Home > Santai > Anak Bongsu

Anak Bongsu

September 16, 2008 Leave a comment Go to comments

Sebenarnya tie dah habis idea ni…so..tie nak cerita pasal budak bertuah ni…


Ini adalah Tuan Nur Farisha…mama dia yang bagi nama…nak bubuh nama pun susah, hubby nak nama simple… mula2 nak bubuh nama Alesya tapi hubby buat2 tak dengar je…so…ternampak nama Farisha kat paper hari tu…kebetulan nama anak seorang ustat (tak ingat siapa laa…)..hubby pun tak leh nak komen…

Masa ni umur 8 bulan agaknya…eh tak ingat lak..Isha ni (Nama glamour) satu2 anak tie yang tak pernah merangkak. Nak tahu?? Sebab mamanya tak bagi dia merayap2 kat karpet tu takut kena asma mcm abangnya..So..bila dah boleh duduk terus sumbat dalam walker tu..kat situ laa dia membesar…(kejamnya mama dia ni..)

Sekarang ni dah tahun 4..Pergi sekolah naik basikal…Sekolah dekat je…keluar pagar quarters ni terus masuk pagar sekolah…Alhamdulillah…mama tak leh drive jadi tuhan tu maha mengasihi…Cuma mama sorang je tak boleh kayuh benda ni…hu hu…budak2 tu bersungguh2 suruh mama mereka belajar berbasikal tapi mamanya takut…

Haaa…ini pulak anak kesayangan Isha…Sshhh…dia tak tahu mama dia snap gambar rabbit ni..Umurnya dah 8 tahun…mata , hidung dan ekor dah hilang…Bajunya dah lusuh (malas nak buat baru) dan telinganya pun entah berapa kali tertanggal…tak larat nak jahit balik…Kalau nak makan, minum atau tidur…rabbit inilah teman sejati dia…Tie cuba nak sorok rabbit ni , biar dia lupa tapi sampai sekarang tak boleh berpisah…Nak balik kampong pun kena bawa sama…susah laa….

Pernah juga tie komen kat dia…”takkan esok2 nak masuk ‘U’ pun nak bawak rabbit tu.”..Dia kata tak ape, boleh…..Mungkin dia terjangkit mak sedara dia (adik tie yang bongsu , gak) Mak sedara dia tu ada bantal busuk, Masa kat U, dan sekarang kerja kat KL masih ada lagi bantal busuk tu…Huh..tak dapat bayangkan rupa rabbit tu 10 tahun akan datang…hi hi hi…

P/S: Buat pengetahuan umum, anak tie yang sorang ni langsung tak ikut wajah tie yang kechinesean…dia ikut alek ayahnya..hu hu… Tapi yang sulong dan yang kedua ikut tie..he he…menang 2-1

Categories: Santai
  1. Cat Cat
    September 16, 2008 at 1:22 am

    Tie,Cutenya rabbit Farisha… Anak Cath, si Annabel pun ada toy kesayangannya… Teddy bear nama Sammi… Hehe.

  2. Tirana
    September 16, 2008 at 1:30 am

    Tie..anak saya yang sulong tu pun ada tuala busuk..tapi sekarang ni dah tinggal..hehehe..Kalau kita paksa, tak nak punya dia..biar dia yang tinggal sendiri..hehehe

  3. Tie
    September 16, 2008 at 1:54 am

    cat cat- Kalau cuma teman tido tak ape, ni nak minum air pun nak cari rabbit dia, nak gentel lak..hi hi..mujurlah tak bawak gi kedai makan atau restaurant..tirana- tu laa..tapi bila dibiarkan makin menjadi2 lak..kalau rabbit tu hilang, habis satu rumah kena cari..kalau tak dia tak nak makan atau tak boleh tido…teruk betul.

  4. Intan Rosnitta
    September 16, 2008 at 2:05 am

    Salam Kak Tie,Dah besar Isha… Kalau 10 tahun akan dtg, mesti rabbit tu dah x nampak mcm rabbit lagi..hihi.Anak intan yg no.2 tu pun x merangkak. Lepas meniarap & menyusur (tarik dada – bhs Kelate), terus duduk. 10 bulan dah jalan.:D

  5. Zareda Norman
    September 16, 2008 at 2:35 am

    wah dah ada anak dara sunti rupanya… tapi ada rabbit busuk ek.. ni mesti iku mama dia sebanrnya, mama malu nak ngaku ek..

  6. nurhuda_cahayapetunjuk
    September 16, 2008 at 2:53 am

    Assalamualaikum…akak.huda datang ziarah kemabli ni..hehheheAnak akak ada rabbit kesaygng ya…takpe teman sejati dia..mcm manalah rupa rabbit tu 10 thun nanti heheh..mungkin dah pakai baju baru…:)

  7. kin hashim
    September 16, 2008 at 3:03 am

    oooo…rabbit bucuk!! sib baek, setakat neh, anak3 saya tak kena penyakit ginih…ehhehhe…

  8. Tie
    September 16, 2008 at 3:20 am

    zareda norman- eh..eh..kak tie tak ada benda bucuk tau..tapi suka bantal golek..he he..selalu rebut dgn hubby..hi hi..intan rosnitta- isha tu 11 bulan baru boleh jalan..masa kecik debab sikit..selalu nak tumbang..nurhuda_cahayapetunjuk- amboi..pjgnya nama…hmm..takut tinggal kepala je 10 tahun akan datang..hi hi..kin hashim- salah mama dia jugak..pandai sangat belikan dia rabbit tu dulu…ingat boleh buat teman masa sibuk2 kat dapor..rupa2 jadi lekat sampai besar lak..

  9. Suzi
    September 16, 2008 at 4:16 am

    10 thn nanti rabbit tu dah takde rupa…hilanglah habit ni kot…

  10. achiema
    September 16, 2008 at 5:28 am

    Salam tie,achiema suka la kat pak tam tie tu.. senang nak bela dia kan? baik plak tuh..hehehe

  11. Adila
    September 16, 2008 at 8:23 am

    hehe nnt2 masuk skolah menengah dia tinggal la kot rabbit bucuk tusy time kecik2 dulu ada je bantal bucuklast2 tinggal camtu je psl dah kepik pun bantal tutak best dah bila peluk hikhik

  12. Neeza Shahril
    September 16, 2008 at 10:53 am

    hehee.. rabbit tu kalau lah hilang, mau menangis siang malam Isha kan Kak Tie..

  13. cHeRyNa PiReS
    September 16, 2008 at 10:57 am

    kak tie…adik sepupu sha yg umonye dah 25thn masih lagik bawak bantalnye ke mane2.bantal tuh dipakai dr umonye seari. bayangkan betape acinnye bantal tuh sekarang (dan sangatlah kecik!)dah nak kawen…tp kalo bantal tuh takde die demam.agaknye Isha pon akan jd camtuh:D

  14. cendawanintim
    September 16, 2008 at 12:35 pm

    dia masih ngan rabbitnyer lagik ker…???masa kecil dia ada chinese look gak ler…sekang dah kurang sket..tapi ada gak sket2..

  15. Siti Khuzaimah
    September 16, 2008 at 12:48 pm

    takde ler kejam sgt letak baby dlm walker, saya pun anak2 sumer membesar dlm walker, elok ajer besarnya…hehehheheso far sumer anak saya takde ler yg ada habit bantal busuk or else…susah jugak yer nk berangkut kalau asyik nk berkepit ajer kan…mgkn bila da lama2 hilang la kot habit anak akak tu….

  16. bozzobattousai
    September 16, 2008 at 4:58 pm

    rabbit tuh setahun dua lagi buleh tanggal smua anggota lak kot… but still kiut…

  17. U.Lee
    September 16, 2008 at 10:19 pm

    Hello Tie, saya enjoy bacha posting ni. Really heart warming.And I can tell you, Bahasa saya improving as I read yours and others who post in Bahasa. Love the short cut Bahasa words like “jer” for ‘sahaja’, ha ha.By the way, minta ma’af Tie, but “anak bongsu”, is it ‘step child’? Saya da lupa ni la. Ha ha. Lee.

  18. Tie
    September 17, 2008 at 1:55 am

    suzi- tu laa..mungkin tinggal kepala je..hi hi..acheima- Pak tam tu mmg gitu..dulu masa kecik2 tie ada bela kucing, baik tau..nanti tie cerita next entry…adila-Ooo…ada gak bantal bucuknya..mesti dah lunyai bantal tu..sebab tu tak best dipeluk lagi..hi hi…neeza- pernah rabbit tu menyorok..kami satu family jadi tension sebab dia dok merengek je..Dia sendiri tak cari pon..

  19. Tie
    September 17, 2008 at 2:04 am

    cheryna-Tu yang kak tie takut kan..bayangkan kat atas pelamin nanti rabbitnya pon duduk sama..hu hu…(kuat betul imaginasi mama dia ni..)cendawanintim-Dia satu2 berwajah kemelayuan sket..hi hi..Abang nya tu lagi laa ,dipanggil ah chong masa kecik..hihi..siti khuzaimah- he he …sama laa kita, yek..Sekarang ni pandai2 la dia bawak rabbit dia kalau nak tido kat mana2…Kak tie malas nak layan…bozzo- kalau dah tanggal semua anggotanya…eee geli lak rupanya..macam tikus kot..hihi..U.lee- sekarang semua orang nak cepat..jalan shortcut,bahasa pun shortcut..he he..Anak bongsu tu maksudnya anak yang terakhir..yang paling kecil..lepas tu tak beranak lagi laa…Umor dah lanjut ni tak berani nak tambah askar lagi..tulang dah reput..Yang ada ni pun dah macam 10 orang.

  20. Sya Annur
    September 17, 2008 at 2:14 am

    best je tgk prangai bdk2 nih. kejap je dah besar. hehe.. mcm anak2 sya sgt melekap ngan sya, so ayat standard kitorg, sok dah bsr g school mcm mana? dia jwb, nnti ibu ikutla. wah! hahaha

  21. hafizanbukitabal
    September 17, 2008 at 4:42 am

    saya ada bantal busyuk.. nak tengok? umur baru 6 tahun.. tak yah tengok la yee.. bahaya.Ada bahan terlarang tu!! hehehehe

  22. Tie
    September 17, 2008 at 4:49 am

    sya annur- anak2 memang cepat besar..rasa2 macam baru semalam kita dukong mereka ke hulu dan ke hilir, kan..ustat- Haa?? terkejut gak kak tie. Hi hi..tak sangka betul..

  23. ~Cinta Milo Ais~
    September 17, 2008 at 3:36 pm

    kalau tak nak kasi busuk sembur je minyak wangi banyak2 hehe

  24. debikdebuk
    September 17, 2008 at 4:10 pm

    …Takpe.. biar je dia nak rabbit tu….

  25. Tie
    September 17, 2008 at 11:24 pm

    cinta milo ais- kalau dah bau kak tie sumbat dlm mesin basuh..biar pening rabbit tu..debikdebuk- Memang dah malas nak layan perangai dia tu..biar aje..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: