Home > kehidupan > Jatuh cinta lagi

Jatuh cinta lagi

love

Sambil belek2 akhbar tadi, terbaca pulak kisah bibik di akhbar Metro. Hmm………………


Penangan bibik

Oleh Muhd Izawan Baharin
izawan@hmetro.com.my


SHAH ALAM: Biarpun sudah beristeri dua dan mempunyai tujuh cucu, seorang kontraktor masih tidak sedarkan diri sehingga tergamak mengabaikan keluarga, gara-gara dilamun cinta dengan amah Indonesia yang kini bekerja sebagai tukang sapu sampah di pejabat syarikatnya. ………… baca sendiri laa cerita selanjutnya di sini


Macam mana pulak boleh terjadi, ya ? Tergoda, menggoda atau memang sengaja cari kerja ? Biasanya bila dah nak masuk klasik akan memikirkan amal ibadah yang belum sempurna. Almaklum kubur tu dah memanggil-manggil. Agaknya jiwa terasa remaja kot.

Mungkin perasaan tu sukar dibendung. Kalau lah kita tetiba punya perasaan begitu ? Tetiba jatuh hati kat tukang kebun yang hensem tu, atau jadi angau kat mokcik comel yang jual sayur……. Nak buat macam mana, ekk  ?  Layan je  perasaan tu…… atau apa ?

.

.

About these ads
Categories: kehidupan Tags: ,
  1. August 11, 2009 at 10:40 am

    erm,,pendapat saya,,
    takle layan,,
    kena bendung sedaya mungkin,,

    setialah,,
    kerana setia mencipta bahagia,, =)

    • Tie
      August 11, 2009 at 1:44 pm

      Alhamdulillah, jika semua lelaki begitu.

      Tapi, manalah tau, tetiba cinta baru berputik pula, err…nak salahkan ilmu itam ke ?

  2. August 11, 2009 at 10:42 am

    dah beristeri 2 pun masih cari kekasih gelap lagi. taktaulah kalo penangan ilmu pengasih bibik ni yg menyebabkan dia lupa dunia.

    • Tie
      August 11, 2009 at 1:44 pm

      Tu laa….

      Kerana itu kita kena ada pendinding… selalu meriahkan Alquran.

  3. August 11, 2009 at 10:56 am

    Cinta dantang, cinta pergi gitew.. hehhehe

    • Tie
      August 11, 2009 at 1:45 pm

      Aaiik ?

      Takkan mengaku kalah ?

      Mudah benar jatuh cinta ?

      • August 12, 2009 at 12:28 pm

        yeap sbgi manusia yg penuh dgn kasih sayang.. begitulah kaedahnya..huhuhu

        cinta sana, cinta sini gitew.. heheheh

  4. Aykay
    August 11, 2009 at 11:33 am

    nak 2, 3, 4, ke itu ikut tuan punya badan la… kalau dia tahu mungkin dia stick to yg 1st tu je.

    ingat tanggungjawab lepas tu kena tanggung dan jawab.

    kak; memang ada bibik yg pandai sungguh jaga bapak!

    • Tie
      August 11, 2009 at 1:46 pm

      Errk !!

      Takut gak bibik yang pandai jaga bapak ni…. Kena belajar dari bibik laaa….jalan gedik2 dan senyum memanjang, ekekeke………

  5. August 11, 2009 at 11:54 am

    Dah tahu ada bibik dlm rumah, ibu rumah kenalah pandai2 control…tak bolehlah nak lepas tangan mcm tu je…sebab peluang semakin cerah utk berdetik cinta…:p

    • Tie
      August 11, 2009 at 1:48 pm

      Kalau gitu, lelaki ni tak boleh dipercayai 100% laa….hu hu…

      Kita pulak macam mana, kalau ada mat hensem dan pandai ambil hati jadi gardener kita…tak terpikat ke ?

  6. August 11, 2009 at 12:17 pm

    Perasaan tu datang sendiri ker?
    mesti disemai kan?
    entahlah..yang penting tanggungjawab..
    bertanggungjawablah keatas amanah yang diambil..
    bila dah tambah amanah..bertambahlah tanggungjawab..
    wallahua’lam..

    • Tie
      August 11, 2009 at 1:49 pm

      Bagi kak tie, perasaan tu perlu disemai.

      Kalau setakat jumpa gitu2, takkan mudah tergoda…

      Kak tie sendiri ambil masa 5 tahun untuk bersedia jadi isteri…..

  7. August 11, 2009 at 12:51 pm

    eerrrkkk
    bertepuk sebelah tangan tak akan berbunyi kan…

    • Tie
      August 11, 2009 at 1:50 pm

      Ehehehe…..

      Kalau tepuk kat dinding, bunyi jugak !

  8. August 11, 2009 at 1:37 pm

    aduiii….tak suka kes macam ni.

    • Tie
      August 11, 2009 at 1:50 pm

      Kena hati-hati tau !

  9. syayassir
    August 11, 2009 at 2:02 pm

    hmm, tu nama nya godaan nafsu semata2…
    jatuh cinta lagi kah macam tu? atau jatuh nafsu? (ada ke perkataan ni?)

    setia je la pada yang satu.. kalau ada banyak pun, tapi tak membawa ke syurga, tak guna juga..
    biar satu, tapi cinta tu lah yang jadi ‘syurga cinta’.. :P

    • Tie
      August 11, 2009 at 2:05 pm

      Biasanya hanya kita perempuan anggun akan berfikir begitu…hehehe…..

  10. August 11, 2009 at 2:43 pm

    sebenarnya.. syaitooonnnnn yang jahat dok menggoda..
    semoga kita tak tergoda lah kak Kak Tie..

    • Tie
      August 11, 2009 at 5:10 pm

      Hehehe……

      Setakat ini, tak lagi, Neeza.. masih berpijak di bumi yang nyata. Insyaallah…

  11. August 11, 2009 at 3:28 pm

    k tie,

    kalau tukang kebun hensem tu masuk AF menang tempat kedua macam … (halamak lupa lar nama dia…. yang saing mawi tu, puas nak ingat nama dia… hehe..)

    aduyaiiiiii ……. k tie …. hehehe

    sebenarnya bab hati … tepuk dada tanya iman ….:)

    • Tie
      August 11, 2009 at 5:44 pm

      Err…..ada ke tukang kebun masuk AF tu ? Macam mana pulak kak tie tak tahu, ekekeke…..

  12. ezzaaziz
    August 11, 2009 at 4:03 pm

    lelaki macam ni lelaki gatal miang…

    tgk lah..dan ada 2 bini pun masih nak mencari Indon lagi..itu dah kena tepuk la tu….
    pada isteri kedua tu, sekarang kamu rasa lah macam mana kamu buat orang lain dulu.

    Dan rasa nya lepas dapat mak indon ni, lelaki ni tak kan carik pompuan lain lagi…faham faham je lah…

    • Tie
      August 11, 2009 at 5:45 pm

      Ooo….agak2 dia terkena, ya ?

      Haa…nasiblah…mungkin dia terlalu ‘peramah’, asyik melayan terus masuk perangkap !!

  13. August 11, 2009 at 4:21 pm

    nafsu bagaikan air laut..diminum hanya menambah haus..
    apa yg dicari, akan rasa jemu..bila sudah didalam genggaman..

    • Tie
      August 11, 2009 at 5:46 pm

      Err…..betul betul betul !!

  14. ain
    August 11, 2009 at 4:32 pm

    ni musti kes sama2 gatai kot!!!

    • Tie
      August 11, 2009 at 5:46 pm

      Hi hi hi…. sabor aje laa….

  15. August 11, 2009 at 5:07 pm

    Cinta itu BUTA…boleh buat BUTA mata dan BUTA hati…BUTA semuanya…tapi mesti ader yang tak kena nie…kalau tepuk sebelah tangan..tak akan berbunyi…bye n salam

    • Tie
      August 11, 2009 at 5:48 pm

      Haa….

      Jaga-jaga dengan awek Indonesia tu… bahaya tau.. (sebenarnya mana2 pun sama, je..hihi..) Cuma, orang Indonesia ni ramai yang ‘berilmu’. Terpulanglah pada tuan punya diri. Jangan dok layan dan beri harapan. Nanti Nrina pulas telinga tu, ekekeke…….

  16. August 11, 2009 at 6:34 pm

    huhu.jatuh cinta lagik..ekeke..cinta ni kdg2 betul.kdg2 xbetul.kdg2 mmg dr hati yg suci tp yg lahir dari mata hati yg xsuci tu a.k.a nafsu tu yg bahaya.so, tepuk dada ty selera.ewah cam bpengalaman ;o)

    • Tie
      August 11, 2009 at 6:52 pm

      Ha ha…

      Huraian dari orang yang banyak pengalaman ! Ekekeke…… :P

  17. August 11, 2009 at 6:47 pm

    Ramai yang benarkan emosi mengawal akal … sedangkan sepatutnya akal kita yang istimewa ini yang sepatutnya mengawal emosi……….

    • Tie
      August 11, 2009 at 6:52 pm

      Ya……

      Betul tu Chekdee…. !!

      10 Markah !!

  18. August 11, 2009 at 7:29 pm

    heheheh..macam2 hal sekarang ni

    • Tie
      August 11, 2009 at 9:18 pm

      Hal begini dari zaman dulu lagi… zaman PRamlee…madu tiga, ekekeke…

  19. kutaksempurna
    August 11, 2009 at 8:36 pm

    errr… bukan mama yg jatuh cinta lagi kan??
    kesian papa…

    klu papa jatuh cinta lagi, orait le… 3 lg kosong… hihihi

    .
    .
    .
    .
    .

    adoiiiii… sakitla mama..
    ye laaaaa… papa tak boleh jatuh cinta lagi..
    mama yg comel kan dah ada… cukup!!

    hikksssss

    cinta dtg tanpa diundang.. :D

    • Tie
      August 11, 2009 at 9:22 pm

      Oooiitt !!

      Suka ke dapat mama tiri 3 orang ?

      Hmm… kena buat kerja rumah,

      Tak boleh tido sampai tengahari,

      Kena siang ayam lagik !

      Ekekeke…… nasiblah badan…..

      Mama ? Mama belum terbuka ati nak jatuh cinta lagi… Papa dah cukup ensem, hihi….

  20. August 11, 2009 at 9:04 pm

    tergelak saya baca komen kak tie kat hubby saya hehe..

    saya percayakan hubby 100%..kalau dia tipu mmg cari nahaslah..hehe..

    • Tie
      August 11, 2009 at 9:24 pm

      Hi hi….

      Agak2 dia marah tak ?

      Kak tie gurau je…ekekeke….

      Percaya 100% ? Hmm…. Kak tie tak terfikir nak percaya setakat mana…

      yang kak tie tahu, kak tie setia dan harapkan dia juga setia pada kaktie, uwaaa…….

  21. August 11, 2009 at 9:55 pm

    Errrkkk tajuk maut gituuuuu,Akak Tie. JATUH CINTA LAGI gituuuuuuu….

    Nak blame BIBIK pun tak boleh jugak,Akak. Kita yg memilih BIBIK t`sebut utk b`keje di samping kita……di rumah kita. Kita yg minta BIBIK tu m`jaga segalanya di rumah….dari iron pakaian, cuci lantai toilet, cuci kete, siram pokok2, masak utk anak2 dan seluruh isi rumahtangga, pegi pasar, cuci ikan, buat kopi utk suami kita, angkat beg suami kita masuk ke dlm kete, tukar lampin anak kecik, tidokan anak2.

    Apa tugas kita sebagai WANITA PERTAMA dlm rumahtangga? Mengarah itu ini je,Kak. Cukup masa bayar duit kat BIBIK seperti yg dijanjikan. Kadang2 suami kita mahukan kita m`laksanakan tanggungjwb di rumah…..sebagai IBU dan ISTERI. Tapi di mana kita berada?? Kat opis la, tgh shopping dgn kengkawan la, attend party tapaware la. Suami dan anak2 t`bongkang kat rumah… bibik yg layan makan minum.

    Bila dah ada BIBIK di rumah utk uruskan semuanya…..si isteri lupa terus tanggungjwb di rumah. Suami balik keje….sampai rumah awal dari si isteri….siap mandi makan minum lagi gituu. Si isteri belum balik lagi, sedangkan jam kat dinding dah tunjuk pukul 12 malam. Apa kes nihhh???

    Bila t`jadi hal suami masuk bilik BIBIK senyap2…..m`cari kasih sayang dan cinta terlarang, hmmmm, si isteri baru nak t`gedik2 m`gigil tgk perbuatan si suami & bibik dlm bilik belakang kat dapur (bilik bibik la tuuuuu….)b`dua-duaan. Lepas tu nyalahkan sana sini. Itu tak kene, ini tak kene.

    Kita tak boleh nyalahkan bibik semata2 je,Kak. Dia juga manusia…..mcm kita.
    Dulu Mama sy jugak nak guna khidmat BIBIK…..my sis cakap JANGAN. Sebabnya kitaorg 4 beradik dah mampu uruskan diri…. dah boleh b`dikari.

    Akak Tie…..ini hanyalah komen peribadi sy ye. Jgn la CANTAS sy sebagaimana isteri2 di luar sana men”CANTAS” bibik2 diaorg kerana “JATUH CINTA LAGI” dgn si suami. Hihihihi…… :)

    Take care ye…. :)

    Tie – Hmm…… kak tie boleh terima pendapat Zyma ni. Ada banyak sebab. Ini mungkin salah satu darinya. Cuma, kita kena banyak guna akal dari hati. Hati ini mudah dipengaruhi terutama bila disakiti. Sabor aje laa…

  22. August 11, 2009 at 10:00 pm

    Akak…
    Ingatkan tadi Akak jatuh cinta lagi. Ghupe nyer kisah BIBIK gituuuuu.
    :)

    Tie – Kak tie jatuh cinta ? Issh ! Tak ade laa…….hi hi…

  23. August 11, 2009 at 10:24 pm

    tengok tajuk jatuh jugak..saspen jer!

    Tie – He he…. dah okay ke ?

  24. ima
    August 11, 2009 at 11:28 pm

    jatuh cinta lagi…lagi2 ku jatuh cinta….alamak lupa lirik la…
    kak tie!!!tolong sambung…

    kalau lelaki macam gini memang gatal…ditambah pulak dengan mak indon
    yang bijak pandai tu…..paham2 jelahkan

    Tie – err…. tak ingat la lagu tu… Dah lama tak nyanyi, hi hi……….

    Memang selalu dengar lelaki gatal. Tapi perempuan pun ada juga yang gatal, kan ?

  25. August 12, 2009 at 3:32 am

    Ini sudah tidak normal!
    Suka gambo burung… so lovely!

    Tie – Manusia ni macam-macam perangainya, hehe…

  26. August 12, 2009 at 6:12 am

    entah la.. bila dah kena penyakit tu memang lupa keliling… dan memang tak ada ubat utk menyembuhkannya.. so jangan cari penyakit…

    Tie – Ubat ? Bagi pelangkung dengan batang cangkul je, ekekeke…….

  27. August 12, 2009 at 9:45 am

    erkk!! tu namanya dah gatai lebih
    mintak2 la sy tak jumpa laki yg camtu
    klo tak.. merana hidup!

    baik single dr hati sakit camtu hihihi

    Tie – Oooo ? Tak nak kahwin ?

  28. August 12, 2009 at 12:55 pm

    nafsu itu fitrah tapi bila tak dibendung dengan akal dan dibatasi dengan iman maka akibatnya mampu buat kita jadi parah.. benda ni boleh berlaku kepada semua orang..

    Tie – Setuju tu.

  29. August 12, 2009 at 2:11 pm

    hi akak ti.. salamm dr me dikejauhannns

    Tie – Salam dari Ganu….

  30. nahmy
    August 12, 2009 at 2:23 pm

    rupanya yg berusia lagi senang ‘terbuai’ dek gelojak asmara dr yg muda…kena berjaga-jaga nih…

    Tie – Memang kena hati-hati. Jangan terlalu peramah dengan bukan muhrim jika tidak bersedia .

  31. August 12, 2009 at 4:41 pm

    Salam,apa khabar,saya dah kembali ke blog,minta maaf menyepi lama,lama saya tak tulis di ruang komen ini.hu3o…terima kasih…

    Tie – Salam, maaflah kak tie kesuntukan masa. Insyaallah, akan kak tie layari blog fuad.

  32. cpj
    August 13, 2009 at 12:02 am

    kalau dah mabuk cinta,
    siang dan malam terasa sama,
    bila dapat bersama,
    semua masalah menjadi lupa,
    bila nafsu menguasai diri,
    akal fikiran menjadi sepi,
    kalau yang halal tidak dapat memberi,
    yang haram pulak akan di cari,
    lumrah manusia sentiasa diuji,
    supaya dapat mengasingkan yang keji dan yang terpuji.
    kihkihkih…ekekekekeke…

    Tie – Hmmm……. Cikgu bila lagi… nak rasa mabuk cinta ni ?

  33. August 13, 2009 at 3:22 am

    lain kali cari bibi yang umur belasan tahun sahaja,barulah bukan kena kat kita…kena kat anak lelaki kita lah..hehehe

    Tie – Eh…. lagi bahaya tu. Takut lebih teruk lagi… Cari yang baya-baya mak kita je, hehe…

  34. August 13, 2009 at 8:48 am

    Tie… nekcun rasa lelaki tu memang jenis tak sedar diri. Dah tu, makcik Indon tu pulak mungkin ada ‘agenda’nya tersendiri untuk tinggal lebih lama di M’sia ni… so bila ada peluang, apa lagi?… ‘ngap’ ajer ler… tak kiralah tua ke muda! pasalnya, kalau lelaki tua tu mati kelak, dia dah senang dok kat M’sia nih!…silap-silap haribulan dah ada ‘jantan’ lain dok tunggu!… akhirnya sape yang rugi?… kan lelaki yang ‘gatal’ tu juger!…

    Tie – Ehehehe……… sabor aje laa…..

  35. zareda
    August 13, 2009 at 10:05 am

    tie

    soal hati dan perasaan ni memang sukar nak diramal. Sekarang ni pun mmg banyak kes suami org bercinta ngan isteri orang.. apa nak jadi pun tak tahulah

    Tie – Betul tu Zar. Hati orang… susah nak ramal, kan….

  36. nekPP
    August 18, 2009 at 2:03 am

    nie la dia..
    rumah kata pergi..kubur kata mariii..
    kalau tepok sebelah tangan takkan berbunyi!
    sah sah dua dua miang keladi!!!
    gitu ler mokcik..lumrah dunia! nauzubillahhhh…

    Tie – He he….. dua-dua gatal, ya…. ekekeke……..

  37. April 4, 2010 at 7:43 am

    bibik yang comel ke..tua ke…dia rajin layan suami…cair jugak le imannnn…tapi isteri kene le tau tanggungjwb…jgn serah semua pada bibik…bagi suami mkn minum sebolehnya layan suami…jgn bibik plak take over…jadinya bibik pula isteri…isteri pengarah urusan plak…tak ke haru..tuu…suami kalau bibik terlayan lebih sikit mula le….bebayang yg bukan-bukan…lelaki sejati le katakan….

    • Tie
      April 4, 2010 at 7:52 am

      Ooo… betul, betul… kita setuju!!

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 46 other followers

%d bloggers like this: