nak harapkan orang ye tak?

  27. PENDEKAR
    October 20, 2008 at 10:45 am

    macam maner le rasenya si kuzi nie, sebab tak pernah makan dan nie first time jumper…..;-)

  28. Neeza Shahril
    October 20, 2008 at 11:09 am

    salam kak tie :))selalu neeza dengar kuzi ni.. tapi tak reti buat.. rasa dia buat dah ingat2 lupa hehee..tapi acar klate tu memang sedapkan.. kalah acar timun.. hehee.. mesti marah orang luar ni..

  29. hashim habeed
    October 20, 2008 at 1:09 pm

    Orang Kelante memang terror buat kuzi power tapi kalu Kuzi campuran Johor & Kelantan tak tau ler

  30. Tie
    October 20, 2008 at 1:28 pm

    adila- cuba rasa gak..sedap laa..tirana- cuba laa…,tie baru cuba sekali tapi tak puas hati..nanti nak cuba dgn kambing lak…Ianya tak susah cuma kena pandai rasa..tapi tirana pun dah rasa byk kali..so takkan jadi masaalah.hi hi..pendekar- tak tahu nak huraikan laa..ada sikit2 macam briyani johor kot..neeza- salam…lama tak blogging,kan..mungkin neeza dah pernah makan atau pernah masak..kak tie tahu…neeza ni rajin dan pandai masak(bodek sikit!)Acar tu memang sedap…kadang2 kak tie bubuh dlm burger..hi hi..Hashim habeeb- Memang tie dengar kisah kuzi ni dari org klate (adik ipar lah). Tu yang tercari2 nak rasa sendiri. Tapi tak rasa lagi kuzi dari klate. Kalau kuzi campuran klate dan johor tu ada kat sini..meh rasa! Hi hi…

  31. Mersik
    October 20, 2008 at 4:01 pm

    Salamz Tie,Oh sedapnya. Patut la pokcik terbau-bau jek dari kejauhan.. hik hik..

  32. Tie
    October 20, 2008 at 11:33 pm

    mersik- Tu laa…pokcik ni malas sangat nak jenjalan ke sini…asyik kunyah sekut tawar tu je…

  33. azacun
    October 23, 2008 at 5:06 am

    ummhh..sedapnya kuzi.lepas ni,tie gi jalan kat tempat keropok lekor dan cerita macamana buat kopok ni ye..dengan kuah nya sekali..timakasih ye cikgu chef..hehe

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: