Home > Terkenang > Tok Bah

Tok Bah

Dulu masa kecil tie tinggal di rumah tok bah..selain dari mak dan ayah.., ada 2 org mak sedara tinggal bersama..Masa tu arwah tok bah masih sihat malah tak pernah lak tgk dia sakit..

Oleh kerana mak tinggal dengan ipar2 nya.. tugas rumah dibahagi..Kerja mak basuh baju..masa tu mana ada mesin basuh.. Mak sedara tie jadi tukang masak.. Tie (masa tu umur 5-6 tahun) kerjanya menyibuk je bersama adik lelaki yang bezanya setahun .

Arwah tok bah rajin tulis journal. Dia tulis dlm jawi…tie selalu intai celah langsir ..dia tiada bilik tidur..kesian gak.. so katilnya ada tabir macam kat hospital tu… Dan di dinding atas kepala katilnya memang sentiasa ada sesikat pisang disangkutkan pada paku.. Pisang tu buat umpan adik tie kiranya dia menangis.. Arwah tok bah amat sayang pada adik tie..Kadang2 lucu lak tgk dia hulur pisang pada adik di sebalik tabir. Tie pun dpt juga.. he he..Sampai sekarang adik suka pisang .. Apa2 jenis pun takpe tak kiralah dibuat kerepek atau salai….

Bilik mak sempit jadi tie dan adik tidur di katil double decker kat bilik mak sedara.. Tapi ada beberapa mlm, tie sering dengar suara orang mengilai dan mencakar2 kat dapur.. Masa tu dinding dapur hanyalah zink. So bunyinya tentu menakutkan.. Tie kejutkan mak sedara tapi dia suruh tie tidor je dan terus tarik selimut.. Agaknya dia takut gak.

Memang zaman tu banyak hantu..Selalu gak ganggu org ..Mungkin kerana ada org buang benda kotor tak jauh dari situ .Tu sebab syaitan suka sangat2….Tapi skrg tak de lagi kot..

Arwah tok bah memang org yg berilmu..tapi bukannya bomoh.. Dia selalu mengaji setiap kali lepas maghrib. Dia juga boleh bantu beri ‘air tawar’ jika ada anak kecil menangis atau tak dpt tidur waktu malam..Mungkin kerana ilmunya ‘benda’tu tak dpt masuk rumah..

Arwah tok bah ada buat pelindung rumah.. Haa siapa2 niat tak baik , pencuri misalnya akan terpaksa berenang2 kat atas rumput halaman rumah kerana perasaannya dok dlm laut..

Arwah tok bah sebenarnya tak banyak bercakap.. Dia sentiasa memegang tasbih dan berzikir..Makanannya setiap pagi ialah telur separuh masak dan roti bakar sekeping..Minum petang mesti ada pengat , paling kerap bubur kacang..Ayah tie pun dah jadi macam dia sekarang.. he.. jelak juga makan bubur kacang.. macam filem P.Ramlee…

Ayah memang sayang pada tok bah. Bila kami pindah.. masa tu umur tie 10 tahun…ayah akan jemput tok bah ke rumah setiap jumaat. Lepas sembayang jumaat kami akan makan ramai2… Mak pulak sibuk masak nasi minyak ke, soto ke.., menu berubah setiap minggu..

Tie tak ingat lepas 1-2 tahun.. pada pagi jumaat rasanya, ayah sedara dtg rumah.. Katanya tok bah dah tak ada lagi . Dia meninggal lepas ambil air sembahyang subuh.. tak sempat nak sembahyang pun…

Mudah sangat pemergiannya.. Kami terasa kehilangannya terutama sekali bila tiba hari jumaat..Tie pernah baca journalnya.. merangkak2 kerana tak mahir jawi.. Tapi tie ingat lagi.. dia tulis segala2 yg berlaku dlm hidupnya..bila ayah datang jemputnya, atau bila anak2 lain yg melawatnya..Dia juga tulis tentang perasaannya .. Sayu rasanya.. Tak sangka dia begitu teliti..

Tu lah.. ayah sempat berbakti pada ayahnya.. Kita ni macam mana yek..Tie jauh dari mak dan ayah… Kadang2 rasa nak terbang saja.. untuk jumpa mereka..(macamlah ada sayap)
Setiap kali balik tie bawa (hubby yg drive) mereka shopping(mereka paling suka gi pasar) dan masak2 …Kalau kat rumah tu asyik sembang je.. dan bergurau dengan cucu2 mereka…

Hargailah orang tua kita selagi ada hayatnya..Jangan sekali buat mereka tersinggung…..

Categories: Terkenang
  1. kamar hati
    August 5, 2008 at 3:48 am

    rindu pada arwah tok ngan tokwan…masih teringat2 masa bersama ngan arwah dl…huhuhuuh….

  2. KAKTINY
    August 5, 2008 at 4:04 am

    Al-Fatihah utk arwah tok bah tie..ilmu menulis turun kat cucu dia nih yer.. skrg cucu dia rajin menulis gak.. journal blog.. kan

  3. Mak Su
    August 5, 2008 at 4:24 am

    rindunya kat Tok Bah ek….

  4. Suzi
    August 5, 2008 at 5:01 am

    salam kak tie…ada satu2 masa tu rasa rindu sangat zaman kecil2 dulu…lagilah kalau duk kg mcm saya ni…keliling tu sedara mara je…suasana yg payah nak cari sekarang. Masing2 dah merantau ikut haluan masing2…jumpa mak bapa …sekali sekala…

  5. lee lin
    August 5, 2008 at 6:11 am

    salam, saya pun dah takde atok dua² belah… sayang atok pada cucu lain kan, tak mcm sayang mak bapak pada anak

  6. Intan Rosnitta
    August 5, 2008 at 6:26 am

    Salam kenal Tie..Thanks sudi jenguk blog intan yg x seberapa tu…Seronok baca kenangan bersama Tok Bah. Mesti Tok Bah dulunya org yg disegani. Al-Fatihah buat arwah…

  7. cendawanintim
    August 5, 2008 at 7:46 am

    mesti rindu kat tao bah kan..yer, selagi hayat dikandung badan, selama tu ler kita berbakti pada ibu bapa..

  8. Akak
    August 5, 2008 at 8:30 am

    Salam Tie…Sedih baca entry nie, teringat kat arwah emak & ayah..

  9. Tie
    August 5, 2008 at 10:21 am

    Kamar..memang rindu kan pada yg tiada..hanya kenangan yg tinggal..kak tiny..tie tak pandai menulis lah..malu je..(sambil senyum kambing) he he..mak su..mestilah rindu..juga pada ayah dan mak tu..Suzi..tulah..masa kecil paling best..tak de masaalah pun..asyik main dan tersengih aje..lee lin..memang sayang atok pada cucu melebih2..jeles tgk anak2 kita dimanja begitu..he he..Intan..slm dtg ke blog simple akak ni..arwah tok bah tu memang dikenali dulu..Cendawanintim..amboi pjgnya..Itulah..mesti ingat pada orgtua kita..selagi ada hayatnya..Akak..tak terniat nak buat entry sedih..sorrylah..tentu akak rindu pada mereka..

  10. akirasuri
    August 5, 2008 at 6:16 pm

    Salam Kak Tie..Bagushnya Tok Kak Tie, ada jurnal.. Pastinya beliau seorang yang teliti..🙂

  11. Adila
    August 7, 2008 at 12:14 am

    rasa cam sayu je bacebyk sgt yg parents buat utk anak2cuma anak2 je yg kadang2 xprasanmak!! ayah!! LOVE YOU!!

  12. goboklama
    August 7, 2008 at 2:55 am

    rindu dgn arwah ayahku….p/s: gambar2 kat entri lepas tu alamak, menambat selera,gerammmm!!!!

  13. ratna
    August 7, 2008 at 4:50 am

    kenangan kan.. walau mcm mana perangai pun org tua tu.. dia tetap org tua.. thanx sbb singgah kat blog saya.

  14. en_me
    August 7, 2008 at 12:28 pm

    kasih ibu membawa ke syurga, kasih bapa tiada tolok bandingnya.. aminnn

  15. kesum
    August 7, 2008 at 1:05 pm

    wa..hebatlah atuk…kira penulis yg hebatla sb dia catat semuanya.tak semua org buleh menulis.ada certain tuh,kena pikir byk kali baru buleh menulis.

  16. Faizah
    August 7, 2008 at 10:19 pm

    Betul kata kak tie tu..berbaktilah kita kepada ibubapa kita selagi mereka masih bernyawa…ambillah kesempatan ini untuk menggembirakan hati mereka..X sabar nak balik..jumpa mak n abah..

  17. Tie
    August 8, 2008 at 12:49 am

    Akirasuri…tok bah memang mcm tu..ayah tie pun gitu..Adila…jasa org tua kita takkan dpt kita balas sepenuhnya..Cuma doa utk kesejateraan mereka aje yg boleh kita lakukan..Goboklama….moga ayah goboklama ditempatkan bersama2 org yg beriman. Ikan dan sotong dah selamat diekspot ke kg hubby.. Ptg ni hubby balik.. he he..Ratna…orgtua kita tetap istimewa. Segalanya ada hikmahnya..En_me…betul tu..kasih ibubapa kita takkan sama dgn yg lain..mereka ikhlas menyayangi kita kan..Kesum…menulis tu satu anugerah..Kita semua pun dpt anugerah itu kan… syukurnya..harap dpt terus menulis..Faizah…walaupun jauh dr parents..boleh selalu phone dan hantar foto.. Tentu rindu mereka terubat…

  18. Kak Zue
    August 8, 2008 at 6:11 am

    Setuju sangat dgn kata-kata Tie. Zue sendiri sanggup terus solo ..asal mak gembira.

  19. suara
    August 13, 2008 at 2:34 am

    Salam tie…Sedih baca. Teringat diri yg dah lama tak ada mak ayah. Arwah berdua meninggal masa su masih belajar. langsung tak sempat berbakti pd mereka. Al-Fatihah utk Tok Bah…

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: