Home > Makan > Menu mengelat!!

Menu mengelat!!

September 21, 2008 Leave a comment Go to comments
Hari ni hubby nak berbudi dgn ‘adek’..So dia belikan tie nasi briayani dan lauk kambing. Tie apa lagi terima aje dengan senyum simpul..Agaknya dia kesian kat tie..rindu kan masakan johor. Tu laa Neeza…tie dah jangkit dari neeza lak..makan nasi briayani ni..hi hi..

Rasa nasi briayani ni kira okey laa…memang sesuai jika menggunakan beras basmathi. Eh..nak komen masakan orang ni..

Tapi lauk kambing ni bukan briayani laa…pandai sangat komplen..hihi..Tengok warnanya je dah tahu..warna briayani kambing atau lembu biasanya jauh lebih gelap. Bau briayani pun tak de.. Rasa lauk ni macam gulai biasa dan pedasnya , mak ooiii…. Tu tie saja tabur daun sup, kasi makeup laa… Sorry..gambar blur sikit..(Ish..nak kena beli kamera baru ,nih..)

Nanti bila datang angin rajin tie akan masak briayani johor yg asli…(orang singapore pun pandai masak ni..hi hi nak bodek Kak Elle lak..)Caranya mudah cuma bahan2nya byk..Nak cari daun pudina dulu..tu yg leceh…Kat giant tu kekadang aje ada..Time nak buat selalu tak ada..

Yang ini hidangan special tie…Tie masak sendiri laa…namanya..jeng jeng jeng….Spicy barbecue chicken…Anak2 suka makan ayam madu kat pasar malam tu…Jadi tie buat laa sendiri…Caranya..mudah je..eh..semuanya mudah kalau biasa dok dapor (asyik nak naik lift je..hihi..)

Mula2 masak kuah pedas ayam dulu…Macam sambal tumis tu…tapi lebihkan manisnya…kalau nak, bubuh la madu…Ayam tu potonglah ikut suka…grill dulu sikit(nak keringkan airnya pastu celup dlm kuah pedas tu…dan grill sampai masak..bukan sampai hangus, tau…Kalau nak masak sekali dgn kuah pedas dulu pun boleh tapi air ayam akan keluar dan kena tunggu kuah pedas tu pekat semula…


Adoi…rasa lapar lak..ish tak baik kan sebut lapar tika puasa ni….Hmmm….Tadi gi tgk puteri mandi suzi tuh terliur lak…Nak cari tepung pulut lak dlm fridge ni…eh..kelapa parut tak ada laa…lain kali saja la suzi…he he …alasan…

___________ooooOoooo___________

KAD RAYA DARI TULIP77

Ho ho….Tie dapat kad raya…eh bukan main suka lagik…padahal org lain dah lama dapat..hu hu..

Terima kasih Tulip77…..eh tak tau lak nak cakap apa…suka sangat2….Thanks alot and Happy Hari Raya….kecek omputih lak..hihi..

Categories: Makan
  1. Shais
    September 21, 2008 at 4:58 pm

    lama betul tak makan beriani kambing, nak masak tak reti ….order saja la nampaknya:)

  2. Tirana
    September 21, 2008 at 9:35 pm

    Hmmmm..sedapnya nasi beriani.. Nanti hari raya, nak masak nasi beriani..

  3. Hashim
    September 21, 2008 at 10:22 pm

    Baru Lepas Subuh bukuk entri ni…terliur sungguhko kejam tie…

  4. Suzi
    September 21, 2008 at 11:01 pm

    dtg sini dapat idea…masak beriyanilah hari ni…kalau rajinlah.tapi bukan pandai pun hihihi…

  5. cHeRyNa PiReS
    September 21, 2008 at 11:49 pm

    bestnye lauk nieh…nampak menyelerakan la kak tie:Dkak tie suke kambing ke?

  6. Tie
    September 22, 2008 at 12:49 am

    shais-briayani kambing memang sedap..lepas makan toksah tgk alat penimbang tu..kot2 pengsan nanti..hi hi..tirana- eloklah buat utk menu raya..mesti meriah nanti..hashim- ha ha ..kejam gak kak tie nih..suzi-mesti pandai punya..org rajin takkan rugi..hi hi..cheryna- kak tie suka lauk kambing…kambing hidup tak berapa suka..takut sebenarnya..

  7. smaelz83
    September 22, 2008 at 12:59 am

    Arghh!!..terlihat makanan di pagi hari.. adus!.. meleleh plak air liur nih..

  8. Cat Cat
    September 22, 2008 at 1:01 am

    Kak Tie,Sedapnya ayam masak kuah pedas tu… Terliur Cath depan laptop. Aduh.. tengah diet ni.. seksanya….

  9. Tie
    September 22, 2008 at 1:12 am

    smaelz83- Aik!! pagi2 dah mengadap blogs ni…ke dok ngular… he he.. Boss tak de ke??cat cat- Senang je cat..Cat masak mcm biasa pastu ambil baunya je..tak de kalori pun..hihi…

  10. Zareda Norman
    September 22, 2008 at 1:37 am

    eii tak baik tau buat kita terliur tengok ayam madu tu..Zar pun suka buat ayam madu tapi resepi zar simple jer.. blend bawang besar, bawang putih dan halia gaulkan dengan kicap pekat, sos tiram dan madu dan peram ayam semalaman. esok campak jer masuk oven…

  11. ahmoi
    September 22, 2008 at 2:56 am

    wah..ni kes bls dendam nih.hahahah..eee..sdpnyerrrr…nasi briani jhr akk pndi buat ek..ermmm..pos ler ke perak cikit.hahahah

  12. Intan Rosnitta
    September 22, 2008 at 2:58 am

    Kak Tie,Intan pun tapau nasi beriyani kedai mamak kelmarin. Dah jemu makan nasi putih.Hihi:D

  13. Akak
    September 22, 2008 at 3:17 am

    Salam Tie…Nasi beriani mmg sedap tapi cepat muak…Tie, nanti singgah blog akak ambil kad raya k..

  14. Tie
    September 22, 2008 at 3:32 am

    zareda- Nanti tie nak cuba resepi zar lak tu..ahmoi- mana boleh pos ke perak tuh..takkan sampai punya..kot2 cik abg posmen yg kenyang..hi hi..(mula laa merapu nih..)intan- memang masa posa ni tekak pun mengada2…mcm2 benda nak makan..cerewet lak tu..akak-Ooiitt!! Ada kad raya lagi?? Nanti tie gi ambil,yek..

  15. lochoe
    September 22, 2008 at 6:43 am

    tie, hang ada dik x?? aku nak cari isteri la yang boleh2 masak2 best ni.. hehe.. sedap je tgk.. lapar la..

  16. Mak Su
    September 22, 2008 at 6:50 am

    kita pandai makan jer, dan,meh amik awards kat blog kita…🙂

  17. Muhammad Sayyid bin A Rahman
    September 22, 2008 at 7:46 am

    salam kak tie…selamat berkenalan…terliur tengok blog kak tie…teringat masakan bonda di kedah..huhu..http://muhammadsayyid.blogspot.com

  18. Tie
    September 22, 2008 at 9:20 am

    lochoe-Amboi!! Dah berani nak tanya pasal adik lak…Haa..kalau betul2 nak kenal datang la bawa 7 dulang hati nyamuk, 7 tempayan airmata anak dara, 7 tempayan bakul emas dan permata,blaa..blaa..blaaa…..tu baru bab mengenal je… maksu- Tie lagi pandai bab2 makan ni tau…kalau tak habis, tie habiskan…tak baik membazir kan..hi hi..Oooo…ada awards ke?? Nanti tie datang,yek.muhammad sayyid- Selamat datang…malangnya kak tie hanya boleh pamirkannya aje di sini..sian pulak ye..teringat kat bonda tuh…

  19. cendawanintim
    September 22, 2008 at 1:45 pm

    nanti tolong wat n3 betul2 beriyani johor tuh, kita tak tahu masak pon beriyani johor..nak nerai lah..

  20. Neeza Shahril
    September 22, 2008 at 1:48 pm

    neeza rasa kan.. nasi beryani sini lagi sedap hehehee… saja nak bagi akak jeles.. teruk betul neeza ni kan..tapi ayam BBQ akak tu memang sangat mengancam.. nak try buat tapi macam complicated aje.. apa kata, kak Tie buat, pas tu bagi kat neeza aje.. hehe…

  21. U.Lee
    September 22, 2008 at 3:03 pm

    Hi Tie, wow! Your dishes looks soooooo delicious. If I makan, tentu tiga pingan nasi I polish off, ha ha.Tie, you are a gourmet cook!Have a great week, Lee.

  22. lochoe
    September 22, 2008 at 4:30 pm

    banyak betul temoayan yang ko nak kak tie.. nak buat apa dengan tempayan… kita sama2 org terengganu ni, patut kena bermurah-murah sesama kita..ni dah mcm kes nenek kebayan je, risau la pulak.. ni nak suruh aku berkenalan dengan adik kak tie ke nenek kak tie..??

  23. Tie
    September 23, 2008 at 12:10 am

    cendawanintim-Nanti cukup budget kak tie buat la..kena korek tabung dulu..hihi..neeza sharil- Ooo…memang itu tmpt asal usulnya..mesti lagi sedap..alaaa…memang jeles nih.. Ayam BBQ tu senanglah neeza..mcm masak ayam pedas, cuma lepas tu grill je sikit…mesti anak2 tuh suka..gerenti..u.lee- jangan laa puji melambung,uncle…tie ni memang minat makan..so kena pandai2lah masak…tu baru tgk gambar aje..rasanya belum tentu sedap pun.lonchoe- Ni budak bertuah ni tak tahu ke tempayan sekarang tinggi nilainya…Lagipun kak tie ni bukan org ganu…saja tumpang hubby cari makan kat sini…

  24. Adila
    September 23, 2008 at 4:11 am

    sedap nye ayam tu..terliur la!! hehe

  25. Tie
    September 23, 2008 at 4:30 am

    Adila- ciannya..dah dok london tu jaga la diri, yek..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: