Kebun

Hari Jumaat lepas kami ke kebun kepunyaan seorang kenalan hubby, namanya PuMat. Kebun ini luasnya seekar, tengok tu ada pokok keledek dan anak2 jagung.


Isterinya, lupa nak tanya nama ,..rajin mengerjakan tanah. Tapi mulutnya bising ‘marah2’ kat kami kerana tak datang tika musim menuai jagung.. Kebun pisangnya entah kat mana yek.. Kat sini tanah kebun dibahagi2 kepada beberapa orang…


Sekarang ni cuma ada anak2 jagung yg baru ditanam.. Jagung dan keledek ni dapat dituai hasilnya selepas 3 bulan.

Eh..geram pulak tengok pisang tu… hak orang tu… he he..

Haa…tu dia PuMat…bawa pisang untuk kami.. Umurnya 74 tahun, tapi nampak gagah lagi.. Senang2 kami tengok dia lompat pagar papan tu… kalau tie tentu dah tersangkut kat situ.. he he…

Katanya (sempat kami interview) dah 58 tahun dia mengerjakan tanah ni.. Hasil nya tak seberapa, kena ada usaha sampingan seperti menoreh getah dll..Dia mula bertani tika masih bujang… Tapi mokcik kata PuMat ni kuat berjalan.. kerjanya paling lama 2 jam aje… Pastu hilang entah ke mana… Kelakar lak komplen mokcik ni…..


Siap dia sisirkan untuk kami…. Rasa bersalah pula mengganggu kerja dia hari itu…

Mokcik ni sibuk cari keledek untuk kami… Walaupun kami cuba melarang tapi dia tetap menggali sambil mulutnya tak henti membebel…Tie dan anak2 tak faham bahasa hulu ni..kami tersengih aje....kadang2 kami terkejut kerana seolah2 dia betul2 marah..tapi bila tengok dia tersenyum… kami pun senyum gak…Mungkin itu cara dia berkomunikasi..

Keledek ni dah beberapa kali dikutip hasilnya.. so tak banyak yang dapat… Tu yang buat dia bising ni..

Inilah rupanya pokok keledek….kata orang pucuknya boleh dibuat sayur, masak lemak ke…tapi agak sedikit berlendir jika direbus terlalu lama… Tie tak pernah rasa lak…



Dapatlah beberapa biji untuk dibawa pulang… Terima kasih PuMat dan Mokcik…Kerana kegigihan mereka, kita dapat merasa hasilnya… He he…..Tak sangka pulak boleh ‘pungut hasil’ hari tu.. Malunya…

Tie suka keledek goreng, nak buat kuih pun tak berbaloi…..Keledek goreng….cepat dimasak….cepat dimakan… yum..yum….

  1. Neeza Shahril
    August 16, 2008 at 11:35 am

    sedapnya pisang tu masak lemak kuning.. yummyyy!!keledek tu arwah nenek neeza biasa tanam dan neeza biasa jadi tukang koreknya.. hehehe.. memang best sangat korek2 ada isi.. kalau kecik arwah nenek tak bagi tarik keluar.. suruh tunggu besar..memang best berbudi pada tanah.. untungnya kak Tie dapat habuan tu.. nak le jugakkkk heheee..

  2. Suzi
    August 16, 2008 at 12:28 pm

    salam kak tie…kak tie duk trg kan? saya org trg…dulu mak saya ada gak tanam keledek ni…biasalah mkn masak lemak pucuk keledek tu…org trg panggil keledek tu ‘ubi steler’ (tak reti nak ejalah)..

  3. Tie
    August 16, 2008 at 2:32 pm

    Neeza-best gak ada pengalaman begitu…tak byk hasilnya ari tu..suzi-dok hulu ganu la ni..org klate panggil ubi stelor..(dekat2lah tu..)

  4. Adila
    August 17, 2008 at 12:42 am

    pisang tu best tak kalau buat bubur? err.. pengat pisang?kak tie buatkan la utk saya!! hehehehe =Pkeledek slalu org buat apa ye?bengkang? ye ke?

  5. Suzi
    August 17, 2008 at 4:27 am

    salam kak tie…saya duk kuala trg…bukit payung…tapi kat hulu trg tu ada tok sedara….

  6. Sri Diah
    August 17, 2008 at 4:08 pm

    Tie; Salam ziarah. Akak kalau ubi stelor tu suka buat cek mek molek – tak pun direbus sahaja dengan sedikit garam sampai empuk… lepas tu dok lawan kentut, ha ha ha …

  7. Shais
    August 17, 2008 at 6:36 pm

    salam perkenalan,seronoknya dapat dok kat kampung, pastu boleh berkebun…dah boring duduk kat KL ni

  8. cendawanintim
    August 18, 2008 at 1:34 am

    syioknyer leh gi kebun camtuh kan…pastuh hasil yang fresh di masak..nikmatnyer…

  9. ahmoi
    August 18, 2008 at 2:44 am

    hai akak..hehe..masuk kampung ek..kampung mana tu kak..org kampung mmg macam tu…ayah moi pun dah 70 tahun..klu tak gi kebun pasti dia akan demam..tu lah adat org bertani..setiap kali masuk umah akak pasti tenang..sebab lagu yg mendamaikan..

  10. Mak Su
    August 18, 2008 at 2:50 am

    respeklah sesangat ngan petani

  11. Tie
    August 18, 2008 at 3:15 am

    adila-pisang tanduk sedap buat pengat, tunggu org sponsor ni..keledek biasa dibuat cek mek,keria,pengat,sira,mcm2 laaa.suzi-akak tumpang dok hulu ni,sambil merasa rezeki kat sini , he he…sridiah-cek mek mmg sedap, mkn keledek byk2 pastu,tot-tot-tot…..shais-ooo..dok kl, carilah pekebun angkat kat pinggir selangor tu..beruntung berbaik dgn org begitu.. he he..cendawanintim-tu laa…rasa tak sabar2 nak berkebun kat rumah sendiri…mcm2 nak tanam ni..ahmoi-mmg org yg kuat berkebun ni sihat tubuhnya,tak cam kita org bandar, lembik je..hihi.., lagu sedih..layan aje mood akak ni..maksu-yes,yes,hip2 horay untuk petani!!

  12. KAKTINY
    August 18, 2008 at 3:25 am

    mak aiii.. kebun sesaujana mata memandang…sodapnyer keledek goreng tuh.. nak pi cari dan beli ler tengahari nih.. nak cari keledek goreng ngan pisang goreng ngan kopok lekor ngan apa lagi yek?… lapo nih sebenarnyer… hihihi

  13. U.Lee
    August 18, 2008 at 3:31 am

    Hello Tie, I see you orang Johore, ya?I stayed in JB wayyyy back in the early 80’s at Bukit Serene, very close to you tau siapa la, rumah besar tu.My place very close to Mechinta niteclub, hotel…and staying alone, used to go for dinner at Straits View Hotel, sometimes just for iced coffee relax at nights after a hard days work.I love your these photos, as I love farms and plantations.Only two days ago isteri saya buat keledek goreng. I love it.Oh ya, when young I kept rabbits and would feed them keledek leaves. But they breed too fast had to give them away, ha ha.You take very good pictures Tie.You have a great week and keep well, best regards, Lee.

  14. zino
    August 18, 2008 at 6:07 am

    salam kenalteringat kampong den..

  15. Nek Cun
    August 18, 2008 at 10:24 am

    Salam Tie, eemmm… sedapnya keledek goreng tuh… nekcun pulak kalau keledek suka buat kueh keria (anak nekcun kata donut kampong!)atau pun serawa (itu bahasa orang utara, kalau orang Selangor kata pengat keledek…)Bilalah agaknya nekcun dapat memijak kaki ke kebun camtu?…

  16. Mummy
    August 18, 2008 at 11:30 am

    salam tie.. terimakasih kerana sudi jenguk blog mummy.. its nice blog u have here… suka dapat makan ubi2 fresh dari kebun kan..

  17. Cat Cat
    August 19, 2008 at 1:34 am

    Tie,Berbaloi jugak singgah ke kebun PuMat… Dapat pisang, dapat ubi… Mintak cikit ubi goreng tu, leh..?? Hehehe.

  18. Tie
    August 19, 2008 at 4:39 am

    Kaktiny-Haa..makanlah bebyk keledek tu ooi..nanti bunyi bukan2 baru tau, boss pun lari.. he he…u.lee-jauhnya dtg tgk tie..napa tak buat satay je rabbits tu…ni tie dah baca entries uncle..alamak uncle ni mcm bintang filem zaman dolu2..very gentleman dan romatic , ahaks…rasa malu lak..he he..zino-slmt berkenalan…nek cun-alaa nek..tak sempat nak buat kuih..keledek goreng ni pun sekali pandang je.. he he..mummy-tie mmg suka mkn fresh gak..tak sabar nak tanam kat rumah sendiri di tepi bendang tu.. cat cat-itulah untungnya berbaik2 dgn orang, lebih2 lagi yg ada kebun,bila musim buah..mak ooi macam ada kebun sendiri..tak termakan…

  19. ku tak sempurna
    August 19, 2008 at 9:09 am

    Awer muda la PuMat tu… Tie tak tnya ke petuanya. Serius… Tak mcm umur 74

  20. en_me
    August 20, 2008 at 11:55 am

    keledek goreng memang mancongkam tewwww.. ihiks

  21. Aleeya
    August 20, 2008 at 12:01 pm

    ubi keledek goreng tu ehh, sodapnye ..lama tak makan, dulu masa kecik2 mak slalu goreng he he

  22. Kak Elle
    August 20, 2008 at 1:17 pm

    tie leledek nampak segar sekali kan?kadang kat pasar dah layu bila nak membeli nya…saya suka bakar aje dgn foil dlm oven

  23. May 12, 2010 at 9:26 pm

    seronok tgk pokok jagung,

    tapi tanam pokok jagung ni penat sket, sbb bila dah berbuah dan di tuai semua pokok kena cabut tanam lain. he he he

    • Tie
      May 13, 2010 at 7:04 am

      Ooo… ada pengalaman, ekk ?

  24. ain
    May 13, 2010 at 8:53 am

    betul tu kak tie…keledek paling senang dan paling laku, di goreng aje. mkn pns2 ngan kopi o pns, di tambah lagi ngan hujan renyai2..memang ummpphhhh!!!!

    psst…ptg karang nak pi cari keledek goreng pns2.hihihi

    • Tie
      May 13, 2010 at 9:03 am

      Kat ganu ni senang je nak dapatkan keledek. Tapi kena goreng sendiri. Sini biasanya ada pisang goreng dan kopok je..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: