Home > haiwan > Asal usul anjing

Asal usul anjing

[Maaflah . Kita cuma ada gambar kambing………. hehe….]

Anak Tie menghadiri satu ceramah di sekolah, oleh Ustaz Din, tak tahu lak nama penuh. Dia balik lalu menceritakan beberapa kisah yang disampaikan oleh ustaz tersebut. Biasalah, memang dah kerja dia, hehe…

Salah satu cerita yang disampaikan ialah kisah dalam syurga.

Bila Allah memerintahkan para syaitan untuk sujud menghormati Nabi Adam, mereka enggan malah meludahnya. Malaikat merasa kasihan lalu membuang ludah syaitan itu dari tubuh Adam . Air ludah syaitan itu jatuh terus bertukar menjadi anjing. Kerana itu  Allah declare anjing itu najis. (Jangan tanya Tie asal usul babi lak, ya…)

Pertama kali Tie dengar asal usul anjing ni. Kita cuba google dan cari maklumat dalam internet, tapi hampa. Pernahkah teman-teman dengar atau tahu tentang ini ?

~ Tie bukan rasa was-was pada ustaz tu, tapi entahlah, tetiba rasa macam nak kepoh lak! :mrgreen:

About these ads
Categories: haiwan Tags: ,
  1. August 4, 2010 at 12:38 pm

    mungkin juga kan? sebab tatau kenapa anjing tergolong dalam perlu disamak kalau tersentuh

    • Tie
      August 5, 2010 at 2:54 pm

      Hehe…. ni nak cuba korek cerita. :P

  2. August 4, 2010 at 1:15 pm

    tie…

    akak tak lah arif sangat pasal hukum hakam tu…

    tapi rasa nya dalam Quran tak da cerita pasal anjing ni…

    Rasulullah dulu pun ada anjing..tapi setelah dia di angkat menjadi Nabi…ada perintah tidak membenar kan anjing masuk dalam rumah baginda..luar tak paa…

    Kadang2 kita di keliru kan dengan orang yang macam ni…

    Anjing pun di jadi jadi kan oleh Allah..ada sebab sebab nya dia di jadi kan.

    Kadang kadang orang suka memberat kan sesuatu hal..contoh nya pegang anjing ni…

    Islam dah ajar kita pasal najis berat semua,,,mana yang boleh mana yang tak boleh..kalau terkena ..kena samak pun bukan nya susah sangat pun..malah ada jual sabun untuk menyamak ni…tapi fikiran kita tertumpu pada HARAM saja…

    Islam tu mudah..tidak menyusah kan..
    ini pandangan saya saja….

    • August 5, 2010 at 2:11 am

      setengah worang tuduh, melayu islam fobia dgn anjing.. lagi setengah batu nampak aje anjing terus sinsing kain.. mahu lari katanya.. takut terkena najis mughalzah!

      heheheeh

      • Tie
        August 5, 2010 at 3:00 pm

        Ooo…. Maza tak takut anjing ke ?

        Kita bukan takut tersentuh tapi takut kena gigit. Kang terus berbuih mulut, ekekeke…………

        Satu lagi, kita memang geli pada anjing, sebab lidahnya asyik terjelir je. Kalau orang terjelir gitu pun kita lari gak!

    • Tie
      August 5, 2010 at 2:57 pm

      Kita ni orang Melayu dah terbiasa takut dengan anjing la kak ezza, tapi memang tak salah pun anjing diguna untuk menjaga kediaman, harta dan berburu. Cuma leceh sikit penjagaannya.

      Sabun samak tu, Tie pernah dengar. Okay la tu, amat memudahkan kiranya terpaksa pegang anjing, macam doktor haiwan atau tuan punya anjing, kan…..

      • August 6, 2010 at 9:55 am

        sabun samak?
        kagum jap. sy xpnah tau ada jual

        sy pun xtau psl crita ni
        hrmmmm…~

        • Tie
          August 6, 2010 at 3:09 pm

          Sabun samak tu produk baru. Kak tie belum jumpa lagi.
          Cubalah google.

  3. August 4, 2010 at 3:27 pm

    tak penah dgr cerita tu. kiut kambing kaktie :P

    • Tie
      August 5, 2010 at 2:53 pm

      Kambing tu dah jadi arwah. Kita dah masak gulai, ekekeke………..

  4. zue
    August 4, 2010 at 3:43 pm

    entahlah tie..bab ni mmg x tahu. baru ni zue dgr..syaitan dlm bdn adam di ludah jadi anjing. ya ke?

    • Tie
      August 4, 2010 at 4:01 pm

      Bukan dalam badan nabi adam, tapi masa di syurga…. jangan keliru Zue…

  5. August 4, 2010 at 5:38 pm

    pon tak penah dengar citer camtuh..

    tapi kambing tu, kalau buat ‘roasted goat’.. mmg mantooop tu kak.. kehkehkeh..

  6. August 4, 2010 at 8:48 pm

    Salam Akak Tie…..

    Menarik ni…..
    Nanti sy cuba korek2 rahsia k`jadian haiwan ni……..nak kepah gak la.
    Hihihihihihihi………
    :)

    • Tie
      August 5, 2010 at 2:53 pm

      Kak tie pula suka baca kisah nabi dan pengalaman mereka.. dulu masa kecik-kecik ayah selalu ceritakan.. Seronok, kan…

  7. cpj
    August 5, 2010 at 12:39 am

    cpj cuma tahu qitmir tu anjing baik yang masuk syurga bersama Ashhabul Kahfi…dan disebut di dalam Al Quran dan Al Kitab.

    • August 5, 2010 at 2:09 am

      ya betul!.. hat ni memang confirm.. hehehhe

  8. August 5, 2010 at 2:09 am

    WAS-WAS lah tu.. hehehehhe

    maza pun first time sebenarnya tahu citer ini…huhuhu
    maza kurang pasti…

    meh kita cari sama2 ya…

  9. August 5, 2010 at 7:29 am

    Tie…

    ustazah saya cerita, bekas ludah yg terkena Nabi Adam tu mejadi pusat ( bentuk pusat kita skrg ni )

    tak pernah pula dengar cerita anjing macam ni….

    • Tie
      August 5, 2010 at 2:50 pm

      Ye Jie, Tie lupa nak cerita kat sini. Lepas jadi pusat tu, malaikat terus tepis buang ludah tu , maka jadilah anjing, hihi…. Gitulah kata ustaz kat sekolah Wanie.

  10. August 5, 2010 at 9:06 am

    bunyi macam dari buku cerita kanak² (mintak maaf, ustaz!) hihi…

    tapi kan, bukan orang melayu-islam saja yang takut anjing, kawan² saya budak cina pun ramai takut anjing

    • Tie
      August 5, 2010 at 2:51 pm

      Tie ni, tengok yang kecik comel pun dah takut. Entahlah, dah sebati dalam jiwa kot.

  11. August 5, 2010 at 9:40 am

    angie baru google.. tp tak jumpa pun lagi pasal air liur setan dgn anjing ni… takpe.. nanti angie cari lagi… ;D

    • Tie
      August 5, 2010 at 2:52 pm

      Tanyalah mana2 ustazah… mama dah google, tak timbul pun cerita ni.

  12. August 5, 2010 at 6:17 pm

    tak penah la pulak dgr cter asal usul anjing nih!!!

    tapi kelakar nengok muka kambin kat atas tu…mcm confius…apa hal la pulak org ambik gmbr aku nih??? kekekekekekekeke

    • Tie
      August 5, 2010 at 7:29 pm

      Fiza,

      Orang yang ambik gambor dia tu terlalu pelik rupanya, hahaha….

  13. August 6, 2010 at 8:18 am

    Who let the dog out..who who.. he he…Kambing tu pun ada iras2 anjing sbb bulu dia lebat!

    • Tie
      August 6, 2010 at 2:41 pm

      Haha….

      Dulu kan, masa mula-mula datang ke sini, selalu confius anjing dengan kambing. Bukan tu aje,tengok lembu dan kuda pun boleh terkeliru, ekekeke…………

  14. DrSinga
    August 6, 2010 at 1:58 pm

    salam tie…
    tak nak komen pasal anjing tu…
    pssst….
    ‘like’ button kat atas komen tu….
    hanya pengguna wordpress yang me-log-in ke blog sahaja yang nampak rupa2nya….
    patutlah……
    kita try log out….
    tak nampak dah ‘like’ button tu…. :)

    • Tie
      August 6, 2010 at 2:44 pm

      Oooo…….. ‘like’ button tu baru keluar, kan ?

      Kita baru perasan 2-3 hari ni.

      ……jadi orang wordpress je la boleh nampak, ekk. Kita dah try tengok masa log out tadi. Tak best la kan…..

  15. pB
    August 6, 2010 at 4:10 pm

    salam

    tok rajin lagi dengar

  16. pB
    August 6, 2010 at 4:11 pm

    salam

    tok rajing dengar lagi tuuuu

  17. August 6, 2010 at 11:30 pm

    salam Kak Tie..

    hehehe…gelak dlu :P

    bkn apa….statement jgn suh tnya pasal b*b* tuu haa..lol

    saya pun kurang pasti lak betul ke cerita tu…tp ada dgr gak org cite2 kt emel…wa’allahualam :D

  18. August 7, 2010 at 4:23 pm

    Haaa yer ker ni. Erk macam tak berapa nak percaya pulak thehehe.
    Macam cerita dongeng ja. Tak pernah dengar pulak cerita Iblis “tunjuk perasaan” sampai berani meludah (waktu kejadian tu lah). Wallahualam.

  19. nahmy
    August 10, 2010 at 12:34 am

    salam kak…baru ni saya dgr pasal benda tu. apapun selamat berpuasa & mengimarahkan Ramadhan

  20. sya
    August 10, 2010 at 9:14 pm

    belum pernah dengar lagi kak tie…
    tapi, mungkin juga kan?

    salam ramadhan kak tie..
    moga ramadhan kali ini bawa seribu makna… :)

  21. August 10, 2010 at 11:40 pm

    Salam Kak Tie…..

    Selamat m`jalani ibadah puasa.
    Semoga p`olehi k`berkatan dari Illahi di bulan mulia ini, Insya Allah.
    :)

  22. August 11, 2010 at 5:15 am

    Salam kak Tie…
    Tak pernah dengar pula sebelum nie… nanti boleh try cari jugak ni. :)
    Nak ucapkan selamat berpuasa buat kak Tie sekeluarga… boleh buat kuih raya dah ni hehehe :)

  23. August 11, 2010 at 1:20 pm

    tetiba teringat kisah peniaga melayu (mki namanya) walaupun beragama Islam, tetapi dia bukan sahaja tiada pantang terhadap anjing, malah kian hari kian banyak anjing dibela. Sungguhpun ada orang yang berpendapat bahawa orang Muslim tidak boleh membela anjing, bahkan ada orang yang terus memakinya online, hacker yang mencerobohi blognya, dia masih berharap untuk menyampaikan satu mesej melalui perlakuannya – iaitu menghormati setiap satu nyawa!

    Tidak disebut membela anjing itu haram.. wallahualam

    salam ramadhan akak tie ittewww..

    • Tie
      August 14, 2010 at 8:37 pm

      Kita pernah baca blognya. Pernah juga komen… tapi dia tak jawab. Kita tak kisah dia nak bela atau berniaga anjing ni. Tapi bila dia pamirkan gambar dia dan anak2nya bermain dengan anjing, tak terfikir ke dia akan bulu-bulu anjing tu melekat pada pakaian dan terbang masuk dalam rumah… Entahlah, apa-apa pun biarlah bersederhana, kan…..

  24. August 12, 2010 at 12:44 am

    Salam Tie,
    Kak Long pun tak pernah dengar lagi cerita ni. Nak tumpang kepoh gak…
    Esok nak tanya ustazah dan ustaz2 tu.

    Selamat menjalani ibadah puasa.

  25. bcp
    August 13, 2010 at 8:46 pm

    kak tie ku sayang……bila kisah anjing ni nk tukar dgn kisah ramadhan???kekekeke…windu tulisan kak tie.jgn lama2 puasakan blog ni..hehehe

  26. August 14, 2010 at 10:27 am

    Salam Tie… Selamat Menyambut Ramadhan… semoga kita diketemukan dengan Lailatul Qadar…

    Biarkanlah kisah anjing tu… yang mustahaknya kita tahu ianya adalah najis, namun kita tetap tidak boleh menyiksanya atau membencinya sebarangan kerana dia juga adalah maklhuk yang Allah telah jadikan untuk hidup di dunia ini… Wallahualam…

  27. August 14, 2010 at 1:43 pm

    ooo..itu mcm ka…baru tau..

    dulu ustaz pernah cerita,pokok tembakau tu hasil dari cirit birit syaitan.tu pasal tak boleh hisap rokok..hihihi..

    • Tie
      August 14, 2010 at 8:34 pm

      Haaa…..?

      Pokok tembakau hasil dari cirit syaitan ?
      Adoi laa……, ekekekeke………..

  28. August 14, 2010 at 2:41 pm

    salam…
    saya pun tak pernah dengar
    tapi mungkin ada benarnya
    kadangkala kisah itu kiasan
    kena tanya yang lebih arif..
    wallahualam…

  29. July 13, 2011 at 5:15 pm

    nk tau asal usul anjing lak…cube bca crite ttg Nabi Nuh…semasa dlm bahtera baginda lah bru ade nya babi…:D untuk ape…cbe sldik yer…

  30. shane
    August 9, 2011 at 1:14 am

    saya pun pernah dengar cerita mcm tuh.. katanya anjing berasal dari ludah syaitan ke perut nabi Adam dan pusat kita nih bekas ludah syaitan tsbt

  31. May 6, 2012 at 12:29 am

    salah kot ckap ustaz ni coz syaitan cuma ada SATU…syaitan yang dimksudkan dalam ayat di atas adalah abu (bapa) as-syaitaj iaitu IBLIS.IBLIS adalah gelaran yang diberikan Allah kepada Azazil jin yang sangat warak yang pernah diangkat Allah menjadi ketu malaikat dan akhirnya dilaknat disebabkan ingkar suruhan Allah taala….

    kepada umat islam,hati2 dengan tafsir berunsur israiiliyatt….

    ustaz saya pernah bercerita salah satu cerita yang berasal tafsir berunsur israeliyat :-

    Bila Allah memerintahkan syaitan (IBLIS) untuk sujud menghormati Nabi Adam, dia (IBLIS) enggan malah meludahnya. Lalu perut adam itu terkena ludah iblis itu.Malaikat merasa kasihan lalu membuang ludah syaitan itu dari tubuh Adam.

    Ini adalah sesuatu yang tidak masuk akal….Ini kerana Allah itu maha berkuasa…mengapakah malaikat pula yang membuang ludah itu (jika benar) sedangkan Allah s.w.t yang menciptakan adam??Satu lagi,malaikat tidak akan bertindak sesuka hati melainkan apa yang dilakukan olehnya adalah perintah Allah semata-mata…so hati denga REJIM ISRAEL LAKNATULLAH :)

  32. May 6, 2012 at 12:31 am

    sambungan di atas….maaf tertinggal*Malaikat merasa kasihan lalu membuang ludah syaitan itu dari tubuh Adam.lalu setelah itu muncullah lubang pada perut adam…

  33. ayip
    October 20, 2014 at 5:40 pm

    Cerita asal usul anjing tu betul seperti ustaz tu cakap…tp dr kitab mana atau unsur israeliat tu tak tau la… bekas tempat yg diludahkan tu jd pusat…ludah syaitan yg dibuang jatuh ke bumi jd anjing….sbb tu anjing tak blh disentuh…menurut cerita org dulu2

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 46 other followers

%d bloggers like this: