Home > Pengetahuan > Melankolik??

Melankolik??

Pada entry yang lepas (kerana terlalu emosi dan angau..), etomyam telah komen tie dan katanya ‘ada unsur2 melankolik.’ Melankolik tu apa?? So tie pun google dan hasilnya tertera di bawah :-
  1. Berasal dari perkataan latin yang bermakna cairan hitam atau gelap.
  2. Seseorang yang teratur, pemikir, pencetus idea serta sistematik dan akan memilih cara terbaik untuk menyelesaikan sesuatu masaalah atau pekerjaan. Kalau boleh hendak 100% perfect tetapi jika tidak dia akan muram sepanjang hari.
  3. Dia juga mudah tersentuh perasaannya (sensitive ) serta romantis.
  4. Kelemahannya ialah sering ragu2 dlm membuat keputusan, sedih dan introvert.
  5. Tapi kerana sifatnya yang pemikir dan serba sempurna , pekerjaannya yang sesuai ialah ilmuan atau doktor. (he he…ada gak tokoh nak jadi doktor nih!)

Orang melankolik selalu inginkan kesempurnaan . Segalanya mesti teratur dan rapi . Kerana itu jangan hairan jika pasangan melankolik anda tidak dapat tidur nyenyak hanya kerana selimutnya tidak melitupi tubuhnya dgn sempurna…(kadang2 semut gigit laa..) . Dan jangan cuba ubah susunan perabutnya di rumah atau apa2 barang kerana apa yang diputuskan itu telah benar2 difikirnya begitu rapi..(ye laa..puas buat strategi nih!). Begitu juga perancangannya untuk berbuat sesuatu, seperti shopping(memang perkara wajib) , percutian (pun wajib gak), ke rumah sahabat, saudara atau mentua (timing kena betul).

Tapi yang negatifnya melankolik mempunyai beberapa sifat seperti ….. (ni yg tak best nih!)

  • Is self-conscious, easily embarrassed, timid, bashful. (Ishh!!….malu gak!)
  • Avoids talking before a group; when obliged to he finds it difficult. (selalu blur laa….)
  • Prefers to work and play alone. Good in details; careful. (paling best kerja dlm lab…siap ubahsuai formula lagik..hi hi..nasib baik tak meletup dan boss pun tak perasan….)
  • Is deliberative; slow in making decisions; perhaps overcautious even in minor matters. (mesti fikir betul2…)
  • Is lacking in self-confidence and initiative; compliant and yielding. (no comment)
  • Tends to detachment from environment; reserved and distant except to intimate friends.(no comment)
  • Tends to depression; frequently moody or gloomy; very sensitive; easily hurt. (no comment!)
  • Does not form acquaintances readily; prefers narrow range of friends; tends to exclude others. (ye laa…kena cari kawan satu kepala…)
  • Worries over possible misfortune; crosses bridges before coming to them. (memang pun…nak lintas jalan paling takut..trauma laa…masa naik bot kat tasik pun takut… mana tau tetiba keluar monster tu…eee…)
  • Is secretive; seclusive; shut in; not inclined to speak unless spoken to. (tapi dlm blog opposite lak..hi hi..)
  • is slow in movement; deliberative or perhaps indecisive; moods frequent and constant. (Tang ini memang Tie bangkang habis!!! Tie tak suka kerja lambat2, tangguh dan sentiasa tepati masa. Paling benci org2 lembab2 nih!!)
  • Is often represents himself at a disadvantage; modest and unassuming. (no comment!)

Wah! Dashyatnya…teruk sangat ke Tie nih?? Kena jumpa psychologist agaknya…

Sifat melankolik(kesempurnaan) adalah antara 4 sifat utama manusia. Sifat2 yang lain ialah Sanguinis (sukakan popular)….rasanya ramai sanguinis ni..(lochoe…camna?? Ada tokoh tak?), koleris (kuat atau bossy) dan phlegmatik (cinta damai).

Jadi…betul ke apa yang dicatatkan oleh etomyam itu mengenai Tie….?? Hmmm….tak tahu laa….ada la sikit2 kot…tak berani nak ngaku laa……haha….kang ada pulak yang nak antar tie ke spital tampoi !!

Siapa2 yang minat nak tahu sifat masing2..cubalah google dan mungkin dapat perbaiki mana2 yang kurang. Eh! nak gi susun semula perabut kat rumah ni…nak buat surprise kat hubby yang dok outstation tu..mesti terkejut lagik!! Hi hi hi…………..

Categories: Pengetahuan Tags: ,
  1. Akak
    October 14, 2008 at 6:11 am

    Salam Tie…Terima kasih sharing info nie, baru tau melankolik tu apa..(sian kat akak kan)

  2. smaelz
    October 14, 2008 at 6:35 am

    byk sifat2 +ve and -ve yg kena eh? haha.. mmg gaka melankolink la akak nih.. kui kui.. bagus gak info nih.. bole la mula cap2 org..

  3. Zareda Norman
    October 14, 2008 at 6:35 am

    wah info baru ni.. zar pun macam ada jer sifat melankolik ni.. everything nak perfect, on timing, .. hehehhe

  4. Suzi
    October 14, 2008 at 6:59 am

    dah dpt satu info baru lagi…ada lagu..kan? cinta melankolik ke ape tah…saya pun suka ubah susunan perabut bila hubby keluar outstation….

  5. bozzobattousai
    October 14, 2008 at 7:06 am

    salam kak tie,baru lah saya tahu dgn lebih mendalam makna melankolik tuh. tapi tak sempurna tuh dah memang sifat manusia dan klu sesekali termelankolik takpe…

  6. lochoe
    October 14, 2008 at 7:48 am

    hehe.. this is my course you know!! human behaviour.. i read people through her eyes, her gesture, her body contact, voice.. many2..kak tie kalau berfikir, mata tgk atas ke, bawah ke, tepi ?? ada makna tau..actually semua orang ada 4 sifat itu, seperti melankolic, sanguin, bla bla..dari kecik lagi.. ikut asuhan ibu bapa/ persekitaran/ atau mungkin baka…tapi pada masa skrg, yang mana yang lebih menyerlah..actually sifat/sikap mmg susah nak diubah jika dr kecil dah dilatih begitu, tetapi, sbg manusia yang ada akal kita boleh berlakon menjadi somebody yang kita nak.. betul, percayalah.. pernahkah kita fikir “eh ini bukan diri aku?”believe me, i’m not sanguine.. not hu ha hu ha… but i pretend to be like that to work in banking sector..

  7. Adila
    October 14, 2008 at 8:04 am

    hehehe sifat boleh berubah2 :Dada kwn sy cakap sy ni budak emo hahaso melankolik tu mmg sure dah la hahaha

  8. Tie
    October 14, 2008 at 8:27 am

    Akak- Wah..tak sangka akak pun minat ni..tie pun baru tahu..tu yang sibuk google sana sini..Kelakar kan..smaelz- Ha ha…kak tie betul ke melankolik…adalah sikit2 kot..jgn pandai2 nak chop org tau!!

  9. Mak Su
    October 14, 2008 at 8:29 am

    study tu kadang2 tak berapa tepat, tapi nampak gayanya, saya pun melankolik

  10. Tie
    October 14, 2008 at 8:30 am

    Zareda- He he…kalau gitu tie tak lah keseorangan , ye..ada gak kawan melankolik..hi hi..Suzi- lagu melankolik tu tak pernah dengar..kalau jumpa nanti bagitau, ye..Oh..suka ubah susunan perabut…boleh kamcing lah kita nih!

  11. Tie
    October 14, 2008 at 8:37 am

    bozzobattousai- Oh..ada pulak termelankolik tuh!..kah kah…ni mesti kes taknak ngaku!!lochoe-ye laa tu…Tak selesa lak bila ada orang boleh kenal sifat kita…Kenapa tak jadi psychologist aje…lagi banyak masuk RM tuh! Oh pandai gak berlakon..Tie tak pandai laa..Nak bohong pun tak pandai…rasa macam bersalah aje…

  12. Tie
    October 14, 2008 at 8:39 am

    adila- Melankolik jugak?? Wah dah ramai geng ni..maksu- maksu..hi hi teringat lak itik serati…jangan marah…kita melankolic kena sepakat..mungkin boleh tubuhkan kelab melankolic..hi hi..

  13. ku tak sempurna
    October 14, 2008 at 9:05 am

    its ok to be melancholic…๐Ÿ˜€

  14. Tie
    October 14, 2008 at 9:19 am

    Ku tak sempurna- nak join kelab melancholic tak??

  15. cHeRyNa PiReS
    October 14, 2008 at 10:17 am

    kak tie sayang! thanks sbb wish buffday kat sha…doakan sha dpt keje ek!:Dsha kenal sowang yg melankolik nieh dulu kak tie…tp orgnye sangat sweet dan loving…so sape kate org melankolik tak best?hehehe…seronok dpt bace posting kak tie:D

  16. lochoe
    October 14, 2008 at 10:22 am

    phsychologist?? bunyi mcm hina je kerja tuh.. mcm kerja dengan org gila kan?? merawat pesakit mental?? huhu..apa2 pun kalau kak tie melankolic?? erm.. erm.. laki kak tie takleh melankolic.. serious.. agak2 laki kak tie apa???

  17. Ismail N
    October 14, 2008 at 10:25 am

    Saya scroll down – belum ada lagi komen dari emtomyam, pencetus perkataan kita hari ni. Saya ingat dulu ada org nyanyi lagu Cinta Melankolia dan ia mengisahkan seorang introvert dan susah utk terima cinta. Saya tak bother utk check maksud melankolia, so tak faham sangat apalah yang hendak disampaikan oleh penulis lirik. Lepas, baca u r article, barulah faham citenya. Maybe, once a week u patut kemukan satu perkataan baru utk semua pembaca kat sini belajar. Should be interesting.

  18. Tie
    October 14, 2008 at 11:56 am

    Cheryna pires-So…melankolik tu sweet dan loving??(senyum sampai ke telinga ni!!) Hmmm…suka lak dgr..oh..cari kerja?? Moga2 dapat yang baik…mesti punya..sha sweet juga..hi hi..

  19. Tie
    October 14, 2008 at 12:05 pm

    lochoe- siapa pulak kata kerja tu hina?? Mesti kecik hati psychologists kat luar sana!kerja yang mulia tau…walaupun digelar Dr Gila…jangan jadi betul2 mental sudah laa…hi hi..Erm..hubby kak tie tu (tak baik sebut laki..kasar bunyinya..kena masuk tadika balik la budak romeo nih!!)masa kat tmpt kerja kenalah jadi koleris baru org respect dan org bawah pun boleh kerjasama… tapi di rumah,kurang sikit,mungkin campur phlegmatik ..untuk sesuaikan keadaan dgn anak2 dan wife comel dia nih!!

  20. blog BeliBuy
    October 14, 2008 at 12:08 pm

    oh nie rupanya…cam ade kne mgena dgn kita je

  21. Tie
    October 14, 2008 at 12:08 pm

    ismail n- Memang pernah terfikir begitu…nak kongsi sedikit ilmu bersama2 sambil berbincang. Anyway , thanks kerana utarakan cadangan bernas itu.

  22. lochoe
    October 14, 2008 at 1:09 pm

    ni soalan psycho.. falsafah.. orang kata, zaman dulu, orang melayu satu bangsa yang sangat halus budinya, sangat lembut perkataannya, dan sangat patuh adatnya.. jika diingat, didalam bahasa melayu, terdapat 3 perkatan yang bermaksud “i love u” iaitu aku cinta padamu, aku kasih padamu dan aku sayang padamu..huraikan apa beza setiap huraian tersebut..?? …

  23. Tie
    October 14, 2008 at 1:20 pm

    blog belibuy-join the club!! Mana member sorang lagi??(etomyam)Dialah yang memandai pasal melankolik nih!

  24. Muhammad Sayyid bin A Rahman
    October 14, 2008 at 2:50 pm

    hehe…jgn salah tau…dr gila = psychiatrist…itu yang merawat org2 gila kat tampoi…huhu…psychologist takde gelaran DR…lebih mendalami psycology manusia, iaitu perilaku, kognitif, dan affect…huhu….kerja psychiatrist banyak lebih kepada ubat-ubatan..kalau psychologist byk kaunseling…lebih kurang gitu la…nak explain banyak2 pun tak pandai gak..huhu..apa2 pun dua2 kerja mulia…

  25. akirasuri
    October 14, 2008 at 3:39 pm

    Kak Tie ni manja ek..Hehe๐Ÿ˜€

  26. maza
    October 14, 2008 at 4:08 pm

    erk……eden nie ha bersifat melankolia di tasik madu…..kira ada unsur2 melankolik tak?!hehhehehheeden nampak ganaz jo.. tapi metalica!!!!hehehheh

  27. Al-BIMA SAKTI
    October 14, 2008 at 6:43 pm

    maksud melankolik yg biasa difahami ialah mengenai perasaan atau romantis… tak gitu..?

  28. ~Cinta Milo Ais~
    October 14, 2008 at 10:53 pm

    lor..baru saya tau selama nih saya tak tahu maksud melankolik rupanya ngehehee

  29. Shais
    October 14, 2008 at 11:00 pm

    nak join la group Kaktie …boleh ker:)

  30. Tie
    October 14, 2008 at 11:18 pm

    Muhammad sayyid- Oh ye?? Baru perasan…baguslah sayyid tegur..kalau tak kak tie tentu fikir kedua2nya sama…Terima kasih banyak2.:)akirasuri- Manje?? Nanti next entri!!! hi hi…

  31. Tie
    October 14, 2008 at 11:21 pm

    maza- Ada buat entri baru tak?? Tie tgk tak byk dlm sebulan…rajin2 laa..sibuk sangat ke?? Wah!! ramai betul melankoliks nih…Kalau tubuh club nak join tak??al-bima sakti- Itu hanya sebahgiannya saja..(mcmlah tie ni pandai sangat..hihi)

  32. Tie
    October 14, 2008 at 11:23 pm

    cinta milo ais- Pandai sikit dari semalam kan…hi hi..ada unsur2 melankolik ke??shais- Boleh…nanti kak tie bentang karpet merah…hihi..

  33. Tie
    October 14, 2008 at 11:29 pm

    lochoe- Soalan psycho tu?? Nanti kak tie jawab…nanti ye…(kena bukak manuscript dulu….)

  34. Intan Rosnitta
    October 15, 2008 at 1:33 am

    Salam Kak Tie,Thanks for the info!Nak buat suprise make-over rumah je ke Kak Tie? Hihi๐Ÿ˜€

  35. Tie
    October 15, 2008 at 2:03 am

    Intan rosnitta- Yang lain2 tu tak leh cerita..hi hi..rahsia..shhh..๐Ÿ™‚

  36. Femin Susan
    October 15, 2008 at 2:28 am

    Your blog breathe taking with the photos. I wish I had a blog like yours, so wonderful……..Meet me athttp://www.poems-of-nature.blogspot.com/

  37. ahmoi
    October 15, 2008 at 2:42 am

    melankolik..payah kalau dapat lelaki bersikap begini tau..semua nak sempurna.tapi akak tak cam tuu lah sangat..

  38. Tie
    October 15, 2008 at 3:27 am

    femin susan- you have very nice blogs…far more colorful than mine. Thanks for visiting.ahmoi- tak pernah jumpa yang betul2 melankolik. Biasanya yang sederhana aje…akak pun gitu gak.

  39. en_me
    October 15, 2008 at 4:18 am

    en_me minta maaf dari kejauhan pada semua yang mengenali me selama ini .. maaf la segala kekurangan2 en_me yg ini k

  40. Tie
    October 15, 2008 at 4:31 am

    en_me- sama2lah kita…semua orang ada kelebihan dan kekurangan cuma kita perlu sedar saja.

  41. Mak Su
    October 15, 2008 at 4:39 am

    tie, saya baru letak award tie ituuuu hari kat n3 hari ni, sori, tertinggal gamaknyer, tapi saya berterima kasih bebanyak ek.so, sapa jadik presiden grup melankolik tu? adakah by vote or lantikan? (kah kah kah, soalan berbaur ‘ttuttt’ sikit)

  42. Extremist Thinker
    October 15, 2008 at 5:07 am

    melankolik tue sempurna. yeay. tatabahasa baru. nk tulis la nnti pasal nie. tengs!

  43. Tie
    October 15, 2008 at 5:21 am

    maksu- President? Oh kita kena adakan mesyuarat agung dulu,bagi peluang ahli2nya kemukakan calon2 yang berwibawa..hi hi..macam betul je..extremist thinker- nak tulis tu kena bagi credit sket laaa..he he..gurau je..

  44. suara
    October 15, 2008 at 5:36 am

    nak join!!… nak join!!…

  45. Tie
    October 15, 2008 at 5:53 am

    suara- jom..nanti tie antar surat perkeliling!! Kita buat mesyuarat majlis tertinggi..hi hi..Ada calon president tak?? (mesti yang betul2 melankolik!)

  46. Mak Su
    October 15, 2008 at 5:57 am

    tie, alamak! sudah salah woranglah…nama hampir2 serupa kesnya….huhuhu

  47. Tie
    October 15, 2008 at 9:49 am

    maksu-biasalah..kita kan insan..bukannya perfect…๐Ÿ™‚

  48. Aleeya
    October 15, 2008 at 9:50 am

    rajinnye ubah2 perabot, i tak sempat le..masa tak cukup he he, sabtu ahad yg ade tu pong tak cukup hehehehe

  49. ~ Kirana ~
    October 16, 2008 at 1:26 pm

    Kak tie, melankolik tu mcm kena btg idung kite jer.. hehehe..tapi ada gak tak..ermmmm… uuuuu…

  50. etomyam
    October 24, 2008 at 2:05 am

    sebenarnya semua org ada unsur melankolik…cuma banyak n sikit jer…rujuk kamus DBP : ” berasa atau memperlihatkan perasaan sedih atau dukacita (bkn perasaan, wajah seseorang, dsb), dukacita, sugul: Kassim cuba melepaskan dirinya drpd perasaan yg hiba, sayu atau ~; memang ada nada yg ~ dan putus asa dlm stanza akhir; 2. bernada sedih (hiba) dan mengharukan (bkn cerita, sajak, dsb): dr segi nadanya, sajak-sajak awal ini amat romantik dan condong ke arah ~”…….

  51. Wexeeda
    October 25, 2008 at 2:03 pm

    wex igt kn melankolik nie warna… rpe2 nye sifat manusia…. waaa perfectionist tue ciri2 melankolik ek…. uish, adik wex ada sifat tuh, tp ayh wex, lebeh hebat sifat melankolik beliau… Tgk cara ayh wex besarkn ktorang pn dh tau… wex plak ada sikit2… tp kdg2 ada kdg2 takde. cam chipsmore plak.. hehehe… sbb wex ikut mak wex, mak wex kurang skit sifat melankolik nih..tp sifat less confident nie mungkin dtg dari malankolik kut.. ntah… hihihihik…

  52. Tie
    October 25, 2008 at 2:07 pm

    Etomyam- Thanks kerana bagi comment. Tie dah pandai sket laa..hi hi..Wexeeda- kalau sikit2 tu ok gak..jangan keterlaluan..tak best laa..hihi..

  53. S90
    December 11, 2008 at 2:34 pm

    salam..you write very well..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: