Home > Tingtong > Tabah

Tabah

Pokok lada ni tumbuh dengan sendirinya di belakang rumah tie. Masa kecilnya tie malas nak alih ke tempat lebih selesa kerana ingatkan ia tak kan hidup lama.. Rupanya ia subur sampai berbuah beberapa kali.. Parit tu bersih , hanya air hujan je yang mengalir di situ..


Kadang2 tie kesian tengok pokok ni tapi nak buat macam mana… Kalau alihkan ke tempat lain mesti tak hidup lama.. Hmmm hidupnya tabah kan….

Tie tak sedih lagi lah…Pokok lada ni buat tie rasa bersemangat tau! ….

Categories: Tingtong
  1. kamar hati
    July 24, 2008 at 4:46 am

    akak….moga akak pun sekuat dan setabah pokok lada tu k…tak nak sedih2 lg k…igt still ada yg sudi mendengar dan menjadi teman akak k…ceria, ceria selalu k…igt kamar hati, sure akak ceria nanti…hihihihi…senyum, senyum selalu k…

  2. Akak
    July 25, 2008 at 7:52 am

    Salam Tie…semuga ceria…Tie segarnya cili tu, ni kalau buat masak lemak memang ngam nih, pos skit kat akak..

  3. suara
    July 25, 2008 at 8:51 am

    Alhamdullillah…Menjadikan alam sebagai penguat semangat memang baik sangat. Alam kan gambaran kebesaran Allah.Bestnya ada cili kat umah… su tanam cili selalu je daunnya kena makan ulat… huhu

  4. hafizanbukitabal
    July 25, 2008 at 3:29 pm

    Allah jadikan sesuatu itu untuk orang2 yang mahu berfikir.. lihatlah pokok lada tu.. renung dan fikirkan dengan mata hati.. pasti ada pengajarannya..

  5. asharulda6
    July 27, 2008 at 1:20 pm

    sedap nie wat letak dalam budu.. hahhaa….kuat kan lah semangat… yeah.. agi idup agi ngelaban….

  6. Amiene Rev
    July 27, 2008 at 7:56 pm

    Hayakallah,pokok lada ini sungguh kreatif.

  7. Kak Zue
    July 28, 2008 at 3:26 am

    Kita harus berfikir, berusaha untuk meneruskan kehidupan yg penuh dgn pancaroba ini.

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: