Home > Makan, Tag dan award > Menu dan Tag

Menu dan Tag

September 20, 2008 Leave a comment Go to comments


Hari ini masakan tie pelik sikit…Mula2 masak Caramel Pudding…jadi omputeh jap…Tapi gara2 terlalu rajin, tie kukus je..dlm kuali lak tu..hi hi..Mesti omputeh geleng kepala…

Alamak…hasilnya tak berapa cantik laa…mukanya tak licin dek tergopoh2 tadi..hu hu..Tak pe..janji rasanya sedap…Resepinya ada merata2 dlm internet ni…Ada yang guna cream, susu cair…ada gak guna susu pekat…ikut selera laa….

Haaa….ini pula laksa penang. Tu laa…makan puding dgn laksa…Nasib laa….ikut selera tukang masak…Tekak ni dah tak lalu nak makan nasi. Tengok laksa kat bazaar tu…teringin nak buat sendiri…Ni tie buat first time tau…jadi la jugak.

Kat bawah ni untuk budak2 tu…Goreng kentang dengan sosej..Biasa tie rajin buat potato wedges sendiri..tapi ni dah ada dlm freezer…so senang je laa….

Sosej tu nampak lain sebab tie salut tepung sikit sebelum goreng…Kalau goreng keropok lekor pun tie buat gitu…Napa yek?? Sebabnya tie geli tengok benda tu bogel laaa……hi hi….

_______________oooooOooooo________________
TAG DARI NRINA

Adoi…kena tag lagi..Ini pulak dari Nrina…Baca betul2 tau!!

1. Berapa pasang baju raya anda tahun ni dan kaler apekah?
Dua Pasang je..Warna pastel , warna kegemaran….dah tua2 ni tak leh lak pakai warna garang2… Tie minat baju blouse dan pants…baju kurung berlambak tak pakai…Pakai tika kenduri atau majlis rasmi..hihi..

2. Apakah makanan raya tradisional kegemaran anda?
Ketupat johor dan rendang…Sejak kahwin dgn hubby, kena tukar taste…jadi ketupat daun palas..rendang tak tinggal tau!!

3. Apakah biskut raya kegemaran anda?
Tart nenas dan bangkit…kuih bangkit kena import dari Johor…kat ganu ni tak ada laa..

4. Bape banyak duit raya anda dapat n spend untuk bagi kat bebudak?
Lebih kurang RM100 – RM200 kot…tak kira lak..

5. Apakah aktiviti malam raya korang?
Paling sibuk, kali ni sebab nak buat kat rumah baru di klate…Nak masak rendang, ketupat dah order, kemas apa2 yang patut, yg lain2 tak leh beritahu…rahsia..he he…Ish..harap2 tak pengsan malam tu!!

Ok..dah siap pun…..lega….

Categories: Makan, Tag dan award
  1. ~Cinta Milo Ais~
    September 20, 2008 at 10:17 am

    sedapnya puding caramel itu ishk ishk ishk..nak sket

  2. Suzi
    September 20, 2008 at 10:37 am

    kak tie, org kelantan memang goreng keropok salut dgn tepung…kan?

  3. zareda
    September 20, 2008 at 10:44 am

    zar pun suka tart nenas.. tapi malas buat sendiri.. hehhehe

  4. Tie
    September 20, 2008 at 12:51 pm

    cinta milo ais- memang lah sedap..siapa yang buat tu mak ooii…hi hi..naik lift lagik..suzi- biasa org ganu yang rajin goreng salut tepung…lagipun kurang sikit berminyaknya..zareda- dulu masa kecik2 rajin tolong mak…skrg dah senang kot..kak tie pon jadi malas lak..

  5. cendawanintim
    September 20, 2008 at 1:34 pm

    owh..puding karamel itewww..menggoda!

  6. Kak Elle
    September 20, 2008 at 1:40 pm

    caramel tu nampak yummy lah nak sikitttt

  7. fAtrinA
    September 20, 2008 at 3:26 pm

    aah la cms…sedapkan sume tu…post la skit..heheheh

  8. zino
    September 20, 2008 at 3:27 pm

    puding tu feberet tu.. boleh anta sikit kat JB ni hehe..tapi kena anta malam ni lah esok dah balik KL hehe

  9. lochoe
    September 20, 2008 at 3:55 pm

    Tie tukar je cooment box ni, ada masalah kontek saya… i’ll repair it for u.. hehewah.. tie memasak ke..?? buka puasa.. “Sebabnya tie geli tengok benda tu bogel laaa”haha kelakar statement ni, so semua kena salut tepung ke lepas ni..mujur x letak kondom kat hotdog tuh.. ahahhah

  10. Neeza Shahril
    September 20, 2008 at 5:58 pm

    akak tau tak.. disebabkan neeza dah selalu buat puding caramel ni.. anak2 neeza dah muak.. tak nak makan dah..tapi adik lelaki neeza yang baru kawin tu memang tak pernah jemu. Siap order lagi tu.. nanti nak suruh wife dia belajar buat la ;)sedap nampak laksa🙂

  11. Cat Cat
    September 20, 2008 at 11:01 pm

    Kak Tie,Laksa Penang tu nampak sedap… Cath masa dulu2 kat sekolah suka sangat laksa penang kat kantin.. Murah pulak tu.. Semangkuk 25 sen… Sekarang ni 25 sen dapat apa ya… Chewing gum sebijik kot… Hehe.

  12. Tie
    September 21, 2008 at 1:42 am

    cendawanintim-laa..biasa tu..kak tie masak mcm org lain jugak..he he..(pura2 malu..)kak elle- tie rasa kak elle lebih mahir bab2 memasak ni..tie masak main hentam aje..fatrina-camna nak pos…semua dah masuk dlm perut ni..hi hi..zino-puding dah abis laa…kat kl kan byk..mesti lagi sedap tu..lochoe-Ye ke boleh tolong repair kan..tie susah nak caya laa…sorry..kalau dpn mata pun rasa curiga ni kan pula yang tak pernah jumpa…Lagipun comment box ni takde masaalah bagi tie..bukannya ramai sangat pengomen pon…kita ni baru 3bulan ++ je bukak blog..Tgk laa kalau dah beratus macam DrM tu..hi hi..berangan lak..Pasal sosej tu..hi hi ..jgn cakap gitu..censored laa..hi hi…(ni mesti bujang trang tang tang!!, fikir yg bukan2 je..)

  13. Tie
    September 21, 2008 at 1:50 am

    neeze sharil- Haa..tu sebab kak tie jarang memasak sesuatu yang sama …sebab anak2 pun mudah jemu..Lepas ni mungkin bulan puasa tahun depan baru boleh makan..hihi..Cepat2 la bagi resepi tu kat adik ipar..kesian adik neeza tu..he he..cat cat- Ho…minat laksa penang..Dulu dan sekarang tak sama ooii…25sen boleh beli apa,yek?? Gula2 pun jual sebungkus RM1..Haa…kak tie tau..air masak boleh dpt dgn harga 20sen..he he…

  14. Akak
    September 21, 2008 at 3:26 am

    Salam Tie…Hurmmm tgk puding tu sungguh menyelerakan…

  15. jumat7
    September 21, 2008 at 4:32 am

    Ermmmm….. sajian aper pon kalo yang dimasak sendiri oleh OD (orang dapor) memang menyelerakan. Tapi sayang, kuih tart nenas kegemaran tuh terpaksa buat pakai tuding jari krn OD awal2 ngaku tak pandai buat resepi intinya. huwawawa….

  16. Tie
    September 21, 2008 at 4:36 am

    Akak- Mmg time posa ni semua nampak berselera kan2…jumat7-Skrg ni ada yang jual inti tart je..senang je..Nanti lepas raya buatlah sama2 dgn OD tu..bagi semangat sket.He he..

  17. Monster Mom
    September 21, 2008 at 4:46 am

    MM ni punya la malas sampai puding caramel pun beli yg instant fr amway ja.. sedap jugak !! hihi..MM rasa nak pekena laksa penang la jap lagi…huhuhu…

  18. lochoe
    September 21, 2008 at 5:35 am

    bagi saya la tie kan, cakap pasal kepercayaan..walaupun betul, jangan senang percaya dgn org kita baru kenal.. tapisebenarnya kadang2 kawan yang kita kenal lama pun belum tentu kita boleh percaya.. saya tak rasa kenal baru atau lama adalah penentu boleh percaya seseorang atau tidak..??semua tengok niat tie, kalau orang tu, mcm mana lama kita kenal, tapi dah dia ada niat nak buat benda tak baik, jadi jugak mende x baik tu..begitulah semuanya berlaku, kahwin 20tahun cerai, rompak pakcik sendiri, ayah rogol anak.. adakah bermaksud orang yang kita kenal lama adalah mereka yang boleh dipercayai..??bagaimanapun, xde salahnya nak berjaga2..🙂

  19. aeropama dot com
    September 21, 2008 at 5:46 am

    wow! ngk caramel puding menyelerakan saya. lepas ni mahu minta mak buatkan caramel pudinglah…pertama kali dgr org geli ngk keropok lekor & sosej terbogel begitu. wahahahahah

  20. Tie
    September 21, 2008 at 7:46 am

    Monster mon- Wah..lama tak dgr cerita…ada pulak puding caramel dr Amway?? Nak buat caramelnya tu yg malas,kan2? Tie pun sama..terliur tgk bloggers yg rajin2 kat ternet ni..tu yg bersungguh sangat..hi hi..lochoe- Amboi…datang lagi budak ni..hi hi..Memang betul la tu..(mls nak bertekak posa2 nih!!) kita dah kena tipu dulu..kalau rajin, baca laa entry kak tie yg lepas2 tuh..Sekarang ni pun sampai mls nak terlalu mesra dgn org..dah serik..tapi dlm dunia blogging tak pe laa..tak kenal pun hi hi..jgn kecik hati,yek..

  21. Tie
    September 21, 2008 at 7:50 am

    aeropama dot com- Laa buat apa suruh mak tu..belajar2 lah buat sendiri..adik kak tie yg lelaki tu pandai tau..siap buat kek chiffon lagik..dia tu minat makan sebab tu rajin buat benda2 kesukaan dia..Tengok body dia mesti setuju..hi hi..Tie memang geli tgk benda2 tak berbaju ni..termasuklah ular,cacing,cicak..eee…ish..anak lelaki tie tu suka benar sakat tie dgn cacing dan cicak tuh..geram betul..

  22. eTomyam
    September 21, 2008 at 2:09 pm

    pecah liur teman weh

  23. Tie
    September 22, 2008 at 12:51 am

    etomyam- memang minat tomyam ke??

  24. lochoe
    September 22, 2008 at 6:41 am

    tie geli tgk bende berbaju.. hehehe.. tolongla delete komen ni..tapi nak gelak la.. hehe.. mujur boleh kahwin.. ehheeoowh ada pengalaman ek?? well bagusla, at least kita tahu kesannya kan.. tapi jangan jadikan mende tu halangan, nanti kena trauma.. semua org melakukan kesilapan.. dan semua orang pernah lakukan mende bodoh dalam hidup dia, well for me, xde masalah.. hahhahahaha… lochoe adalah penulis freelance yang tulsi ikut suka eyboard dia je, n lansung x baca mende dia tulis

  25. Gilekopi
    September 22, 2008 at 7:43 am

    alamak terliur nye..boleh bg resepi..?

  26. Adila
    September 23, 2008 at 4:10 am

    kak tie buat la kuih raya pulak lepas ni :Draya tak lama dah

  27. Tie
    September 23, 2008 at 4:33 am

    gilekopi-karang petang boleh gi bazaar..ada byk kat situ..hi hi..Nak resepi yang mana??adila- kak tie malas nak buat sekut2 tu..tak laku pun..beli kerepek2 je..kak tie yg kuat makan pon..hihi..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: