Home > Rezeki, Santai > Rezeki dari laut

Rezeki dari laut


Ikan yang besar tu beratnya 3 kilo seekor, ikan jemudok namanya. Tengoklah.. dulang besar pun nampak kecil je..Isinya lemak, kepalanya sedap dibuat kari.. Ingat nak eksport ke kpg kelate.. kena simpan dlm freezer.. Dah penuh tu .. sumbat2 je lah..

Sotong tu ingat nak goreng celup tepung je.. Budak 2 suka kalau masak gitu…

Hubby tie berkawan baik dengan beberapa orang nelayan dari pulau redang.. So.. kalau ada rezeki lebih, mereka akan kirimkan khazanah laut ni kat kami.. Walaupun hidup mereka tak sesenang kita,.. tapi mereka amat murah hati.. Kadang2 hubby saja ambil cuti gi melawat mereka.. bawa sedikit buah tangan.. Orang berbudi kita berbahasa…Mereka paling suka kopi uncang.. senang nak dibawa ke laut..


Ha… ni dah siap kari mamaknya… tak pandai nak hias2 ni…tie masak yang kecil tu.. kepalanya saja penuh sepinggan.. Hmm.. siapa nak rasa mai hulur pinggan… he he …

Categories: Rezeki, Santai
  1. Cik Puan Kesum
    August 2, 2008 at 8:33 am

    wa..beshnya dpt mkn ikan,rindu betul dgn ikan ni..**tie,ore kelate tang mano?**

  2. Tie
    August 2, 2008 at 8:35 am

    Tie org johor.. hubby org selising..skrg dok ganu..tunggu tukar posting kalau boleh nak dok kelate.. ada rumah kat tepi bendang..

  3. Daffodil
    August 2, 2008 at 10:33 am

    Salam persahabatan.. thanks sudi singgah ke blog saya. Johor dimana? saya di kluang. Tidaklah sibuk sgt, cuma dilanda virus ‘m’ (malas) je hehe.. sedapnya dpt mkn ikan segar yek, besar pula tu..

  4. 4z dan Ina
    August 2, 2008 at 12:56 pm

    Salam ziarah…Balas bertandang ke rumah kak tie (?)pula…Bestnya tengok sotong & ikan yang segar tu… kat sini kalau nak yang segar2 camtu mahal!.. dapat yang frozen tahun 2005 nyer pun dah bersyukur…ihik..ihik..Nanti balik Malaysia nak makan seafood puas-puas!!Kak tie org Trg? tinggal kat mana tu

  5. maklang
    August 3, 2008 at 2:43 am

    sedap nampak kari ikan fresh…tapi ikan fresh masak apa pun sedap kan!

  6. Tie
    August 3, 2008 at 2:49 am

    Slmt datang daffodil, asal JB,mak dok kat kota tinggi skrg..pernah dok keluang dulu..skrg dah maju yek..4z dan ina..amboi pjgnya nama.. kasi cut boleh tak..Nanti blk M’sia mai laa sini..mcm2 ada…Maklang..lama tak dgr cite..Ikan byk ni.. takut habis menu lak..tgh dok menung .. nak masak ape yek..

  7. Hijrah1429
    August 3, 2008 at 4:22 am

    lapar lak tengok masak kari tu…

  8. suara
    August 3, 2008 at 10:07 am

    Salam tie..Su datang ulur pinggan ni…🙂

  9. Tie
    August 3, 2008 at 1:58 pm

    Alaa..hijrah1429,Su..kenapa lambat sangat.. dah abis pun kari tu..He he…

  10. lady pot pet
    August 3, 2008 at 9:18 pm

    Eeeeeeeee….bestnyer makan ikan..phew best gilos tgk ikan2, sotong2 tu..faberet dehhhhhh….hmmmm, sini amkan ayam jer dah boring gilos!

  11. proudmama
    August 4, 2008 at 1:29 am

    hai Tie slam ukhwah.. terima kasih kerana mengunjungi blog saya… anan2 walaupun memenatkan tp kita hati kita senang bila nengok dia seronok…mak ooii!! ikan tu bisae gler…..

  12. Akak
    August 4, 2008 at 3:51 am

    Salam tie…waaa sukanya tgk ikan & sotong fresh…Akak dtg bawak mangkuk tingkat nie…

  13. ahmoi
    August 4, 2008 at 4:32 am

    aii akak..lama tak menjengah.maaf yer,,bukan perr..bz jer cikit..ermmm..cedapnyer kari tuuu..pos ker perak cikit kak.hehe

  14. Tie
    August 4, 2008 at 4:34 am

    Akak lady..suka yek kat ikan dan sotong.. tie dah biasa..eksyen lak.. he he..Proud mama…slm kenal..alaa budak2 kdg2 buat tie jadi ting tong.. Ikan besar nak ekspot kpg hubby..tak abis makan kat sini..Akak.. meh lah mangkuk tingkat tu.. he he ..

  15. Tie
    August 4, 2008 at 4:36 am

    Ah moi oi.. lama gak tak nampak.. Ingat sibuk dgn durian..Kari tu dah abis..sorry… he he ..

  16. Aleeya
    August 4, 2008 at 1:31 pm

    mak aihhh ikan dia..kari tu teliuq tengok he he

  17. Abang Long
    August 4, 2008 at 2:47 pm

    Ikan segar, bila dimasak …

  18. Tie
    August 5, 2008 at 12:17 am

    Aleeya..mai lah sini.. tapi kari dah abis..Abang long..Ikan tu nak ekspot ke kpg kelate lusa..Tinggal yg kecil2 untuk family tie…

  19. kamar hati
    August 5, 2008 at 3:49 am

    wahhhhh…sedapnya kari mamak tu…dah lama tak masak kari ni…ni yg rasa macam nak buat ni…huhuhu….mintak skit bleh kak…hihihiih…

  20. asharulda6
    August 6, 2008 at 7:22 pm

    wah.. sodap nyer makanan.. meleleh ayor liur nie.. nnt dh masok sodap2 , jemput saye utk jd tester ek.. hahhaa

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: