Home > Makan > Beras nasi dagang

Beras nasi dagang

December 22, 2009 Leave a comment Go to comments

Tie mula-mula diperkenalkan nasi dagang ni ketika pertama kali menjejaki negeri Kelantan, pada tahun 1992. Masa tu mak dan ayah hantar Tie sebagai menantu keempat Mek dan kami bermalam di rumah mak saudara suami. Pagi tu, kami dihidangkan nasi dagang berlaukkan gulai ikan aya (tongkol). Sedap juga. Malu-malu pun makan menambah, hi hi hi……

.

.

Inilah rupa beras nasi dagang yang kebiasaannya penduduk kelantan guna.¬† Berwarna keperangan, tidak melekit dan cantik sekali . Nasi dagang orang Terengganu guna beras siam @ beras jasmine yang dicampurkan dengan sedikit beras pulut. Boleh google sendiri, ya… hehe..

Cara memasaknya sama sahaja dengan cara masak nasi dagang putih. Rendam dahulu beras ni beberapa jam. Kemudian kukuslah hingga separuh atau 3/4 masak. Sementara menunggu nasi itu dikukus, Sediakan santan pekat, serai dititik, sedikit halba, hirisan bawang merah, halia dan bawang putih. Kesemuanya dimasak perlahan dan ditambahkan garam.

Nasi yang telah dikukus tadi digaul rata dengan santan tadi, jangan pulak sampai berair. Kukus buat kali kedua hingga betul-betul masak. Angkat dan hidangkan. Nasi dagang yang enak agak berderai nasinya dan tidak melekit. Tie biasa buat kari ayam kerana kurang gemar ikan  tongkol. Dan selalunya buat acar dan rebus telur itik sebagai sampingan.

Tie makan sikit je.. sebab selalunya rasa mengantuk, dan bantal tu memanggil-manggil la pulak, ekekeke…………..

.

.

.

.

Inilah nasi dagang paling ringkas.

Biasa nasi dagang Kelantan tak ada acar. Tie saja buat acar kerana ianya mudah muak. Ikan tongkol tak ada, ayam pun tak ada, daging korban ada lagi, err.. masaklah apa yang ada. Malas nak ke pasar, hihi…

.

.

~ Beras nasi dagang ni boleh dipelbagaikan….. ada yang buat serimuka guna beras jenis ni. Seperti juga beras pulut hitam yang digunakan untuk membuat ketupat daun palas.

.

.

About these ads
Categories: Makan Tags: , ,
  1. December 22, 2009 at 9:20 am

    jap, me first kahh..

    • Tie
      December 22, 2009 at 9:21 am

      Waaaaaahhh!!

      Cepat betul !! :P

  2. December 22, 2009 at 9:20 am

    nasi dagang ikan tongkol memang best gilerrr.. kaanns

    • Tie
      December 22, 2009 at 9:22 am

      Tie suka kuahnya.. rasa pedas2 dan sedikit masam.

  3. December 22, 2009 at 9:39 am

    tie,
    kirim beras nasi dagang sekampit….

    • Tie
      December 22, 2009 at 10:32 am

      Err… susah la sikit. Takut sang tikus dalam pejabat pos tu kenduri dulu, hehe..

  4. December 22, 2009 at 9:47 am

    Tie,
    Nasi dagang memang sedap, blh dimakan waktu pagi, tengahari atau malam. Akak kalau nak beri kwn2 sek makan… Nasi daganglah akak buat. Sblm pergi Mesir dulu, akak hidangkan mrk nasi dagang. Maklumlah kesian mrk kena ganti kelas akak slama 4 hari cuti krn pergi Mesir. Upah… He he he.

    • Tie
      December 22, 2009 at 10:34 am

      Rajinnya Kak Hajah ni… Leceh tau nak kukus nasi… Tie ni jarang buat. Sejak tinggal di Ganu hampir 10 tahun ni barulah buat sekali ni, hehe..(sebenarnya suami tu selalu beli je kat gerai, tu yang jadi malas). Masa dok Johor dulu bukan main rajin lagi.

  5. December 22, 2009 at 10:26 am

    jiran org ganu.. selalu buat nasi dage…
    tapi kita x reti nak makan.. ekekekeke

    • Tie
      December 22, 2009 at 10:35 am

      Aaaiikk ?

      Macam mana pulak tak reti makan ? Telan je laa… ekekeke…….

  6. kaktiny
    December 22, 2009 at 11:24 am

    laparla plak.. terasa cam nk makan nasi dagang kat restoran rasa timur ler tengahari nih.. hehehhe…

    • Tie
      December 22, 2009 at 2:49 pm

      Tiny, kalau makan nasi dagang tengahari ni, eloklah sediakan bantal di pejabat tu.. senang nak tido, hi hi..

  7. ima
    December 22, 2009 at 11:27 am

    nasi dagang berlaukkan ikan aya memang fav ima dan cik abe…suka sgt…kebiasaannya klu raya puasa kat umah mak ima kami suka masak nasi dagang…tapi tukang buatnya adik ima lah…kalau dia masak nasi dagang memang berderai..itu yg ima suka,klu beli kt kedai kebanyakannya melekit je…hehe

    • Tie
      December 22, 2009 at 2:51 pm

      Tu laa…. kak tie dah lama tak masak nasi dagang ni. Rasa kekok la pulak! Mentua Kak tie pun dah lama tak buat. Dulu tiap kali raya dia buat, tapi sejak bermenantukan orang johor ni, dah pandai makan rendang, jadi dia rajin buat ketupat daun palas tu, hehe..

  8. December 22, 2009 at 11:35 am

    rasanya hari ini nak makan nasi dagang ler. heheh

    rupa2nya, nasi dagang punya variety tersendiri.. kat Kelantan lain, Terengganu pun berbeza, kat Johor lagi ler.. huhuhu

    tapi kat Selangor dan KL ini, ramai yg tukang rasa dari bikinnyer.. heehhee

    • Tie
      December 22, 2009 at 2:54 pm

      Nasi dagang Kelantan dan Ganu berbeze dari segi nasinya, lauk ikan tongkol ganu lagi sedap, hehe… Dulu biasa makan kat bandar ganu. Ada banyak gerai nasi dagang, tak terpilih…. Tapi sejak pindah ke hulu ni dah tak berpeluang lagi. Selalu makan roti canai je.. Tu pun berbeza dengan di Johor @ KL.

  9. December 22, 2009 at 1:07 pm

    salam…lama tak makan nasi dagang..dulu masa duduk kat mersing selalu sarap nasi dagang…lepas tu cari bantal…..zzzzzzzz

    • Tie
      December 22, 2009 at 2:55 pm

      Lyn, sekarang ni nak cari gebar pulak. Sejuk laa.. hujan memanjang….

  10. ain
    December 22, 2009 at 1:51 pm

    lamanya tak mkn ns dagang, 1st n last mkn 3 tahun dulu masa hantar anak sedara hubby kawin ngan org sana. since then…x merasa lg ns dagang!!!

    • Tie
      December 22, 2009 at 2:56 pm

      Ooo… ye ke ?

      Mai la cuti-cuti kat sini… hehe..

  11. December 22, 2009 at 2:37 pm

    tie.. sy tak pernah masak nasi dagang nie walaupun sy dok berdagang..so tak berkenalan lagi la dgn beras nie… asyik dok makan kat pasar malam aja. Nanti bila ringan tangan nak masak sy pesan kat tie ya…

    • Tie
      December 22, 2009 at 3:00 pm

      Laa… cubalah cari kat kedai makan . Eh, lupa lak, kuina di kedah, ekk? Kalau di Selangor atau KL memang banyak kedai makan masakan dari sini…

  12. December 22, 2009 at 3:30 pm

    @slkm tuan n puan,wah lain dari yg lain blog,i ske,but nak ajak sesape ke blog sye ni di http://mysterygraphy.blogspot.com ,ok bye,,,

    • Tie
      December 22, 2009 at 7:44 pm

      Dah pergi tengok tadi…. :)

  13. December 22, 2009 at 4:23 pm

    tak mahal ke beras yg kaler perang2 tu?

    • Tie
      December 22, 2009 at 7:45 pm

      Tak laa….

      Kak tie lupa nak timbang hari tu.. agak-agak 2kg RM5….

  14. December 22, 2009 at 6:06 pm

    waaa nampak menarik tu kak tie.. tak pernah jumpa nasi dagang lauk ayam… sedap tu sebab iza memang pemakan lauk ayam :D

    • Tie
      December 22, 2009 at 7:47 pm

      Lauk apa pun bpleh, Iza… Gulai udang pun okay. Cuma rempah gulainya istimewa sedikit. Rasa asamnya dan pedas.

  15. ROSE PURPLE
    December 22, 2009 at 6:20 pm

    Tie, saya pun suka lauk ganu sebab kurang muak tapi makan dengan nasi kelate..acar taruk cili api kasi pedas..telur rebus tak leh tinggal, makan dengan gulai udang lagi sedap tapi masa masak kuah tu campur kari ikan sket kasi nampak cam gulai ganu..tambah plak dengan sambal ikan dengan kelapa..fuhhhh…dah telan air liur ni!

    • Tie
      December 22, 2009 at 7:49 pm

      Oh ya.. lupa pulak.

      Memang bubuh cili api dalam gulai tu. Tie terlupa nak bubuh. Gulai ikan aya Terengganu ni memang sedap. Tie tak pandai nak tiru, hihi….

      Err…. pasal sambal ikan dengan kelapa tu, Tie tak pernah jumpa laa. Tak pernah pulak mentua buat gitu. Agaknya leceh, kot.

  16. December 22, 2009 at 6:22 pm

    best tu kak tie! Kami kalau buat nasi dagang guna beras wangi.. tak payah campur pulut bagai.. hasil nyer sama jer dgn nasi dagang biasa tu..

    • Tie
      December 22, 2009 at 7:51 pm

      Oh.. biasa orang ganu guna beras wangi. Kalau tak campur pulut, kuranglah rasa muak, ekk. Orang kata kena pandai ara nasi tu. Kak tie memang tak reti. Kukus dan ara macam buat pulut kuning tu… janji boleh makan, hehe..

  17. December 22, 2009 at 7:35 pm

    Kalau weblog Pakcik sarat dengan kesah asmaradananya, weblog tie sarat dengan kesah pemakanannya. Makan untuk zahir, asmara untuk batin. Bila hariraya baru teringat zahir dan batin.

    • Tie
      December 22, 2009 at 7:54 pm

      He he….

      Tie memang minat makan. Tapi tak la bermakna makan tak henti. Cuma minat segalanya tentang makan.. gambar, petua, resepi dan lain-lain yang berkaitan dengan makanan.

  18. December 22, 2009 at 7:52 pm

    Salam Kak Tie…..

    Sy pernah makan nasi dagang dari beras jenis ni. My friend masakan masa kiatorg di rumah sewa. Hihihihi…..
    ;)

    • Tie
      December 22, 2009 at 7:56 pm

      Ye ke ?

      Bertuah la tu. Beras jenis ni tak mudah didapati di luar kelantan. Kak tie tak perasan pulak di Ganu ni… Hari tu singgah pasar di Pasir Puteh, Kelantan.. Memang sengaja nak beli sebab dah lama tak buat.

  19. December 22, 2009 at 8:42 pm

    Tie, baca tak my entry pasal beras nasi dagang yg I buang sebab dah berkepam. Sedih taw.. Sumpah terlepas pandang..

    • Tie
      December 22, 2009 at 9:46 pm

      Oo… Tie ada baca, sayang… lain kali sumbat dalam fridge. Tahan lama.. Tie dulu simpan beras bario berbulan-bulan, masih okay lagi…

  20. December 22, 2009 at 8:46 pm

    knp namanya nasi dagang?
    knp mesti kaler putih dan perang?
    knp lauknya bukan ikan parang?
    knp tie selalu terliurkan orang?
    wakakakakaa :)

    sy suka layout baru ni….ada falling snow
    atau komet?

    • Tie
      December 22, 2009 at 10:01 pm

      Jawapan :-
      . Sebab untuk orang berdagang kot, he he…
      . beras nasi dagang kelantan je yang campur color perang. Tie tak dapat google laa..
      . Nasi dagang asalnya dari Terengganu. Kat sini ikan aya (tongkol) digemari.. ikan parang banyak tulang laa….
      . Terliur ? Waaakakakaa…… Tie sendiri pun terliur tengok gambor tu, ekekeke….

      ~ Sekarang musim dingin. WordPress bagi pinjam snow sampai Jan nanti… Sejuk laa.. tu yang asyik makan, je…. hi hi.. :lol:

  21. December 22, 2009 at 9:32 pm

    oh dah lama betul tidak merasa nasi dagang pure buatan kelantan. tiba-tiba baunya menyingkap memori.

    • Tie
      December 22, 2009 at 10:04 pm

      Hmm… tak semua orang pandai buat. Sebab leceh dan kena ada skill ‘mengara’. Nak buat kuahnya pun kena pandai rasa.

  22. December 22, 2009 at 10:54 pm

    Apasal disebut nasi dagang ?

    • Tie
      December 23, 2009 at 7:45 am

      Errk !

      Cuba tanya penyanyi lagu nasi dagang tu, Rosmaria… hehe..

      tak pasti kenapa dinamakan dagang.

  23. zareda
    December 22, 2009 at 10:56 pm

    tak berapa suka nasi dagang sebab zar tak makan ikan tongkol.. ehheh tapi kalau gu dengan ayam.. laju jugak

    • Tie
      December 23, 2009 at 9:53 am

      Tie pun kurang gemar ikan tongkol ni. Tapi, kalau orang pandai masak, memang sedap gulai nasi dagang. Ikan tongkol tu dikukus dulu dengan asam gelugor (asam keping) dan garam… Dalam gulai tu ditambah lada kering mesin dan lada kecil. Pedas tapi sedap.

  24. December 23, 2009 at 1:39 am

    Tiba-tiba je malam ni teringin nak makan nasi dagang.
    Tapi kalau dapat pergi terengganu makan kat rumah Tie lagi sedap….

    • Tie
      December 23, 2009 at 9:54 am

      Tie tak pandai masak nasi dagang ni. Kalau orang ganu rasa mesti geleng kepala, hehe…

  25. ijan
    December 23, 2009 at 5:18 am

    Salam Kak Tie,
    Cedapnye nasi dagang… kt rumah mak kite, nasi dagang ni muncul sekali setahun time raya jer.hehehe :D

    • Tie
      December 23, 2009 at 9:54 am

      Ooo…. nanti kak tie terbang ke sana time raya, ekk!

  26. December 23, 2009 at 6:45 am

    k tie,

    zan pun sebab diajar makan bila dah dewasa… memang susah nak jadikan kegemaran. cuma sesakli ada yang membuatnya zan sekadar merasa tapi tak boleh nak menambah sebab rasa muak tu…

    tapi nak buat tuk hidangan memang susahlar… sebab takda beras sebaik dikelantan.. gred kat sini biasa2 aje… suka gak nak belajar buat nasi ni.. bahan je yang tak ada.

    • Tie
      December 23, 2009 at 9:55 am

      Zan, kalau makan yang asli di Ganu ni, rasanya Zan mesti suka. :P

  27. ROSE PURPLE
    December 23, 2009 at 10:06 am

    Pagi tadi otw to office radio sinar pasang lagu nasi dagang nyanyian rosmaria..dalam lagu tu kata “Asal usul dinamakan dagang – gulai satu dan tak berlebihan”. Smalam baca entry tie pasal nasi dagang, pagi ni dengar lagu nasi dagang..memang sah cuti krismas ni kena pegi cari kedai kelantan yang jual nasi dagang tapi kat KL ni nasi dagang dia lembik. Kami panggil “pecah perut” nak makan banyak tak boleh cepat muak..saya suka yang berderai boleh makan bertambah.

    • Tie
      December 23, 2009 at 10:27 am

      Ooo… ye ke ?

      Dah lama tak dengar laa. Tadi bukak youtube tengok video clip rosmaria nyanyi lagu tu. He he.. kelakar pulak.

      Tu laa.. tak ramai yang pandai masak walaupun bukak kedai makan. Kami ni kalau nak makan di luar, kena hati-hati. Silap-silap masakan yang dihidangkan lebih teruk dari masakan kita sendiri. Entah macam mana mereka boleh berniaga begitu. Anak Tie langsung tak nak beli nasi di kantin sekolah. Katanya tak sedap. Pandai pulak rasa budak tu..

      Tie rasa, mereka tu tanak nasi, bukan kukus. Sebab tu melekit dan tak berderai. Kadang-kadang orang berniaga kedai makan ni main tiru-tiru je.. tak pandai masak pun.

  28. nahmy
    December 23, 2009 at 10:27 am

    saaahhh!!….esok pagi memang kena cari nasi dagang buat breakfast…adusss

    • Tie
      December 23, 2009 at 10:33 am

      Jangan lupa snap gambarnya, hi hi……..

  29. December 23, 2009 at 11:31 am

    salam kak tie.
    hari ni kakchik sekeluarga berjamu nasi dagang.
    kami tanak nasi guna beras putih je tapi jenis utk nasi dagang juga sebab beras merah dah habis.

    • Tie
      December 23, 2009 at 11:33 am

      Kak tie beli beras tu di Pasir puteh, dalam perjalanan balik Ganu. Nampak juga beras putih nasi dagang… saja nak guna beras ni.

      Tapi kan, gulai nasi dagang ganu, kak tie rasa lebih sedap laa.. KakChik pernah rasa tak?

  30. cpj
    December 23, 2009 at 11:40 pm

    cpj suka makan dengan lauk ikan tongkol(ikan kayu).Suuurrrpp!…sedapnya.

    • Tie
      December 24, 2009 at 6:52 am

      Haa…. tau pun rasa sedap !!!

  31. December 24, 2009 at 11:51 am

    Salam,
    Tetiba je teringin nak makan nasi dagang. Kena balik kelate ke ni? Alahaiiiiii

    • Tie
      December 24, 2009 at 11:59 am

      Salam,

      Cuti ni kena balik laa… Hanya orang tertentu je pandai buat nasi dagang ni.

  32. December 26, 2009 at 6:26 pm

    bukan rosmaria ke yg kenalkan nasi dagang ne…

    • Tie
      December 26, 2009 at 6:30 pm

      Betul tu. Nasi dagang semakin popular bila Rosmaria dendangkan lagu tu… Tie pun mula tahu hal nasi dagang ni kerana tu.

  33. December 27, 2009 at 10:03 am

    emm,sedap kan kak tie nasi dagang..mujur mentua kite pun orang ganu jadi merasa lah makan pagi yang sedap2 setiap kali balik sini.. :)

    • Tie
      December 27, 2009 at 4:59 pm

      Ha ha… senanglah ada orang pandai masak, kan.. kak tie dulu belajar dari mentua gak.

  34. kin
    January 5, 2010 at 6:34 am

    baru pagi tadi makan nasi dagang. yum yum…hasben, anak2 seme suka. seronok..hehhe.. antara ilmu bes yg saya dapat sepanjang duduk sini; belajar buat nasi dagang sendiri..hehehh..

    • Tie
      January 5, 2010 at 7:18 am

      Wah…. kin pandai buat nasi dagang, ya.. kak tie tak berapa pandai, mungkin kerana tak boleh makan banyak. Cepat ngantuk laa..

  35. zaharim bin rajab
    April 8, 2010 at 12:48 pm

    kalau orang kelantan nasi nye beras nasi dagang dia pakai…kalau belah ganu banyak pakai beras wangi….masing – masing ada kelebihan sendiri….

    • Tie
      April 8, 2010 at 1:18 pm

      Betul tu. Tapi kan… Tie rasa laa.. ikut tekak ni, nasi dagang ganu lebih sedap!

  36. zaharim bin rajab
    April 8, 2010 at 12:51 pm

    yang penting ikan aya tu rebus dulu campur nisan keret dll. ikan jgn keras dan manis sikit…betul x?

    • Tie
      April 8, 2010 at 1:19 pm

      Haa… memang mentua ajor gitu. Dia orang klate. Namun gulai nasi dagang ikan aya dari ganu juga yang menawan hatiku, ekekeke…….

  37. osama
    February 12, 2012 at 1:28 am

    buat tie..i tau buat nasi dagang…hehehehehe resepi turun temurun bukit besar terengganu…hihihihihi…rempah buat sendiri…tp i nasihatkn jgn bljar buat nasi dagang very the rumit…huhuhuhuhu…semua brg kt dapur nk kena cukup termasuk kukusan…pandai kuah..nasi plk nk santan on time..perah kelapa terus arongkn..huhuhuh..sapa nk bgun kul 3 pg nk mesin nyor…huhuhuhuh

    • February 12, 2012 at 6:04 am

      Itulah, nampak je senang, tapi kena betul2 mahir baru terasa kesedapan nasi dagang. Ada kawan hubby sanggup import nasi dagang dari Ganu (siap tempah dari seorang makcik kat chendering kalau tak silap), pastu naik flight terus ke KL… nak buat open house kat ofis,

      Nasi dagang asal harga rm200 jadi rm1000 sebab tambang pergi balik utk 2 org menghantarnya.. aderk!

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 45 other followers

%d bloggers like this: